Посоката е ясна, но без попътен вятър
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Посоката е ясна, но без попътен вятър

В деня на публикуването на одита на прокуратурата, Сотир Цацаров откри изложба на ученически рисунки в Съдебната палата

Посоката е ясна, но без попътен вятър

Какво ще се случи в съда и прокуратурата след доклада на европейските прокурори

15059 прочитания

В деня на публикуването на одита на прокуратурата, Сотир Цацаров откри изложба на ученически рисунки в Съдебната палата

© Юлия Лазарова


- Във времена на политическа безтегловност главният прокурор е най-активен.

- Докладът на европейските прокурори ясно показа нужда от реформа на държавното обвинение.

- Предсрочните избори правят бъдещето й още по-неясно.

- Изборът на нов ВСС и нов председател на ВАС са ключовите събития в системата през 2017 г.

Има нещо символично в това, че точно четири години, след като Висшият съдебен съвет (ВСС) избра Сотир Цацаров за главен прокурор, Европейската комисия изпрати на българските власти подробния анализ на държавното обвинение. Идеята на този одит беше да помогне за намиране на посоката за реформа на институцията и той казва ключови неща - нужен е контрол и отчетност на главния прокурор, каквито в момента няма (виж карето).

До тази констатация на очевидното се стигна след обществен натиск. И за пръв път през последните 20 години въпросът за необходимостта от промяна на вероятно най-силния, но за сметка на това съвсем безконтролен орган в държавата, влезе трайно в дневния ред - до степен, че 2/3 от българските граждани да посочат неспособността за изкореняване на корупцията като основния проблем на съдебната система. Причината е в малкия брой разследвания във високите етажи на властта и неизменния им крах в съдебната зала.

Комбинацията на общественото очакване за промяна с практически политическото безвластие през първите няколко месеца на годината създава условия за размах на главния прокурор. Първите му проявления дойдоха още в първата седмица след президентските избори - с обвиненията срещу министрите от Реформаторския блок Николай Ненчев и Петър Москов.

Политическият вакуум поставя Сотир Цацаров в силна позиция да влияе на ключови процеси, които трябва да се случат през 2017 г. в правосъдието и които ще предначертаят пътя на съдебната власт през следващите поне пет години.

Автор: Капитал

Неясно ново мнозинство

Близо 90% от предложенията за реформи, които одитът на европейските прокурори предлага, налагат законодателни (Закон за съдебната власт, Наказателен кодекс и процес) и конституционни промени, т.е. няма как да се случат преди следващия парламент, който ще заработи в късната пролет. Друг е въпросът, че дори да се сформира политическо мнозинство, не е сигурно дали ще има нагласата да отвори отново основния закон за препоръчаните промени.

А това без съмнение е необходимо - одитът предлага независим от главния прокурор негов заместник, нарочно създадена комисия за регулярен контрол над ръководителя на държавното обвинение, както и независим инспекторат, който да може да проверява работата по висящи разследвания са постановки, които налагат конституционна уредба.

Доклад без адресат, инспектор без воля

В края на януари ще бъде публикуван и мониторинговият доклад на Европейската комисия, който ще обхване целия 10-годишен период от въвеждането на наблюдението в областта на правосъдието и вътрешния ред. Документът със сигурност ще затвърди голяма част от досегашните констатации за съдебната система, както и изводите от одита на прокуратурата. Това обаче едва ли ще има реален ефект, защото ще бъде адресиран до служебното правителство, което ще бъде на броени дни.

От началото на 2017 г. влизат промените в Закона за съдебната власт, които прехвърлят на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) мандата да проверява имуществото, конфликт на интереси и етични нарушения на съдии и прокурори. Този орган, чиито правомощия бяха разширени в конституционните промени от края на 2015 г., до този момент не е показал, че има намерение да разбутва блатото, и по-скоро играе ролята на резервен наказателен отряд на главния прокурор срещу инакомислещите съдии.

Противно на препоръките в одита на европейските прокурори, които настояват именно външен на прокуратурата орган да проверява какво се случва по разследванията, Сотир Цацаров даде да се разбере, че няма да допусне съдебния инспекторат да проверява поверената му институция.

Ако се стигне до промени в Наказателния и Наказателнопроцесуалния кодекс, отсега е сигурно, че главният прокурор ще настоява делата за корупция по високите етажи на властта да бъдат извадени от Софийския градски съд и преместени в специализирания съд, чиито състав е по-склонен да работи "във взаимодействие" с него. Афинитетът на Сотир Цацаров към тази институция пролича, когато към нея беше насочено делото за КТБ. Това стана с процедурен трик, като обвиненията срещу дузината разследвани бяха променени на такива за организирана престъпност (делата за която се гледат от спецсъда и прокуратурата към него).

Какво и защо се предлага за прокуратурата

-Високопоставен магистрат извън прокуратурата трябва да има мандат да ръководи разследване срещу главния прокурор.

-Главният прокурор да се отчита пред специална парламентарна комисия на всеки три месеца.

-Засилване на съдебния контрол върху правомощията на прокуратурата да отказва разследване или да прекратява започнали разследвания.

-Сериозна реформа на Наказателния кодекс и наказателния процес с оглед преодоляване на формализма.

Ще бъде ли нов новият ВСС

Попълването на новия кадрови орган на съдебната власт - Висшият съдебен съвет, ще стане, когато депутатите изберат единадесетимата му членове от парламентарната квота (шестима в съдийската и шестима в прокурорската колегия) с квалифицирано мнозинство. Този избор трябва да бъде проведен преди края на следващото лято.

През пролетта своите представители ще определят съдиите и прокурорите. За пръв път това ще стане с директен избор (един магистрат - един глас), а не през делегатски събрания, които позволяваха по-силен контрол от страна на административните ръководители.

Кой ще попадне в прокурорската колегия е от ключово значение, защото дори и нито една законодателна стъпка за въвеждане на препоръчаните от европейските експерти лостове за отчетност и контрол да не бъде въведена, членовете на колегията (а и целият пленум) имат пълната свобода да упражняват контрол над главния прокурор - нещо, което е абсолютно немислимо в момента.

Наследникът на Георги Колев

В края на годината изтича мандатът на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, който успя да обезличи напълно институцията, чиято функция е да брани гражданите и бизнеса от своеволията на изпълнителната власт. Дали сегашният или следващият състав на ВСС ще изберат неговия наследник е въпросът, който със сигурност ще предизвика конфликти през втората половина на годината. Сегашният състав на ВСС, в който лобитата около ДПС и Цацаров имат квалифицирано мнозинство, вече даде знак, че възнамерява той да проведе избора. Ако това се случи, ще означава, че новият председател на ВАС ще започне с нулево обществено доверие.

- Във времена на политическа безтегловност главният прокурор е най-активен.

- Докладът на европейските прокурори ясно показа нужда от реформа на държавното обвинение.

- Предсрочните избори правят бъдещето й още по-неясно.

- Изборът на нов ВСС и нов председател на ВАС са ключовите събития в системата през 2017 г.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Добро заглавие! Цацаров не иска и не може да осигури попътен вятър. Ако трябва ще издуе бузи да духа в обратната посока. Не знам що за човек е, но имам чуството, че сарайското задкулисие го държи със сериозни компромати. За всеки случай. Някое съсипано дело, заснет подкуп, сбъркана присъда. Или дори нещо по-неудобно в личния живот. Кой знае. Качили са го на влака и няма слизане (по Иво Андонов).

  В интерес на истината ГЕРБ имаха амбиции за съдебна реформа с назначението на Хр Иванов за министър. Но сарайския октопод даде ясно да се разбере, че реформи няма да се правят. И тогава Христо си отиде. Все пак ГЕРБ направиха малки но важни промени - като директния избор на съдийските и прокурорските представители. Малка стъпка но в правилната посока. Проблемът за следващия парламент е, че трябва да избере ВСС. За съжаление мнозинството ще се държи от БСП, ДПС, Марешки. Попътен вятър няма да има.

 • 2
  gosko22 avatar :-|
  gosko22

  РЕФОРМАТА ЗАПОЧВА С ОСТАВКА!
  Няма как да махнеш корупцията ако отговорния за преследване на корупцията я защитава. Той води борба с корупцията а не против нея.

 • 3
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  Как кво? НИЩО! И шапката нама да му накривят на Цацаров! То ако ставаше с доклади на ЕК, до сега да сме първенци в Европа! Цацаров при всичките си недостатъци стъпва на земята. Ето, един от машинистите е в лудница! По-добре в лудница, от колото да ни се смее на свобода!
  Докато критоците на цацаров формално са прави. Но те витаят в облаците, нямат връска с реалността! Христо Иванов не направи нищо като министър, само легитимира Бойко на пук на избирателите си! А кадровата политика на "автентично десните" е ужасяваща! Да си спомним Никола Филчев! Зам минстър на правосъдието на Костов! Посочен лично от него! Татарчев също бе бисер! Десен бисер! Велчев и Цацаров поне са уравновесени! Те са посочени съответно от Първанов и Борисов! Дори всички щения на Христо Иванов да се изпълнят, не очаквам да видя осъдени за корупция в България! Това не може да се случи у нас при демокрация!

 • 4
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  До коментар [#2] от "gosko22": [quote#2:"gosko22"]РЕФОРМАТА ЗАПОЧВА С ОСТАВКА! [/quote] оставка-добре! Дали ще я даде? Съмнявам се. А дори да я даде, КОЙ предлагате? Филчев ли? Или самия Христо Иванов?


 • 5
  edin131 avatar :-|
  edin drugii

  До коментар [#4] от "Евроатлантически вилает Булгаристан!":

  докато сарая се охранява от държавни структури , няма да започне демокрация в България , това е истината ,щом от там текат всички процеси ,значи още не сме узрели за Европа , в момента единствено комунистите и ДС са в ЕС ,децата им са там ,парите им са там ,имотите им са там ,останалите сме още в Евразия и тук там някой циганин избяга на социалните системи в Испания ,Англия или Германия ,това е връзката ни с ЕС ,останалото си е старото и същото ,партията управлява , ние викаме ,с разликата ,че можем спокойно да се изкажем тук ,без довечера да ни приберат в Белене .

 • 6
  rapidfire avatar :-|
  gigabyte

  Нищо няма да се случи. Както се казва - кучетата лаят, керванът си върви. Досега ЕС имаше хиляди и хиляди дни да въведе ред в една малка своеволна страна. Не го направи, имат си техни си проблеми. Проблемите им се увеличават, нашето значение за евробюрократите вероятно клони към нула или дори по-надолу. Явно ще си караме както си знаем.

 • 7
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  До коментар [#5] от "edin drug":
  да, няма как като говорим за съдебна система и главен прокурор да не споменем ДПС! КОЙ кога из ащ регистрира корпорацията ДПС като политическа партия? 1990г, СГС след натиск от американското посолство! От онзи момент нататък, корупцията расте, ДПС окупира нови и нови сектори в държавата. Държавата се разпада, разпадът се задълбочава! А ние сме длъжни да им угаждаме всячески! Бойко лично подочи Цацаров! А колко пъти същия тоя Бойко ходи на поклонение в Анкара? €-атлантизъм в действие! Пълзящо ново турско робство! Част от което е пълния блокаж на държавата, минаващ през безнаказаността и бездействието на поркуратурата! Нашите €-атлантически партньори... Още 1990г Буш казва пред Бг мирганти, че Турция трябва да стане нашия нов голям брат!

 • 8
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Какво да се случи, каквото и след предишните доклади, нищо. Снишават се , да мине бурята и после пак, както си знаят.

 • 9
  mondiana avatar :-|
  Мондиана

  [quote#1:"event_horizon"]Не знам що за човек е, но имам чуството, че сарайското задкулисие го държи със сериозни компромати. [/quote]
  Никой никого не може да "държи" с компромати, ако човекът не се е съгласил напълно доброволно и с ясно съзнание за това, което прави, да бъде "държан". Това е обслужващ персонал, за който простъпката или дори престъплението са начин на живот до гроб.

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#1] от "event_horizon":

  Цацаров действа според закона и Конституцията. Дали са му права и той ги ползва, както ги ползваха Татарчев, Филчев, Велчев преди него!!
  Некому се не харесва, ама това е положението!!!! :-)
  И никакви доклади не могат съществено да го променят!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK