Бизнесът очаква растежът да продължи

Повече законност, по-малко администрация и реформа в образованието са основните препоръки на компаниите

Председателят на съвета на директорите на "КЦМ 2000" Никола Добрев (вляво) и изпълнителният директор на "Ей И Ес България" Оливие Маркет (вдясно) очакват повече предвидимост след сформирането на новото правителство
Председателят на съвета на директорите на "КЦМ 2000" Никола Добрев (вляво) и изпълнителният директор на "Ей И Ес България" Оливие Маркет (вдясно) очакват повече предвидимост след сформирането на новото правителство    ©  Надежда Чипева
Председателят на съвета на директорите на "КЦМ 2000" Никола Добрев (вляво) и изпълнителният директор на "Ей И Ес България" Оливие Маркет (вдясно) очакват повече предвидимост след сформирането на новото правителство
Председателят на съвета на директорите на "КЦМ 2000" Никола Добрев (вляво) и изпълнителният директор на "Ей И Ес България" Оливие Маркет (вдясно) очакват повече предвидимост след сформирането на новото правителство    ©  Надежда Чипева

Политическата несигурност неизбежно оказва влияние на компаниите, но силният икономически растеж и новата бизнес култура в страната дават основание за оптимизъм. Това коментираха представители на бизнеса на годишната среща с правителството, организирана от "Капитал". За да продължи положителната тенденция обаче, от решаващо значение ще бъде да се гарантира върховенството на закона, така че правилата да важат за всички. Бизнесът все още не смята, че администрацията действа адекватно на нуждите му, а развитието на електронно управление е един от начините да се опрости средата. Ключовият проблем обаче остава образованието, което не подготвя хора с нужните умения. Там мерките са най-належащи, тъй като резултатите се виждат след години.

Положително в несигурна среда

Несигурност съществува както в България заради политическата ситуация, така и в световен план - Brexit, неяснотата около бъдещето на Европейския съюз и избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ, коментираха участниците в дискусията. "Съществуват рискове, особено за бизнес, който е свързан с глобалния пазар, а той се промени драстично през 2016 г.", каза Никола Добрев, председател на съвета на директорите на "КЦМ 2000" и най-голям акционер с 20% от капитала, който е разпределен сред над 300 физически лица. Групата управлява компании в сферата на рудодобива и е собственик на пловдивския производител на цинк и олово КЦМ. Според Добрев 2017 г. ще бъде пълна с изненади – добри и не толкова добри, но въпреки песимистичните сценарии той е оптимист. "Убеден съм, че България вече има здрав бизнес, който си изгради култура на независимост от политически и държавни ситуации и вече има едно общество, което умее да управлява тези процеси", посочи Добрев.

Положителни са очакванията и на "Ей И Ес България", част от американската AES и собственик на едноименната електроцентрала в Гълъбово, както и на най-големия вятърен парк в страната - "Св. Никола" край Каварна. "Живеем в интересни времена, защото икономическата ситуация не е била по-добра от години – растежът на БВП през последните две години е много силен – 3-3.6%, което е много добро число в сравнение със Западна Европа", каза изпълнителният директор на компанията Оливие Маркет. По думите му очевидно има известна политическа несигурност, затова решаващо е изборите да бъдат успешни и да бъде сформирано ново правителство, тъй като това ще даде стабилност и предвидимост на бизнеса. "Перспективата обаче е обещаваща", посочи Маркет и добави: "Когато имаме повече яснота, това ще даде основа за продължаващ растеж."

Закон за всички

Върховенството на закона и добре работещата администрация са основните предпоставки, за да се запази ръстът, посочиха участниците в дискусията. Според Добрев през последните години инвестиционният климат е бил положителен и е дал възможност да се инвестира в структуроопределящи обекти. За да продължи този тренд обаче, е много важно България да има работеща и адекватна на потребностите на бизнеса администрация. "Ние не искаме държавата да ни се меси, но това, което зависи от нея – спазването на законите и регулациите от всички, да става в реално време, защото конкуренцията не спи", посочи той. "За мен най-важното е закон над всичко и закон за всички", каза Добрев.

Подобни фактори за растеж очерта и Маркет. "Върховенството и прилагането на закона и предвидимостта на регулациите са крайъгълният камък, който влияе на доверието и развитието на бизнеса", посочи той. Регулаторните промени оказват влияние на компаниите от енергийния сектор и затова диалогът между правителството и бизнеса е много важен. "Колкото повече взаимодействие има преди въвеждането на промените, толкова по-добре. Защото е много важно, когато се правят промени, правилно да се оцени какво ще е въздействието върху бизнеса", каза Маркет.

Без хора не става

Проблемът с образованието и подготовката на кадрите не беше подминат от участниците в дискусията. "Погледнато в дългосрочен план, не може да има растеж без хора. Всичко зависи от образованието", категоричен беше Маркет. Според него от ключово значение е партньорството между училищата и бизнеса, тъй като днес са необходими много нови умения.

Добрев също посочи, че нуждата от нови умения е причината компаниите трудно да намират хора. "Вече се изправяме пред това, че трябва да съкращаваме работници и на тяхно място да поставяме други със съвсем друга техническа интелигентност. Те не работят със старите класически инструменти, те работят с компютри", каза той. По думите му другото, което липсва, е мотивация на младите хора да работят в производството. "Изключително много мениджъри има в България и те не са лошо подготвени, но изключително малко оператори, които да застанат зад големите технологични линии, да управляват процесите със софтуер. А това е ново поколение, нови знания, нови изисквания", посочи Добрев. Затова и според него образованието е единият от големите приоритети. "Не можем да чакаме бързи резултати, но трябва да се тръгне", добави той.

По-просто

Във връзка с призивите за промяна на данъчните ставки Маркет коментира, че плоският данък е голямо предимство за България като инвестиционна дестинация. "Това, което компаниите искат, е повече простота, а плоският данък е много ясен", посочи той. Според него трябва много добре да се помисли, преди да се промени данъкът. Добрев също не смята, че евентуална промяна ще е към добро. "Казват, че ако нещо работи добре, не трябва да го разваляш", посочи той.

Като цяло повече простота, по-малка административна тежест и повече електронно управление препоръча изпълнителният директор на "Ей И Ес България". "Работил съм много години в различни страни, но много рядко ми се е случвало да трябва да подписвам толкова документи, колкото тук", каза Маркет. По думите му общата тенденция в света е към опростяване на работата, а това в крайна сметка спестява и разходи. "Със съвременните технологии можем да правим много неща, без да ползваме хартия", посочи той.

Още от 11-та годишна среща на бизнеса с правителството

Годишната среща на бизнеса с правителството - всички изказвания

Не правете глупости

Бизнесът и властта: 20% надежда, 80% безпокойство

Бойко Борисов: Големите коалиции са компромиси, ГЕРБ ще стои отстрани

Иван Кръстев: Четири кризи ще определят съдбата на ЕС през 2017

Даниел Грос: Искат ли г-н Тръмп и Русия една силна и добре въоръжена Германия?

ГЕРБ и БСП: Засега никой не иска да променя данъци

Бизнесът очаква растежът да продължи

През 2017 г. кредитирането ще ускори още икономиката

Какво даде Бойко Борисов на Иво Прокопиев

Интервю с икономиста Даниел Грос:

Даниел Грос: Тръмп ще направи ЕС по-консолидиран

Пълните текстове на изказванията на отделните участници и на дискусиите в отделните панели:

Иво Прокопиев: Без върховенство на закона и справяне с корупцията, икономическата политика няма как да даде резултат

Росен Плевнелиев: 2017 година е критична за ЕС

Бойко Борисов: ГЕРБ няма да участва в големи коалиции

Иван Кръстев: Четири основни кризи ще са ключови за бъдещето на ЕС

Даниел Грос: Brexit не е икономически проблем

Никола Добрев и Оливие Маркет: Бизнесът се нуждае от повече предвидимост и намаляване на административната тежест

ГЕРБ, БСП и РБ: Най-наложителна е съдебната реформа

Камен Колчев: Финансовата система става все по-важна за стабилността и растежа на България

Владислав Горанов: При слаби институции няма как да има условия за устойчив растеж

Димитър Радев: От изключително значение е разумната фискална политика на България да се запази

Карина Караиванова: Потенциалът за развитие на капиталов пазар в България е абсолютно неоползотворен

Петър Андронов: Икономическият ръст може да е много над очакванията, ако се поддържа със стабилност и предсказуемост