Рекордно дъно в износа на ток (Обновена)

Заради годишния спад от близо 40% производителите и системният оператор са пропуснали приходи за около 200 млн. евро

Износът е започнал да се възстановява в последните месеци и тенденцията ще се запази и през 2017 г., и количествата могат да се върнат на нивата от 2014-15 г., смятат експерти.
Износът е започнал да се възстановява в последните месеци и тенденцията ще се запази и през 2017 г., и количествата могат да се върнат на нивата от 2014-15 г., смятат експерти.
Износът е започнал да се възстановява в последните месеци и тенденцията ще се запази и през 2017 г., и количествата могат да се върнат на нивата от 2014-15 г., смятат експерти.    ©  Надежда Чипева
Износът е започнал да се възстановява в последните месеци и тенденцията ще се запази и през 2017 г., и количествата могат да се върнат на нивата от 2014-15 г., смятат експерти.    ©  Надежда Чипева
През последните месеци цената на електроенергията в Европа се е повишила с 10-15% и износът леко расте.

Ако може да се говори за дъно, през 2016 г. износът на електроенергия достигна своето спрямо три години по-рано. В парично изражение това означава пропуснати ползи за производителите на енергия и мрежовия оператор за около 200 млн. евро в сравнение с 2015 г. Като количества намалението на изнесената енергия с произход България е с 39.1% спрямо предходната година. По груби изчисления продаденият зад граница ток за 2016 г. е бил за 320 млн. евро.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
25 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ijj avatar :-|
  ijj
  • + 15

  " ... в язовирите не е имало достатъчно вода, за да може големите вецове да произвеждат енергия. Това се вижда и от спада на тяхното производство от 26% за 2016 г."

  "Като количества намалението на изнесената енергия е с 39.1% спрямо предходната година."

  Тези данни показват, че намалението на износа се дължи не само на природните условия (водата в язовирите), но и на цените. Вероятно не само на международните цени, но и на нашите.

  Любопитно е също какво е положението в ден като днешния със сравнително студено време. На сайта на електропреносния оператор ги има данните за натоварването в 19:12 часа на 4 януари:

  http://www.tso.bg/default.aspx/page-707/bg

  Вижда се, че натоварването по видове централи в МВт е:

  АЕЦ: 2049

  Кондензационни ТЕЦ: 3214

  Топлофикационни ТЕЦ: 331

  Заводски ТЕЦ: 182

  ВЕЦ: 853

  Малки ВЕЦ: 113

  ВяЕЦ: 369

  ФЕЦ: 0

  Био ТЕЦ: 30

  Товар в България: 6604

  Т.е. в този върхов час, когато в съседните страни също има голямо натоварване и вероятно поне три от тях биха купували наша електроенергия, изнасяната мощност е не повече от около 500 МВт - и то при сравнително голямо натоварване на водноелектрическите ни централи. Това вероятно показва, че не е чак толкова много разполагаемата мощност у нас, която в същото време може да се използва и при благоприятна себестойност на генерираната от съответните централи електроенергия.

  Нередност?
 • 2
  blaster avatar :-|
  Blaster _
  • - 1
  • + 48

  Дори "евтината" електроенергия от Козлодуй е непродаваема в региона, а разни "експерти", правителство и "инвеститори" продължават да ни убеждават, че трябва да се построи Белене!?

  Нередност?
 • 3
  m_style avatar :-P
  m_style
  • + 27

  До коментар [#1] от "ijj":

  Перфектен коментар, ама как да те разберат комуноидите?

  Нередност?
 • 4
  velian avatar :-|
  volarok
  • + 26

  "Първите 6-7 месеца на годината цените на електроенергията в региона бяха много ниски и българските централи не можеше да бъдат конкуренти", обяснява драстичния спад Мартин Георгиев, председател на Асоциацията на търговците на електроенергия в България"
  ...............................
  Значи Белене съвсем няма да бъде конкурентноспособна.

  Нередност?
 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 11
  • + 3

  Така става когато се води война на близо, потреблението "пада", Турция - 500 МВт, Гърция 200 МВт..... пък и вносът от Румъния гони 800 МВт ...... :-) Добре че са Сърбия и Македония да крепят износа...

  Нередност?
 • 6
  kosmev avatar :-P
  Убитака
  • + 22

  [quote#2:"Blaster _"]продължават да ни убеждават, че трябва да се построи Белене!?[/quote]
  Сакън бе.
  Убиваш мечтата, с която е закърмен всeки българин! Да има там един апартамент/нива/магазинче, които да дава под наем (на няк'ви балъци), а той да си живее сладко и спокойно без да работи.
  Белене е същото, само че в национален мащаб. Да си имаме там една централа, да продаваме ток на балъците Гърци и Турци, а ние да си живеем като шейхове...

  Нередност?
 • 7
  iak avatar :-|
  iak
  • - 2
  • + 38

  Въпрос за русофили, мурзилки
  1. Каква е причината, за майка България, да се сближава с Русия, като:
  - средната руска заплата е по-малка от българската, а минималната е 1/3 от българската
  - като България изнася 2 пъти-повече от Русия на глава от населението, въпреки "големият" износ на оръжие, петрол,злато и диаманти. Ако от сравнението се извадят суровите и полуготови минерали, един българин изнася на световния пазар колкото 6 руснака (600% повече)
  - като всяка година руснаците, напускат Русия и бягат на "Запад" и дори в България, а никой от запада или България не отива в Русия
  - като децата на руския елит - са отишли да живеят "при врага"
  Децата на Путин, Лавров, Хрушчов и т.н.
  - като това е държавата, която е водеща в света по: алкохолизъм, употреба на дрога, убийства и самоубийства, жертви при ПТП и т.н. ( в пъти повече отколкото в България)
  - като продължителността на живота е 10 години по-къса отколкото в България - - като това е държавата водеща в света по изоставени деца и възрастни хора, при живи роднини (в пъти повече отколкото в България)
  - като това е държавата, в която показателите за свобода на медиите, за качество на живот, коефициент джини са по-ниски отколкото в България, а показателите за корупция и липса на демокрация - много по-високи
  - като това е държавата която ни държи (поддържайки пета колона в България в абсолютна енергийна зависимост. А една енергийна зависимост в държава в която има заиа е равнозначни на загуба на независимост, загуба на суверенитет, с заплахата че ако българското правителство не изпълнява нарежданията на Москва ще оставят българите на студено. Няма правителство което да ме се огъне под такъв натиск (както се случи на ББ през 2009, Путин официално го заплаши) А от друга страна ни принуждават да плащаме огромни, надпазарни цени за газ и гориво с което ни обезкървяват икономиката.
  - като това е държавата която изнася всяка година милиарди от България (справка НСИ), като съзнателно пречи на българският износ (България изнася под 2 % за русия, а внася над 12%), и само фирми, „целуващи ръка“ на Путин, имат право да експортират
  - като това е държавата за която се твърди, че има огромен пазар, които ние българите не трябва да губим, а всъщност е малък пазар в сравнение с нашият собствен, европейския (140 милиона руснака и 550 милиона европейци), а като обем е 1300 милиарда (доста по-малък от италианския)
  - като това е държавата, заради която в очите на развития свят ни наричат "троянски коне или магарета"
  - това е държавата в която законност и демокрация са мръсни думи. Там важи закона на джунглата – по силния печели всичко.


  Русия е лошата компания от която България трябва да се отърве веднъж завинаги....
  Практически Русия няма какво да предложи на България в геополитически, цивилизационен и икономически план. Докато обратното е ставало през цялата история на Русия

  И понеже към днешна дата няма нищо привлекателно в Русия, мурзилките веднага ще го обърнат на история, ще говорят за "освобождението" от турско "робство" и за това че сме им "длъжни" по някакъв начин на руснаците (което е пълна глупост- разбира се) искам да спомена няколко факта от историята, които повечето българи не са чували, но лесно могат да се проверят …………..

  1. Турско „робство“ е имало само в България. Ако прочетете историите на съседните държави, били под османско владичество (Гърция, Сърбия, Румъния, Кипър, Сирия, Ирак, Египет……………..) с изненада ще установите, че навсякъде е имало османско владичество или управление, само по някаква незнайна причина в България е имало робство. Защо ? Ами за да се каже, че руснаците са ни освободили от робство и трябва да сме им задължени. През „робството“ българите са имали собствена земя и стока, получавали са пазарно заплащане на услугите си и са имали право да се придвижват свободно и да живеят в границите на цялата империя и извън нея. В същото време руснаците са били крепостни, а дори за тях не се казва,че са били роби. Крепостните са били законно продавани като кучета и помешчика е спал с жената на крепостния когато поиска. Ботев е изпратен от баща си съвсем свободно и законно да учи в Одеса, а с парите който баща му е изкарал, законно с труд в Османската империя и му е изпратил, е могъл да си купи, пак законно крепостни или кучета в Русия.
  И за да не ме обвини някой, че омаловажавам борбата на нашите борци, герои, за национално освобождение ще кажа, че е МНОГО ПО- ГОЛЯМА САМОЖЕРТВА, и много по-достойно, да рискуваш живота си за свобода и национална независимост, когато си материално осигурен и рискуваш бъдещето на децата си, отколкото ако го правиш, като роб и няма какво да губиш и дори не разполагаш с децата си, както руските крепостни. Моите прародители са се били на Шипка, но те роби не са били. Имали са шивашки дукян в Пазарджик, което за времето си е било доста добре. Светла им памет.
  2.Руснаците никога не са мислили да ни освобождават. Няма НИТО ЕДИН документ от който да е видно че са искали да създадат независима държава България. Навсякъде в руските и световни документи, за територията на България пише - окупирани територии и окупационни войски. А и звучи супер наивно, че Русия води 13 войни да завземе Босфора и Дарданелите и да си осигури достъп – до Средиземно море , загубила е хиляди войници, за целта, поробили са 20 народа (освободи ли ги, де) и точна на пътя –на голямата си цел са създали независима България 
  Независима България е създадена , в действителност, на Берлинския конгрес от великите сили (Не защото и те са "обичали" България), а за да разкарат руснаците по-далече от проливите. Тогава и за първи път се поставя дата на която окупационните руски войски да напуснат окупираните територии на България. От тогава русия е най-големият ни враг. Пак не заради някакво специално отношение, към нас , а защото стоим на пътя на вековната им цел. И все по този повод:
  3. Създадоха от чисти българи - "македонската нация"
  4. Насъскаха сърбите да ни нападнат при съединението
  5. ПСВ нахлуха в Добруджа и бомбардираха Варна. Разбира се тогава ген. Колев, ги изпрати по живо, по-здраво обратно, а България подписа Брест-Литовския мирен договор, като страна победител, а Русия с най-големите териториални загуби в историята си.
  6. Нападнаха ни през ВСВ, въпреки че България не е убила нито един руски войник и беше неутрална спрямо Русия. Българското консулство е работило в Москва през цялото време на войната.
  7. Вкараха ни сред държавите, загубили войната, въпреки хилядите паднали български жертви в битките срещу Вермахта.
  8. Избиха цялата българска интелигенция и отнеха най-ценното за българина – земята и възможността, децата му, да се образоват на запад ..................

  И последно да добавя. САЩ два пъти спасява Франция от Германия, като загиват стотици хиляди американски момчета, без САЩ да придобие каквато и да била територия. Т.е. десетки пъти повече отколкото войници на руската империя за "освобождението" на България. И въпреки това Франция води, абсолютно независима от САЩ политика и няма паметник на американски президенти - пред техния парламент.

  Нередност?
 • 8
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси
  • + 17

  До коментар [#7] от "iak":
  Напълно съгласна с вас.

  Нередност?
 • 9
  barel avatar :-P
  пустиняк
  • + 17

  Белене на Китай ли ще продава електроенергия?! Явно тук на Балканите купувачи няма.

  Нередност?
 • 10
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51
  • + 17

  До коментар [#7] от "iak":

  Страхотен коментар, не знам има ли кой да го чете -поздравления.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал