Плевнелиев: Правителството на Борисов да излъчи нов еврокомисар

Президентът призовава политическите сили да постигнат консенсус относно наследника на Кристалина Георгиева

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров

"Апелирам към правителството в оставка на Бойко Борисов да излъчи възможно най-скоро кандидат (за еврокомисар - бел.ред.). В противен случай такова решение ще може да бъде взето едва след следващите парламентарни избори". Това коментира президентът Росен Плевнелиев в интервю за авторитетния германски всекидневник "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Държавният глава призовава също така доминиращите политически сили да постигнат "ясно формулиран консенсус" по въпроса кой ще бъде следващитя представител на страната ни в Европейската комисия.

От началото на следващата година сегашният ни еврокомисар Кристалина Георгиева, която отговаряше за бюджета на ЕС, освобождава своя пост, за да влезе отново в ръководството на Световната банка. Там тя ще заеме позицията на главен изпълнителен директор в Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие. Георгиева реши да се оттегли от позицията си в ЕС след неуспешното й участие в битката за генерален секретар на ООН.

До този момент България не само не е излъчила новия си еврокомисар, но и не е заявила категорично дали ще го направи преди провеждането на следващите предсрочни парламентарни избори. В момента страната ни е в деликатната позиция или да предложи свой кандидат, номиниран от правителство в оставка, или от служебен кабинет на новоизбрания президент Румен Радев, или да държи поста празен до провеждането на следващите избори за Народно събрание, които ще се случат най-рано през пролетта.

Заради забавянето на номинацията за еврокомисар, както и предлагане на неподходящ кандидат страната може да получи маргинален ресор в еврокомисията. На теория най-безболезненият вариант е да предложим подходящ кандидат за ресора "цифрова икономика и цифрово общество", ръководен сега от германския еврокомисар Гюнтер Йотингер, за когото председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер вече потвърди, че ще наследи Георгиева.

Най-спряганото име в средите на ГЕРБ е на евродепутатката Мария Габриел. Тя обаче не може да замести Йотингер в сферата на "цифровата икономика", тъй като не се е занимавала с тази тематика, а също така няма и ръководен опит. Ако България я посочи за еврокомисар, Юнкер вероятно ще трябва да търси пост, който да отговаря на профила на Габриел.