Управлението на държавата: Месец при Борисов, два при кабинет на Радев

Плевнелиев отстъпи на новоизбрания президент правото да назначи служебен кабинет, за да избегне унизителен за България вариант - правителство за 20 дни между празници

На 14 ноември, ден след балотажа на президентските избори, Росен Плевнелиев прие Румен Радев в кабинета си и за първи път постави въпроса за съвместни консултации за съставяне на служебен кабинет. По-късно, обаче, Румен Радев отхвърли тази възможност.
На 14 ноември, ден след балотажа на президентските избори, Росен Плевнелиев прие Румен Радев в кабинета си и за първи път постави въпроса за съвместни консултации за съставяне на служебен кабинет. По-късно, обаче, Румен Радев отхвърли тази възможност.    ©  Юлия Лазарова
На 14 ноември, ден след балотажа на президентските избори, Росен Плевнелиев прие Румен Радев в кабинета си и за първи път постави въпроса за съвместни консултации за съставяне на служебен кабинет. По-късно, обаче, Румен Радев отхвърли тази възможност.
На 14 ноември, ден след балотажа на президентските избори, Росен Плевнелиев прие Румен Радев в кабинета си и за първи път постави въпроса за съвместни консултации за съставяне на служебен кабинет. По-късно, обаче, Румен Радев отхвърли тази възможност.    ©  Юлия Лазарова

Кабинетът "Борисов" ще продължи да управлява в оставка - вероятно около месец, до встъпването на длъжност на Румен Радев, след което новоизбраният президент ще назначи служебен кабинет до провеждането на предсрочни парламентарни избори напролет. Това е развръзката на политическата криза, обхванала страната, след като Борисов сам реши да сдаде властта след загубата на президентските избори. В сряда Росен Плевнелиев взе непопулярното решение да отстъпи на новоизбрания държавен глава правото да назначи служебен кабинет, след като РБ върнаха неизпълнен последния мандат.

Притиснат между абсурдния вариант да посочи трето служебно правителство за броени дни между празниците или да преназначи кабинета "Борисов 2" като служебен - вариант, който обаче Борисов отказа да приеме, държавният глава предприе по-скоро очакван ход, който - макар и вероятно на ръба на конституцията, се очаква да гарантира институционалната стабилност и приемственост.

Плевнелиев подчерта, че за да избегне спекулации, че иска да удължи живота на правителството в оставка, е готов "във всеки един момент, когато Румен Радев дойде при мен със състав на служебно правителство, аз да го разпиша на секундата". Това обаче едва ли ще се случи, преди Радев да встъпи в длъжност. Самият той не коментира в сряда ситуацията, но вече веднъж отказа предложението на Плевнелиев за съвместни консултации за служебен кабинет след балотажа на президентските избори. Във вторник лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че левицата настоява Плевнелиев да назначи служебен кабинет, а след встъпването си в длъжност Радев да насрочи предсрочните парламентарни избори още в края на март.

Междувременно пък Борисов нареди на министрите си по време на правителственото заседание "да няма никакво отпускане до смяната" и им забрани да пускат обществени поръчки, за да няма поводи за критики.

Според държавния глава поемането на инициативата от Радев е най-добрият начин да се гарантира институционалната стабилност и приемственост в държавата и да се избегне изпращането на лош сигнал по света, който ще направи държавата за смях.

За мен не е проблем да назнача трето служебно правителство, но това ще бъде правителство за 20 работни дни между празниците, което дори няма да има ангажимента да подготвя следващите избори, заяви президентът. Според него същественото е какво послание ще изпратим на света с назначаването на две служебни правителства в рамките на месец и най-малко четири за последния политически сезон. "Как ще реагират световните пазари и борси на това", попита държавният глава.

Плевнелиев заяви, че заради отговорността си за бъдещето на България е положил всички усилия да се избегнат предсрочни избори и до последно се е надявал, че може да се състави нов редовен кабинет. Предложил е и на Румен Радев да назначи съставен от него служебен кабинет. "Запазването на институционалната стабилност и приемственост изискват плавен преход - от едно редовно правителство към служебно и после към ново редовно", каза Плевнелиев. По думите му преход между две служебни правителства е изключително рисков момент на скъсване на институционалната памет и не е добро решение за държавата.

Реакциите

Политическите коментари за решението на Плевнелиев варират от похвала, че е постъпил правилно и "най-нормално" до обвинения, че е нарушил конституцията.

Според председателя на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов това е съвсем "очаквано, естествено решение". Той подчерта, че Плевнелиев се е държал изключително отговорно и достойно през целия този период.

Подобна теза за новоизбрания президент застъпи и зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева. "Румен Радев дезертира от отговорността, която трябва да поеме като бъдещ президент", обяви тя.

Георги Първанов пък, който официално обяви, че ще се оттегли от лидерския пост в АБВ, обвини Плевнелиев, че "след един мандат на гафове, грешки, неудачни стъпки, на финала грубо наруши Конституцията на Република България". Според него Плевнелиев е спасен от импийчмънт единствено от липсата на време.

"Президентът без основание в конституцията създаде хаос, водейки безпринципни политически преговори и договорки, опитвайки се да състави правителство въпреки парламента и въпреки резултатите от изборите", коментира и народният представител от БСП Валери Жаблянов. На въпрос дали смята за сериозно съставяне на служебно правителство за 20 дни, той посочи, че Плевнелиев е могъл да назначи кабинет много по-рано, но умишлено е проточил сроковете.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


28 коментара
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Плевнелиев нарушава Конституцията. В нея и дума няма за права и отговорности на новоизбрания президент преди встъпването му в длъжност. Под "президентът" в Конституцията се разбира действащия президент. Ходът на Пливнелиев е чрез противоконституционното предложение Радев да предложи служебен кабинет цели да остави Борисов на власт до 22 януари.

 • 3
  sett avatar :-|
  SETT

  До коментар [#1] от "Никола Николов":

  "Където глупостта е образец, там разумът е безумие."
  Йохан Волфганг фон Гьоте

  Само да спомена, че наскоро имаше някакви изследвания за българското образование, където се казваше, че учениците масово са функционално неграмотни. Като добавим високата емиграция сред образованите и високата раждаемост сред един по-слабо образован етнос, стигаме до извода, че стадото ще изпростява още повече.

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Ето текстът на Конституцията, който президентът наруши:
  Чл. 99.
  ...
  (5) Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в срока по чл. 64, ал. 3. Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание.
  ...
  (7) В случаите на ал. 5 и 6 президентът не може да разпуска Народното събрание през последните три месеца от своя мандат. Ако в този срок парламентът не може да състави правителство, президентът назначава служебно правителство.

  ПРЕЗИДЕНТЪТ Н А З Н А Ч А В А СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО. Текстът е пределно императивен и недвусмислен.
  Обясненията с международното положение, какво щели да си помислят в ЕС и пр. щуротии не са оправдание за нарушаване на Конституцията.

 • 5
  nnikolov_bg avatar :-|
  Никола Николов

  До коментар [#2] от "D-r D":

  Няма нарушение. Конституцията не поставя срок за съставяне на служебно правителство. От друга страна, има изричен текст, който задължава правителството в оставка да изпълнява функциите си до избор на ново. Така че, драма няма.

 • 6
  objective avatar :-(
  objective

  В тази политическа криза ни вкара не някой друг, а лично Бойко Борисов, за да угоди на рубладжийското задкулисие. Именно той не отликна на призива на РБ да бъде издигната обща център-дясна президентска кандидатура. Именно той посочи неизбираемата Цецка Цачева, за да бъде пробутан посоченият му отвън червен генерал. Именно той пакетира умишлено си провал на президентските избори с подаване на оставка и на Изпълнителната власт. И именно той осуети всички опити за съставяне на друго правителство в този парламент и за довършване на реформите, вкарвайки съзнателно страната в парламентарна криза. Защото на всички е ясно, че едни предсрочни парламентарни избори няма да излъчат нито по-ефективен коненсусно-реформаторски парламент, нито по-добро правителство ! Напротив, ще вкарат България в навечерието на Европейското й председателство в перманентна политическа криза !

 • 7
  objective avatar :-(
  objective

  В тази политическа криза ни вкара не някой друг, а лично Бойко Борисов, за да угоди на рубладжийското задкулисие. Именно той не отликна на призива на РБ да бъде издигната обща център-дясна президентска кандидатура. Именно той посочи неизбираемата Цецка Цачева, за да бъде пробутан посоченият му отвън червен генерал. Именно той пакетира умишления си провал на президентските избори с подаване на оставка и на Изпълнителната власт. И именно той осуети всички опити за съставяне на друго правителство в този парламент и за довършване на реформите, вкарвайки съзнателно страната в парламентарна криза. Защото на всички е ясно, че едни предсрочни парламентарни избори няма да излъчат нито по-ефективен коненсусно-реформаторски парламент, нито по-добро правителство ! Напротив, ще вкарат България в навечерието на Европейското й председателство в перманентна политическа криза !
  А Росен Плевнелиев е пример на отговорен държавник, който поставя България над всякакви теснопартийни и лични интереси ! За което му свалям шапка !

 • 8
  2.5 avatar :-|
  2.5

  [quote#5:"Никола Николов"]Няма нарушение. Конституцията не поставя срок за съставяне на служебно правителство.[/quote]

  Няма как Плевнелиев да не се е консултирал по въпроса!
  Иначе в текстът ясно е написано, че трябва да състави правителство, нещо което той заяви че не смята да направи!
  Гоце вече се заяде точно на тази тема!

 • 9
  nikolayrangelov avatar :-|
  Николай Рангелов

  Не съм конституционалист, но пише, че Президентът НАЗНАЧАВА служебно правителство, т.е. подписва Указ. Дали той самостоятелно го избира, или с консултации, не става дума.
  Не виждам драма.
  Предложението е съвсем разумно.
  Но някои хора ще говорят за импийчмънт дори и 20 дни преди изтичане на мандата му, само и само да внасят напрежение.

 • 10
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Поздравявам Плевнелиев за жертвите, които беше готов да даде и даде за държавата. Никога не ми е бил много симпатичен като за президент, но оценявам независимостта му, особено спрямо Русия (за което плати най-скъпата цена).


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход