След Трайков прокуратурата се прицели в Дянков

Разследването е по стара борсова продажба на дял от ЕВН, по която съдът вече се е произнесъл, че нарушения няма

Прокуратурата издирва бившия вицепремиер Симеон Дянков, за да го привлече като обвиняем по делото, по което няколко дни преди края на годината започна разследване, и срещу министъра на икономиката в първия кабинет на ГЕРБ Трайчо Трайков. Основанието - приватизация отпреди пет години на остатъчния пакет акции на държавата в "ЕВН България Електроразпределение" АД.

Според държавното обвинение с действията си двамата са ощетили държавата с 20 млн. лв. По делото обвиняем е и изпълнителният директор на инвестиционния посредник "Булброкърс" Радослав Рачев, който е обвинен в злоупотреба с доверие. Дружеството е било пълномощник на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. "Булброкърс" е свързано дружество с Иво Прокопиев, съсобственик на "Икономедиа", издател на "Капитал".

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, заяви, че заради Симеон Дянков средствата от продажбата на държавните дялове от трите електроразпределителни дружества - ЕВН, Е.ОН и ЧЕЗ, са постъпили в държавния бюджет вместо в Сребърния фонд. Именно заради това ще бъде привлечен като обвиняем и бившият вицепремиер. Той обаче не може да бъде открит, за да бъде призован, и вероятно ще бъде обявен за общодържавно издирване.

Историята започва през 2013 г., когато тогавашният председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев започна открита война срещу Иво Прокопиев. Причината беше, че медиите публикуваха информация, че името на Мавродиев се появява сред свидетелите по делото за пране на пари от наркотрафик, водено срещу Евелин Банев-Брендо. През 2013 г. прокуратурата започва предварителна проверка, която по-късно е трансформирана в досъдебно производство, продължаващо вече четвърта година.

Негов предмет е продажбата на миноритарния дял на държавата в "ЕВН България", който според прокуратурата не е бил продаден на цената, на която е трябвало да бъде продаден.

В позиция на "Булброкърс" във вторник се изнася информация, че "в случая се преследват цели, различни от справедливост и законност", а "прокуратурата абсолютно неоснователно замесва името и репутацията на търговско дружество в своите видимо политически активности и битки три месеца преди парламентарните избори". От компанията уточниха още, че "от чисто фактическа страна огромна част от изнесените на брифинга данни са неверни".

Когато прокуратурата се прави на брокер

Тезата на държавното обвинение е, че Трайчо Трайков като министър на икономиката и принципал на "Държавна консолидационна компания" "не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество", като така са били нанесени щети за ДКК за над 20.8 млн. лв. Според прокуратурата продажбата е нарушила приетата през 2003 г. Стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества, която предвиждала "да бъде осъществена печеливша продажба на остатъчния дял при повишаване показателите на дружеството и увеличаване на тяхната стойност".

След проведена процедура Агенцията за приватизация, която извършва продажбата, е сключила договор за инвестиционно посредничество с "Булброкърс", с който е било възложено на компанията "дейности по подготовката на приватизационната сделка", както и изготвяне на "анализ за определяне стойността на предложените акции от капитала на дружеството". Последното според прокуратурата противоречи на нормативната уредба, в която "не фигурира понятието "анализ за определяне стойността на предложените акции", а "приватизационна оценка".

Според прокуратурата изпълнителният директор на АСПК Емил Караниколов е получавал указания "от министър Трайков, както и от министър Дянков, в чийто ресор като вицепремиер по това време е била приватизацията". Емил Караниколов не отговаряше на мобилния си телефон във вторник. Предоставеният от "Булброкърс" анализ е бил одобрен от изпълнителния съвет на агенцията, а малко по-късно Комисията за финансов надзор одобрява и изготвения проспект за продажбата на акциите.

От прокуратурата са поръчали съдебна експертиза, която е установила, че използваната от БФБ платформа при сделката позволява манипулации, "тъй като сървърът за провеждането й се намира в сградата на БФБ и достъп до поръчките в реално време е възможен от служители на борсата".

Експертите, извършили назначената от разследващите борсова експертиза, пък установили, че посоченият в проспекта смесен закрит аукцион "противоречи на основните принципи на прозрачност и състезателност в борсовата търговия, ограничава реалната конкуренция между потенциалните купувачи и подлежи на контрол от регулатора - Комисията за финансов надзор" (която е одобрила проспекта). На практика експертите на разследващите отричат т.нар. холандски аукцион, който се използва от десетки централни банки по света. По идентичен начин малко по-късно са продадени и дяловете на държавата в ЧЕЗ и "Енерго-про", при които прокуратурата не вижда проблем.

"Меко казано, некоректно е да се сравняват цените за мажоритарен и миноритарен пакет акции, особено цените между 2004 г. и 2011 г. – в средата на най-тежката финансова криза и при тотална липса на инвеститори. Въпреки това тази конкретна сделка беше оценена като огромен успех, защото заявките за покупка надхвърлиха със 130% предлаганите акции, постигнатата цена беше с 1/3 над минималната допустима цена, одобрена от АПСК, а получената сума беше почти 100 млн. лв.", съобщиха във вторник от "Булброкърс".

По борсовите сделки, които прокуратурата разследва, КФН е издала наказателни постановления за борсови манипулации, които обаче са отменени окончателно от съда.

Взехте парите на пенсионерите

От прессъобщението на прокуратурата става ясно, че друго направление на разследването се занимава с плана от 2010 г. на Симеон Дянков за ограничаване на бюджетния дефицит, който според държавното обвинение не бил целесъобразен: "Това подпомага бюджета от гледна точка на бюджетен дефицит, т.е. тези приходи могат да бъдат използвани свободно, но ощетяват Сребърния фонд в нарушение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол и Закона за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (т.нар. Сребърен фонд) "открива" пренасочването с пет години закъснение.

В свой статус във facebook Симеон Дянков заяви, че всички негови действия "като вицепремиер и министър на финансите бяха стриктно съобразени с принципа точно изпълнение на действащите закони и защита на държавния интерес" и че ще сътрудничи на разследващите.

Пред "Капитал" Радослав Рачев заяви: "Всичко, което се е случвало по тази сделка, е било обект на контрол от КФН и съда. Не са констатирани каквито и да е било нарушения. Не се чувствам виновен по повдигнатите ми обвинения."

Още в деня, в който съобщи, че е бил привлечен като обвиняем, Трайчо Трайков определи действията на прокуратурата като политически и преследващи други цели. Във вторник той заяви: "Ясно е, че то няма да издържи, но за прокуратурата е важно да има политически ефект."

Колко прокурори са необходими, за да превъртят борсата

На днешната пресконференция Румяна Арнаудова, говорител на Сотир Цацаров, каза по време на пресконференцията: "Няма лов на вещици и специално избран момент, прокуратурата действа в момента, когато е събрала достатъчно доказателства, а в случая това е станало на 23 декември, когато Трайчо Трайков е получил призовката."

"Делото е сложно. По него са разпитани 50 души, назначени са над 20 експертизи", отговори още говорителката на Цацаров на въпрос защо разследването продължава вече близо четири години. Груба сметка показва, че това прави по един разпит на месец. Арнаудова уточни, че по делото работят трима прокурори и петима следователи, но отказа да разкрие имената им. По информация на "Капитал" следовател е Денислав Цанев, а прокурор Даниела Димитрова. Друг от прокурорите по делото е Емил Петров, брат на бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  kdo52372883 avatar :-P
  kdo52372883

  Ехааа!!! Въпреки всестранно развитата, направо ренесансова личност на Главния Тъпир/Сотир, наистина не предполагах, че Негова Светлост разбира и от финанси! Явно освен експертен авиомоделист, човекът бил и висш финансов моделист! Щото, видите ли, той сигурно сам е пресметнал каква трябвало да бъде борсово търгуемата цена на акциите! Сам-самин, с молив и хартия, дет' се вика! Е, пресметнал е с 4-5 години закъснение, ама все пак се е понас**л, нали (т.е. постарал, исках да кажа). Нищо, важното е желанието. Vive Le Sotir!!! Три пъти ура за нашия Вожд и Пример (да не се бърка с Премиер) – ура, ураa, урааа!!! Добавете само и фойерверки и арт-залпове за по-весело и по-празнично, нали. Тъкмо за да се връзва с останалия арсенал от димки, кьорфишеци и бутафория, които са основната специалност на Главния Тъпир.

  И още нещо, гу’син Главен. Вместо да обявявате Дянков за национално издирване, що не вземете по-добре да обявите Мондешки? Нали и него нещо не можете да откриете? Да не би и той да се "оттегли" в Дубай, да прави там компания на вашия Брат-Тумбак? Я пратете един СМС на брата-тумбак, за всеки случай, да не стане там недоразумение някакво.

 • 2
  uprsport avatar :-|
  Uprsport

  Капитал имате ли откъде да вземете целия обвинителен акт, та да го публикувате, защото като чета така частично си правя извод, че прокуратурата е 100% финансово неграмотна. Аз си мисля, че не е така - според мен неграмотността не е толкова голяма (около 90%), та затова искам целия акт, да видим все пак, че в него има и издържани неща.

 • 3
  plebs avatar :-?
  plebs

  Тук: "Историята започва през 2013 г., когато тогавашният председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев започна открита война срещу Иво Прокопиев.:

  Мавродиев пред БНР: "На въпрос каква е причината за враждата с Иво Прокопиев, Мавродиев каза: Тази ожесточеност започва от 2010-а година, когато още от самото начало на моя мандат забранихме една от неговите сделки в КФН – емисия корпоративни облигации на компанията „Алфа финанс“, с което групата беше принудена да връща тези пари на пенсионните фондове. Впоследствие имаше множество принудителни и административни мерки по отношение на нарушения на закона на компании на г-н Прокопиев, множество актове, които по наша преценка бяха издадени заради нарушения на императивни изисквания на Кодекса за социлано осигуряване, т.е те водеха до извода, че те се финансира от пенсионните фондове." - http://bnr.bg/horizont/post/100073729/stoyan-mavrodiev-ivo-prokopiev-se-strahuva-ot-posledstviyata-ot-svoite-deistviya

 • 4
  plebs avatar :-|
  plebs

  До коментар [#2] от "Uprsport":

  За момента наличното официална информация:
  http://www.prb.bg/bg/news/aktualno/sofijska-gradska-prokuratura-obvini-bivshiya-minis/
  Защо това го няма в публикацията е въпрос към редакцията, макар че в случая е ясно - тя е страна в процеса.
  Прокуратурата вероятно е работила по сигнал на Мавродиев, та затова допълнителна информация може да намерите в неговите изяви, например:
  http://focus-news.net/opinion/2016/06/10/38571/stoyan-mavrodiev-sledvashtiyat-predsedatel-na-kfn-tryabva-da-bade-izbran-s-natsionalen-konsensus.html

 • 5
  trentatre avatar :-(
  Андонов

  Писна ми от поръчковата прокуратура в предизборни времена...
  А още повече ми писна от нулевата им ефективност и отрицателната, минусова справедливост.
  Революцията на хората от улиците, кога?!

 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#4] от "plebs":

  Благодаря за линковете.
  Определено зад клишираното "предизборно разчистване на политически сметки" има доста мръсотия за разчистване.
  Не смятам, обаче, че прокуратурата има капацитета, политическата независимост и дупе, за да докара нещата докрай.

 • 7
  krastitel avatar :-|
  krastitel

  Цацаратура на предизборно повикване. За КТБ и за Бисеров я няма ... До кога!?!

 • 8
  plebs avatar :-|
  plebs

  [quote#6:"D-r D"]Не смятам, обаче, че прокуратурата има капацитета, политическата независимост и дупе, за да докара нещата докрай.[/quote]

  До коментар [#6] от "D-r D":

  За сметка на това публиката започна да се интересува както от обвинителните актове на прокуратурата, така и от мотивите към присъдите на съда и да си съставя собствено мнение. Изграденото мнение на публиката неминуемо ще пробие както през преките избори за ВСС, така и през НС, най-вече с поставяне на граници за недопустимост на решения и процедури. Това, което със сигурност работи, е прозрачността. В тази връзка:
  Европрокурорите за съдебната система: "Интересно е да се отбележи, че в проучването на Агенцията за прогнози и анализи, се посочва, че 42 % от хората да вярват, че подобрения в системата на наказателното правосъдие могат да бъдат почувствани само когато прокуратурата започне да внася обвинителни актове с по-високо качество. ... Не споделяме напълно тези възгледи. Считаме, че настоящите разпоредби на НПК относно обвинителните актове не само създават проблеми за ефективността на прокурорите, но и създават проблеми за ефективността на цялата система за наказателно правосъдие, поради своята дължина и формализъм."
  Страници 19-20 от:
  prb.bg/media/filer_public/cf/64/cf64a9f1-b44b-49ca-9e98-77999c57adea/executive_summary_final_report_bg_20122016_in_bg.pdf
  Мотивите на СГС по делото Бисеров: scc.bg/wp-content/uploads/2016/01/МОТИВИ-БИСЕРОВ.doc
  МОТИВИ. към присъда от 01.12.2015г. нохд № 2969/2015г. СГС Същината според мен е на стр. 14-15

 • 9
  kolevbg avatar :-|
  Боби Колев

  Иво Прокопиев е или гений, който успява да съсипе всичко важно с което прокуратурата се захване или просто няма отношение към очевидните й проблеми.

  Той ли загуби братята от Пловдив?
  Той ли оневини Петьо Еврото?
  Той ли загуби тефтерите?
  Той ли оправда Бисеров?
  Той ли обяви, че се готви убийство на Грух?
  Той ли окраде КТБ и той ли упорито разчиства следите след акцията?

  Чувал съм нещо за Каолин и ако ми падне случай бих питал И.П. как точно е успял да направи далавера там.

  Прокуратурата се излага пред целия български народ и както и да го въртят и да го сучат не виждам как може да се оправдаят.

  Просто са поръчкови и най-вероятно некадърни.

 • 10
  kolevbg avatar :-|
  Боби Колев

  Братята от Перник, бе, какъв Пловдив...извинявам се и лека нощ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход