КЗК има доказателства за картела в горивата, но глобите се бавят заради жалба

Регулаторът е излязъл с решения за над 5 млн. лв. санкции за последните шест месеца

Заседание на КЗК (Комися за защита нa конкуренцията). Отчет за 2016 г. Юлия Ненчева
Заседание на КЗК (Комися за защита нa конкуренцията). Отчет за 2016 г. Юлия Ненчева
Заседание на КЗК (Комися за защита нa конкуренцията). Отчет за 2016 г. Юлия Ненчева    ©  Юлия Лазарова
Заседание на КЗК (Комися за защита нa конкуренцията). Отчет за 2016 г. Юлия Ненчева    ©  Юлия Лазарова

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) има достатъчно доказателства за наличие на картел при горивата, но процедурата се бави заради жалби пред Върховния административен съд (ВАС), обяви председателят на регулатора Юлия Ненкова.

Шестте компании - "Лукойл България", "Еко България", "Шел България", "ОМВ България", "Нис Петрол" и "Петрол", заподозрени в картел, поискаха пълен достъп до доказателствата на регулатора. КЗК е предоставила достъп само до част от тях, затова някое от изброените дружества са се обърнали към съда. На 11 януари тричленен състав на ВАС е отхвърлил жалбата и сега тече 7-дневен срок за обжалване на по-горна инстанция.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kdo52372883 avatar :-P
  kdo52372883
  • + 15

  Ами нормално. Сега "великолепната шесторка" ще се скъса да обжалва, за да може да забави и забатачи максимално процедурата. А по другото разследване, касаещо само Лукойл Нефтохим, ще е голяма изненада ако има каквото и да било движение преди 2018.

  Пък току-виж служебното (или друго) правителство, използвайки забавянето, вземе тихомълком да пусне СМС на КЗК да прекрати разследването, или пък да излезе с определение, че всичко е тип-топ. Точно както навремето направи Бай Петко и другите любими "комисари" на #БайКой.

  И най-накрая, дори и да се стигне до налагане на глоби (след 3-4 години), капиите и метастазите на Фатмак Жоро във ВАС - примерно Магдалинчев, Чолаков и пр. - ще се погрижат глобите да бъдат анулирани. Справка: и до ден-днешен няма едно-единствено влязло в сила решение във ВАС, което да е срещу Лукойл. ВСИЧКИ решения на ВАС по дела, по които страна е Лукойл (заведени от НАП, МФ, МС и пр.) са в полза на Златния Другар (т.е. другаря Златев). Какво повече да говорим... Особено ако и новият "вожд" на ВАС бъде същия, като Фатмак Жоро - а индикациите са точно в тази насока.

  Е виж, за някои от другите от шесторката може и да пуснат някоя-и-друга малка глобичка - така, просто, за кумова срама. Примерно за някои от "западните" играчи. Аман! Т.е. Амин.

  Нередност?
 • 2
  t_ avatar :-|
  t_
  • + 1

  Аз пък се радвам. Колко са били нагли, та почти никак да не се крият. Поне малко да се постреснат.

  Нередност?
Нов коментар