С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
37 7 яну 2017, 16:18, 45883 прочитания

Христо Иванов: "Да, България ще има друга съдба!"

Над 1230 души учредиха в София новата партия

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
"Ние не сме тук само, за да избегнем лошия сценарий на развитие. Тук сме, защото вярваме, че истинският двигател на политиката са мечтите и искаме да поставим в сърцето на нашия политически живот своята Българска мечта. А тя е проста: искаме всеки българин да може да чувства България свой дом – източник на сигурност, на подкрепа, мястото, където си най-силен, мястото, където принадлежиш, откъдето си тръгнал и където винаги се връщаш. Онова, с което се гордееш и оставяш на децата си, защото твоят дом е делото на целия ти живот."
Това заяви пред учредителното събрание на партия "Движение ДА, България" Христо Иванов, което се проведе в София в събота.

След като беше единодушно избран за лидер Иванов обеща пред учредителите три неща. Едното е, че "Движение ДА България" е сериозен и дългосрочен проект, чиято цел е да промени политическия пейзаж на България. Второто е, че партията няма да забрави основната си кауза - борба с корупцията, и ако изневери на тази кауза, той ще си тръгне. В качеството си на председател Иванов заяви, че ще служи на политическото тяло.


Залата се оказа тясна да побере желаещите да участват в учредяването на новата партия. Очакванията на инициативния комитет бяха да бъдат 800 души, но дошлите бяха много повече - 1235. В залата имаше правостоящи, а част от хората проследиха събранието във фоайето от големи екрани. Наложи се за тях да се отделят специални преброители, които да отчитат вота им при гласуванията. Напливът от хора, които търпеливо чакаха реда си на дълга опашка, за да се регистрират, забави с повече от час началото на форума.

Сред присъстващите бяха членовете на инициативния комитет, между които преподавателят по гражданско право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Кристиан Таков и известната от близкото минало тенисистка Мануела Малеева. Сред учредителите има юристи, социолози, IT-специалисти, предприемачи, лекари, учители, студенти, актьори. Освен от столицата, имаше представители от 47 града и от 11 държави. Повечето от участниците в учредителното сърание не са били досега членове на политическа партия.

Защо партияВ речта си Христо Иванов заяви, че моментът е повратен - България или ще поеме път нагоре, или ще продължи да затъва. "Така наречената "стабилност" е просто затваряне на очи, което повече не може да продължава", каза той. По думите му всеки от присъстващите в залата се е опитвал да се справя поединично, в малки професионални групи, затваряйки се в своята среда и общност. "Днес сме тук, защото знаем, че ако не освободим страната си от корумпирания елит, всичките ни усилия като отделни граждани, предприемачи, експерти винаги ще се сблъскват с един непреодолим стъклен таван и че той е разположен задушаващо ниско за общите ни мечти. Време е за политическо решение!", заяви Иванов

Според Иванов това, което е събрало хората в новата партия е "нетърпимостта". "И не просто нетърпимост към беззаконието и корупцията, бедността и деградацията, към безперспективността, тиранията на всевластната простащина, чудовищните лъжи в политиката и медиите, към унижението да си бежанец в собствената си страна. С всички тези нетърпимости се свиква. Това, което ни призова днес тук е нещо по-силно. Нетърпимото съзнание, че всъщност България може да е друга, че България заслужава друго", посочи той.

Борбата с корупцията - национална цел

Лидерът на новата партия посочи борбата с корупцията и отвоюването на държавата от мафиотския плен като ключова предпоставка за постигането на всички останали цели и програмни намерения. "Вярваме и, че това е онази голяма национална цел, която за всеки един от нас оправдава решението да се политизира, да оставим различията помежду си и да протегнем ръка за съдействие на всички други граждани и организации, които искат да се включат в тази борба. Казаха ни, това не е достатъчно, това е прекалено амбициозно, това е твърде популистко, това е твърде елитарно и никой няма да го разбере. Всеки, който каже, че може да постигне която и да било от големите национални цели, без да се справи с корупционното завладяване на държавата, ви лъже. Всеки, който каже, че българските граждани не разбирали важността на правосъдието и върховенството на закона,ни мисли за глупаци. И, всъщност, 2013 година не е свършвала и няма да свърши, докато не наложим законност и отговорност на недосегаемите и техните покровители", каза Иванов.

По думите му същите тези недосегаеми и техните покровители държат в плен институциите и тровят българската държавност. Те са "дълбоката причина за безотговорността, некомпетентността, развихрянето на арогантната простащина, и за политическия рекет над бизнеса". "Те развращават политическата и медийната ни система. Те са реалната причина за кражбите чрез монополите и картелите. Те задушават предприемачеството и обричат нашите родители на безнадеждна мизерия. Те рушат образованието и здравеопазването", заяви Христо Иванов. И запита: "Когато цялото ни общество гледа как прокуратурата с върховно безочие се върти като ветропоказател на политическата върхушка и ту не вижда крещящи престъпления, ту изведнъж вади отлежавали с години на трупчета дела, за да удари някого, който й е неудобен в момента - мислите ли, че хората не усещат, че това се нарича корупция!?". И още: "Едва ли някой се затруднява да даде име на това, когато Пеевски, хората зад схемата "Булгартабак" и свързаните с ПИБ схеми остават недосегаеми за закона, а в същото време прокуратурата гони хората с остъклени балкони".

"Когато гледаме вече поне трети пристъп на активност с хвърляне на процесуален прах в очите по далаверата Белене и знаем, че следва поредното няколкогодишно затишие и че накрая няма да има виновни, нима някой дори се замисля как се нарича това? Или когато след две и половина години и 3.7 милиарда синдиците на КТБ са събрали само 60 милиона, активите на банката се разграбват пред очите на всички, нима това не е корупция?", запита също риторично Иванов.

В изказването си той посочи, че държавата е обсебена от един модел на корупция, при която властта се концентрира в ръцете на малцина, а реалните решения се пазарят задкулисно. "За тях не е важен общественият интерес, важни са зависимостите. Ако играят правилно играта - те са недосегаеми за закона. Този модел отрича правовата държава и независимото правосъдие.Той е като раково заболяване за българския народ", смята Иванов. И обяви: "Тук сме, за да се заемем с неговото решаване."

Политическите цели

Пред учредителите Христо Иванов заяви, че "Движение ДА, България" си поставя няколко конкретни политически цели:
- Да гарантира върховенство на закона и ефективно и достъпно правосъдие
- Да ускори осезаемо темповете на развитие на страната
- Да започне целенасочена борба със системната бедност и за повишаване жизнения стандарт.
Другите цели са: освобождаване на държавното управление от властта на корумпираните, даване път на нормални хора, което е предпоставка за реално гарантиране на националната сигурност, за разсичането на гордиевите възли в образованието и здравеопазването, за опазването на природата и запазването на културата.

Как ще се постигнат те

Христо Иванов предложи няколко неща, които "да имунизират движението от основните форми на корупционна зараза". "Залагаме в центъра на учредителните си документи антикорупционната кауза, борбата с корупционното завладяване на държавата, налагането на върховенство на правото. Трябва да можем да се обединяваме в името му както вътре в "ДА, България", така и с други автентично антикорупционни сили. Трябва да можем да преодоляваме или просто оставяме настрана другите си различия", каза Иванов.

Той призова учредителите да сключат по между си "пакт за почтеност". "На първо място това означава, че всеки, който става член на движението декларира липсата на принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност и залагаме в устава основание за отказ на прием или изключване на хора, които са въвлечени в корупционни действия", уточни той.

Иванов каза и, че Националният съвет на партията ще изработи правила за вътрешни номинации, обсъждане и излъчване на кандидатури за публични постове. "Ще наложим в българския публичен живот понятието характер, защото ще изискваме всеки кандидат да може да докаже не само, че е чист от съмнения, но и че има конкретна публична биография, доказваща способност да отстоява каузи и да брани публичния интерес.Безименните послушковци няма да бъдат приоритет за новата формация ", каза Иванов.

По думите му партията трябва да запази досегашния си модел на финансиране - чрез кампания за набиране на дарения и прозрачност на отчитане на приходите и разходите. Формацията ще предложи на избирателите конкретен план за взривяване на корупционния модел, който ще включва преосноваване на прокуратурата, както и предложение в следващото Народно събрание за конкретен модел на парламентарни разследвания на ключови корупционни далавери. Иванов посочи, че "ДА, България" ще се яви на предсрочните парламентарни избори с конкретна програма за управление в ключови сектори от икономическия и социалния живот.

"Изредиха се достатъчно спасители на България. Аз ви обещавам битка! Това ще е трудна битка. Тя няма да е джентълменска, нито спортсменска, въпреки, че някои от опонентите ни минават за спортисти. Но това е битката, която трябва да поведем сега. Която ще спечелим", заяви Христо Иванов пред присъстващите в залата.
Лидерът на "Движение ДА България" закри форума с думите: "Изпратихме изключително важен сигнал на българската олигархия: Обратното броене започна", каза Иванов.

Привечер учредителното събрание избра Национален съвет от 102-ма членове, който ще утвърди оперативното ръководство на "Движение ДА България". Според приетия устав на партията това е органът, който ще формира политическите позиции на "Движение ДА България". Той ще определя реда и условията за издигане на кандидати за участие в избори и за органи в публичната власт, както и ще решава за отношенията с други политически партии. Сред новоизбраните му членове са преподавателят по право Кристиян Таков, докторът по конституционно право от Софийския университет Атанас Славов, Мануела Малеева, Любомир Авджийски от Института за пазарна икономика, писателят Захари Карабашлиев, учителят Емил Джасим, композиторът Виктор Стоянов, председателят на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева, журналистът Надежда Цекулова и др.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Държавата готви "бърза писта" за наемане на 170 000 млади безработни Държавата готви "бърза писта" за наемане на 170 000 млади безработни

Социалното министерство предлага детегледачки и курсове по български за служителите със "синя карта"

28 яну 2020, 180 прочитания

Борисов ще обсъди с бизнеса наредбата Н-18 Борисов ще обсъди с бизнеса наредбата Н-18

По думите на премиера не е изключено тя да бъде отложена, но целта й е да няма сив сектор

28 яну 2020, 1295 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
МВР ще се бори с битовата престъпност с допълнителни 7 млн.лв. в бюджета си

Операцията ще трае три месеца, а в рамките й ще се закупуват нови патрулки

Още от Капитал
Две италиански офис сделки

Инвеститори от Рим купиха сгради до летището и над бизнес парка за 23.5 млн. евро

Глътка надежда за БНР

Изненадващо медийният регулатор реши да даде шанс на Андон Балтаков, който има опит в доказани медийни компании като "Асошиейтед прес" и CNN.

Битката за столичната адвокатура

Изборите на органи на софийската колегия имат значение не само за професионалните интереси на гилдията, но и за институционалната зрялост на държавата

Възраждането на "Пирогов"

В болницата бяха открити нови клиники и приходите я нареждат на първо място в София

Ново място: Музей на илюзиите

Оптични илюзии, интерактивност и древни експонати

Кино: "18% сиво"

През Европа към себе си със стил и чувство

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10