Рекордно дъно в износа на ток (Обновена)
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Рекордно дъно в износа на ток (Обновена)

Износът е започнал да се възстановява в последните месеци и тенденцията ще се запази и през 2017 г., и количествата могат да се върнат на нивата от 2014-15 г., смятат експерти.

Рекордно дъно в износа на ток (Обновена)

Заради годишния спад от близо 40% производителите и системният оператор са пропуснали приходи за около 200 млн. евро

22392 прочитания

Износът е започнал да се възстановява в последните месеци и тенденцията ще се запази и през 2017 г., и количествата могат да се върнат на нивата от 2014-15 г., смятат експерти.

© Надежда Чипева


През последните месеци цената на електроенергията в Европа се е повишила с 10-15% и износът леко расте.

Ако може да се говори за дъно, през 2016 г. износът на електроенергия достигна своето спрямо три години по-рано. В парично изражение това означава пропуснати ползи за производителите на енергия и мрежовия оператор за около 200 млн. евро в сравнение с 2015 г. Като количества намалението на изнесената енергия с произход България е с 39.1% спрямо предходната година. По груби изчисления продаденият зад граница ток за 2016 г. е бил за 320 млн. евро.

В тунела все пак има светлина, тъй като в последните няколко месеца износът започна макар и плахо да се възстановява. Към началото на септември сривът беше с 6.6 процентни пункта повече от отчетеното в края на годината, сочат данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Най-шоков беше спадът през първите три месеца.

Надолу нагоре

"Основната причина за обръщането на негативната тенденция и постепенното възстановяване на износа е затварянето на ядрените блокове на EDF във Франция за инспекция, което предизвика недостиг на енергия през последните няколко месеца", коментира изпълнителният директор на "ЧЕЗ трейд" Владимир Дичев. По думите му това е довело до повишение на цената на електроенергиятa в Европа с около 15-30% за последното тримесечие. Допълнителен фактор е и поскъпването на въглищата със 70% за периода от февруари до края на 2016 г. Сумарното влияние на двете повиши котировките на електроенергията на едро на немската борса ЕЕХ за 2017 г. от 21 евро до 34 евро за базов товар, а на унгарската борса до 39 евро.

Токът се влияе и от цената на петрола, която през миналата година се повиши с близо 30%, достигайки 55 долара за барел спрямо дъното от март 2016.

Според Дичев възстановяването на износа ще се запази като тенденция и през 2017 г. и може да се върне на нивата от 2014-2015 г.

"Първите 6-7 месеца на годината цените на електроенергията в региона бяха много ниски и българските централи не можеше да бъдат конкуренти", обяснява драстичния спад Мартин Георгиев, председател на Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ). По думите му, когато през втората половина на годината цената в региона е започнала да се покачва, АЕЦ "Козлодуй" е излязла в планов ремонт, а в язовирите не е имало достатъчно вода, за да може големите вецове да произвеждат енергия. Това се вижда и от спада на тяхното производство от 26% за 2016 г. спрямо предходната, което на практика е и една от основните причини за по-ниския износ през годината. Според Георгиев износът през 2017 г. зависи основно от това дали вецовете ще са в състояние да произвеждат ток, макар че засега нивото на водата в язовирите продължава да бъде критично ниско.

По-малко производство

Намалението на износа естествено влияе и върху производството на енергия, което спада с 8.27% за година (към началото на септември намалението беше с 12.28%). То е най-осезаемо при така наречените базови централи – държавната АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и останалите въглищни централи в страната, при които свиването в производството е с 6.13%. При ВЕИ централите най-голям спад в производството от 5.7% има при големите вятърните паркове, а при фотоволтаичните има ръст с 0.15%. При централите на биомаса, чиято енергия се изкупува от НЕК, ръстът е 10.84%, а при по-малките производители, чиято енергия се изкупува от електроразпределителните дружества, увеличението в производството е огромно - с 49.8%.

Потребление

На фона на намаления износ и производство потреблението в страната остава почти непроменено - скромен годишен ръст от 0.16%. В началото на септември обаче то е било с 2% по-ниско спрямо година по-рано.

През празничните дни потреблението в страната също се е увеличило заради минусовите температури. От ЕВН, която обслужва Югоизточна България, посочиха, че ръстът по новогодишните празници е бил малко под 1%, а при "Енерго-про", която захранва с ток Североизточна България, е 5%. От компанията посочиха, че най-голямо повишение на потреблението е имало в област Велико Търново, а в област Разград консумацията по време на новогодишните празници е била същата както година по-рано.

Най-голямо е повишението, отчетено от ЧЕЗ (Западна България), при която средното потребление е било със 7.2% по-високо в периода от 24 декември до 2 януари. От дружеството коментират, че това вероятно се дължи на по-ниските средни външни температури, които са били минус 1.3 градуса, при 0.9 градуса за същия период на миналата година.

В готовност за аварии

"ЧЕЗ разпределение" ще удвои дежурните екипи, които обслужват мрежата, в края на седмицата, когато се очакват снеговалежи и значително понижаване на температурите до -20 градуса, посочиха от компанията. От "EVN България електроразпределение" също съобщиха, че общо 150 екипа са в готовност да реагират за отстраняването на евентуални аварии, които се очакват заради влошаването на времето.

"Като част от подготовката си EVN България електроразпределение" е позиционирало по места мобилни агрегати, техника, инструменти и материали за авариен резерв", допълват оттам. От "Енерго-про мрежи" също са мобилизирали 20 допълнителни аварийни екипа, а 82 са в постоянна готовност.
През последните месеци цената на електроенергията в Европа се е повишила с 10-15% и износът леко расте.

Ако може да се говори за дъно, през 2016 г. износът на електроенергия достигна своето спрямо три години по-рано. В парично изражение това означава пропуснати ползи за производителите на енергия и мрежовия оператор за около 200 млн. евро в сравнение с 2015 г. Като количества намалението на изнесената енергия с произход България е с 39.1% спрямо предходната година. По груби изчисления продаденият зад граница ток за 2016 г. е бил за 320 млн. евро.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

25 коментара
 • 1
  ijj avatar :-|
  ijj

  " ... в язовирите не е имало достатъчно вода, за да може големите вецове да произвеждат енергия. Това се вижда и от спада на тяхното производство от 26% за 2016 г."

  "Като количества намалението на изнесената енергия е с 39.1% спрямо предходната година."

  Тези данни показват, че намалението на износа се дължи не само на природните условия (водата в язовирите), но и на цените. Вероятно не само на международните цени, но и на нашите.

  Любопитно е също какво е положението в ден като днешния със сравнително студено време. На сайта на електропреносния оператор ги има данните за натоварването в 19:12 часа на 4 януари:

  http://www.tso.bg/default.aspx/page-707/bg

  Вижда се, че натоварването по видове централи в МВт е:

  АЕЦ: 2049

  Кондензационни ТЕЦ: 3214

  Топлофикационни ТЕЦ: 331

  Заводски ТЕЦ: 182

  ВЕЦ: 853

  Малки ВЕЦ: 113

  ВяЕЦ: 369

  ФЕЦ: 0

  Био ТЕЦ: 30

  Товар в България: 6604

  Т.е. в този върхов час, когато в съседните страни също има голямо натоварване и вероятно поне три от тях биха купували наша електроенергия, изнасяната мощност е не повече от около 500 МВт - и то при сравнително голямо натоварване на водноелектрическите ни централи. Това вероятно показва, че не е чак толкова много разполагаемата мощност у нас, която в същото време може да се използва и при благоприятна себестойност на генерираната от съответните централи електроенергия.

 • 2
  blaster avatar :-|
  Blaster _

  Дори "евтината" електроенергия от Козлодуй е непродаваема в региона, а разни "експерти", правителство и "инвеститори" продължават да ни убеждават, че трябва да се построи Белене!?

 • 3
  m_style avatar :-P
  m_style

  До коментар [#1] от "ijj":

  Перфектен коментар, ама как да те разберат комуноидите?

 • 4
  velian avatar :-|
  volarok

  "Първите 6-7 месеца на годината цените на електроенергията в региона бяха много ниски и българските централи не можеше да бъдат конкуренти", обяснява драстичния спад Мартин Георгиев, председател на Асоциацията на търговците на електроенергия в България"
  ...............................
  Значи Белене съвсем няма да бъде конкурентноспособна.

 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Така става когато се води война на близо, потреблението "пада", Турция - 500 МВт, Гърция 200 МВт..... пък и вносът от Румъния гони 800 МВт ...... :-) Добре че са Сърбия и Македония да крепят износа...

 • 6
  kosmev avatar :-P
  Убитака

  [quote#2:"Blaster _"]продължават да ни убеждават, че трябва да се построи Белене!?[/quote]
  Сакън бе.
  Убиваш мечтата, с която е закърмен всeки българин! Да има там един апартамент/нива/магазинче, които да дава под наем (на няк'ви балъци), а той да си живее сладко и спокойно без да работи.
  Белене е същото, само че в национален мащаб. Да си имаме там една централа, да продаваме ток на балъците Гърци и Турци, а ние да си живеем като шейхове...

 • 7
  iak avatar :-|
  iak

  Въпрос за русофили, мурзилки
  1. Каква е причината, за майка България, да се сближава с Русия, като:
  - средната руска заплата е по-малка от българската, а минималната е 1/3 от българската
  - като България изнася 2 пъти-повече от Русия на глава от населението, въпреки "големият" износ на оръжие, петрол,злато и диаманти. Ако от сравнението се извадят суровите и полуготови минерали, един българин изнася на световния пазар колкото 6 руснака (600% повече)
  - като всяка година руснаците, напускат Русия и бягат на "Запад" и дори в България, а никой от запада или България не отива в Русия
  - като децата на руския елит - са отишли да живеят "при врага"
  Децата на Путин, Лавров, Хрушчов и т.н.
  - като това е държавата, която е водеща в света по: алкохолизъм, употреба на дрога, убийства и самоубийства, жертви при ПТП и т.н. ( в пъти повече отколкото в България)
  - като продължителността на живота е 10 години по-къса отколкото в България - - като това е държавата водеща в света по изоставени деца и възрастни хора, при живи роднини (в пъти повече отколкото в България)
  - като това е държавата, в която показателите за свобода на медиите, за качество на живот, коефициент джини са по-ниски отколкото в България, а показателите за корупция и липса на демокрация - много по-високи
  - като това е държавата която ни държи (поддържайки пета колона в България в абсолютна енергийна зависимост. А една енергийна зависимост в държава в която има заиа е равнозначни на загуба на независимост, загуба на суверенитет, с заплахата че ако българското правителство не изпълнява нарежданията на Москва ще оставят българите на студено. Няма правителство което да ме се огъне под такъв натиск (както се случи на ББ през 2009, Путин официално го заплаши) А от друга страна ни принуждават да плащаме огромни, надпазарни цени за газ и гориво с което ни обезкървяват икономиката.
  - като това е държавата която изнася всяка година милиарди от България (справка НСИ), като съзнателно пречи на българският износ (България изнася под 2 % за русия, а внася над 12%), и само фирми, „целуващи ръка“ на Путин, имат право да експортират
  - като това е държавата за която се твърди, че има огромен пазар, които ние българите не трябва да губим, а всъщност е малък пазар в сравнение с нашият собствен, европейския (140 милиона руснака и 550 милиона европейци), а като обем е 1300 милиарда (доста по-малък от италианския)
  - като това е държавата, заради която в очите на развития свят ни наричат "троянски коне или магарета"
  - това е държавата в която законност и демокрация са мръсни думи. Там важи закона на джунглата – по силния печели всичко.


  Русия е лошата компания от която България трябва да се отърве веднъж завинаги....
  Практически Русия няма какво да предложи на България в геополитически, цивилизационен и икономически план. Докато обратното е ставало през цялата история на Русия

  И понеже към днешна дата няма нищо привлекателно в Русия, мурзилките веднага ще го обърнат на история, ще говорят за "освобождението" от турско "робство" и за това че сме им "длъжни" по някакъв начин на руснаците (което е пълна глупост- разбира се) искам да спомена няколко факта от историята, които повечето българи не са чували, но лесно могат да се проверят …………..

  1. Турско „робство“ е имало само в България. Ако прочетете историите на съседните държави, били под османско владичество (Гърция, Сърбия, Румъния, Кипър, Сирия, Ирак, Египет……………..) с изненада ще установите, че навсякъде е имало османско владичество или управление, само по някаква незнайна причина в България е имало робство. Защо ? Ами за да се каже, че руснаците са ни освободили от робство и трябва да сме им задължени. През „робството“ българите са имали собствена земя и стока, получавали са пазарно заплащане на услугите си и са имали право да се придвижват свободно и да живеят в границите на цялата империя и извън нея. В същото време руснаците са били крепостни, а дори за тях не се казва,че са били роби. Крепостните са били законно продавани като кучета и помешчика е спал с жената на крепостния когато поиска. Ботев е изпратен от баща си съвсем свободно и законно да учи в Одеса, а с парите който баща му е изкарал, законно с труд в Османската империя и му е изпратил, е могъл да си купи, пак законно крепостни или кучета в Русия.
  И за да не ме обвини някой, че омаловажавам борбата на нашите борци, герои, за национално освобождение ще кажа, че е МНОГО ПО- ГОЛЯМА САМОЖЕРТВА, и много по-достойно, да рискуваш живота си за свобода и национална независимост, когато си материално осигурен и рискуваш бъдещето на децата си, отколкото ако го правиш, като роб и няма какво да губиш и дори не разполагаш с децата си, както руските крепостни. Моите прародители са се били на Шипка, но те роби не са били. Имали са шивашки дукян в Пазарджик, което за времето си е било доста добре. Светла им памет.
  2.Руснаците никога не са мислили да ни освобождават. Няма НИТО ЕДИН документ от който да е видно че са искали да създадат независима държава България. Навсякъде в руските и световни документи, за територията на България пише - окупирани територии и окупационни войски. А и звучи супер наивно, че Русия води 13 войни да завземе Босфора и Дарданелите и да си осигури достъп – до Средиземно море , загубила е хиляди войници, за целта, поробили са 20 народа (освободи ли ги, де) и точна на пътя –на голямата си цел са създали независима България 
  Независима България е създадена , в действителност, на Берлинския конгрес от великите сили (Не защото и те са "обичали" България), а за да разкарат руснаците по-далече от проливите. Тогава и за първи път се поставя дата на която окупационните руски войски да напуснат окупираните територии на България. От тогава русия е най-големият ни враг. Пак не заради някакво специално отношение, към нас , а защото стоим на пътя на вековната им цел. И все по този повод:
  3. Създадоха от чисти българи - "македонската нация"
  4. Насъскаха сърбите да ни нападнат при съединението
  5. ПСВ нахлуха в Добруджа и бомбардираха Варна. Разбира се тогава ген. Колев, ги изпрати по живо, по-здраво обратно, а България подписа Брест-Литовския мирен договор, като страна победител, а Русия с най-големите териториални загуби в историята си.
  6. Нападнаха ни през ВСВ, въпреки че България не е убила нито един руски войник и беше неутрална спрямо Русия. Българското консулство е работило в Москва през цялото време на войната.
  7. Вкараха ни сред държавите, загубили войната, въпреки хилядите паднали български жертви в битките срещу Вермахта.
  8. Избиха цялата българска интелигенция и отнеха най-ценното за българина – земята и възможността, децата му, да се образоват на запад ..................

  И последно да добавя. САЩ два пъти спасява Франция от Германия, като загиват стотици хиляди американски момчета, без САЩ да придобие каквато и да била територия. Т.е. десетки пъти повече отколкото войници на руската империя за "освобождението" на България. И въпреки това Франция води, абсолютно независима от САЩ политика и няма паметник на американски президенти - пред техния парламент.

 • 8
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  До коментар [#7] от "iak":
  Напълно съгласна с вас.

 • 9
  barel avatar :-P
  пустиняк

  Белене на Китай ли ще продава електроенергия?! Явно тук на Балканите купувачи няма.

 • 10
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  До коментар [#7] от "iak":

  Страхотен коментар, не знам има ли кой да го чете -поздравления.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.