Сценаристите от ГЕРБ

Бойко Борисов и Цветан Цветанов се опитват да спрат спадащата подкрепа за ГЕРБ с популистки ходове като въвеждане на мажоритарния вот и борба с битовата престъпност

Сценаристите от ГЕРБ

В опит да спре низходящия тренд на рейтинга си ГЕРБ настъпва педала на популизма

Велина Господинова
20940 прочитания

Бойко Борисов и Цветан Цветанов се опитват да спрат спадащата подкрепа за ГЕРБ с популистки ходове като въвеждане на мажоритарния вот и борба с битовата престъпност

© Цветелина Белутова


"Това, което правите в момента, прилича на приказката "дайте да видим колко дявола могат да застанат на върха на една игла". Репликата е на депутата от БСП Михаил Миков по време на извънредното заседание на правната комисия във вторник. Ден преди това председателят й Данаил Кирилов (ГЕРБ) изненадващо и без особена процедурна логика вкара като първа точка обсъждане на проекторешение на Народното събрание за приемане на резултатите от инициирания от шоумена Слави Трифонов национален референдум за избирателната система

Дяволи и тарикати

Иглата според метафората на Миков е проведеното преди два месеца допитване, на което предложената мажоритарна система в два тура с абсолютно мнозинство беше подкрепена от 2.5 млн. избиратели, а дяволите в случая освен инициаторите му от "Шоуто на Слави", са и ГЕРБ, които се опитаха с този ход да постигнат поне три цели.

Първо, представяйки се за радетели на мажоритарния вот, ГЕРБ се надяват да инкасират червена точка пред тези избиратели с ясното съзнание при това, че в оставащите десетина дни на този парламент реално нищо не може да се направи по въпроса. Другата прозираща цел е, че с отказа си да участват в безсмисленото на практика обсъждане другите партии ще поемат евентуалните негативи заради останалите без отговор резултати от референдума. А третата калкулирана полза може да е отпадането на партията като мишена на критиките и заплахите с народно недоволство от шоумените по бTV в месеците до официалния старт на предизборната кампания.

Като председател на правната комисия Данаил Кирилов е наясно с абсурдната ситуация, в която са го поставили партийните му началници. Предложеното от него решение не може да бъде гласувано в пленарната зала и по независещи от другите партии причини. Една от тях е, че тъй като инициативният комитет на Слави Трифонов оспорва резултатите от допитването във ВАС, докато съдът не се произнесе, ЦИК не може да внесе в парламента решение за резултатите от референдума, което да се публикува в Държавен вестник и така допитването да бъде признато за официално.

Въпреки прозрачността на замисъла и отхвърлянето на текста в правната комисия, както и отказа на депутатите да го разгледат след това в пленарната зала, от формацията на Борисов продължиха със следващи точки от плана за използване на мажоритарния вот за предизборни цели, въпреки несъстоятелността им.

Неуспешен опит с Радев

Така например представители на ГЕРБ се опитаха да хвърлят вината за несъстоялите се промени в Изборния кодекс и на новоизбрания президент Румен Радев. В четвъртък от партията внесоха в парламента проекта си за промяна на избирателната система, който предвижда изцяло мажоритарен избор на депутати, и използваха това като повод да поискат от новоизбрания президент да удължи работата на парламента. С това от ГЕРБ се опитаха да поставят и него в сложна ситуация, т.е., ако не удължи работата на парламента, върху него да се стовари народният гняв заради несъобразяването с резултатите от допитването.

А в случай че Радев приеме предложението на ГЕРБ, това ще означава предсрочните парламентарни избори да бъдат чувствително отдалечени във времето. Ако не се насрочат до 2 април, след тази дата следват празниците Цветница (9 април) и Великден (16 април), когато не би било уместно да се провеждат избори. "Всякакви опити да се удължава животът на 43-то Народно събрание под предлог несвършена работа са в разрез с конституцията", заяви в отговор новоизбраният президент в писмо до председателя на парламента Цецка Цачева.

Да оглавиш бунта срещу себе си

Ако тези ходове изглеждат хаотични и панически, за тях има и логично обяснение. Още в началото на декември социологически проучвания показаха, че след краха на президентските избори ГЕРБ продължава да губи подкрепа. Тогава социолозите измериха изравнени стойности в подкрепата за ГЕРБ и БСП и според анализаторите, ако тази тенденция продължи, има опасност партията на Борисов да загуби изцяло конформисткия вот и той да се пренасочи основно към Патриотичния фронт и по-малко към новата формация "Воля" на Веселин Марешки. "Резултатите от референдума бяха протестна вълна срещу ГЕРБ, в момента е популярна тема и това, което се опитват да правят от ГЕРБ с нея, е "да се качат на вълната и да оглавят бунта срещу себе си", коментира политологът от "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов.

Да дръпнеш килимчето на патриотите

За да задържат изтичането на избиратели към набиращия електорална подкрепа Патриотичен фронт, ГЕРБ се заеха да прокарват краткосрочно - до изборите, политики, за които ПФ настояват отдавна. Миналата седмица кабинетът в оставка прие на извънредно заседание План за противодействие на битовата престъпност, като отпусна и 7 млн. лв. за целта. Според плана 1000 пенсионирани военни ще преминат полицейска подготовка, за да бъдат назначавани в села, където няма полицаи. Тя ще струва 5 млн. лв., а с още 2 млн. ще се купят коли, с които да патрулират.

Това предложение от предизборната програма на Патриотичния фронт бе вкарано и в управленската програма на правителството на Борисов, но досега беше подминавано. Премиерът в оставка Борисов посочи, че ако следващото правителство прецени, може да удължи плана - "ако не, като се върнем ние, ще го направим за цялата година.

Депутати от ПФ се шегуваха, че очакват ГЕРБ да увеличат и пенсиите - настояването им, изтъкнато като основна причина за провала на съставянето на нов кабинет в рамките на този парламент.

В същото време огласените тази седмица данни от две социологически агенции - "Маркет линкс" и "Екзакта", отново сочат разликата между ГЕРБ и БСП в рамките на статистическата грешка от 3% в полза на партията на Борисов. Според Геновева Петрова от "Алфа рисърч" подобни тенденции на спад в доверието се пречупват чрез силни политически ходове, чиято липса според нея след президентските избори е един от най-сериозните проблеми пред ГЕРБ.

Геновева Петрова, "Алфа рисърч":Левият и националистическият вот са в положителен тренд

Каква е разликата в подкрепата между ГЕРБ и БСП след президентските избори?

- След президентските избори се очертават няколко ясни тренда – спад в подкрепата за десния (прозападен и проевропейски) вот и ръст в тази за левия, националистически и популистки вот. В резултат, е налице сближаване на подкрепата за двете водещи партии. Разликата помежду им се затваря в рамките на 2% - 3%, което практически е изравняване на позициите.

Ще се запази ли тенденцията на спад в доверието към ГЕРБ и накъде ще се насочат разочарованите избиратели на форамацията на Борисов?

-Към момента все още е неясно доколко и докога ще продължи тази тенденция. Фактор за запазването й е общата конюнктура и у нас, и в Европа, която дава предимство на леви, националистически и популистки формации. Затова и една от посоките, в които най-често се ориентират отдръпващите се от десните партии избиратели е именно патриотичната ниша. Допълнително, дясното политическо пространство е изправено и пред риска от фрагментаризация на вота между съществуващите и новосформирани формации, от което конкурентите му в левия и националистическо-популисткия спектър биха могли да получат допълнителен бонус.

Каква е подкрепата за Патриотичния фронт и партия "Воля" на Веселин Марешки и каква е тенденцията при тези популистки формации?

-Националистическият и популистки вот, както и левия, определено са в положителен тренд. Най-печеливши за момента изглеждат Обединените патриоти, за които може да се очаква рязко нараснала подкрепа. Аналогична, но по-слабо изразена поради типичното за популисткия вот разсейване (той има способността да се консолидира бързо, непосредствено преди избори, без да е устойчив в неизборна ситуация) е тенденцията при формация на Марешки. В зависимост от това колко подобни формации и с кои точно представители начело ще се включат в изборите зависи дали някой ще успее да концентрира този вот при себе си или той ще се разпръсне.

Може ли и при какви условия ГЕРБ да спре започналия след президентските избори тренд надолу в подкрепата за партията?

По принцип, подобни тенденции се пречупват чрез силни политически ходове, на каквито в предишни години ГЕРБ са показвали, че са способни. Именно липсата на такива ходове след президентските избори е един от най-сериозните проблеми пред партията в момента. Всяко отлагане на ясни мотивиращи стъпки във времето поставя повече трудности пред ГЕРБ в усилията за спиране на негативния тренд.
Първан Симеонов, "Галъп интернешънъл": ГЕРБ може да захранят други вдясно

Каква е разликата в подкрепата между ГЕРБ и БСП след президентските избори?

-Последното проучаване, което сме правили е преди двадесетина дни и затова ще отчета само тенденцията и тя е на свиване на дистанцията между двете основни политически сили ГЕРБ и БСП в рамките на около два пункта. Данните за общественото мнение действат винаги така: около и преди избори електоратите се мобилизират, а след избори обикновено победилият продължава да се ползва с победна инерция.

Ще се запази ли тенденцията на спад в доверието към ГЕРБ и накъде ще се насочат разочарованите избиратели на форамацията на Борисов?

-Трябва да уточним, че при ГЕРБ обикновено става дума за ерозия и загуба на периферия, а при БСП имаме мобилизация и известна конформистка инерция, защото винаги общественото мнение следва победителя. Трябва да си даваме и сметка, че БСП е формация, която има по-малко колебаещ се електорат, т.е. на декларативно ниво може БСП много да качва подкрепа, но реалното гласоподаване за партията се подчинява на логиката на твърдия електорат. Иначе разочарованите избиратели на ГЕРБ е най-вероятно да се насочат към алтернативни формации в същото идеологическо простаранство.

Каква е подкрепата за Патриотичния фронт и партия "Воля" на Веселин Марешки и каква е тенденцията при тези популистки формации?

-Когато правихме нашето изследване все още действаше логиката от президентските избори и хората отговаряха по инерция в зависимост от предпочитанията им във вота за държавен глава. Извън това уточнение резултатът при патриотите е доста ярък - към оня момент беше над 10 на сто или колкото Красимир Каракачанов спечели на президентските избори. Инерцията от президентските избори се запазва и при Марешки. В проучването ни той имаше 5% от всички избиратели, което означава влизане в парламента.

Може ли и при какви условия ГЕРБ да спре започналия след президентските избори тренд надолу в подкрепата за партията?

Това, което в момента се случва на ГЕРБ е съвсем нормално, особено за партия, която е изчерпала магическата си сила от това, че досега е побеждавала на всички избори. Това, което първо трябва да прави ГЕРБ е да има правилно политическо позициониране. Много е важно и как ГЕРБ ще се позиционира към служебния кабинет. Ако те са критична опозиция, тогава ГЕРБ може да се възползва от това. ГЕРБ трябва да успеят да убедят избирателите си и, че силата отново е на тяхна страна.

"Това, което правите в момента, прилича на приказката "дайте да видим колко дявола могат да застанат на върха на една игла". Репликата е на депутата от БСП Михаил Миков по време на извънредното заседание на правната комисия във вторник. Ден преди това председателят й Данаил Кирилов (ГЕРБ) изненадващо и без особена процедурна логика вкара като първа точка обсъждане на проекторешение на Народното събрание за приемане на резултатите от инициирания от шоумена Слави Трифонов национален референдум за избирателната система


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  ddo43435975 avatar :-|
  ddo43435975

  Много добра статия! Абсолютно съм съгласен и споделям казаното!
  Някак си се опитват да ни баламосват и правят на глупави!

 • 2
  judjuk avatar :-|
  Judjuk

  Интелектуалните възможности на простотията имат предел. Простотията обаче няма как да го разбере. След плоския номер с Цецка, още един плосък номер. Спускането към дъното увеличава скоростта.

 • 3
  bloody_sword avatar :-|
  bloody_sword

  Заради такива поръчкови статии спрях да купувам "Капитал".

 • 4
  evpetra avatar :-?
  evpetra

  До коментар [#3] от "bloody_sword":

  А как успявате да правите коментари, ако не сте абонат, т.е. не купувате Капитал? Споделете опит. Или някой друг плаща вместо Вас?

 • 5
  ltoshev avatar :-P
  Lubomir Toshev

  Който има поне малко мозък отдавана е разбрал че на ГЕРБ не може да се вярва и не трябва да се гласува за тях. Основния им келепир е да крадат яко, и от време на време да свършат някоя работа за ПР.

  Яко осраните партии са - ДПС, БСП, ГЕРБ, Атака, ББЦ и т.н. Не мога да разбера хората що гласуват за тях - та те лъжат и крадат, нямат никакви други цели!

  Има и други партии РБ, Да България, ПФ - защо нормалните хора не се преориентират? Явно има много малко нормални хора останали?!

 • 6
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета

  Тенденциозна статия. Били сте и по-обективни от известно време се излагате.

 • 7
  tww09306483 avatar :-|
  Petleshev

  Покрай снега и неизчистените пътища, ГЕРБ записаха още една черна точка...! Борисов се скри от няколко дена и не е дрънкал глупости, ама като се покаже няма сила, която да го спре...! Ще има пак да се излага, като кифладжия със смешното си самохвалство...! Както и да е!
  ГЕРБ прави много глупави пи-ар ходове, които настройват хората още повече. На изборите ще имат гласове, колкото БСП... Ама, никой не им е виновен!

 • 8
  napukist avatar :-|
  Филанкишията

  Оф, не им ли омръзна на българските пишман-социолози да плямпат за ляво и дясно? А като добавят и "-центристки" вече сериозно ми се додрайфва.
  Боко не провежда някаква съществено различна политика от тази на Серьожата или Монката. Може би се менят имената на някои от бенефициентите, но основните печеливши си остават едни и същи. Леви и десни в България няма - има измамници, които с евтини залъгалки примамват оскотелия електорат, за да могат да го о***ят за пореден път. Фалитът на КТБ, кражбите от Белене в резултат на лява или дясна политика се получиха?
  Националисти в България също така няма. Защо разни клоуни биват наричани така? Щом нито една политическа сила не е идентифицирала и назовала страната, която причинява най-големи щети на България с подмолната си политика и която очевидно представлява най-голяма заплаха за сигурността ни, за какъв национализъм изобщо можем да говорим? Лесно е да се плюнчиш срещу мигрантите и мангалите, да се подиграваш на европейските ценности от висотата си на балкански идиот, да внушаваш на разни питекантропи, че са наследници на най-великото племе, населявало някога вселената, ама да се изрепчиш на русофилистиците и милиционерите е немислимо за нашите "националисти".
  Изобщо трагедията е пълна, драги зрители. Само им вижте суратите на лидерите на "партиите" са над 5% подкрепа.

 • 9
  mzv54626537 avatar :-|
  espresso

  И аз малко се изненадах, когато г-н Борисов хукна да изравя шофьорите. Това го беше направило популярен преди 15-тина години, но от премиер се очаква повече, отколкото от чиновник в МВР. И най-странното е, че повтаря стари хитрости отново и отново - г-н Борисов в началото поне беше оригинален, това не може да му се отрече. Ще е тъжно, ако се окаже, че се е изчерпал откъм идеи.

 • 10
  pag avatar :-?
  pag

  Популизъм е да обещава на избирателите нещо, което си наясно, че не си в състояние да направиш.
  Какви са тогава любимците Радан и Христо, които обещават реформи, изискващи конституционно мнозинство, борбата им е за докопване до субсидията, а мечтата - вкарване на десетина депутата?
  Популисти или да?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход