Служители на МВР са на път да се разделят с привилегиите си

Чиновниците в системата, които ще бъдат преназначени по Закона за държавния служител, се оказаха само 3600

Дневник
Дневник    ©  Юлия Лазарова
Дневник
Дневник    ©  Юлия Лазарова

Още една крачка за промяната на статута на служителите на МВР, които след промените в Закона за МВР от октомври 2016 г. преминават към Закона за държавния служител, е направила в последните работни дни на миналата година вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова. Тя е предложила промени в класификатора на административните длъжности, с които се създават 57 нови административни длъжности. На тези длъжности ще могат да бъдат назначени служителите на МВР, чиито правоотношения след 1 февруари няма да се уреждат от специалния закон на ведомството. Предложенията са публикувани за обществено обсъждане.

Административният секретар на МВР ще е най-високопоставеният чиновник във ведомството според предложението на Бъчварова. Най-ниското ниво ще е за експертите системен администратор в териториалните структури на МВР. По новия закон ще бъдат преназначени всички юрисконсулти, финансисти, компютърни специалисти, служителите от човешки ресурси и връзки с обществеността и др.

От пресцентъра на ведомството заявиха, че промяната ще засегне около 3600 служители. Това е доста по-малко отколкото коментираше ръководството на МВР при обсъждането на реформата. Тогава спряганата бройка бе около 5500 щатни длъжности, от които към момента са заети 4500. Преназначаването на чиновници от системата на МВР според Закона за държавния служител вместо по този за МВР ще ги лиши от част от привилегиите, които ползват наравно с униформените служители на ведомството, въпреки че са административни служители. Това е и една от малкото по-значителни промени, които оцеляха от първоначално обявената мащабна реформа в МВР след силен натиск и протести от синдикатите на МВР. Впоследствие и бившият силов министър и настоящ председател на ресорната комисия в парламента Цветан Цветанов бламира реформата. Така ръководството на МВР се отказа от най-значимите промени. Сред тях бяха намаляване на обезщетението при напускане на системата от 20 на 12 заплати; намаляване на платения годишен отпуск от 30 на 25 дни; преобразуване на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението в изпълнителна агенция към министерството и т.н.

Друга по-съществена промяна в приетия през септември м.г. пакет е създаването на отделно държавно предприятие - "Център за предоставяне на услуги", където ще се изнесат нетипичните за МВР дейности като административните услуги за изваждане на документи за самоличност или регистрация на автомобили.