Минималната заплата се вдига от януари

Според социалното министерство, ръководено от Зорница Русинова по-високата заплата стимулира хората да работят. Но има риск за компаниите, които произвеждат продукти с ниска добавена стойност

Минималната заплата се вдига от януари

Увеличението е до 460 лв., като за пет години минималното възнаграждение е скочило със 70%

31068 прочитания

Според социалното министерство, ръководено от Зорница Русинова по-високата заплата стимулира хората да работят. Но има риск за компаниите, които произвеждат продукти с ниска добавена стойност

© Юлия Лазарова


Въпреки неодобрението на бизнеса правителството гласува увеличение на минималната работна заплата от догодина. Така от 1 януари тя става 460 лв., като ръстът е с 9.5%. За пет години общото нарастване е 70%. През последните години, без 2017, административно се вдигаха и минималните осигуровки по сектори.

Позицията на кабинета

Целта на увеличението на работната заплата е да се мотивират хората, които си търсят работа, и да се осигури по-добро задоволяване на потребностите на работещите, са мотивите на правителството. В допълнение се очаква спад и при работещите бедни, които по данни на НСИ за 2015 г. обхващат 7.7% от живеещите над 18-годишна възраст в т.нар. обикновени домакинства (изключват пансиони, социални домове, затвори и др.)

Според социалното министерство промяната ще повлияе минимално върху разходите на работодателите за служители (под 1% ръст в общите разходи на макроравнище). Въпреки това от ведомството предупреждават, че фирмите, които произвеждат стоки и услуги с ниска добавена стойност, може да изпитат затруднения от увеличението.

Ефектите за бизнеса

Анализ на ИПИ потвърждава предупреждението, като стига до заключение, че увеличението в минималната работна заплата води до намаление в заетостта и работните места сред най-ниско квалифицираните наети. Например вдигане на минималната заплата със 100 лева води до съкращаването на коефициента на заетост сред хората с начално и по-ниско образование средно с 1.4 процентни пункта.

Проучване на АИКБ сочи, че половината от анкетираните фирми - техни членове, искат минималната заплата да си остане 420 лв. през 2017 г. Още през юли работодателските организации АИКБ, БСК, КРИБ и БТПП се обявиха против минималните осигурителни прагове и настояваха за нов модел за определяне на минималната заплата. Причината – допълнителни увеличения биха довели само до преминаването на част от бизнеса в сивата икономика. Твърдението е подкрепено и от анализ на БАН, поръчан от самото Министерство на труда и социалната политика.

Представителите на работодателите настояват минималното заплащане да се определя по социални и икономически фактори, които включват потребностите на служители и семействата им, потребителски цени, стойност на живот, производителност на труда, заетост и др.

На финала минималната заплата се вдигна, но минималните осигурителни прагове по сектори – не. От догодина с 1 процентен пункт расте и осигуровката, като същото увеличение ще се повтори и през 2018 г.

Линията на бедността се покачва

Правителството прие и предложеното от Министерството на труда и социалната политика увеличение в линията на бедността – промяната е с 14 лв., при което прагът се вдига на 314 лв. Методът, по който социалното министерство определя линията на бедността, е различен от този на Европейския съюз, който се използва и от НСИ. ЕС изчисляват прага като 60% от медианния еквивалентен разполагаем доход за страната (т.е. зависи по-скоро от доходите на т.нар. средна класа), докато утвърдената от МС методика зависи и от минималните жизнени потребности. Показателят се използва например за база кои пенсионери да получат коледни добавки, като в нито един закон няма конкретно приложение. Според определения от ЕС праг 22% от населението са под линията на бедност през 2015 г. - 325.83 лв. Най-рискови групи са безработните и икономически неактивните.

Въпреки неодобрението на бизнеса правителството гласува увеличение на минималната работна заплата от догодина. Така от 1 януари тя става 460 лв., като ръстът е с 9.5%. За пет години общото нарастване е 70%. През последните години, без 2017, административно се вдигаха и минималните осигуровки по сектори.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  zumz avatar :-|
  zumz

  Оправете в заглавието: "Увеличението е до 260 лв..."

  460 лв.

 • 2
  deaf avatar :-|
  deaf

  Някой беше изчислил,че ако на година вдигаме минималната заплата с 20лв.,ще са нужни над СТО ГОДИНИ докато стигнем същата заплата в Гърция! А за минималната пенсия ще са нужни ХИЛЯДИ ГОДИНИ!
  Това го адресирам към "пазарните" талибани у нас...

 • 3
  ipr59510961 avatar :-P
  antikvarno

  Кой ги сметна тия 70%? :)

 • 5
  deaf avatar :-|
  deaf

  До коментар [#4] от "Никола Георгиев":

  Ти така ли смяташ у вашето семейство бюджета - с проценти? Айде стига стъкмистика и стига "оправдания" с тежкото (капиталистическо) минало!
  БВП на България е 80млрд. И според теб тези пари не стигат за да речем,800лв минимална заплата и 300лв. минимална пенсия?! Наглостта и клептоманията ви не знаят граници!

 • 6
  kicosan avatar :-|
  kicosan

  До № 3. На 1.1.2012 г. МРЗ е била 270 лева. От 1.1.2017 г. ще стане 460 лв. Разликата от 190 лв представлява 70 %.

 • 7
  daniella.m avatar :-|
  daniella.m

  Това, че "бизнесът" е против каквото и да е увеличение на заплати и прагове е красноречив фактор, демонстриращ че проблемите ни далеч не са свързани само с управляващите сили.

 • 8
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#2] от "deaf":

  Само че минималните заплати и пенсии са абсолютно неадекватен критерии за определяне просперитета на едно общество. Гърция видяхме всички докъде го докара с тези безперспективни социални политики. Само напълни джобовете на търговците.

  За разлика от нас обаче, гърците много отговорно си развиваха икономиката и особено туризма. Сега те имат много по-добра икономика от нашата именно благодарение на това.

  Обаче ние, вместо да се развиваме умно, спорим колко трябва да е минималната заплата.

 • 9
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#5] от "deaf":

  БВП какво общо има с административно определени стойности като МРЗ и МП?! Най-малкото самите те се изплащат от различни сектори на икономиката. Напомняш ми как, когато бях на 5 години, смятах заплатата на майка ми в кроасани. И се чудих защо 1 лв. за кроасан в 90-те е много, щом може да купи повече от 100 на месец! Ти едва ли си на 5 години.

 • 10
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#7] от "daniella.m":

  Теб като ти вдигат цените на млякото, хляба и т.н. приятно ли ти е? Бизнесът така и така вдига заплатите, когато се наложи. Това трябва да става под натиск на профсъюзите, а не на държавата.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход