Операция "Респект" продължава

Операция "Респект" продължава

Прокурорската атака срещу Иво Прокопиев е съвсем очаквана

12839 прочитания

© Надежда Чипева


Издателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев е поредният обвиняем по разследването за приватизацията на миноритарния дял на държавата в "ЕВН България" през 2011 г. Това стана ясно от кратко прессъобщение на прокуратурата, пуснато минути след като той излиза от сградата на столичното следствие на ул. "Монтевидео" във вторник. Очаква се следващата седмица да бъде привлечен към наказателна отговорност и бившият вицепремиер Симеон Дянков. Според държавното обвинение Прокопиев "умишлено е улеснил чрез разяснения" Дянков как да протече приватизацията на миноритарния дял от компанията.

"В същността си "обвинението" е клевета, която приравнява прокуратурата на обикновен инструмент за репресия на опонентите на корупционното статукво в страната, подобен на кафявите медийни бухалки", каза в официално становище Прокопиев и обяви ситуацията "като коледна честитка от депутата от ДПС Делян Пеевски и премиера в оставка Бойко Борисов, изпратена ми чрез главния прокурор Сотир Цацаров".

Добрите и лошите издатели

Пришиването на Прокопиев идва след засилена кампания срещу него, водена от медиите, грижещи се за интересите на главния прокурор Сотир Цацаров, депутата от ДПС Делян Пеевски и премиера Бойко Борисов.

"Капитал" и "Дневник", на които Прокопиев е съиздател, многократно са разпознавани от ръководителя на държавното обвинение като "вражески медии" заради разследванията на зависимостите в съдебната система и заради факта, че са независими от медийната империя на Пеевски.

Подобен е случаят с друг издател - Огнян Донев, който през миналото лято беше предаден на съда за данъчно престъпление. Впоследствие Сотир Цацаров поиска от Висшия съдебен съвет да излезе със становище дали членове на кадровия орган могат да имат изяви пред "издания на подсъдими и разследвани лица", визирайки критичен анализ на опозиционера на Цацаров в съвета Калин Калпакчиев, публикуван в изданието на Донев "КлубZ". По този начин прокуратурата по същество оказва натиск и опитва да делегитимира независимите гласове в медиите, които не са подчинени на триумвирата Борисов-Пеевски-Цацаров. На систематичен натиск по време на двете правителства на Борисов беше подлаган и още един независим издател - Сашо Дончев на в. "Сега", чийто газов бизнес беше атакуван с институционални средства.

Всички са равни, някои повече

Както и при обвинението на Трайчо Трайков, от прессъобщенията на прокуратурата не става съвсем ясно какво всъщност е престъплението, което тя вижда. Тезата на държавното обвинение е, че когато през 2010 г. правителството решава да продаде остатъчните държавни дялове в ЕРП-тата, то не се е съобразило с приета шест години по-рано стратегия за тяхната приватизация, в която е записано, че цената, на която се продават миноритарните дяловеq не трябва да е по-ниска от тази, на която са продадени мажоритарните седем години по-рано.

Продажбите на дяловете става по идентична процедура при трите електроразпределителни дружества (одобрена от Комисията за финансов надзор и Агенцията за приватизация) и в трите случая цената е под тази, постигната през 2004 г. За това има редица обяснения, най-видимото от които е цялостната финансова обстановка, при която правителството взима решение за продажба на миноритарните пакети (вижте историческата хронология в карето). Прокуратурата обаче решава да разследва само една от сделките, впрочем тази с най-висока цена като мултипликатор спрямо печалбата на продаваното дружество. Дори да вярва в тезата си, която противоречи на фактите и пазарната логика, очевидно прилага двоен стандарт.

Повече за противоречията на прокуратурата по обвиненията може да видите в текста "Време е да извадим делото от шкафа".

"На трупчета" за неизвестен срок

Въпреки че разследването е от 2013 г., когато бившият шеф на КФН Стоян Мавродиев сезира прокуратурата за случая, не е ясно кога то ще стигне до съда. Не е сигурно и че това е целта. По информация на вестник "Стандарт", позоваваща се на "запознати", предстоят разпитите на още 11 длъжностни лица. До този момент за близо четири години са били разпитани 50 свидетели и са били направени 20 експертизи. Ако разследващите (петима следователи и трима прокурори от близкото обкръжение на Цацаров) продължат със същите темпове, едва ли ще стане до края на годината.

Поддържането на обвинения "на трупчета" е систематичен похват на прокуратурата срещу опоненти на корупцията в съдебната и политическата власт, за което "Капитал" е писал многократно. И неговият издател сега се оказва поредният обект на подобна институционална и паралелна медийна атака в безвремието до евентуалното завеждане на реално съдебно дело.

Една 13 годишна история

Юли 2004 г. След конкурс със засилен интерес от чуждестранни стратегически инвеститори са избрани купувачи за трите пакета, в които са групирани седем електроразпределителни предприятия. Западна България става собственост на чешката CEZ при цена от 281.5 млн. евро, Югоизточна България - на австрийската EVN срещу 271 млн. евро, а Североизточна България - на немската Е.ON срещу 140 млн. евро. Цените са за по 67% от предприятията, като държавата си запазва по 33%. Тогава EVN подава и най-висока оферта за софийския пул, но по правилата на търга всеки може да спечели само в една област и така държавата избира втория CEZ, която предлага с 20 млн. eвро по-малко. Общо ефектът от приватизацията е 693 млн. евро. Конкурсът не е оспорван от участниците, а основните възражения са, че в договорите има конкретни клаузи за продажните цени на тока, гарантиращи печалба за дружествата.

Април 2010 г. Правителството приема антикризисна стратегия от 60 мерки с общ очакван ефект 1.6 млрд. лв. Една от тях е приватизация на миноритарни остатъчни дялове чрез БФБ, от което се очакват 250 млн. лв. постъпления за бюджета. Процедурата се забавя, тъй като по закон приходите от приватизация влизат в Сребърния фонд, и затова се създава Държавната консолидационна компания, в която да влизат активи за продан и така да се заобикаля това изискване.

Април 2011 г. Агенцията за приватизация обявява конкурс за избор на посредник за продажба на своите 33% от двете дружествата на Е.ON - "Е.ОН България Продажби" и "Е.ОН България Мрежи".

Май 2011 г. Агенцията за приватизация обявява конкурс за избор на посредник за продажба на своите 33% от четирите дружествата на EVN и CEZ - "ЕВН България Електроразпределение", "ЕВН България Електроснабдяване", "ЧЕЗ Разпределение България" и "ЧЕЗ Електро България".

Юни 2011 г. При заселен интерес и закупени документи от по 9-10 кандидата за всяка от приватизациите са избрани посредници, които да продават акциите чрез публично предлагане на БФБ. За Е.ON това е ПФБК, за CEZ - ЦКБ , а за EVN - "Булброкърс".

Декември 2011 г. Комисията за финансов надзор, ръководена от Стоян Мавродиев, потвърждава внесените от "Булброкърс" проспекти за публично предлагане. Регулаторът одобрява и метода на продажба смесен закрит аукцион. Интересен факт: решението е подписано от председателя на КФН Стоян Мавродиев - същият, който по-късно подава сигнал до прокуратурата. КФН одобрява тогава и начина на продажба - чрез смесен закрит аукцион по методология, одобрена от съвета на директорите на Българската фондова борса. На 13 декември АП обявява, че след седмица ще започне публичното предлагане. На 21 декември, първият ден на аукциона, са продадени почти целите пакети. Сумарно от приватизацията на двете дружества държавата получава 93 млн. лв. Пазарните участници, изпълнителният директор на БФБ и финансовият министър обявяват продажбата за голям успех.

Октомври 2012 г. Провеждат се аукционите и за другите два остатъчни пакета на държавата. Първо приключва продажбата на двете дружества на "Енерго-про" (която междувременно е купила бизнеса на E.ON в България, от които държавата получава 67.7 млн. лв.). Седмици по-късно са продадени и дяловете в CEZ за 115 млн. лв. Общо постъпленията от трите достигат 275 млн. лв., като всички са продадени на цени, далеч под получените през 2004 г.

Септември 2013 г. Стоян Мавродиев подава сигнал до прокуратурата, но само за сделката, по която инвестиционен посредник е свързаният с Иво Прокопиев "Булброкърс". Сигналът е в контекста на открита война, която председателят на КФН започва публично да води след публикации в изданията "Капитал" и "Дневник", разкриващи, че името му попада в списъка с призованите по делото за наркотрафик, водено срещу Евелин Банев-Брендо. Започва предварителна проверка.

Май 2014 г. Прокуратурата приключва предварителната проверка и образува досъдебно производство по случая. По делото работят трима прокурори и петима следователи.

Май 2016 г. Като обвиняем по делото е привлечен Радослав Рачев, изпълнителен директор на "Булброкърс". Той е обвинен за злоупотреба с доверие, тъй като е ощетил интересите на държавата при сделките.

Декември 2016 г. Като втори обвиняем по делото е привлечен Трайчо Трайков - министър на икономиката в първото правителството на Борисов. Според прокуратурата той е допуснал умишлена безстопанственост, като е нанесъл вреда от 20 млн. лв., която прокуратурата извлича от разликата между цената, за която е продаден мажоритарният пакет акции от ЕВН, и цената на миноритарния.

Януари 2016 г. След като Трайчо Трайков съобщава за обвиненията срещу него, прокуратурата дава пресконференция, на която обвява, че обвинение за престъпление по служба ще има и за бившия вицепремиер Симеон Дянков. Седмица по-късно обвинение е повдигнато и на Иво Прокопиев, който според прокуратурата "умишлено е улеснил чрез разяснения" Дянков да извърши престъпление по служба.

Издателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев е поредният обвиняем по разследването за приватизацията на миноритарния дял на държавата в "ЕВН България" през 2011 г. Това стана ясно от кратко прессъобщение на прокуратурата, пуснато минути след като той излиза от сградата на столичното следствие на ул. "Монтевидео" във вторник. Очаква се следващата седмица да бъде привлечен към наказателна отговорност и бившият вицепремиер Симеон Дянков. Според държавното обвинение Прокопиев "умишлено е улеснил чрез разяснения" Дянков как да протече приватизацията на миноритарния дял от компанията.

"В същността си "обвинението" е клевета, която приравнява прокуратурата на обикновен инструмент за репресия на опонентите на корупционното статукво в страната, подобен на кафявите медийни бухалки", каза в официално становище Прокопиев и обяви ситуацията "като коледна честитка от депутата от ДПС Делян Пеевски и премиера в оставка Бойко Борисов, изпратена ми чрез главния прокурор Сотир Цацаров".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  lzb20377322 avatar :-|
  novalis

  ЕРП-тата на югоизточна и североизточна България са разменени. Или е някаква друга грешката?

 • 2
  peruzzi avatar :-?
  Перуци

  Прокопито целия в бяло, казвате, а?

 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Както и да е някой ще опере пешкира с урбулешката приХватизация на енергетиката..... продажбата на "остатъчния" дял е добър и скопосен повод за това!

 • 4
  tatamata avatar :-|
  Tata Mata

  До коментар [#2] от "Перуци":

  Естествено. Нали е неговата медия. И после "свободата, цензурата, дрън-дрън". А теб ще те блокират, ако не си съгласен, че е жертва.

 • 5
  petar__ avatar :-|
  petar__

  в България не живеят само молоумни, крепостни селяни, които четат ПИК и Блиц....
  джиткат футбол в работно време и са прочели единствено Винету...
  за всички останали ни е напълно ясно какво се случва

 • 6
  baby_doll avatar :-|
  еМа

  До коментар [#4] от "Tata Mata":

  Хахахахах Първо ще ти нацъкат минусите, после ще изчезне коментара, пък ако не спреш да имаш по-особено мнение... да не казвам, ох, много се посмях.

 • 7
  scuby avatar :-|
  scuby

  Целта на тева дело срещу Прокопиев в същото както за Каолин едно време :(. Няма нищо незаконно, но Прокуратурата вече ти е сложила петно на името!

 • 8
  vancouver.bc avatar :-|
  vancouver.bc

  Not easy to be serious publisher in BG. Just curious, If some of you don't like his publication why read it ???

 • 9
  klepoev avatar :-|
  Adam

  Много скалъпени обвинения е имало, но от това по-скалъпено не съм чул... нещо са се притеснили и бързат с опраскването..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход