Москов не смята да спре обявения търг за 1.3 млрд. лв.

Въпреки призива на премиера да не се провеждат процедури по възлагане на обществени поръчки в последния момент, някои от министрите му продължават.

Москов не смята да спре обявения търг за 1.3 млрд. лв.

Според Петър Москов притесненията на фармацевтичните компании и дистрибуторите за условията са напразни и той отговаря на условия на ЕК и БОРКОР

Десислава Николова
20456 прочитания

Въпреки призива на премиера да не се провеждат процедури по възлагане на обществени поръчки в последния момент, някои от министрите му продължават.

© Георги Кожухаров


Въпреки апела на премиера в оставка Бойко Борисов крупните обществени поръчки да спрат, здравното министерство явно ще проведе частичен търг за снабдяване на болниците с лекарства за две години напред на внушителната сума от 1.33 млрд. лв.

Това става ясно от отговора на здравния министър Петър Москов до фармацевтичната индустрия. През миналата седмица производителите на оргинални и генерични лекарства, дистрибуторите и AmCham се обърнаха с открито писмо към институциите с настояване търга да спре и условията му да станат прозрачни и конкурентни. Според Москов, обаче, те са точно такива и отговарят на изискванията на БОРКОР за провеждане на поръчки в сектора, както и на условията на Европейската комисия.

Какъв е проблемът

Фармацевтичната индустрия изказа притеснения, че в поръчката липсват критерии за включване на определени лекарства, има квоти, които могат да доведат до недостиг на определени медикаменти и е налице сериозна опасност от ограничаване на достъпа на пациентите до лекарства.

В поръчката участват 145 болници от общо 363, работещи със здравната каса, като те са предимно държавна собственост. Търгът е за 800 медикамента, при положение, че клиниките ползват повече. От 291 дистрибутора участие са заявили само 30.

Идеята е болниците да пазаруват на една и съща цена, а търговците на едро и съответно – производителите, да дадат по-ниски цени на търга. Процедурата се провежда от централизиран орган в самото министерство, като само то знае кой какви заявки подава. Фармацевтичната индустрия е притеснена от това, че поръчката не обхваща всички възможности и клиники. Болниците не реагираха, тъй като техен принципал е здравното министерство и то назначава директорите им и бордовете им.

Ако компаниите не участват в търга, има риск някои от болниците да останат без определени групи лекарства за следващите две години и да трябва да се снабдяват с тях по спешност. Частните болници не са длъжни да участват в обществени поръчки след последните промени в ЗОП и могат сами да организират процедури, по които да се снабдяват с медикаменти на най-изгодни цени.

Досега болниците пазаруваха на различни цени в зависимост от това дали плащат веднага или след три години, каквато е практиката и какви количества поръчват. Задлъжнялостта на държавните и общинските болници към доставчици е над половин милиард лева, като над 150 млн. лв. са просрочени и все още не са уредени.

Няма проблеми

Според писмото на фармацевтичната индустрия няма критерии за подбор на лекарствата, включени в поръчката и те са избирателно подбрани, което ограничава участието на останалите компании.

В отговора на министерството се казва, че то не е създало критерии, а самите болници са ги избрали. "Всяко лечебно заведение е имало възможност в рамките на 14 дни да заяви всички лекарства, от които има нужда", се казва в писмото. От ведомството допълват, че нямат възможност да променят подадените заявки и по този начин няма да им бъдат налагани административни и бюрократични критерии, които да затруднят лечението на пациентите.

От компаниите бяха отбелязали, че търгът ограничава възможността да се представят оферти в рамките на един и същ продукт с различни търговски марки и че самата процедура по приемане на заявки и за плащане е изключително тежка и ще увеличи още повече задлъжнялостта в сектора.

"Никъде в условията на обществената поръчка не са посочени видове опаковки или търговски наименования на лекарствени продукти, тъй като точно това би довело до ограничаване на конкуренцията и нелоялно насочване към един или друг производител", отговарят от министерството. Според екипа на Петър Москов твърдението, че системата не позволява повече от един производител да участва, е неправилно и тя го разрешава.

От министерството допълват, че разбират притеснението на бизнеса, че е икономически неизгодно да участват в обществени поръчки за всички видове опаковки от даден лекарствен продукт и отбелязват, че ако индустрията не снабдява България с всички видове опаковки, ще сезира Европейската комисия за неравнопоставено третиране на българските пациенти при достъп до лекарствени продукти.

МЗ отвръща също така, че процедурата не е административно утежнена, без да влиза в детайли.

Квоти за лекарства, но редовно

Асоциациите на фармацевтичните компании и AmCham отбелязват, че е притеснителен опитът да се определят максимални количества лекарства, които да купят болниците.

Министерството отбелязва, че никога не е имало цел да определя максимални количества и да ограничава болниците.

"Обществената поръчка е за ориентировъчни количества на база на потреблението през 2015 г. с резерв от 30%. Никъде в условията на поръчката не е записано, че при намаляване количествата от даден продукт не може да бъде обявена нова отделна обществена поръчка за него. В допълнение към това всяка година ще се провеждат нови обществени поръчки за всички нови медикаменти", казват от министерството.

Въпреки апела на премиера в оставка Бойко Борисов крупните обществени поръчки да спрат, здравното министерство явно ще проведе частичен търг за снабдяване на болниците с лекарства за две години напред на внушителната сума от 1.33 млрд. лв.

Това става ясно от отговора на здравния министър Петър Москов до фармацевтичната индустрия. През миналата седмица производителите на оргинални и генерични лекарства, дистрибуторите и AmCham се обърнаха с открито писмо към институциите с настояване търга да спре и условията му да станат прозрачни и конкурентни. Според Москов, обаче, те са точно такива и отговарят на изискванията на БОРКОР за провеждане на поръчки в сектора, както и на условията на Европейската комисия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  glog avatar :-|
  glog

  А защо да го спира? ББ издаде тази си заповед за медиите и за народа, а не за тези, които направиха поръчките. Сега хем хората знаят, че ББ и респективно ГЕРБ са спрели порчките, хем медиите ще им го напомнят чак до изборите, хем поръчителите ще си вземат сухото, което им се полага при подобни поръчки. Така и вълкът е сит, и агнето е щастливо. Поне до изборите, а след това проблемът престава да бъде проблем. Поне за ББ и за ГЕРБ.

 • 2
  plebs avatar :-P
  plebs

  Москов спретна колективна покупка
  и на фармака му е кофти.
  Мен пък ме кефи.

 • 3
  cristo_n avatar :-|
  cristo_n

  "От 291 дистрибутора участие са заявили само 30."
  Ами че то големите дистрибутори няма начин да са повече от 30! Всички останали са разни клонинги, създадени единствено да симулират конкуренция за определени търгове или нарочно създадени фирми "на входа" на определени болници.
  Тъй че, не виждам нищо НЕконкурентно в това!

 • 4
  jawor avatar :-|
  Jawwor

  само не разбрам как така се поръчват лекарства за 2 години напред ....на база 2 години назад .....

 • 5
  marinyotov avatar :-|
  marinyotov

  До коментар [#3] от "cristo_n":

  Е щом ТИ не виждаш нищо нередно, всички можем да спим спокойно.
  Аман от разбирачи

 • 6
  plebs avatar :-|
  plebs

  Вода от извора:
  "Болките на здравната реформа. Говори Петър Москов":
  http://imedia.bnt.bg/predavanyia/denyat-zapochva/bolkite-na-zdravnata-reforma-govori-petar-moskov-28-12-2016?627481

 • 7
  miglen_lokumev avatar :-|

  пешката вече е взел парите,нема начин,търг ще има:)

 • 9
  wanderer avatar :-?
  wanderer

  [quote#2:"plebs"]Мен пък ме кефи.[/quote]
  На какво точно се кефите? Вместо да си вземете един блистер с 14 таблетки (всяка една от тях остава стерилна независимо колко сте взели), примерно азитромицин, сега ще получите една тубичка (флакон) от 100-150 таблетки. И като се излекува единия пациент за седмица, тубичката отива у следващия ... и така три месеца, ако не попадне влага от потни пръсти или пръски от кихавица.
  Нали 2009 г. така се бориха (Националния център по епидемология) с грипа - страшен грип, убийствен, да се похарчат 6 млн. лв.. И като се закупиха 360 хил. опаковки, на втората година ги раздаваха безплатно, що иначе трябваше да ги бракуват.
  Стана ли Ви ясно, спечелилият търга за 1млн. таблетки ацетилсалицилова киселина (известна като Аспирин) със срок на годност две години, кога трябва да ги достави? И кой ще бракува лекарствата, ако някои от тях са с по-къс срок на годност?
  Наясно ли сте, че съхраняването на лекарства (контролиран достъп, влажност, температура) също струва пари? Кой ще ги плати?

 • 10
  wanderer avatar :-P
  wanderer

  [quote#4:"Jawwor"]само не разбрам как така се поръчват лекарства за 2 години напред[/quote]
  Пепи Готиното е ясновидец - заложил е новите по-ефективни лекарства преди още да са получили разрешение за употреба от Европейската агенция по лекарствата.
  Понякога и аз ставам ясновидец, ако някой ми кихне финикийски знаци в джоба или видя 70% дискаунт на стоката, дето още я няма на пазара (БВМ Х9 :D).


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход