С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
18 13 яну 2017, 9:30, 20163 прочитания

Сценаристите от ГЕРБ

В опит да спре низходящия тренд на рейтинга си ГЕРБ настъпва педала на популизма

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
"Това, което правите в момента, прилича на приказката "дайте да видим колко дявола могат да застанат на върха на една игла". Репликата е на депутата от БСП Михаил Миков по време на извънредното заседание на правната комисия във вторник. Ден преди това председателят й Данаил Кирилов (ГЕРБ) изненадващо и без особена процедурна логика вкара като първа точка обсъждане на проекторешение на Народното събрание за приемане на резултатите от инициирания от шоумена Слави Трифонов национален референдум за избирателната система

Дяволи и тарикати


Иглата според метафората на Миков е проведеното преди два месеца допитване, на което предложената мажоритарна система в два тура с абсолютно мнозинство беше подкрепена от 2.5 млн. избиратели, а дяволите в случая освен инициаторите му от "Шоуто на Слави", са и ГЕРБ, които се опитаха с този ход да постигнат поне три цели.

Първо, представяйки се за радетели на мажоритарния вот, ГЕРБ се надяват да инкасират червена точка пред тези избиратели с ясното съзнание при това, че в оставащите десетина дни на този парламент реално нищо не може да се направи по въпроса. Другата прозираща цел е, че с отказа си да участват в безсмисленото на практика обсъждане другите партии ще поемат евентуалните негативи заради останалите без отговор резултати от референдума. А третата калкулирана полза може да е отпадането на партията като мишена на критиките и заплахите с народно недоволство от шоумените по бTV в месеците до официалния старт на предизборната кампания.

Като председател на правната комисия Данаил Кирилов е наясно с абсурдната ситуация, в която са го поставили партийните му началници. Предложеното от него решение не може да бъде гласувано в пленарната зала и по независещи от другите партии причини. Една от тях е, че тъй като инициативният комитет на Слави Трифонов оспорва резултатите от допитването във ВАС, докато съдът не се произнесе, ЦИК не може да внесе в парламента решение за резултатите от референдума, което да се публикува в Държавен вестник и така допитването да бъде признато за официално.Въпреки прозрачността на замисъла и отхвърлянето на текста в правната комисия, както и отказа на депутатите да го разгледат след това в пленарната зала, от формацията на Борисов продължиха със следващи точки от плана за използване на мажоритарния вот за предизборни цели, въпреки несъстоятелността им.

Неуспешен опит с Радев

Така например представители на ГЕРБ се опитаха да хвърлят вината за несъстоялите се промени в Изборния кодекс и на новоизбрания президент Румен Радев.
В четвъртък от партията внесоха в парламента проекта си за промяна на избирателната система, който предвижда изцяло мажоритарен избор на депутати, и използваха това като повод да поискат от новоизбрания президент да удължи работата на парламента. С това от ГЕРБ се опитаха да поставят и него в сложна ситуация, т.е., ако не удължи работата на парламента, върху него да се стовари народният гняв заради несъобразяването с резултатите от допитването.

А в случай че Радев приеме предложението на ГЕРБ, това ще означава предсрочните парламентарни избори да бъдат чувствително отдалечени във времето. Ако не се насрочат до 2 април, след тази дата следват празниците Цветница (9 април) и Великден (16 април), когато не би било уместно да се провеждат избори. "Всякакви опити да се удължава животът на 43-то Народно събрание под предлог несвършена работа са в разрез с конституцията", заяви в отговор новоизбраният президент в писмо до председателя на парламента Цецка Цачева.

Да оглавиш бунта срещу себе си

Ако тези ходове изглеждат хаотични и панически, за тях има и логично обяснение. Още в началото на декември социологически проучвания показаха, че след краха на президентските избори ГЕРБ продължава да губи подкрепа. Тогава социолозите измериха изравнени стойности в подкрепата за ГЕРБ и БСП и според анализаторите, ако тази тенденция продължи, има опасност партията на Борисов да загуби изцяло конформисткия вот и той да се пренасочи основно към Патриотичния фронт и по-малко към новата формация "Воля" на Веселин Марешки. "Резултатите от референдума бяха протестна вълна срещу ГЕРБ, в момента е популярна тема и това, което се опитват да правят от ГЕРБ с нея, е "да се качат на вълната и да оглавят бунта срещу себе си", коментира политологът от "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов.

Да дръпнеш килимчето на патриотите


За да задържат изтичането на избиратели към набиращия електорална подкрепа Патриотичен фронт, ГЕРБ се заеха да прокарват краткосрочно - до изборите, политики, за които ПФ настояват отдавна. Миналата седмица кабинетът в оставка прие на извънредно заседание План за противодействие на битовата престъпност, като отпусна и 7 млн. лв. за целта. Според плана 1000 пенсионирани военни ще преминат полицейска подготовка, за да бъдат назначавани в села, където няма полицаи. Тя ще струва 5 млн. лв., а с още 2 млн. ще се купят коли, с които да патрулират.

Това предложение от предизборната програма на Патриотичния фронт бе вкарано и в управленската програма на правителството на Борисов, но досега беше подминавано. Премиерът в оставка Борисов посочи, че ако следващото правителство прецени, може да удължи плана - "ако не, като се върнем ние, ще го направим за цялата година.

Депутати от ПФ се шегуваха, че очакват ГЕРБ да увеличат и пенсиите - настояването им, изтъкнато като основна причина за провала на съставянето на нов кабинет в рамките на този парламент.

В същото време огласените тази седмица данни от две социологически агенции - "Маркет линкс" и "Екзакта", отново сочат разликата между ГЕРБ и БСП в рамките на статистическата грешка от 3% в полза на партията на Борисов. Според Геновева Петрова от "Алфа рисърч" подобни тенденции на спад в доверието се пречупват чрез силни политически ходове, чиято липса според нея след президентските избори е един от най-сериозните проблеми пред ГЕРБ.
Геновева Петрова, "Алфа рисърч": Левият и националистическият вот са в положителен тренд

Каква е разликата в подкрепата между ГЕРБ и БСП след президентските избори?
- След президентските избори се очертават няколко ясни тренда – спад в подкрепата за десния (прозападен и проевропейски) вот и ръст в тази за левия, националистически и популистки вот. В резултат, е налице сближаване на подкрепата за двете водещи партии. Разликата помежду им се затваря в рамките на 2% - 3%, което практически е изравняване на позициите.

Ще се запази ли тенденцията на спад в доверието към ГЕРБ и накъде ще се насочат разочарованите избиратели на форамацията на Борисов?
-Към момента все още е неясно доколко и докога ще продължи тази тенденция. Фактор за запазването й е общата конюнктура и у нас, и в Европа, която дава предимство на леви, националистически и популистки формации. Затова и една от посоките, в които най-често се ориентират отдръпващите се от десните партии избиратели е именно патриотичната ниша. Допълнително, дясното политическо пространство е изправено и пред риска от фрагментаризация на вота между съществуващите и новосформирани формации, от което конкурентите му в левия и националистическо-популисткия спектър биха могли да получат допълнителен бонус.

Каква е подкрепата за Патриотичния фронт и партия "Воля" на Веселин Марешки и каква е тенденцията при тези популистки формации?
-Националистическият и популистки вот, както и левия, определено са в положителен тренд. Най-печеливши за момента изглеждат Обединените патриоти, за които може да се очаква рязко нараснала подкрепа. Аналогична, но по-слабо изразена поради типичното за популисткия вот разсейване (той има способността да се консолидира бързо, непосредствено преди избори, без да е устойчив в неизборна ситуация) е тенденцията при формация на Марешки. В зависимост от това колко подобни формации и с кои точно представители начело ще се включат в изборите зависи дали някой ще успее да концентрира този вот при себе си или той ще се разпръсне.

Може ли и при какви условия ГЕРБ да спре започналия след президентските избори тренд надолу в подкрепата за партията?
По принцип, подобни тенденции се пречупват чрез силни политически ходове, на каквито в предишни години ГЕРБ са показвали, че са способни. Именно липсата на такива ходове след президентските избори е един от най-сериозните проблеми пред партията в момента. Всяко отлагане на ясни мотивиращи стъпки във времето поставя повече трудности пред ГЕРБ в усилията за спиране на негативния тренд.
Първан Симеонов, "Галъп интернешънъл": ГЕРБ може да захранят други вдясно

Каква е разликата в подкрепата между ГЕРБ и БСП след президентските избори?
-Последното проучаване, което сме правили е преди двадесетина дни и затова ще отчета само тенденцията и тя е на свиване на дистанцията между двете основни политически сили ГЕРБ и БСП в рамките на около два пункта. Данните за общественото мнение действат винаги така: около и преди избори електоратите се мобилизират, а след избори обикновено победилият продължава да се ползва с победна инерция.

Ще се запази ли тенденцията на спад в доверието към ГЕРБ и накъде ще се насочат разочарованите избиратели на форамацията на Борисов?
-Трябва да уточним, че при ГЕРБ обикновено става дума за ерозия и загуба на периферия, а при БСП имаме мобилизация и известна конформистка инерция, защото винаги общественото мнение следва победителя. Трябва да си даваме и сметка, че БСП е формация, която има по-малко колебаещ се електорат, т.е. на декларативно ниво може БСП много да качва подкрепа, но реалното гласоподаване за партията се подчинява на логиката на твърдия електорат. Иначе разочарованите избиратели на ГЕРБ е най-вероятно да се насочат към алтернативни формации в същото идеологическо простаранство.

Каква е подкрепата за Патриотичния фронт и партия "Воля" на Веселин Марешки и каква е тенденцията при тези популистки формации?
-Когато правихме нашето изследване все още действаше логиката от президентските избори и хората отговаряха по инерция в зависимост от предпочитанията им във вота за държавен глава. Извън това уточнение резултатът при патриотите е доста ярък - към оня момент беше над 10 на сто или колкото Красимир Каракачанов спечели на президентските избори. Инерцията от президентските избори се запазва и при Марешки. В проучването ни той имаше 5% от всички избиратели, което означава влизане в парламента.

Може ли и при какви условия ГЕРБ да спре започналия след президентските избори тренд надолу в подкрепата за партията?
Това, което в момента се случва на ГЕРБ е съвсем нормално, особено за партия, която е изчерпала магическата си сила от това, че досега е побеждавала на всички избори. Това, което първо трябва да прави ГЕРБ е да има правилно политическо позициониране. Много е важно и как ГЕРБ ще се позиционира към служебния кабинет. Ако те са критична опозиция, тогава ГЕРБ може да се възползва от това. ГЕРБ трябва да успеят да убедят избирателите си и, че силата отново е на тяхна страна.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Нещо ново, много от същото и едно неизвестно в екипа на Фандъкова Нещо ново, много от същото и едно неизвестно в екипа на Фандъкова

Идеите за нови звена и лица в общината звучат красиво, но въпросът е доколко ще са ефективни на практика

7 дек 2019, 1626 прочитания

Подчинен на главния прокурор ще може да го разследва 4 Подчинен на главния прокурор ще може да го разследва

Предложението на правителството е това да е началникът на отдел "Инспекторат" във ВКП, което не кореспондира с препоръките на Венецианската комисия

7 дек 2019, 2650 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Спортната зала в "Шумен": Победа на на "Джи Пи Груп" е обжалвана от "Хидрострой"

Проектът е за 8 млн. лв. и парите вече са отпуснати от държавния бюдет

Още от Капитал
Какво прави една реклама ефективна

Николай Караджов, Светослава Диновска и Радомир Иванов от агенцията Saatchi&Saatchi Sofia, пред "Капитал"

Да пазиш традицията "Под Балкана"

Животновъдната ферма на семейство Кулови край Карлово е затворила целия цикъл на производство

Четиримилиардната алтернатива

Годината е рекордна за взаимните фондове, като те са сред малкото инвестиции, които бият инфлацията, макар да има и доста на загуба

Анестезиолозите на алианса

Лидерската среща на НАТО в Лондон се проведе "на обезболяващи", позаглади противоречията и отложи решаването на фундаменталните проблеми за по-късно

Звуковата терапия на Стейси Кент

What a Wonderful World: певицата за нуждата да имаме споделени преживявания в кризисно време

Гледни точки

Новата поредица прожекции "Киноточка" започва с документален филм за музиката в киното

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10