ГЕРБ на сбогуване: Да раздадем бързо плажове на тъмно
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

ГЕРБ на сбогуване: Да раздадем бързо плажове на тъмно

ГЕРБ на сбогуване: Да раздадем бързо плажове на тъмно

През декември и януари управляващите в оставка ще посочат дългосрочни стопани за над 20 ивици

Деница Ватева
32617 прочитания

© Антон Попов


В последните си дни правителството на ГЕРБ преразпределя 10% от плажовете по Черноморието. Прави го на скорост и при пълна липса на прозрачност.

От началото на декември Министерството на туризма търси концесионери за осем ивици, като времето за оферти беше много кратко - 20-ина дни. От оскъдната информация става ясно, че отсяване е имало още на 22 декември и тази сряда Министерският съвет ще излезе с решение кой ще държи повечето от плажовете за 20 години. Удобно, законът е забранил разкриването на информация. Въпреки че се разпределя държавно имущество и гражданите имат пълно право да знаят кой и срещу какво го получава на всеки етап от процедурата. За сравнение - в огледални конкурси като приватизацията и обществените поръчки кандидатите се обявяват. Необяснимо защо концесиите са тъмното изключение.

Отделно в края на декември и първите дни на януари за 5-годишен наем са предложени нова порция от 14 плажа. Отново с кратки срокове от няма и 20 дни. Така при бърз порядък за 2-3 дни министерството ще може да сключи и много от тези договори, преди да бъде назначен служебен кабинет.

В България има 208 плажа, които се стопанисват от концесионер, наемател или са неохраняеми.

На тъмно

Министър Ангелкова обяснява липсата на информация по конкурсите със забрана в закон
Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА

"Капитал" поиска информация кой за кой плаж е кандидатствал, но от министерството се позоваха на Закона за устройство на черноморското крайбрежие. В текст, приет през 2013 г., пише, че "председателят, заместник-председателят, членовете на комисията, привлечените експерти и служители са длъжни да опазват тайната на съдържащата се в предложенията информация, да не изнасят материалите за конкурса извън определеното място за заседаване на комисията и да не дават изявления пред средствата за масово осведомяване преди обнародването в Държавен вестник на решението на Министерския съвет за определяне на спечелилия конкурса участник, за което попълват декларация".

Има между 1 и 9 кандидати за концесиониране на плажовете "Бургас-север", "Поморие-централен", "Свети Влас-изток", "Нов плаж - Свети Влас", "Дюни-юг" и къмпингите "Нестинарка" и "Оазис", съобщи на пресконференция в понеделник министърът на туризма Николина Ангелкова. Повечето процедури са към финала си, като в сряда трябва да бъдат разглеждани на правителствено заседание. От регистъра на Комисията за защита на конкуренцията се вижда, че за Бургас и Поморие има жалби, така че при тях няма да има скоростно решение.

Сред предложенията за отдаване под наем пък попадат централните ивици в Бургас и курорта "Дюни", както и двата плажа "Несебър-юг" и "Слънчев бряг-север", чиито концесии бяха развалени за нарушения, но същевременно за единия от тях концесионерът отказвал да го предаде на държавата и води дела (виж карето).

БСП-критики

Процедурите доведоха до задочен спор между БСП, които обявиха, че се правят в съкратени срокове и "на тъмно" в интерес на близки до управлението фирми, и министъра на туризма Николина Ангелкова, според която целта е единствено да се обезпечи следващият летен сезон по Черноморието, а част от процедурите ще бъдат довършвани от служебното правителство.

В понеделник от левицата обявиха, че кабинетът в оставка раздава "апетитни плажове" на фирми, близки до ГЕРБ. Според социалиста Атанас Зафиров концесионерите се избират по бързи процедури с идеята част от приходите да бъдат върнати обратно в партията преди изборите.

По думите му по една от процедурите са допуснати участници, които не са имали цялата необходима документация, имало и други нередности като неспазване на срокове за оповестяване на отворените оферти и необявяване на състава на комисиите, които ги оценяват.

Според Ангелкова оповестяването на данни преди официалното приключване на процедурите би влязло в противоречие със закона за черноморското крайбрежие, който го забранява. По думите й членовете на всички комисии, заети с концесиите, подписват декларации за поверителност и не е ясно "откъде БСП разполага с конфиденциални данни".

За платените чадъри

Около спора между БСП и ресорното министерство се появи и интересен нюанс, свързан с цените на чадърите и шезлонгите на плажовете. За първи път в настоящите процедури за концесии освен критериите за предложеното концесионно възнаграждение с 40% дял в крайната оценка и допълнителни услуги, свързани с дадения плаж (20% от оценката), значение имат и цените на чадърите и шезлонгите, които стопанинът на ивицата определя. Именно 40% от оценката се дават за този критерий, като предимство имат най-ниските предложени цени. Според БСП обаче при процедурите са били отстранени участници, които са дали цена от 0 лева за шезлонг и чадър с аргумента, че "нула не може да се включи във формулата и не е цена".

Пред журналисти ресорният министър Николина Ангелкова обяви, че не знае дали има такъв случай, защото не е член на комисиите и не участва по никакъв начин в дейността им. На въпрос дали правилата позволяват в процедурата да участва кандидат с цена от 0 лева, или той трябва да бъде отстранен от нея, министърът поясни, че "всеки има право да предложи такава цена, каквато е сметнал, че му носи най-добра финансово-икономическа обосновка, съобразно изискванията на процедурата и това, което е записано в условията на документацията", но същевременно каза и че в компетенциите на финансовия експерт, занимаващ се с концесиите, е да каже дали такова потенциално предложение може да участва или не в процедурата. След пресконференцията "Капитал" поиска становище на експерта, но до редакционното приключване на броя такова не беше изпратено.

Ако информацията на БСП за отстранени участници с цена 0 лева за чадър и шезлонг е вярна, това прави конкурсите абсурдни. Ако правилата забраняват на кандидатите да се явят с оферта от 0 лева за цена на чадър и шезлонг, тогава на практика държавата задължава стопаните на ивиците да имат такава платена зона, независимо от факта, че някоя фирма може да е преценила, че би спечелила достатъчно от заведения и водни спортове, ако успее да привлече повече плажуващи с разполагането на безплатни чадъри и шезлонги. Това би противоречало и на твърденията на самата Ангелкова от лятото на миналата година, че стремежът на министерството е цените на тези услуги да са възможно най-ниски, защото в някои случаи са колкото цената на нощувка в хотел. Ако пък правилата не забраняват подаването на такива оферти, това означава, че ако наистина има отстранени кандидати с такива мотиви, това е станало неправомерно.

Все въпроси, които, ако имаше публичност за кандидатите, медиите можеха да проверят.

Търсят се наематели за плажове с развалени концесии

В последните дни на декември Министерството на туризма е обявило конкурс за избор на наематели на 14 плажа, сред които са двете ивици "Несебър-юг" и "Слънчев бряг-север". До ноември миналата година плажовете се стопанисваха от компаниите "Сироко" и "Сънинвест", но договорите им бяха развалени от държавата заради системни нарушения, свързани с надхвърляне на възможната платена зона по закон и други. В понеделник от думите на ресорния министър Николина Ангелкова стана ясно, че концесионерът "Сънинвест" отказва да предаде плажа на държавата и обжалва решението за разваляне на концесията в съда, от който зависи всъщност и кой ще стопанисва ивицата.

БСП има друга версия за ситуацията. Според Атанас Зафиров, цитиран от "Медиапул", концесията за Слънчев бряг е била развалена заради отказа да се спонсорира футболният отбор "Ботев" (Пловдив). По думите му първоначално регионалният министър Лиляна Павлова през 2015 г. е поискала договорът да се прекрати, а впоследствие правителството дава шанс до 1 юли тази година фирмата да поправи нарушенията си. Фактите съвпадали и с решението единият от собствениците на концесионера да влезе в собствеността на футболен клуб "Ботев", а "проблемите му започват, когато спира да плаща този своебразен футболен рекет", обясни Зафиров. "Сънинвест" е собственост на фирми, свързани с бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, както и с хотелиерите Сава Чоролеев, Ветко Арабаджиев, Румен Чандъров и др. Чандъров бе съсобственик в "Ботев" (Пловдив) заедно с Георги Самуилов, който управлява "Инса ойл", но напуснаха клуба през септември миналата година.
Фотограф: Анелия Николова
Фотограф: Надежда Чипева

В последните си дни правителството на ГЕРБ преразпределя 10% от плажовете по Черноморието. Прави го на скорост и при пълна липса на прозрачност.

От началото на декември Министерството на туризма търси концесионери за осем ивици, като времето за оферти беше много кратко - 20-ина дни. От оскъдната информация става ясно, че отсяване е имало още на 22 декември и тази сряда Министерският съвет ще излезе с решение кой ще държи повечето от плажовете за 20 години. Удобно, законът е забранил разкриването на информация. Въпреки че се разпределя държавно имущество и гражданите имат пълно право да знаят кой и срещу какво го получава на всеки етап от процедурата. За сравнение - в огледални конкурси като приватизацията и обществените поръчки кандидатите се обявяват. Необяснимо защо концесиите са тъмното изключение.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  tww09306483 avatar :-|
  Petleshev

  Страх ги е... и бързат! Ако бяха сигурни, че ще са във властта, нямаше да бързат толкова...!

 • 2
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  06.01.2017 16:01
  Сексбомба е „експертът”, опорочил плажните концесии в Министерството на туризма
  Видян 11007 пъти | Коментари 0
  Гласували 15 рейтинг: 3.6667


  Сексбомба е "експертът" определящ плажните концесии на Министерството на туризма. Името й е Мария Велкова. Навремето Велкова се разхождаше по бански в предаването Сблъсък. После пък намери работа в екоминистерството, а сега е в Държавен фонд Земеделие. Велкова сподели в ефира на bTV, че за щастие или нещастие тя не се е появявала в „пълния си блясък“ чисто гола по списанията. Клип в интернет показва до каква степен моделката е била искрена. Видеоматериалът е от фотосесия на списание Максим, където е бая разголена. В което не би имало нищо лошо, ако дотам се пускаше плажната й квалификация. Раздаването на най-важните концесии за ивицата в България и то на фирми на бивши силови групировки, вместо на кандидати, предлагащи безплатни чадъри и шезлонги е истински проблем. "Плажните търгове зациклиха, обвити са в безпрецедентно затъмнение и се създава общото усещане, че има едни негодници, които искат да осребрят участието си във властта с последно 10. 7 от 8-те процедури стартираха (изключение е „Бургас-север“, б.а.), сроковете за оценка на офертите отдавна минаха, а до този момент никой не знае какво се случва", пише бургаският сайт Флагман на видната разследваща журналистка Катя Касабова, чийто съпруг е депутат от ПФ. Комисията в Министерството на туризма, която разглеждаше офертите, трябваше да се произнесе в 3-дневен срок от отварянето. Нищо подобно не се случи! 10 работни дни пликовете на участниците стоят отворени в Министерството на туризма, но от столичната улица Съборна 1 не се чува и вопъл. Офертите отдавна са отворени, но за разлика от Закона за обществени поръчки (ЗОП) при концесиите няма изискване другите участници да разпишат документите на конкурентни фирми, за да се гарантира, че книжата няма да бъдат подменени. Към януари 2017 година, никой не знае какъв е съставът на комисиите, оценяващи предложенията.
  Голяма част от фирмите, участници в плажните търгове, вече са ангажирали солидни адвокатски кантори, които ще търсят пропуски в процедурите. А такива безспорно има. Публично известни са няколко.

  За Поморие-централен, например, е отбелязано в протокола, че двама от участниците не са подали декларации по чл.162, ал.2 от ДПК – за липса на данъчни задължения. Ако една от тези фирми спечели процедурата, със сигурност ще последват поредица от обжалвания от всички други участници и те ще имат основания.

  Подобна е и ситуацията с други търгове, които изглеждат минирани и със сигурност ще създадат доста проблеми в следващите няколко месеца, а с това ще поставят под съмнение и нормалното протичане на сезон 2017.

  Припомняме, че през декември - след оставката на правителството - стартираха концесионните процедури за осем плажа - Дюни-юг, Обзор-юг, Свети Влас-изток, Нов плаж „Свети Влас, Бургас-север, Къмпинг Нестинарка (Царево), Къмпинг Оазис (Царево) и Поморие-централен. Както личи по имената, това са най-апетитните от 60-те ивици на държавата, а за някои отсега можем да назовем печелившите - все олигарси. Причината е, че от хотели, поради лоу-кост туризма ни, не се печели - пари се свалят от плажовете.

  Търговете са за избор на концесионер, който ще стопанисва ивиците в следващите 20 години – изключително дълъг срок, който най-малкото изисква публичност, за да се разсеят всякакви съмнения, че може да има злоупотреби.

  Георги Мицов, който е живата история на черноморския туризъм през последните 30 години, написа: "Току-що намерих на улицата една флашка с качен оригинален протокол за избор на концесионер от Министерство на туризма, изчетох го и ще Ви кажа че съм потресен!!!

  Първо: За интереса на гражданите и туристите от класацията е изхвърлена фирма, предложила цена за плажните услуги - чадър и шезлонзи - Нула лева! С мотив че това не било цена! Заради това и ако през 2017 година ревете от цените на плажните услуги вече знаете адресата - министър Ангелкова и Баце като министър-председател!

  Второ: Е, към момента, дори и в мрачните Виденови и Берови времена, не бях виждал официален документ-протокол, който се внася за разглеждане и утвърждаване в Министерския съвет със сгрешни числа във формулите!!! Но да оставим тези мили моменти за съда! Трето: Да не говорим за свободните интерпретации на Наредби и Закони в умозаключенията на наетите външни експерти (Защо външни ли, ами сещайте се). Друг е върпосът къде бяха експертите от Министерство на турзма!?

  Четвърто: Май е верен слухът за предварително запазените номера в изходящия регистър на Министерството на туризма. Г-жо министър, нали се сещате, че ако ДАНС или прокуратурата започнат да разпитват, вашите чиновници първи ще Ви качат на куката...Сега вече, аз както гражданин съм убеден, че наистина слуховете, че "Мачът е бил предварително свирен!" в интерес на една групичка, кандидатствала, а виждам и успешно спечелила 9 плажа са повече от верни.
  tp://19min.bg/news/8/83934.html#83934

 • 3
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Така е винаги в края на мандата. Гледат колкото се може повече свои хора да уредят.

 • 4
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  До коментар [#3] от "Роси":Така е било през целия мандат!

 • 5
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  И вие сте прав.

 • 6
  vladislav_paunov avatar :-|
  Molotov

  No justice, no peace, fuck the police!

 • 7
  sinuhefromegypt avatar :-|
  Armagedon

  Виждате как една партия разполага с Държавната собственост ,като със своя собственост. Къде е независимата съдебна власт и държавното обвинение в случая? Кой ще защити интереса на Държавата и на гражданите в случая? Има ли изобщо Държава ?На новият Президент се пада честа да разчисти авгиевите обори. Ама дали?

 • 8
  marksman avatar :-P
  marksman

  В момрнта плажа в Бургас е безплатен още до май
  До коментар [#2] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":

  Ами те бомбите дойдоха след мутрите
  Сега ще дойдат сопите оъ ю

 • 9
  velian avatar :-|
  volarok

  Мутра до котарака, котарак до мутрата, мила моя майно льо!

 • 10
  stenli1 avatar :-?
  stenli1

  Тези НЕ трябва да излизат от ЗАТВОРИТЕ


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK