Трайчо Трайков е бил обвинен за безстопанственост

Причината е, че настоявам за радикална промяна на прокуратурата, коментира бившият икономически министър

Трайчо Трайков по време на кандидатпрезидентската си кампания
Трайчо Трайков по време на кандидатпрезидентската си кампания    ©  Цветелина Белутова
Трайчо Трайков по време на кандидатпрезидентската си кампания
Трайчо Трайков по време на кандидатпрезидентската си кампания    ©  Цветелина Белутова

Ако се съди само по съобщенията до медиите 28 декември 2016 г. не е бил от най-натоварените за прокуратурата. От пресцентъра на държавното обвинение информираха обществото за серия осъдителни присъди - за трафик на наркотици, убийство, кражба на мобилен телефон, грабеж на 19 лева, подкуп от инспектор на труда (поискал въздушен пистолет), но също така и за проведена от прокурори благотворителна акция в дома за деца с увреждания.

Едно събитие обаче отсъства от списъка със значими "прокурорски" новини за този ден - бившият министър на икономиката и енергетиката в първия кабинет на Бойко Борисов и кандидат за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков е бил привлечен като обвиняем за умишлена безстопанственост. Това стана ясно от негов статус във Facebook, публикуван късно вечерта на 1 януари. Става дума за започналото още през 2013 г. разследване за продажба през борсата на остатъчния пакет акции от ЕВН България Електроразпределение АД. След четиригодишно разследване прокуратурата решава да привлече Трайков точно между Коледа и Нова година.

Да получиш призовка на Бъдни вечер

"На 28-ми декември прокуратурата ми връчи обвинение за умишлена безстопанственост, както ми беше обещано преди и по време на изборите за президент. Учудващо, не бяха изпратени медии, нито все още е обявено нещо официално. Дали защото ги е срам, че правят това, което правят на политически неудобни хора навръх празниците - призовката дойде точно преди Бъдни вечер? Или си го пазят за по-удобен момент?", пише Трайков в статуса си.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, потвърди, че е било повдигнато обвинение на Трайков и заяви, че повече информация ще бъде съобщена във вторник.

"Капитал" научи, че прокурор по делото е Даниела Димитрова, а следовател Десислав Цанев.

Детайли за казуса дава самият Трайков: "Накратко, обвинението е, че през 2011 г, когато бях министър на икономиката, енергетиката и туризма, остатъчният пакет акции от ЕВН България Електроразпределение АД е продаден за по-малко пари, отколкото някой сега е сметнал, че е трябвало."

Бившият министър дава свой прочит на обвиненията срещу него: "Нищо, че продажбата е извършена на Българската фондова борса, по състезателна методика, одобрена от Комисията за финансов надзор, в изпълнение на приета от Народното събрание стратегия и то не от мен, а от единствения орган в държавата, който може да я извърши - Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК). Директорът на АПСК се назначава от МС и все още е същият като през 2011 г. (Емил Караниколов, бел. ред.), а тогавашният председател на надзорния съвет на АПСК наскоро беше повишена от Народното събрание в шеф на Комисията за защита на конкуренцията (Юлия Ненкова, бел. ред.) Явно никой не смята, че хората, пряко осъществили и одобрили условията по сделката са постигнали лош резултат. За който аз като министър нямах и не съм и искал да имам възможност да влияя по какъвто и да е начин."

В края на статуса си Трайчо Трайков излага предположение защо обвинението му е било повдигнато по този начин - тихомълком между празниците: "Причините, изглежда са други. Например това, че основна тема в кандидат-президентската ми кампания беше нуждата от радикална промяна на правосъдната система и особено на прокуратурата. Защото не спрях да обяснявам, че сме по-бедни от другите европейци заради милиардите, които ежегодно се крадат от престъпна шайка политици, олигарси и магистрати. А може би дори и защото стоте милиона от въпросната сделка през 2011 г. не бяха директно депозирани в КТБ, а беше проведен конкурс и той беше спечелен от друга банка. Започва година, през която ще получим много отговори."

"Антикорупционният" ренесанс на главния прокурор

Обвинение срещу Трайчо Трайков се очакваше да бъде повдигнато още в дългата серия, започната от прокуратурата след провеждането на президентските избори. По разследването за АЕЦ "Белене" бяха повдигнати обвинения срещу бившите министри на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, Петър Димитров (БСП) и Делян Добрев (ГЕРБ). За бартера на ваксини, сключен с Турция, обвиняем стана Петър Москов. Срещу министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев бяха повдигнати две обвинения, едното от които дори беше внесено в съда. Показно в сградата на следствието бяха призовани половината министри от втория кабинет на Борисов по разследването срещу Петър Москов, за да дадат показания по особено съществената за прокуратурата тема как се приема решение на кабинета неприсъствено. Един от призованите - бившият министър на правосъдието Христо Иванов заяви, че става дума за "демонстрация на политическо влияние от Цацаров."

Свръхактивността на прокуратурата срещу избрани представители на властта идва на фона на неспиращи критики от Европейската комисия срещу държавното обвинение за липсата на резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта.