Зелените площи стават приоритет за София догодина
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Зелените площи стават приоритет за София догодина

Многобройните скандали със застрояване на междублоковите пространства накараха общината да засили вниманието си към тях, а и финансирането за поддръжката им от 4 на 8 млн. лв.

Зелените площи стават приоритет за София догодина

Общината ще се фокусира повече и в междублоковите пространства, градския транспорт, вътрешнокварталните улици, велоалеите и ремонта на детски градини и училища

Мария Манолова
20334 прочитания

Многобройните скандали със застрояване на междублоковите пространства накараха общината да засили вниманието си към тях, а и финансирането за поддръжката им от 4 на 8 млн. лв.

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Сред скритите приоритети на общината е и издръжката на администрацията, където разходите се увеличават от 68.1 млн. на 72.4 млн. лв.
1.257 млрд. лв.

или с 0.6% по-малък, ще е бюджетът на общината за 2017 г.

612.5 млн. лв.

трябва да спечели местната администрация сама чрез данъци, такси и глоби.

362 млн. лв.

или с 28.5 млн. лв. повече, е държавната субсидия.

Бюджетът на Столичната община (СО) през 2017 г. ще се свие с 0.6% спрямо този за 2016 г. въпреки задвижването на икономиката и сериозния ръст на туристите в града. По план София трябва да разполага с 1.257 млрд. лв., от които 612.5 млн. лв. трябва да спечели сама чрез данъци, такси и глоби. Държавната субсидия пък ще се увеличи от 333.5 млн. на 362 млн. лв.

В понеделник градската управа представи плановете си за финансите на всички общински дейности през 2017 г. Отчетите на успехите и достиженията на общината през изминалите 12 месеца - най-вече в изграждането на детски градини и площадки, заеха по-голямата част от събитието. Като приоритет за догодина все пак бяха изведени зелените площи и междублоковите пространства, градския транспорт, вътрешнокварталните улици, велоалеите и ремонтът на детски градини и училища. Сред скритите приоритети на общината обаче е и издръжката на администрацията, където разходите се увеличават от 68.1 млн. на 72.4 млн. лв.

Консервативни приходи, отлични резултати

В бюджета за догодина СО е заложила с 2.7% повече приходи от данъци върху недвижимите имоти до 102 млн. лв. и 12% увеличение на приходите от туристическия данък до общо 2 млн. лв. "Това е шеста година на ръст на приходите от туристически данък от 10% и ако запазим този тренд, съвсем скоро София ще стане водеща туристическа дестинация на Балканите", коментира ресорният заместник-кмет Тодор Чобанов. По думите му целта за 2017 г. е броят на пренощувалите в София туристи да се увеличи със 7%.

Няма промяна в очакваните приходи от данъци върху МПС, въпреки че по думите на главния архитект Здравко Здравков броят на автомобилите в София се увеличава постоянно.

Инвестиции и строителство

Столичната община е заложила свиване на капиталовите разходи със 7% до 401 млн. лв., въпреки че очакваните средства от европрограми, с които се финансират сериозна част от тях, са с 41% повече спрямо 2016 г. Те обаче ще отидат основно за строежа на третия метродиаметър (223 млн. лв.). През 2017 г. трябва да започне строежът на пет нови станции на метрото. Трябва да започне и ремонтът на две части на центъра на града - около ул. "Граф Игнатиев" и около храма "Александър Невски", за общо около 47 млн. лв.

"През 2017 г. за пръв път приоритет няма да е изграждането на детски градини", обяви приоритетите в сектор "Строителство" ресорният зам.-кмет Ирина Савина.

По думите й за последните десет години са изградени достатъчно детски заведения и в повечето квартали вече няма проблем с местата. "В София има 700 общински сгради, от които 400 са училища и детски градини. През 2017 г. акцент ще е модернизацията", коментира още Савина. Предстоят ремонти на покриви и топлоизолация, подмяна на електроинсталации, ремонт на тоалетни, подмяна на огради и изграждане на площадки, обясни Савина.

Транспорт

Вече стана ясно, че средствата за изграждане и ремонти на улици догодина ще са значително по-малко от миналогодишните 95 млн. лв. За изграждане на нови улици, булеварди и пробиви са предвидени само 16 млн. лв., а за ремонт на съществуващи улици - 22.3 млн. лв. Основният инфраструктурен проект за 2017 г. в София ще бъде ремонтът на бул. "Дондуков", стана ясно от изказване на зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев. За проекта са отделени около 10 млн. лв. От общината все още не са решили дали павираната настилка на булеварда ще бъде запазена.

Предстоят и обществени поръчки за 60 18-метрови автобуса и 60 12-метрови автобуса с метанови двигатели. Догодина трябва да бъдат доставени 28 употребявани трамвая от швейцарския град Базел, които са "основно модернизирани през периода 1998 - 2002 г.". "Предстои реновиране на 12% от трамвайния транспорт", обясни Дончо Барбалов.

Околна среда и зелена система

През 2017. г планираните средства за поддържане на междублоковите пространства трябва да се увеличат двойно от 4 на 8 млн. лв. Същевременно предвидените за заплати разходи по перото озеленяване също се увеличават с 60% до 1.8 млн. лв.

Над 65 км речни корита са почистени през 2016 г., отчете дирекция "Околна среда" като един от основните си успехи за годината. През 2015-2016 г. е извършено преброяване на бездомните кучета и по данни на Столичната община те вече са 3844 - със 7280 по-малко, отколкото през 2007 г.

В управлението на качеството на въздуха общината отчете две основни постижения. През 2016 г. е изготвена "Стратегия за адаптация към климатичните промени", като пет общински сгради са преминали от отопление на течно гориво към пелети, отчете заместник-кметът Дончо Барбалов.

За следващите 12 месеца от дирекцията планират купуването на мобилни станции за измерване на качеството на въздуха и на два електромобила за извозване на отпадъци от парковете. Столичната община ще кандидатства и с проект за изграждане на две колонки за зареждане на електромобили край Националния дворец на културата. Трябва да бъде актуализирана и картата на шумовото замърсяване в града.

В много далечен план общината обмисля да търси финансиране за подобряване на качеството на въздуха по програма LIFE на Европейския съюз заедно с други български градове. Идеята обаче е едва на фаза апликационна форма за предпроектно проучване.

Новият сайт на Столичната община е готов, но не е ясно кога ще стартира

Новият портал, който трябва да замени създадения през 2000 г. уебсайт на Столична община, е напълно технически готов, съобщи заместник-кметът Ралица Стоянова. Тя обаче така и не отговори кога ще заработи той. В момента порталът се пълни със съдържание, обясни Стоянова. Новият сайт ще има английска версия за туристи, каквато в последните 15 години общината не е успяла да създаде. "Ние го считаме като недостатък досега", призна Стоянова. Сайтът струва 226 хил. лв. с ДДС и се прави от единствения кандидат в обществена поръчка от 2014 г. - "Интерпро солюшънс" ООД. Договорът с фирмата е сключен през март 2015г., а срокът за изпълнение е 330 дни, т.е. проектът вече закъснява с около 300 дни.

Къде ще се изградят нови велоалеи през 2017-2018 г.

Бул. "Монтевидео"

Бул. "Овча купел"

Бул. "Ботевградско шосе

Бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Ген. Скобелев"

Бул. "Македония"

Ул. "Г.С. Раковски"

Бул. "Братя Бъкстон" (от бул. "Т. Каблешков" до бул "Цар Борис III")

Връзка на центъра с "Люлин" и Банкя

Бул. "Шипченски проход", бул. "Асен Йорданов", бул. "Искърско шосе"

Бул. "Рожен"
Сред скритите приоритети на общината е и издръжката на администрацията, където разходите се увеличават от 68.1 млн. на 72.4 млн. лв.
1.257 млрд. лв.

или с 0.6% по-малък, ще е бюджетът на общината за 2017 г.

612.5 млн. лв.

трябва да спечели местната администрация сама чрез данъци, такси и глоби.

362 млн. лв.

или с 28.5 млн. лв. повече, е държавната субсидия.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  dnevniklive avatar :-|
  dnevniklive

  Това да се вкара в журналистическия календар и да се провери какво е свършено към декември 2017.

 • 2
  comandante avatar :-|

  До коментар [#1] от "dnevniklive":
  Герберите разсипаха София и застроиха Борисовата Градина и Южния Парк! Може би и над 500 градинки и междублокови пространства!
  Много голям грях към децата на столицата...

 • 3
  buran avatar :-|
  buran

  Капитал, данъци и такси не се "печелят", а се събират...

 • 4
  kolisti avatar :-|
  бай кольо

  Цялата работа е "юруш на маслините"!

 • 5
  hifi_hifi avatar :-|
  hifi_hifi

  Сетиха се. След дъжд качулка... за отчитане на дейност.
  Има и добри примери като парка на Редута все пак, но ...

 • 6
  miglen_lokumev avatar :-|

  кога?
  -догодина:))  ще ми купи колело ама друг път,някаква такава асоциация ми се появи с това догодина:))

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Сайт за 226 хил. лв. Помислете си какво значи да дадеш четвърт милион за сайт.

 • 8
  ivobrasil avatar :-|
  Brasil

  До коментар [#7] от "Георги Георгиев":

  И да закъснее с 300 дни на всичкото отгоре.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK