Пръстите ви виждам

Пръстите ви виждам

Спестяванията, които според Министерството на здравеопазването прави системата с пръстовите отпечатъци, се оказаха измислени

Десислава Николова
19038 прочитания

© Надежда Чипева


Да се спестят средства и да се намалят лъжливите пътеки, които показват, че някой е в болницата, когато не е. Това бяха двете цели на министъра на здравеопазването в оставка Петър Москов, когато въведе революцията с приема и изписването с пръстови отпечатъци. Няколко месеца по-късно и няколко дни преди края на мандата на Москов числата показват, че пестене от въвеждането на четци за пръстови отпечатъци всъщност не се е състояло.

В средата на ноември, когато устройствата заработиха, Москов съобщи, че за първите 15 дни декларираните разходи на болниците са с 15 млн. лв. по-малко от първите 15 дни на октомври, а от надзорния съвет на касата допълниха, че пестят по 1 млн. лв. на ден. Това се случи по същото време, в което Върховният административен съд отмени на първа инстанция пръстовия автентификатор като незаконен, а БСП обяви, че ще търси начин за премахването му през следващата година.

Няколко седмици след това се оказа, че НЗОК не само не е спестила средства с въвеждането на пръстовия отпечатък, а е похарчила с 11 млн. лв. повече от предходния месец и с 2 млн. лв повече от ноември 2015 г.

Така остава ефектът от контролната функция за това дали се приемат реални пациенти в болниците. Съдейки по практиката, този ефект засега единствено е в това, че затруднява болниците и пациентите и задълбочава лимитирането на плащанията на болничната помощ. Така или иначе, големият проблем е недофинансирането на клиничните пътеки, а не фалшивите пациенти. До момента остават некалкулирани и стойността на лечението и на лекарския труд, а стойността на пътеките се определя на база какъв бюджет има в НЗОК. Тъй като този бюджет е недостатъчен, от две години има и лимити за броя приемани в болници.

Касата взе парите, каза чакай малко...

Българският лекарски съюз и сдруженията на болниците настояваха, че след въвеждането на пръстовия отпечатък лимитите за лечение в болнични лечебни заведения би трябвало да отпаднат. Системата беше рекламирана като контрол на пациента за това дали е лекуван наистина. През 2015 г. за това беше въведена система за чекиране с лични карти, която струваше на болниците около 32 млн. лв. През ноември 2016 г. за влизане в болница вече се изискваше пръстов отпечатък по съвсем нова система.

Лимитите за прием в болница обаче останаха, а към тях през ноември и декември 2016 г. се прибавиха периоди, в които системата с отпечатъците не работеше с часове. Това струва на болниците пари. В първите дни от въвеждането на системата от НЗОК съобщиха, че тя блокира, защото се е препълнило дисковото пространство, на което се съхраняват логфайловете, защото за деня те са надминали 25 GB. В следващите дни и накрая на месеца имаше спорадични блокирания и повечето болници трябваше да доказват, че наистина са приели пациенти по това време. Повечето от тях все още не са получили парите си за прием на пациенти във времето, когато системата е блокирала. "Особено през ноември, системата всеки ден блокираше за по няколко часа. В такъв случай пишехме мейли на касата, които ни отговаряха да приемем пациентите с лична карта и да ги лекуваме. Сега се оказва, че този прием не се зачита и не се заплаща", казва д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници в България.

"Оказва се, че системата на касата не работи, болниците не могат да си отчетат болните, а в същото време от НЗОК казват, че са направили икономии. Ако наистина спестяваха по 1 млн. лв. на ден, това са 61 млн. лв. - половината от средствата, необходими за болнична помощ месечно. Ако наистина има спестяване, защо не се плащат на болниците парите за ноември и декември. Икономии наистина има – те са за сметка на болниците, които покриват лечението на пациентите и на лекарите", коментира д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Д-р Болтаджиев допълва, че ако има някакво намаляване на средствата за болниците от касата, почти сигурно е, че доплащането от страна на пациентите се е увеличило.

В допълнение – в края на годината, на 28 декември, клиниките получиха от здравната каса анекс, в който трябваше да се съгласят да им бъдат намалени средствата, които ще получат за вече лекувани пациенти през месеца. Според НЗОК намалението е средно с 2.5%. Според частните и общинските болници на места то достига 14-15% и се дължи на липса на средства в бюджета на касата. Ако не подпишат анекса, болниците няма да получат нищо за оказаните през декември медицински услуги и трябва да търсят правата си по съдебен път.

"Масово частни и общински болници завеждаме типови жалби и очакваме решението да излезе по съкратена процедура в рамките на няколко месеца", коментира д-р Болтаджиев.

Какво се случва със системата

Д-р Стойчо Кацаров отбелязва, че всеки ден при тях има жалби от пациенти, които намират за унизително и незаконно чекирането с пръстов отпечатък. В същото време всеки ден в болниците се извиват опашки за чекиране, защото пръстите на част от пациентите са деформирани заради възрастта или заболяване и процедурата става по-бавно, а и заради блокиранията на системата.

Според разпоредбите, ако пациентът не иска да се идентифицира по този начин, от болницата трябва да повикат екип на здравната каса, който да го убеди да го направи. В крайна сметка, ако това не стане, болницата трябва да приеме и лекува пациента за своя сметка. Комисията за защита на личните данни обаче обяви, че по принцип пациентите могат да се лекуват срещу лична карта или персонален код от Националната агенция по приходите.

В края на ноември тричленен състав на Върховния административен съд обяви текста в наредбата за достъп до медицинска помощ, с който се въвежда пръстовият отпечатък, за нищожен. Причината е, че тази система не фигурира в Закона за здравното осигуряване, а касата и министерството са си позволили да го допишат. Освен това тази идентификация противоречи и на европейското законодателство. "Въвеждането на пръстов идентификатор вместо на документ, който да съдържа информация за здравните данни на лицето и да осигурява достъп във виртуална среда до тях (електронна лична здравна карта или тя да е съвместена с картата за самоличност), усложнява трансграничното легитимиране. Това противоречи на съюзното право, което цели унифициране на вида на идентификация с оглед придвижване, сигурност и получаване на медицинска помощ в държавите от ЕС", се казва в решението на съда.

Председателят на надзорния съвет на здравната каса д-р Ваньо Шарков, който е и заместник-министър на здравеопазването, съобщи, че обжалват, и отново посочи, че се пестят 15 млн. лв. за две седмици.

Окончателното решение се очаква през следващите месеци. Управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов обяви, че дори и системата да бъде отменена, няма начин да бъдат възстановени средствата, вложени в нея. Това са около 400 хил. лв., платени от здравната каса, като отделно от това болниците са платили по 300 лв. за всяко устройство и за софтуер, с който да работи.

Да се спестят средства и да се намалят лъжливите пътеки, които показват, че някой е в болницата, когато не е. Това бяха двете цели на министъра на здравеопазването в оставка Петър Москов, когато въведе революцията с приема и изписването с пръстови отпечатъци. Няколко месеца по-късно и няколко дни преди края на мандата на Москов числата показват, че пестене от въвеждането на четци за пръстови отпечатъци всъщност не се е състояло.

В средата на ноември, когато устройствата заработиха, Москов съобщи, че за първите 15 дни декларираните разходи на болниците са с 15 млн. лв. по-малко от първите 15 дни на октомври, а от надзорния съвет на касата допълниха, че пестят по 1 млн. лв. на ден. Това се случи по същото време, в което Върховният административен съд отмени на първа инстанция пръстовия автентификатор като незаконен, а БСП обяви, че ще търси начин за премахването му през следващата година.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  tie_interceptor avatar :-|
  tie_interceptor

  Всяка администрация, която налага някакви промени в нейна полза, трябва сама да си плаща масрафа...
  Ако се окаже, че губи от инвестициите в тези промени - да си търси парите от лицата, които са ги осъществили...

  НАП трябваше сама да си плати касовите апарати и еземесечните разходи за връзка със сървърите си. От собствения си бюджет. Ако не ѝ стига да си намалят разходите. Като цяло щеше да е дори много по-евтино.
  НЗОК трябваше да си купи четците на ЛК, отпечатъци, ириси, ДНК или каквото му хрумне на някой министър... Пак от собствения си бюджет. Не от парите на осигурените.

 • 2
  dr_doolittle avatar :-|
  Dr_Doolittle

  Пръстовият скенер не е бариера за злоупотреби и това не го разбират или се правят,че не го разбират само келавите здравни чиновници. Този скенер не контролира нито входящите диагнози, нито медицински мотиви един пациент да е в болница или не. Той не поставя диагнози, нито ги ревизира, нито ги обективизира. Всеки с измислена пневмония може да бъде чекиран и сложен в болнично легло и да му бъдат направени процедури ,които да бъдат ненужно платени от данъкоплатците. Упоритостта на такива фалшиви реформатори като Московеца които твърдят обратното е повече от фрапираща и засега не може да бъде обяснена, но истината ще излезе за това кой има интерес да се прави на дебил. Там се правят ,че не виждат, че клиничните пътеки са едва около 200, а заболяванията и състоянията налагащи хоспитализация над 7000. Естествено е всичко да се деформира до наличните 200 възможности. Но това явно се изплъзва от полезрението на управляващите фалшивата здравна институция наречена НЗОК. Тоест условията за злоупотреби са генерирани от самата НЗОК , а скенирането на пръсти е просто едно недостоверно алиби.
  Много лекари видяха на няколко пъти как сървърът на НЗОК изпуши само с едни отчети от смешните 200 Кb. А при 100 000-150 000 заявки за идентификация НА ДЕН от 01.04.2017 от 4000 GP практики, 4000 тесни специалисти и 5000 аптеки ЩЕ БЪДЕТЕ СВИДЕТЕЛИ НА СПИРАНЕТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НА ЕДНА ЦЯЛА ДЪРЖАВА благодарение на глупостите на Пешко глобалния сбъркан хакер с комунистически бръмбари в главата. И става въпрос за по 10 прегледа на ден не за 20-30 колкото са при повечето лекари дневно. Генерираният трафик ще бъде от ранга на картовите разплащания на банкоматите. С тази разлика,че последното не се управлява от профаните на МЗ с едва няколко сървъра. Останалите събития гледайте в поредицата ТЕОРИЯ НА ГЛУПОСТТА по Нешънъл Джиографик....

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Параноята с пръстовите отпечатъци е от дългата поредица безумици, произведени от министерстването на Москов. "Реформите" на реформатора изтекоха в канала. Заедно с едни милиони...
  1. Общата "шапка" над държавните и университетските болници в карето на МА не прекрати бясното им задлъжняване. Видимо целта на упражнението беше да се изгони неудобния директор на "Св. Иван Рилски";
  2. Разделянето на здравните пакети беше отхвърлено от Конституционния съд;
  3. Превратът във Фонда за лечение на деца и слагането там на проф. Пилософ блокира работата на Фонда и го изпразни от смисъл. Все по-често се чуват по радиа и телевизии се чуват призиви за събиране на дарения за лечение на деца в чужбина;
  4. Далаверата с турските ваксини;
  5. Оптимизирането на болниците...

  Нямам спомен за по-зловреден министър на здравеопазването.

 • 4
  teri_beri avatar :-|
  Terry bear

  Крайно време е прокуратурата да се заеме сериозно с Пепи Готиното и да го прати в затвора.
  Няма ли начин лекарското съсловие да си търси правата? Стачкувайте, протестирайте...
  От глупостите на чиновниците в МЗ страдат и пацентите.

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#4] от "Terry bear":

  Лекарите протестираха. Лекарският съюз не подписа рамковия договор с НЗОК.
  Не се видя пациентите и пациентските организации да протестират. А реално те влачат и плащат всичко.

 • 6
  _az_ avatar :-|
  _az_

  Майко мила...

 • 7
  nuevitas avatar :-P
  nuevitas

  унизително и незаконно се чувствали хората, а в същото време на мобилните си устройства качват всевъзможни апликации,като си предоставят абсолютно цялата лична информация - сори, но това не го разбирам.

 • 8
  chichi01 avatar :-(
  Чичи (Ice Man's fan)

  Управителите и собствениците на частни болници се притеснили за това какво и как плащали пациентите? Колко лошава е системата с отпечатъка, нищо че след масовите саботажи е работила има - няма месец и то по вкл Коледни и Новогодишни празници, когато личният състав е тотално в отпуски...
  Смешен плач и лицемерни, алчни бизнесмени търгуващи със здравето ни.

 • 9
  christoa avatar :-|
  christoa

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход