Добрите и лошите сценарии на 2017 г.

Добрите и лошите сценарии на 2017 г.

Годината през погледа на песимиста и оптимиста

17084 прочитания

Началото на всяка нова година е изпълнено с очакване. Независимо че нищо в смяната на 31 декември с 1 януари не подсказва някаква мащабна промяна в живота ни, надеждите за това са част от човешката природа.

2017 г., трябва да признаем, не обещава много, или поне не много хубаво. Повечето от събитията и тенденциите, които започнаха през 2016 г., най-вероятно ще продължат и ще се разраснат през следващите 12 месеца. Популизмът няма да изчезне, Европейският съюз няма изведнъж да изглежда отново стабилен, Русия няма да спре да работи срещу него, Доналд Тръмп няма да стане улегнал и мъдър държавник, а България няма да реформира съдебната си система, така че да работи.

Очакват ни доста бурни месеци, в които животът непрекъснато ще доказва, че плановете и прогнозите са хубави интелектуални упражнения, които не биват да се бъркат с това, което ще се случи.

Опитахме се да погледнем бъдещата година и от двете й възможни страни - и от песимистичната и от оптимистичната. Опитахме се да посочим и хората, които според нас ще влияят по някакъв начин на събитията през следващите месеци. Някои от тези варианти може да звучат невероятно. Но така звучаха и някои от нещата, които станаха през 2016 г.

Започналата година още е празен лист. Ако искате и вие да надраскате нещо по него, пратете ни вашата прогноза на [email protected] или в коментар под текста на сайта. За най-точните прогнози обещаваме да отделим място в последния ни брой за тази година.

Изборите в Германия и Франция

Песимистът

Понесени на вълната на победата на Доналд Тръмп в САЩ, европейските популисти набират скорост. Евентуални нови терористични атаки нагнетяват още повече страховете в тяхна полза. Руската помощ под формата на финансиране, хибридна война и хакерски атаки се засилва.

Псевдо TWITTER

@MLP: Да живее Франция, смърт на ЕС Viva la France, mort a l’Union Europeenne!

Tweet3: @AfD: Auf Wiedersehen, Mutti! After #Brexit, #Frexit and #Italexit, it's time for #Gerexit!

Партията на свободата на Геерт Вилдерс печели в Холандия, а популисткото движение "Пет звезди" финишира първо на вероятните предсрочни избори в Италия. Във Франция Марин льо Пен изненадващо печели президентските избори през пролетта.

В Германия през есента антиимигрантската и антиевропейска Алтернатива за Германия (AfD) се представя много по-добре от очакваното, а резултатите на партията на Ангела Меркел са разочароващи и тя губи канцлерския пост. Следва лавина от референдуми за напускане на ЕС. Всеки се спасява поединично и България остава да се справя сама с големите си опасни съседи Русия и Турция.

Оптимистът

Псевдо TWITTER

@DarthPutinKGB Ok, may be spending so much money for the elections in France and Germany wasn’t such a great idea.

На пръв поглед изглежда, че Путин няма как да изгуби на изборите във Франция. От двамата фаворити Марин льо Пен е известна с топлите си връзки (включително финансови) с Русия, а по-вероятният победител - десноцентристкият кандидат Франсоа Фийон, също е с проруски имидж. Но ако Меркел се задържи на поста, има шанс консенсусът в ЕС, че Русия трябва да бъде сдържана и наказана заради поведението си да издържи.

Важно е и какво ще направи Меркел, за да спечели изборите в Германия. Ако тръгне ва банк за опазването на ЕС и германците я подкрепят, това не само ще й даде силен мандат, но може да вдъхне живот и на агонизиращия европейски проект. С малко помощ от други ключови държави, тя може да е лидерът, който ще ревитализира ЕС. С повече въображение може да си представим и че Великобритания решава, че все пак не иска да си тръгне или, ако го направи, след време отново ще погледне към възродения евросъюз.

Русия и Путин

Песимистът

ПСЕВДО ЗАГЛАВИЕ: 15.12. 2017 Не само Аляска, но и Калифорния са били руски, шегува се руският президент Владимир Путин

През цялата 2016 г. голяма част от анализаторите предвиждаха, че Москва всеки момент ще свърши парите и ще се откаже от авантюристичните си планове за завръщане към могъществото на СССР. А парите на Кремъл така и не свършват. Ако оставим настрана факта, че Москва едва ли би се отказала от политиката само защото няма пари, историята е доказала, че това е дребна пречка, а реалността е, че във финансовия арсенал на Русия все още има многомилиардни амуниции.

Така че парите не са ограничение за Путин. Руският президент вижда как всичките му противници падат като пешки в резултат на агресивната му политика. И не би имал мотив за нейната промяна, тъй като досега тя му носи само позитиви, основният от който е срутването на западния демократичен идеал, последната опора на малцината руски опозиционери. Единствената спирачка би била, ако все пак той поиска да си запази поне един враг, примерно Ангела Меркел.

Оптимистът

Русия игра досега ролята на "Черен Петър" в световната система: непредвидим играч, който всява страх в онези, които следват правилата, и разчита на отстъпки в замяна на отказ от разрушително поведение. Проблем за Путин ще е, ако и Доналд Тръмп се окаже същият вид играч. САЩ са основна крепителна сила на днешния световен ред, далеч по-мощни във военно отношение и много по-влиятелни от Русия. Ако Тръмп реши да следва руското поведение, Москва може да се лиши от ключово предимство: увереността, че може да предвиди американските действия.

Това може да накара Кремъл да се сниши през 2017 г. и да изчака да види накъде ще повее вятърът: както направи в първите години на Джордж У. Буш. Нищо засега не гарантира промяна на общата европейска политика към Русия, а е очевидно, че Путин иска отмяна на санкциите. Ако руската намеса не успее да повлияе сериозно на изборите във Франция и Германия, а примирието в Сирия се задържи и потокът от бежанци секне, то тогава опитите за разрушаване на ЕС ще трябва да почакат.

Brexit

Песимистът

Псевдо TWITTER

Tweet: @DaiyMail: SCANDALOUS! Unelected EU bureaucrats want to plunder €50 bln from UK gov and PM Theresa May is willing to negotiate! #NotMyBrexit

Tweet2: @realDonaldTrump: Brits took their country back, I give them a better, nicer trade deal with US. #SpecialRelationship

Представете си, че до март, когато премиерът Тереза Мей обеща да задейства чл. 50 и да започне двегодишните преговори за напускане на ЕС, британските таблоиди са се добрали до черновата на стратегията ѝ. Недоволни от готовността за отстъпки пред ЕС и настояването на Брюксел за финансови компенсации от страна на Лондон, медиите започват масова атака срещу Мей с обвинения, че предава "волята на народа". Брюксел настоява за 50-те млрд. евро вноска в общия бюджет, за да има достъп до единния пазар, и това спира преговорите за взаимно признаване на правата на мигрантите от двете страни на Ламанша. Милиони стават заложник на преговорите.

Позициите на поддръжниците на Brexit се втвърдяват от сигналите на новия американски президент Доналд Тръмп за "специална" сделка за свободна търговия с Обединеното кралство, а Шотландия обявява втори референдум за напускането му. В Брюксел няма обща стратегия за справяне с кризата, а с подкрепата на Москва крайнодесни и популистки партии печелят изборите върху платформи, които обещават лесни решения на проблемите при напускане на ЕС.

Оптимистът

Псевдо TWITTER

@UKPM: Realising the complexity of #BrexitNegotiations, UK and EU will sign a transitional agreement to extend the deal process.

@JunckerEU: Now that #BrexitDeal is set, EU Commission to present final #CommonDefencePolicy. Go team Europe!

Осъзнавайки, че избират не между "твърд" и "мек" Brexit, а между "сив" (по политолога от LSE Тим Оливър) и "катастрофален" (по колумниста на Financial Times Гидиън Рахман), британските политици разбират нуждата от преходно споразумение с ЕС. То удължава времето за преговори между Лондон и Брюксел над предвидените две години и помага на двете страни да разчертаят по-внимателно линиите на разделянето си.

Лондон отстъпва от желанието си за пълно затваряне на пазара на труда за европейци, а Брюксел се съгласява да разсрочи плащането на 50 млрд. евро, които Великобритания дължи на ЕС за вноски към бюджета. Тереза Мей и лидерите на ЕС задават ясна крайна цел на преговорите и това успокоява пазарите и инвеститорите. Напрежението в ЕС постепенно намалява. Без "неудобния" Лондон Брюксел се концентрира в решаването на важни проблеми като миграцията, отбраната, защита на границите и антидемократичните тенденции в Русия и Турция.

Доналд Тръмп

Песимистът

Когато някой ходи като пате и квака като пате, значи е пате. Старата американска поговорка може да бъде припомнена на всички, които си представят, че новоизбраният американски президент Доналд Тръмп, веднъж влязъл в Белия дом, внезапно ще се превърне в "типичен" държавник. Сравненията с Роналд Рейгън, когото Тръмп безобразно плагиатства, са пресилени. Рейгън също дойде през 1980 г. с много ниски очаквания към него, направи поредица от грешки в икономиката и външната политика, но бързо ги поправи, тъй като голяма част от екипа му бяха професионалисти. В екипа на Тръмп съветник по националната сигурност разпространява конспиративни теории, министърът на здравеопазването вярва в креационизма, на енергетиката преди четири години не знаеше, че има такова ведомство, а този на околната среда е прекарал години да съди държавата за екологични регулации. Любовта на Тръмп към Путин е просто черешката на тортата в абсурдната ситуация.

Псевдо TWITTER @MFA_Russia рад сообщить о том, что президент @realDonaldTrump будет награжден званием Герой Российской Федерации во время его предстоящий визит в Москву

Тръмп може да натрупа няколко ранни точки заради икономиката. Заплахите му срещу фирми, които изнасят производство, гарнирани с щедри данъчни преференции, ще има положителен ефект зарази солидната логика в тази политика - по-добре по-малко данъци, но повече работа за американците. Проблемът е, че останалите страни ще отговорят с подобни мерки и крайният ефект ще е разрушителен за всички.

Оптимистът

Хубавото на американската система, която Тръмп заплашва да взриви, е, че има предпазни механизми, които да го сдържат. Най-доброто, което може да направи той, след като влезе в Белия дом, е да се фокусира върху икономическите си планове минус протекционизма. Американската икономика има нужда от стимулиране и инфраструктурни инвестиции и повече разходи за отбрана в краткосрочен план ще са като адреналинова инжекция. В дългосрочен може да взривят дълга, но така или иначе прогнозите за десетилетия напред не са особено надеждни. Има шанс оживлението да накара Тръмп да реши, че в крайна сметка не си струва да влиза в челен търговски сблъсък с Китай и Мексико и е достатъчно да се ограничи с някоя и друга антидъмпингова мярка.

Псевдо TWITTER @realDonaldTrump Ok, I decided to make America’s trade great again. And to have more friends beside Vlad. He doesn’t seem that nice after all.

Топлите чувства към Путин може да охладнеят бързо след първия сблъсък между две големи егота. И Джордж У. Буш и Барак Обама започнаха с желание за рестарт с Русия, но разбраха, че са се излъгали в "душата на Путин", която Буш беше видял в очите му. Републиканците също дават сигнали, че няма да приемат безропотно прегръдка с Москва. А и Тръмп скоро ще разбере, че интересите на Русия при сегашния й президент трудно съвпадат с тези на Америка.

Бъдещето на НАТО

Песимистът

След встъпването си в длъжност президентът на САЩ Доналд Тръмп решава да демонстрира нагледно визията си, че НАТО е "отживелица". Той замразява американското участие в четирите подсилени батальонни бойни групи по Източния фланг и отменя плановете за предно разполагане на танкова бригада в Полша. За да компенсират изолационисткия ход на Тръмп, лидерите Франция, Германия и Италия обявяват сформирането на истинска европейска армия, директно подчинена на Брюксел.

Псевдо TWITTER @realDonaldTrump American troops in Latvienia? Even Melania doesn't know where this country is! Just ordered our boys to come back home.

В отговор Лондон също решава да замрази участието си в отбранителните операции по източния фланг на НАТО. Няколко седмици по-късно, след вълна от изненадващи протести срещу властите в Талин, рускоезичното малцинство в пограничните области на Естония обявява, че правата му са нарушени, вдига бунт и отправя молба към Москва за "мироопазващи сили". До влизане на редовна руска армия не се стига, но позицията на командвания от Великобритания натовски батальон е, че това е "вътрешнополитически проблем".

Оптимистът

Заплахите на Тръмп, че няма да защитава членовете на НАТО, които "не си плащат за това", се оказват за предизборна употреба. Следвайки съветите на секретаря по отбраната Джеймс "Лудото куче" Матис, президентът на САЩ поставя специален акцент върху инвестициите във военно-промишления комплекс и драстично увеличава бюджета на армията. Уплашени от предупреждението му, че може да не ги пази, европейските съюзници скоростно вдигат инвестициите си в отбрана до 2% от БВП, а онези, които не могат да си го позволят, фокусират оскъдните си ресурси в съвместни проекти с други държави. В крайна сметка Тръмп не само че не намалява американското участие в НАТО, но и доразвива плановете на своя предшественик, като разполага още сухопътни сили в Европа, връщайки се към нивата от студената война.

Предсрочните избори в България

Песимистът

И след тях ще дойде познато управление - поредното на ГЕРБ или на БСП, в комбинация най-вероятно с т.нар. патриоти. Никой от коалиционните варианти не предвижда участие на разпознаваеми реформаторски сили - злополучната коалиция между ГЕРБ и РБ беше изключението, което доказва правилото.

За разнообразие от очертаващата се поредна липса на силно политическо мнозинство може да се роди и прогнозираната голяма коалиция ГЕРБ-БСП. Това, което може да предотврати партньорите бързо "да се хванат за гушите", е възпроизвеждането на квотното разпределение на ресурсите подобно на тройната коалиция, в която лявата БСП управляваше с либералите от НДСВ и ДПС.

Алтернативният и дежурен вече вариант с нови предсрочни избори този път заплашва с провеждането им по мажоритарна система в два тура с абсолютно мнозинство.

Оптимистът

След продължителната злоупотреба с търпението и данъците на хората реалностите все по-малко са в полза на статуквото. Край изборната писта загряват нови бегачи, и то на по-дълги политически разстояния, които вече предизвикват по неприятен начин силните на деня. Наличието на реална и хапеща опозиция - извън или в парламента, ще принуди управляващите да взимат, макар и със скърцащи зъби, по-различни решения - например да подложат клиентелата си на някакъв вид диета при обществените поръчки. При по-добро стечение на обстоятелствата можем да видим и наченки на политики, насочени към преодоляването на тежки структурни проблеми с дългосрочен ефект, каквито пазарът на труда примерно вече отчетливо откроява. А политическите манипулации от 2016 г., свързани с насаждането на всякакъв вид "патриотични" страхове, биха изгубили силата си, ако в обществения дебат ги заместят реалните проблеми на гражданите и бизнеса.

Румен Радев

Песимистът

Псевдо TWITTER 07.11.2017 @PutinRF_Eng Comrad @rumradev showed his unabiding friendship with me and Russian people

Румен Радев е една от най-непознатите фигури, избирани някога в България на толкова висок пост.

По време на кампанията най-голямото опасение за него идваше от подозрението, че той ще включи левия мигач и ще завие на следващото отклонение към Москва. Това, разбира се, не е изключено, но предвид публичните му заявки поне първоначално няма да се случи. Опасността при Радев идва от другаде. Той влиза в политиката без никакъв опит, което има добри и лоши страни. Един от рисковете е бързо да бъде заобиколен от "патриотични" съветници тип преподаватели в "библиотекарския институт" и/или такива, които искат бързо да прокарат различните си и уникални според тях идеи. Така президентът може да затъне в объркани и опасни ходове - да се оплете в политическа глупост. Дали това ще се случи, ще се разбере сравнително скоро - ще си проличи още от назначенията му в служебния кабинет.

Оптимистът

Голяма част от "провиненията" на Радев досега се дължат по-скоро на неопитност и подхлъзване по идеите на някои от съветниците му. Новоизбраният президент обаче ще се сблъска с реалността - няма как да бъдеш приеман сериозно, ако екипът ти те води на срещи с "експерти" - налудничави руски анализатори (от близкия до руското разузнаване Руски институт за стратегически изследвания за разпространение на конспирации).

ПСЕВДОНОВИНА: 09.09.2017 Радев притиска Цацаров заради безплодни и политически мотивирани обвинения

Самият Радев даде няколко заявки, които могат да бъдат тълкувани положително. Смотолеви за необходимостта от сериозна съдебна реформа, заяви, че ще води антикорупционна политика в България. Бъдещият президент може да покаже независимост и вписване в реформаторския консенсус - защото всички знаят какво трябва да се направи, но на никого не му стиска. Например съдебна реформа, след която добрите магистрати да вървят нагоре за сметка на политическите връзкари. А на него като бивш генерал (при това истински) би трябвало да му стиска.

Такава политика ще му помогне да изличи част от негативите, които натрупа с външнополитическите си изказвания. На бившия генерал не му липсва честолюбие и той едва ли иска да повтори съдбата на Георги Първанов, който в последните си години обикаляше по Средна Азия, тъй като другаде не го канеха на посещение.

Съдебната власт

Песимистът

Главният прокурор и олигархичните лобита зад него ще успеят да подредят картите си, така че да си гарантират мнозинство и в следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). През пролетта Сотир Цацаров ще успее да изцяло да наложи своите фаворити в прокурорската колегия въпреки въведения пряк избор в професионалната квота.

ПСЕВДОНОВИНА: Пореден кандидат-депутат с обвинение от прокуратурата

В края на лятото, когато парламентът трябва да избере своите представители в съвета, основните парламентарни групи ще си поделят членовете на квотен принцип и във ВСС за пореден път ще попаднат послушни юристи, които не желаят да се конфронтират със силните на деня.

Така конструираният съдебен съвет ще избере председател на Върховния административен съд, който ще продължи политиката на сервилност. Липсата на политическа стабилност ще мотивира прокуратурата да се впуска в PR акции и активно да участва в предизборната кампания с преследване на избрани кандидати.

Оптимистът

ПСЕВДОНОВИНА: Въпреки заплахите на главния прокурор парламентът въведе механизми за контрол.

Въведеният пряк избор на членове на ВСС от професионалната квота ще позволи за първи път редовите прокурори да избягат от налаганите им от номенклатурата кандидати и да изпратят в съдебния съвет свои представители, които се ползват с добро име и не изпълняват чинно волята на началника си. Това обстоятелство ще изиграе ключова роля, защото за първи път ВСС ще може да изпълнява задълженията си да контролира работата на главния прокурор.

Новосъздаденият парламент ще приеме редица законодателни промени в изпълнение на препоръките на ЕК, които ще въведат бюро за борба с корупцията по високите етажи на властта независимо от главния прокурор. Първите резултати ще се появят до края на годината с обвинения към високопоставени магистрати и представители на законодателната и изпълнителната власт.

Новоконституираният ВСС ще проведе прозрачна процедура по избор на нов председател на Върховния административен съд, който ще започне реформа на съда, която да го върне в ролята му на страж на правата на гражданите.

Бъдещето на Турция

Песимистът

Псевдоновина: България вдига 5-метрова бетонна стена по границата с Турция

Серията от терористични атаки в турски градове продължава. Турската икономика губи мощния двигател на туризма, а лирата продължава да свлича надолу ръста. В невъзможност да поддържа икономическия просперитет, който подсилваше властта му през последните години, Реджеп Ердоган залага все повече на авторитарния стил на управление и търсенето на външни и вътрешни врагове. Войната с кюрдите става все по-кървава, турската армия и полиция трудно се справят с предизвикателствата на милиони бежанци, клетки на ИДИЛ и огромна граница с размирната Сирия. Репресиите срещу инакомислещи се засилват.

Някога засилената към реформи проевропейска Турция, която започна преговори за членство в ЕС през 2005 г., е далечно минало. Връзките с Европа стават все по-студени, а България започва да изглежда все повече като фронтова държава.

Оптимистът

Примирието в Сирия дава глътка въздух на Турция. Благодарение на споразумението с Русия, Иран и Асад и под натиск от страна на САЩ, Ердоган успява да постигне договорка за ненападение със сирийските кюрди, подобна на договореностите му с иракските кюрди. Заплахата от ИДИЛ и несигурността за бъдещето на НАТО след идването на Доналд Тръмп, приближава Турция към ЕС и кара Ердоган да забави скоростта на репресиите срещу противниците си.

Ангела Меркел и новият френски президент Франсоа Фийон успяват да убедят ЕС да сключи сделка с Ердоган, според която той ще спре похода си към авторитаризъм в замяна на облекчаване режима за пътуване на турците в Европа и икономическа подкрепа.

Медиите 2017

Песимистът

ПСЕВДО TWITTER: @realDonaldTrump Suck it @NYT, nobody reads your rubbish

2016 г. беше белязана от още една негативен етап от пътя им към небитието - не в спад на рекламни приходи или тираж, а във факта, че понякога фалшивите новини се оказваха по-популярни от първите страници на вестниците. От 1 август до деня на президентските избори в САЩ според изследване на BuzzFeed 20-те най-полулярни фалшиви политически новини са събрали повече споделяния, реакции и коментари от 20-те най-популярни новинарски истории в 20-те най-популярни американски медийни сайта. Това е краят на смисъла на медиите като продукт - да продават новини, т.е. факти, в техния контекст, проверени от няколко източника.

Оптимистът

Идващата година може да се окаже повратна за медиите, но в положителен аспект. Ако не друго, 2016 г. показа и какво се случва, когато политиците бъдат оставяни да говорят откровени неистини, без да има кой реално да им опонира. Завоят вероятно ще дойде от САЩ, откъдето обикновено стартират по-сериозните промени. Бъдещето управление на Доналд Тръмп най-вероятно ще доведе до разочарование, тъй като е ясно, че голяма част от обещанията му ще си останат празни приказки. Тогава отново ще бъде осъзната простата роля на медиите да информират и обясняват чрез проверени факти. За това вече има сигнали - избирането на Тръмп доведе до сериозен ръст на абонаментите на New York Times, Vanity Fair или Washington Post. За десет дни след изборите в САЩ NYT привлича 41 хил. нови абонати, което е най-сериозният седмичен ръст от въвеждането на платения модел на сайта на вестника.

Вероятно през 2017 г. (в България, все някога) постепенно ще започнем да виждаме и промяна в самия модел на медиите, които все повече ще се разделят на средства за инфо-теймънт и средства за информация. Последните ще бъдат малко по-скучни, но за сметка на това, може би по-коректни.

Началото на всяка нова година е изпълнено с очакване. Независимо че нищо в смяната на 31 декември с 1 януари не подсказва някаква мащабна промяна в живота ни, надеждите за това са част от човешката природа.

2017 г., трябва да признаем, не обещава много, или поне не много хубаво. Повечето от събитията и тенденциите, които започнаха през 2016 г., най-вероятно ще продължат и ще се разраснат през следващите 12 месеца. Популизмът няма да изчезне, Европейският съюз няма изведнъж да изглежда отново стабилен, Русия няма да спре да работи срещу него, Доналд Тръмп няма да стане улегнал и мъдър държавник, а България няма да реформира съдебната си система, така че да работи.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  brainless avatar :-|
  brainless

  Песимизмът Ви е доста оптимистичен.

 • 2
  ijj avatar :-|
  ijj

  До коментар [#1] от "brainless":

  Или по-скоро песимизмът изглежда сравнително умерен - в смисъл че могат да се случат и много по-големи бъркотии. (Надявам се, че няма, разбира се.) • 3
  sirhamiltonf1 avatar :-P
  hamiltonf

  Добрите, лошите и злият...

 • 4
  ss avatar :-P
  SS

  Царевицата е като електрическите стълбове :

  оптимиста - толкова висока
  песимиста - толкова рядка...

 • 5
  sto67nes avatar :-|
  sto67nes

  Като има самолет,трябва и парашут...;)

 • 6
  ergen4ev avatar :-|
  ergen4ev

  реалиста ще спечели

 • 7
  vladislav_paunov avatar :-|
  Molotov

  Ministry of Trueth му е майката! Заебете тия оптимисти и песимисти :)

 • 8
  rodos avatar :-|
  Tod

  До коментар [#7] от "Molotov":
  ------------------------
  Де такъв късмет...

 • 9
  asentcho avatar :-?
  Тюфлекчия

  И кое недоучило студентче от Журналистическата фабрика за неграмотници на СУ произведе този памфлет в свободното си от висене по баровете на "Шишман" време? Не можеш да ми пишеш уж сериозна статия в уж сериозна медия и да ми цитираш BuzzFeed. Просто не може. Също така трябваше статията да започне с уточнение, че "песимистичния" и "оптимистичния" варианти се базират на левичарското наивно-глобалистко схващане за обществото, щото иначе човек може да се обърка - какво му е "песимистичното" на това изродът Меркел да падне от власт?

 • 10
  venrus_2008 avatar :-P
  Bicho Raro

  Песимистът (отчаяно): Положението е толкова лошо, че по-зле просто не може да стане.
  Оптимистът (жизнерадостно): О, може, може!

  Та, горе-долу така звучи и това ученическо съчинение.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход