Кого да следим през 2017 г.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кого да следим през 2017 г.

Кого да следим през 2017 г.

Хората, които могат да променят играта за добро или за лошо

20076 прочитания

България

Христо Иванов, политик

Политическият проект, който Христо Иванов оглави, е не просто нова партия, а опит за нова политика, в която имаш едно обещание и го изпълняваш. Той не флиртува с избирателя, не си играе със страховете му, не търси място в модела ляво-дясно, не залага на национализма и популизма, не обещава автоматично високи пенсии, 1000 лв. заплата, лаптоп на всяко семейство и национален идеал на държава, оградена с дувар. Проектът на Христо Иванов си поставя непопулярната задача да превърне клишетата "борба срещу корупцията" и "съдебна реформа" в конкретна политическа задача с ясно съдържание и измерими резултати и да се опита да ангажира избирателя с това. За 25 години преход българските политици превърнаха тези два национални приоритета в изтъркана фраза и развратиха електората, обръщайки политиката в наддаване на обещания. Едва ли Христо Иванов ще успее да промени това, поне не веднага, но процесът трябва да бъде следен.


"Обединените патриоти", политическа сила

Когато Волен Сидеров, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов обединиха сили предизборно, никой не очакваше съюзът им по интереси да издържи по-дълго от президентския вот. Но изненадващо високият резултат на кандидатпрезидентската двойка Каракачанов-Нотев явно ще заглуши за по-дълго различията, особено между доскоро непримиримите врагове Сидеров и Симеонов. Ако трите партии успеят да се закрепят заедно и да се явят на следващите парламентарни избори като една сила, това би ги направили почти перфектната коалиционна сила както за ГЕРБ, така и за БСП. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, явно окрилен от силното си представяне на президентските избори, натискаше да не се образува кабинет "Борисов-3" в това Народно събрание точно заради това – след едни нови избори "патриотите" имат потенциала да станат трета политическа сила и да се превърнат във важен политически фактор.

Слави Трифонов, шоумен

През миналата година вечният водещ пусна своята заявка за влизане в политиката. През следващата той и екипът му ще бъдат в нея поне с единия крак. Макар да не е ясно дали Трифонов би направил политическа партия, лобирането му за въвеждане на мажоритарна избирателна система граничи с извиване на ръцете на цялата политическа система в страната. Дали той ще реши да капитализира потенциала за протестен вот на следващи избори не е ясно, но изследване на "Галъп интернешънъл Болкан" от декември миналата година дава 12% на негова евентуална партия. "Шоу политиката", която той провежда от екрана на bTV вече цяла година, само се засилва откакто референдумът, иницииран от "Шоуто на Слави", почти стана задължителен за парламента. Затова възможността да видим още една българска телевизионна партия догодина не е за подценяване.

Веселин Марешки, бизнесмен и политик

Развитието на варненския бизнесмен през 2017 г. ще се следи от политици, мениджъри на петролни компании, собственици на автомобили и от гласуващите протестно. Любовта на гласоподавателите към Марешки премина първо през аптеките, а после и през колонките на бензиностанциите. Той успя да отвори 12 обекта в страната и готви най-големия си удар срещу петролните компании с мегабензиностанцията в София, на "Околовръстния път" в "Люлин" 4. Плановете за нея са да влезе в рекордите на Гинес за най-много зареждащи автомобили едновременно - 45. Това ще наруши спокойствието на петролните вериги в столицата, като наскоро самият Валентин Златев, генерален директор на "Лукойл България", заяви в парламента, че над Марешки има политически и данъчен чадър.

Без значение как и дали бизнес сметките му излизат, Марешки успя да изгради образ на борец срещу статуквото и срещу изчерпания политически модел, като българският Доналд Тръмп твърди за себе си, че е "вятърът на промяната". Той успя да събере 430 хил. гласа на президентските избори и да се нареди четвърти. Марешки може да има място в следващия парламент, където почти сигурно ще бъде балансьор, крепящ мнозинството.

Юлия Ненкова, председател на КЗК

Доскоро само запознатите с делата на Столична община знаеха името на Ненкова, която дълги години се занимаваше с юридическите въпроси там. След това тя премина през Агенцията по приватизация, но ще предизвиква интерес през 2017 г. в новата си роля на председател на Комисията за защита на конкуренцията - основният орган, регулиращ обществените поръчки. Майката на депутата от ГЕРБ Александър Ненков беше избрана за поста в средата на 2016 г., издигната за длъжността от ГЕРБ и единствен кандидат. Няколко месеца по-късно и малко преди изборите за президент тя обяви, че комисията разполага с убедителни доказателства за това, че на пазара на горива има картел. Нетипичната активност и размах на антимонополната комисия продължи и в списъка с интересни сектори за КЗК попаднаха застрахователи, вериги, фармация, банки. През 2017 г. от крайните резултати на проверките ще стане ясно дали Ненкова действа под диктовката на други и дали КЗК ще работи по съвест или ще продължи да залита между двете крайности - плашило за бизнеса, което оказва политически натиск, и беззъба организация за "добре свързани бизнесмени".

Иво Христов, журналист

Когато говорим за Румен Радев, няма как да пропуснем журналиста и преводач Иво Христов, който е спряган за началник на неговия кабинет. Христов пише за описващото се като "ляво" издание A-specto и е един от създателите на левия тинк-танк "Солидарна Бъглария", известен с твърдата си позиция срещу търговските споразумения между Европа, САЩ и Канада. От там най-вероятно произтича и позицията на бъдещия президент срещу CETA. Журналистът стоеше в основата на победната изборна кампания на Радев и му помогна да премине през нея, без да направи особени грешки. Интелектуалните кръгове, от които Иво Христов е част, със сигурност ще повлияят на бъдещите политически послания на президента Радев, особено на икономическите, социалните и външнополитическите такива.

Новият председател на ВАС

Изборът на председател на Върховния административен съд винаги досега е бил много политизиран, защото това е много важен съд, който решава делата срещу властта – подзаконови актове, назначения, избори, обществени поръчки и т.н. В нормална система председателят не би имал значение, защото където има разделение на властите и върховенство на закона, съдията няма началник, който да му диктува решенията, а решава по съвест. В България това е главната причина "наум", когато се избира председател на ВАС, а и всеки от "тримата големи". Сметките започват много отдавна – още с избора на членовете на ВСС, които ще го избират и предлагат на президента. Мандатът на сегашния председател на ВАС Георги Колев изтича на 3 декември (на тази дата той встъпи в длъжност през 2010 г., след като на 19 ноември бе публикуван указът на президента Георги Първанов за назначаването му). Очаква се процедурата по избора на новия председател да започне още през лятото от сегашния състав на ВСС, чийто мандат пък изтича през октомври. Дали новият председател ще е подвластен на зависимости, ще проличи още при издигането на кандидатите и комбинацията на предложителите, но най-вече, разбира се, от мотивите на избора.

Валери Белчев - изпълнителен директор на Фонда на фондовете

Новата държавна структура за финансови инструменти трябва да почне да раздава пари тази година. Очакват се търгове за няколко мениджъри на фондове за рисково и дялово инвестиране, като начинът, по който се организират тези състезания, ще покаже дали новата структура ще работи прозрачно и адекватно, или ще е поредната държавна касичка за източване на средства към близки фирми. Това ще зависи от управителния съвет на Фонда и най-вече от неговия изп. директор Валери Белчев. Белчев, който е с минало в няколко банкови структури, досега страни от публичността. Тази година обаче фигурата му ще се окаже важна част от пазар за стотици милиони евро.

Карина Караиванова, председател на Комисията по финансов надзор

На фона на досегашната анемия на регулатора на небанковия финансов сектор Караиванова, която заема поста от лятото, изглежда активен и търсещ решения председател. С нейно участие беше одобрена амбициозна стратегия за развитие на капиталовия пазар, която би направила българската борса и публични компании атрактивни за инвеститорите. Караиванова наследи стрес тестовете на застрахователите и прегледа на активите на пенсионните фондове и й се наложи в движение да смени одитора на 15 застрахователя и три пенсионни компании. Закъснелите по вина на предишния екип на КФН проверки вероятно ще бъдат оповестени след няколко отлагания в края на януари. Под председателството на Караиванова комисията се отвори за срещи с бизнеса и такива ще има всяка седмица. Освен това тя е амбицирана да убеди парламента да гласува поправки в Кодекса за социално осигуряване, които да позволят по-строг контрол върху пенсионните фондове и техните инвестиции, както и нова тарифа, която да осигури финансова самостоятелност на КФН и да я приравни по ранг на БНБ.

Основателите на Telerik

Две години след продажбата на компанията си основателите на Telerik Светозар Георгиев, Бойко Яръмов, Васил Терзиев и Христо Косев отново са независими предприемачи, след като излязоха от американския купувач Progress. Те ще продължат самостоятелно да развиват един от най-успешните образователни проекти в България - "Академията на Телерик", през която са минали десетки хиляди курсисти и много деца. Отделно подкрепят IT екосистемата у нас и като бизнес ангели - инвестирали са и продължават да инвестират в немалко млади компании и идеи. Петнадесет години след създаването на Telerik Георгиев, Яръмов, Терзиев и Косев могат да използват натрупания опит като предприемачи и мениджъри в голяма корпорация, за да направят следващата стъпка в развитието на българския технологичен сектор. А защо не и с нова хитова компания?

Флориан Скала, главен изпълнителен директор на bTV

Новият главен изпълнителен директор на bTV Media Group заслужава внимание през годината по две основни причини. Секторът очаква промяна в подхода при продажба на рекламното време на медията и стратегия за справяне с медийната инфлация. Състезанието между двете най-гледани телевизии bTV и "Нова тв" непрекъснато натиска цената на рекламното време надолу и това е един от основните фактори, които определят как изглежда българският рекламен пазар. От стратегията им през тази година ще зависи дали този тренд ще се промени.

Директорите на медиа агенциите вече регистрират, че bTV прави плавно повишение на цените за реклама, но основният въпрос е дали ще намалеят отстъпките от официалната тарифа, които могат да стигат и до 70%.

Втората важна тема по която е интересно да се наблюдава поведението на Флориан Скала, е предоляването на кризата с двете агенции, измерващи рейтингите на телевизиите. Всичко това може и да направи националния ефир по-недостъпен за малките и средните рекламодатели, но пък ще има шанс той да стане по-ефективен за големите.

Българите в чужбина

През тази година поне две групи българи, живеещи и работещи в чужбина, дадоха заявки да се включат в политическия живот в страната. В едната са подкрепилите движението на бившия съдебен министър Христо Иванов "Да, България", сред чиито основни цели е изкореняването на политическата корупция. Начело с живеещата в Швейцария бивша тенисистка Мануела Малеева, някои от тях бяха и активни участници в инициативния комитет на референдума за електронното гласуване през 2015 г. и нееднократно са защитавали избирателните права на българите в чужбина.

В другата група са младежите от клуб "Милениум". Водени от адвоката Румен Чолаков, те придобиха популярност през 2016 г. с кампанията си в подкрепа на номинацията на Ирина Бокова за Генерален секретар на ООН и застанаха зад референдума за промяна на избирателната система, иницииран от шоумена Слави Трифонов. На учредителното им събрание през лятото на миналата година присъстваха Симеон Сакскобургготски и членове на бившия му кабинет. Това провокира сравнения с движението "Българският Великден" на т.нар. царски юпита, някои от които станаха и министри в правителството на НДСВ и ДПС през 2001-2005 г.

Политизирането на тези две групи и колко масово ще бъде то ще определи дали ще има нови промени на политическия небосклон.

Боян Петров, алпинист

Алпинистът, изкачил осем осемхилядника Боян Петров претърпя тежък инцидент в края на август, когато беше блъснат по време на изследователска дейност в Кресненското дефиле. Въпреки тежките травми той успя да се възстанови и три месеца след инцидента направи първата си тренировка.

"До средата на март ще положа много усилия да се възстановя и вляза във форма. Ще мина на тестове и ще преценя дали ще ходя на експедиции през 2017-та или не. Ако всичко се развие по план и съм добре, на 10 април трябва да замина за опит на Чо Ойю и Еверест от север (Тибет). Ако там се представя добре, през лятото планирам и експедиция в Пакистан с цел изкачване на Гашербрум II. Не искам да падам под 3х8000 за година. Остават ми 6 върха, но ми е спокойно защото вече съм изкачил най-трудните, най-смъртоносните и тежки върхове", сподели плановете си за 2017 г. Боян Петров. Той определено е сред най-оптимистичните хора за наблюдаване през тази година.

Милен Русков, писател

През пролетта тази година се очаква писателят и преводач Милен Русков да издаде дългоочаквания си нов роман, чието работно заглавие е "Чамкория". Русев е един от най-интересните нови български творци, станал известен с излезлия през 2011 г. исторически роман "Възвишение", написан на българския от XIX век. През следващите месеци се очаква и повече информация около излизането на режисираната от Виктор Божинов екранизация на "Възвишение".

Новата му книга също ще е написан на езика на епохата си. Според казаното досега от Русков е известно, че историята се развива през 20-те години на ХХ век, засяга сблъсъците между военни, комунисти, земеделци и анархисти, а главен герой е шофьор на такси в София.

Свят

Стивън Банън

Сивият кардинал на Доналд Тръмп ще бъде вторият най-влиятелен човек в Белия дом, когато новоизбраният президент встъпи в длъжност през януари. Рядко до американски държавен глава е имало толкова малко позната и провокативна фигура. За възгледите на човека, определян от противниците му като "най-опасният на американската политическа сцена", се знае малко от първа ръка. Той е завършил Harvard Business School, бил е дълги години инвестиционен банкер в Goldman Sachs, а доскоро бе изпълнителен директор на ултраконсервативния новинарски сайт Breitbart. Фактът, че е натрупал състояние от работата си във финансовата и после развлекателната сфера, не пречи на 63-годишния Банън да громи политическия и икономически елит като "враг на народа". Като шеф на предизборния щаб на Тръмп той е този, който по-добре от всеки друг в кампанията усети колко много американци искат драматична промяна. Сега в новата си роля на главен стратег и основен съветник на Тръмп Банън ще има възможност да я осъществи на практика. Нещо повече, Breitbart (от чието ръководство Банън официално излезе, за да може да влезе във властта) планира да отвори бюра във Франция и Германия, където през 2017-та има ключови избори. Популистката революция не само влиза в Белия дом, но и се прехвърля в Европа.

Руските хакери

За разрушителния потенциал на хакерството и кибератаките по принцип се говори от доста време. Едва в края на 2016 г. обаче те станаха причина за реална пряка конфронтация между две световни суперсили. Само преди около седмица американското Министерство на вътрешната сигурност на САЩ и ФБР излязоха с общ доклад, който директно обвинява руските разузнавателни служби и техни подставени лица, че провеждат масирана онлайн кампания срещу американски правителствени, корпоративни и цивилни цели. Данните за това са събрани и потвърдени от 17 щатски спецслужби в рамките на операция, наречена Grizzly Steppe.

Според заключението на службите за сигурност хакерските групи Fancy Bear (APT28) и Cozy Bear (APT29), свързани съответно с руското военно разузнаване ГРУ и Федералната служба за безопасност (ФСБ), са пробили компютрите на Националния комитет на Демократическата партия на САЩ и са използвали информацията, за да дискредитират кандидат-президента Хилъри Клинтън. В резултат на доклада щатският президент Обама разпореди безпрецедентното експулсиране на 35 руски дипломати за шпионаж и наложи най-тежките санкции на Русия от времето на Студената война.

Fancy Bear са основен заподозрян и за кибератаките срещу местните избори в България от есента на 2015 г. През настоящата 2017 г. предстои да видим дали руските хакери ще се опитат да се намесят в други ключови политически събития като изборите във Франция, Германия и Италия, които ще имат съдбоносно значение за бъдещето на ЕС.

Родриго Дутерте

Новият президент на Филипините има достатъчно поводи да влиза в новините: дали с убийствата на наркодилъри и дори невинни по улиците от полиция и самозвани "прочистващи" бригади, дали с твърденията си, че лично е убил стотици хора (един от които е изхвърлил от хеликоптер), дали с признанието, че част от роднините му може да са членове на ИДИЛ. Всичко това е брутално, мрачно и важно за Филипините. Но това, което го прави особено важен за останалата част от света (освен факта, че показва силата на агресивния популизъм, когато бъде избран), е желанието му да играе ролята на "жокер" в отношенията между САЩ и Китай. Двете огромни сили отдавна се зъбят една срещу друга в азиатските морета и Филипините са важна част от този движещ се пъзел. Страната е сред най-старите партньори на САЩ и има американска военна база. Наскоро Дутерте отиде на официално посещение в Пекин и обеща да преразгледа отношенията си с Китай. За Пекин това би било важна победа за претенциите му над по-голямата част от Южнокитайско море, където има териториални спорове с Филипините и други държави.

Дутерте е непредвидим и обича да обижда чужди политици, независимо дали американския президент или генералният секретар на ООН. Интересно е каква ще бъде политиката му спрямо също така непредвидимия Доналд Тръмп и какви биха били дългосрочните ефекти от едно преобръщане на съюзите в Южнокитайско море.

Питър Тийл

Технологичният предприемач, основател на PayPal и ранен инвеститор във Facebook разочарова много хора най-вече от либералната част на Силициевата долина, след като подкрепи Доналд Тръмп за президент. Но пък 50-годишният бизнесмен никога не е странял от противоречиви действия: пример е финансирането в сянка на делото на кечиста Хълк Хоган срещу Gawker Media, довело до фалита на медийната група, както и изказванията му срещу университетската система в САЩ и нападките към мултикултурализма. В момента е част от преходния екип на Тръмп. В същото време Тийл е един от най-уважаваните технологични инвеститори в САЩ - освен Facebook сред капиталовложенията му са SpaceX, LinkedIn и много други компании. А след изборите в САЩ със сигурност се превръща в един от най-влиятелните IT магнати. Като убеден либертарианец той подкрепя колкото се може по-ограничена намеса на държавата в личния живот на хората. В същото време иронията е, че една от най-успешните му компании - стартъпът за анализ на данни Palantir, има за клиенти държавни институции като Пентагона, NSA, ЦРУ и ФБР, които използват възможностите му за извличане на информация.

Илон Мъск

Една от най-интересните, но и противоречиви личности в технологичния свят - Илон Мъск, отдавна привлича публичното внимание с амбициозната си цел да преосмисли начина, по който се придвижваме както на земята, така и в космоса. Той разработва електромобили за масовия пазар; опитва да направи ракетите носители годни за многократно ползване; обещава да изпрати първата човешка мисия до Марс в недалечната 2035 г. като първа крачка към колонизирането на Червената планета; и споделя прелюбопитна модерна религия в стил "Матрицата": вярата, че настоящото ни съществуване е плод на гигантска компютърна симулация, създадена от бъдещото човечество и изкуствения интелект.

За мнозина Мъск е визионер, който вдъхновява човешката цивилизация да прекрачи границите на космоса и да осигури бъдещото си развитие на друга планета. Други пък се съмняват в здравия му разум и очакват "балонът" Мъск рано или късно да се спука, разпилявайки милиардите, инвестирани в компаниите му.

Но и в двата случая си струва светът да наблюдава с огромно любопитство технологичния предприемач и милиардер - каквото и да се случи, то ще бъде зрелищно.
Чейз Кери

Ако сте забравили за Формула 1, както много други хора напоследък, 2017 г. може да е вашият шанс за ново начало. Новият президент на Формула 1 Чейз Кери си даде три месеца, за да слуша и попива информацията за управлението на шампионата, но от началото на 2017 г. ще трябва да покаже първите нови посоки за развитието му. След като купи мажоритарния дял във Формула 1, Liberty Media даде шанс на 86-годишния изпълнителен директор Бърни Екълстоун да запази поста още известно време, но то видимо изтича.

Още в първите си дни Кери даде заявка, че надпреварата трябва да се превърне в още по-голямо шоу според американските стандарти, за да расте като бизнес. Това означава повече състезания в пазари, като САЩ, останалата част на Америка и Азия. Другият акцент ще бъде изграждането на звезди, защото, както казва той, спортът стъпва върху идолите. След оттеглянето на световния шампион Нико Розберг и на бившия шампион Дженсън Бътън вратата остава отворена за нови герои. Третата посока се очаква да е увеличаването на конкуренцията между отборите, за което може да помогнат и влизащите в сила нови правила.

България

Христо Иванов, политик

Политическият проект, който Христо Иванов оглави, е не просто нова партия, а опит за нова политика, в която имаш едно обещание и го изпълняваш. Той не флиртува с избирателя, не си играе със страховете му, не търси място в модела ляво-дясно, не залага на национализма и популизма, не обещава автоматично високи пенсии, 1000 лв. заплата, лаптоп на всяко семейство и национален идеал на държава, оградена с дувар. Проектът на Христо Иванов си поставя непопулярната задача да превърне клишетата "борба срещу корупцията" и "съдебна реформа" в конкретна политическа задача с ясно съдържание и измерими резултати и да се опита да ангажира избирателя с това. За 25 години преход българските политици превърнаха тези два национални приоритета в изтъркана фраза и развратиха електората, обръщайки политиката в наддаване на обещания. Едва ли Христо Иванов ще успее да промени това, поне не веднага, но процесът трябва да бъде следен.


"Обединените патриоти", политическа сила

Когато Волен Сидеров, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов обединиха сили предизборно, никой не очакваше съюзът им по интереси да издържи по-дълго от президентския вот. Но изненадващо високият резултат на кандидатпрезидентската двойка Каракачанов-Нотев явно ще заглуши за по-дълго различията, особено между доскоро непримиримите врагове Сидеров и Симеонов. Ако трите партии успеят да се закрепят заедно и да се явят на следващите парламентарни избори като една сила, това би ги направили почти перфектната коалиционна сила както за ГЕРБ, така и за БСП. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, явно окрилен от силното си представяне на президентските избори, натискаше да не се образува кабинет "Борисов-3" в това Народно събрание точно заради това – след едни нови избори "патриотите" имат потенциала да станат трета политическа сила и да се превърнат във важен политически фактор.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.