Политическата 2016: Стабилна нестабилност и непредсказуемо развитие

С оставката си и грешните си решения за кандидат-президента на ГЕРБ Борисов предопредели и останалите ключови моменти в политическия живот за следващата година.

Хаотична, пълна с изненади и резки обрати, нестабилна - както във вътрешен, така и в международен смисъл, разтърсвана от популизъм и национализъм - такава, грубо казано, бе политическата 2016 г. Поставена в деликатна ситуация между няколко силно турбулентни зони като Близкия изток, Турция и Русия, от една страна, и разколебаната Европа, от друга, България не пропусна да си създаде и чисто вътрешни проблеми с изненадващия ход на Борисов да се откаже от властта заради загубата на президентските избори. С оставката си и грешните си решения за кандидат-президента на ГЕРБ Борисов предопредели и останалите ключови моменти в политическия живот за следващата година и допринесе самите президентски избори също да се превърнат в дестабилизиращ фактор заради избора на непознат за политическия живот и оттук - и непредвидим нов президент, обвързан (до момента) с левицата. Ще се еманципира ли Радев като самостоятелен политик със свой собствен дневен ред, или ще следва този на БСП е един от интересните въпроси, чиито отговори предстоят.

Макар че предстоящото разпускане на настоящия парламент едва ли може да се определи като голяма загуба, още по-притеснително е какво Народно събрание ще ни донесат предсрочните избори през пролетта. Въпреки заявката на повечето партии за промяна на Изборния кодекс според исканията на референдума на Слави Трифонов това по-скоро няма да се случи за предсрочния вот, така че основната част от политическото статукво най-вероятно ще се възпроизведе в близки на настоящите си пропорции. Неприятен и небезопасен ефект от предстоящите избори обаче е яхването на вълната на популистките и дори крайно националистически послания - особено от страна на Патриотичния фронт, но и БСП. В резултат страховете от бежанската криза и цялостната международна нестабилност се смесват в много опасна амалгама с житейската и икономическа неудовлетвореност на цели слоеве от българското обществото. Успокояването на страстите и прибирането на изпуснатия облак от омраза обратно "в бутилката" в този смисъл трябва да е сред приоритетите на следващото управление.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове