Христо Бисеров е окончателно оправдан

Оправдателната присъда е напълно очаквана предвид доказателствения дефицит на прокуратурата

В сряда Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда бившия председател на Народното събрание Христо Бисеров по последното останало обвинение срещу него, което стигна до трета инстанция - за укриване на данъци в особено големи размери. Оправдателните присъди по останалите две обвинения - за валутни престъпления и недеклариране на средства пред Сметната палата, не бяха протестирани от прокуратурата.

Основен мотив за оправдаването на Бисеров по това обвинение е отказът на Швейцария да изпълни съдебна поръчка за разкриване на банкова тайна за неговите сметки в швейцарски банки. Причината - прокуратурата не е представила аргументирано искане за това. Искането на българските власти е непълно, освен това - деянието, за което е обвинен Бисеров, не представлява престъпление по тамошното законодателство. Само по информация за направен превод от една банка към друга не може да се прави извод, че Бисеров е титуляр.

"С оглед двукратния отказ на швейцарските власти да дадат конкретен отговор по съществото на въпросите, поставени към тях в двете молби за правна помощ, като доказателства по делото не са приложени договорът за откриване на банковата сметка и доказателства за движението и наличностите по нея, както и такива за лицата, имащи право да се разпореждат с тях. В същото време законосъобразно е преценено, че по естеството си съобщенията не представляват първичен счетоводен документ и в тях е отразено единствено кой е клиентът-наредител, т. е., кой е разпоредил извършване на съответната банкова операция", посочва съдът по основното становище на прокуратурата, че суифт-съобщенията от банкови операции доказват наличието на доходи, върху които не са платени данъци. "В протеста неоснователно се поддържа, че съдът е пренебрегнал обстоятелството, че в двете съобщения е посочен адрес, съвпадащ с адреса на подсъдимия. Този факт има отношение към идентификацията на наредителя, но доколкото обективно не е било възможно да се изследват подписите върху първичните банкови документи, той може да бъде само косвено доказателство, че преводът е нареден от Христо Бисеров", се посочва още в решението на ВКС.

Съдът отхвърля и твърдението на прокуратурата, че съставеният ревизионен акт от НАП за дължими данъци от Бисеров може да се използва като доказателство за неговата вина. "Заради наличието на презумпцията за невиновност прокурорът е длъжен да докаже както факта на извършеното престъпление, така и кой е извършителят му. При това установяването на фактите, включени в предмета на доказване, може да се осъществи само с допустимите по НПК доказателства и доказателствени средства при използване само на изрично предвидените способи на доказване, сред които законодателят не е поставил законовите презумпции. Ето защо САС законосъобразно е приел, че ревизионният акт не е годен доказателствен източник за фактите, че подсъдимият Бисеров дължи данък именно в посочения от обвинението размер и именно за доход, реализиран през годината, визирана в обвинителния акт.", приема ВКС.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  teob avatar :-P
  Теодоси Бялков

  Чист като момина сълза :)

 • 2
  nedosegaem avatar :-|
  nedosegaem

  ...и адвоката на мафията и ,,офицер за връзка" с претъпниците от т.н. ,,правораздавателна" система, бившият следовател от ГСУ, бияЧ и криминален престъпник Христо Ботев (Стаменов), принадлежащ на ,,тайният" щаб за управление на Булгаристан (оглавяван от Димитър Иванов-Гестапото).

 • 3
  zax50315885 avatar :-|
  Teaser

  С тази прокуратура и този гл. прокурор няма как да не е оправдан. Те така са написали искането до Швейцария, та да откажат съдействие...

 • 4
  nedosegaem avatar :-|
  nedosegaem

  Ще цитирам себе си:
  nedosegaem
  12 юни 2010 20:59
  И отново се налага (за кой ли път?) да пиша вярната рецепта : Ако ченгетата от Д.С и техните агенти бяха събрани на стадион „В.Левски“ и ПО БЪРЗАТА ПРОЦЕДУРА бяха възнаградени според техните„заслуги“, сега нямаше да има подобни на днешните проблеми на българите. Паразитите нямаше да са проникнали като метастази навсякъде в Обеднената Чалгаджийска Република . Най-ефективен метод за отстраняване на всякакви тумори е хирургическият!Туморите и паразитите от тялото на нацията трябвашае да бъдат “изрязани“ из корен, да бъдат лишени от всякаква възможност да пият от „благините“, а не да бъдат оставени да господствуват и управляват капиталите, медиите и държавата. „Разстрел и след разстрела червеи...Това е толкоз просто и логично...“Всякакви други„хуманни“методи са неприложими за лицата без морал и без респект към човешкото същество. ...Досаден съм нали! Ще досаждам дотогава-докогато и последният тъпунгер проумее каква е причината за сегашният упадък на българската държава и мизерията на българите...

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Господа, ясно се вижда от доводите на съда, че дори Швейцарците черно на бяло да бяха плащали доказателство, че той е титуляр на сметката, пак нямаше да го осъдят:

  "Този факт има отношение към идентификацията на наредителя, но доколкото обективно не е било възможно да се изследват подписите върху първичните банкови документи, той може да бъде само косвено доказателство, че преводът е нареден от Христо Бисеров"

  Т.е. трябва основно доказателство за това, че той е превел парите - неналичните подписи. Швейцарците нямат нищо общо. Щеше да се получи точно като "Батко и братко" - истината очевидна, ама съдебно не може да се докаже.

 • 6
  roum avatar :-|
  roum

  Поздравления и награда за прокурора по делото и за Цацаров!

 • 7
  glia avatar :-P
  shogun

  Човека си купи две къщи на ул. "Хан Омуртаг" в София и два апартамента на сина си около Докторски паметник. Обща стойност оклоло 1 милион лв.

 • 8
  glia avatar :-|
  shogun
 • 9
  mentra65 avatar :-P
  Grizacha ot Razgrad

  Имаше едно предаване на Господари на ефира където Бисеров си бъркаше в задника в парламента.Е хванаха го за оная работа.

 • 10
  ivan12345._ avatar :-|
  Ivan Jontchev

  Абе,престъпници,какво да се прави,така е 25 години и така ще върви.Докато се гласува за ГЕРБ ще се увеличават откраднатите апартаменти,ще се увеличават сметките в Швейцарските банки и народа ще гладува


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход