Първата президентска реч на Румен Радев - заявки за реформи и щипка скандал
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Първата президентска реч на Румен Радев - заявки за реформи и щипка скандал

"Спокойно, имате още една седмица", каза новият президент Румен Радев на депутатите, след като те се разшумяха. Това доведе до гневни реплики вдясно и напускане на залата от част от народните представители.

Първата президентска реч на Румен Радев - заявки за реформи и щипка скандал

Във встъпителното си слово новият държавен глава разсея някои от съмненията относно външнополитическите си позиции, но показа повече праволинейност, отколкото визия

Мартин Димитров
27669 прочитания

"Спокойно, имате още една седмица", каза новият президент Румен Радев на депутатите, след като те се разшумяха. Това доведе до гневни реплики вдясно и напускане на залата от част от народните представители.

© Надежда Чипева


Борба за справедливост, борба срещу бедността, подчертаване на евроатлантическата ориентация на България. Равен достъп до качествено образование за децата, достойни доходи, които да задържат младите, бизнес среда, изчистена от корупция, която да привлича чуждестранните инвеститори.

Това бяха основните послания, които новият президент на България Румен Радев заяви в първата си реч като държавен глава в четвъртък сутрин, веднага след като положи клетва в парламента заедно с вицепрезидента Илияна Йотова. Повечето от думите на Радев бяха добре подбрани, за да разсеят много от съмненията, особено относно неговата про-западна и евроатлантическа ориентация. За сметка на това обаче те не показаха ясна визия за това как точно Радев ще гони целите, които си залага, нито как ще лавира между външнополитическите си коментари по време на президентската кампания и евроатлантическите ангажименти, които поема.

Съдебната реформа трябва да е приоритет за следващия парламент

Една от най-интересните заявки, направени от Румен Радев в речта му, бе тази за съдебна реформа. Това бе и втората тема, която новият държавен глава засегна. Тезата му за съдебната реформа започна с общовалидни констатации: "Липсва справедливост - в драматичната пропаст между бедни и богати, между столицата и селата. Несправедливостта е сред основните причини за емиграцията". Според него ширещото се чувство за безнаказаност и ниският обществен авторитет на съдебната власт са еднакво видими и за българските граждани, и за европейските партньори на страната и те отблъскват чуждестранните инвеститори и забавят развитието на държавата. Следва и посланието, че "съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото Народно събрание и да постигне ясни цели - бързо, справедливо и независимо правосъдие". Същевременно обаче, той даде и много показателна оценка за необходимата според него насока на съдебната реформа - акцентът не трябва да е в структурната реформа, а в мерки като промяна в процесуалните закони, повече магистрати и борба с корупцията. Според Радев, за да се справи с корупцията, обществото и институциите трябва да работят заедно - каквото и да значи това.

Ясните и директни заявки на Радев идват за съдебна реформа идват, след като в края на предизборната си кампания той опита да се заиграе с темата. Тогава, по време на финалния телевизионен дебат с Цецка Цачева, той заяви подкрепа за провеждането на съдебна реформа по "румънски модел". Но буквално на следващия ден, той си промени мнението и заяви, че мнението на главния прокурор ще е определящо за позицията му като президент. Това се случи, след като от БСП бързо се разграничиха от думите на Радев и не пожелаха да поемат конкретен ангажимент за съдебна реформа и най-вече за належаща реформа в прокуратурата.

Външната политика: с Европа и НАТО, но и срещу "чуждопоклонническите формации"

По отношение на външната политика, Радев бе доста по-умерен отколкото по време на кампанията, както и в интервютата си за международната преса след изборите. Новият президент определи членството на страната в ЕС и НАТО като "постигната важна стратегическа цел" и "стратегически избор, който не трябва да бъде поставян под въпрос." След това добави, че ефективното членство предполага ясно осъзнаване и последователно отстояване на националния интерес в двете семейства - позиция, застъпвана още от кампанията. Но и досега не е ясно какво точно планира да "постави' на преговорните маси в Брюксел Радев. Същото се отнася за другото кредо от кампанията, което той повтори във встъпителните си думи: "Българската външна политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън, а не обратното, да бъде отворена към света и да печели приятели и партньори, а не врагове". Дали това означава, че новият президент ще поиска отпадане на санкциите срещу Русия, или не - ще стане ясно най-рано по време на първата му официална визита в чужбина, която ще се проведе в Брюксел на 30-31 януари.

Радев предупреди за нарастващите антиевропейски настроения на континента и добави, че е убеден, че Обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена. "Противното би било загуба на историческо време", добави бившият командир на ВВС и заяви, че предстоящото председателство на Съвета на ЕС е огромна възможност пред страната ни. В същото време обаче, още в началото на речта си той констатира "ерозията на демокрацията" и появата на "бизнес партии, лабораторни политически проекти, чуждопоклоннически формации" в съвременната "политическа ГМО кухня", която е довела до отчуждение на гражданите от политиката. Без да дава подробности кой партии и формации визира, този странен фрагмент прозвуча странно амбивалентно, без контекст.

Другият важен приоритет - образованието, новият очерта по следния начин: "шансовете на дете от големия град са несравними с тези на негов връстник от село, без училище и без доктор". А по повод на следващия приоритет - по-качествено здравеопазване - Радев заяви, че системата се нуждае от строг контрол, по-малко бюрокрация, професионален морал, който да върне доверието на пациентите и мотивация, която да отвори перспектива за лекарите и медицинския персонал тук в България.

С народа в бедност и мажоритарност

Кратко и доста обтекаемо бе посланието на Радев за необходимостта да се обърне внимание на резултатите от референдума, проведен заедно с президентските избори. Резултатите показаха, че българите искат личности в парламента и ограничаване на партийните субсидии, а отговорност на народните представители е да намерят решения на тези очаквания, но без да създават усложнения. Реформите в Изборния кодекс трябва да са такива, че да не създават повече проблеми, отколкото се опитват да решават, а намалението на партийните субсидии трябва да се случи, но с "ясното съзнание, че лишени от финансирането си, те ще станат още по-зависими от външни фактори и лобисти".

Значителен акцент в речта новоизбрания президент бе бедността и социалната несправедливост. "Бедността на хиляди българи е упрек към всички нас, от нея избуява и престъпността", заяви Радев и добави, че според него българите заслужават достойно заплащане. "Преходът е тежко изпитание за българите, но не бива да изоставяме немощните и най-бедните", каза той. Любопитна беше обаче връзката между бедността и провала на пазарната икономика, която Радев направи. Първо, той попита пазарна ли е българската икономика към днешна дата, а след това заяви, че механизмите за защита на конкуренцията работят зле и че потребителската защита не е достатъчна. "Българската икономика изглежда устойчива, данъците са ниски, растежът е налице, но и тук погледът на обикновения гражданин вижда друго - десетки българи са на гурбет, за да изхранват семействата си, в много села се завърна вересията, корупцията възпира чуждите инвеститори", заключи новият президент.

По любимата си тема от кампанията - мигрантската - Радев бе лаконичен и не каза нищо ново: "България трябва да настоява за ревизия на Дъблинското споразумение, трябва да се засили охраната по границата и да се намали броят на нелегалните мигранти в страната" - все така кратки, неясни позици, без задълбочена обосновка. За превъоражаването той говори по-дълго, като основното му послание бе, че ще следи отблизо действията на отговорните институции, "защото в този сложен процес и от избора на новото въоръжение ще зависят за десетилетия напред отбранителните ни способности." Интересен елемент бе заявката му, че експертите, а не гражданите трябва да управляват процесите на планиране на отбраната. Дали това е заявка за по-непрозрачен търг за избор на нови многоцелеви изтребители, или реверанс в посока на военните, тепърва ще видим.

И щипка скандал на изпроводяк

Двадесетминутната реч на Радев се стори прекалено дълга на някои депутати, и при репликата на новия президент, че неговото мото е "малко думи, но резултатни действия", част от депутатите в дясно се изсмяха. Гроздан Караджов от РБ се изправи и заяви, че Радев трябвало да си прочете речта поне веднъж, защото сричал, а това е неуважение. Това очевидно засегна новия държавен глава и той се обърна към тях с думите: "спокойно, имате още една седмица". Репликата му провокира остра реакция от страна на депутати от Патриотичния фронт и РБ, които след това напуснаха залата. Валери Симеонов (ПФ) и Караджов съзряха в думите на новия президент заплаха.

На клетвата на президента присъстваха тримата бивши държавни глави Росен Плевнелиев, Петър Стоянов и Георги Първанов, като последният даде пространно интервю пред репортерите в кулоарите на парламента, веднага след края на церемонията. Първанов заяви, че не е редно на новоизбрания държавен глава да не се даде толеранс, това е проява на лоша политическа култура. "Видя се, че не 100 дни, а дори 100 минути толеранс не му дадоха", посочи Първанов.

На церемонията присъстваха още членове на Конституционния съд, председателят на ВСС Лозан Панов, омбудсманът Мая Манолова, главният прокурор Сотир Цацаров, патриарх Неофит и главният мюфтия Мустафа Хаджи, дипломати.

"Едно е да имаш програмна декларация, едно е да четеш неща, които искаш да бъдат направени, а трето е да се направят. Рядък шанс има президентът Радев, че му се дава възможност да има и служебно правителство. Така, че това, което прочете, след няколко месеца може да е факт. След няколко месеца ще можем да отчетем свършеното. Много неща искаме да се случат бързо, но те не могат да се случват. Те стават бавно." Това коментира премиерът в оставка Бойко Борисов в кулоарите на парламента, като подчерта, че предаването на властта на новия президент е преминала много по-цивилизовано и "морално" от клетвената церемония на Росен Плевнелиев.

Борба за справедливост, борба срещу бедността, подчертаване на евроатлантическата ориентация на България. Равен достъп до качествено образование за децата, достойни доходи, които да задържат младите, бизнес среда, изчистена от корупция, която да привлича чуждестранните инвеститори.

Това бяха основните послания, които новият президент на България Румен Радев заяви в първата си реч като държавен глава в четвъртък сутрин, веднага след като положи клетва в парламента заедно с вицепрезидента Илияна Йотова. Повечето от думите на Радев бяха добре подбрани, за да разсеят много от съмненията, особено относно неговата про-западна и евроатлантическа ориентация. За сметка на това обаче те не показаха ясна визия за това как точно Радев ще гони целите, които си залага, нито как ще лавира между външнополитическите си коментари по време на президентската кампания и евроатлантическите ангажименти, които поема.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Ами правилно го е казал човека, остават им 10 дни. Особено на повечето Ръбари. Ако има партия, която най-много е отстъпила от обществените очаквания, това са те. Реформаторски блок - нито блок, нито реформи. Дано поне Иванов влезе в парламента.

 • 2
  plebs avatar :-|
  plebs

  Капитал, защо баннахте Шина Колева?
  http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/19/2902231_institutut_na_gen_reshetnikov_se_hvurli_da_brani_radev/?p=0&ref=id&_ga=1.76416918.204090242.1394657973#comment-114

  "През 1944-1947 около 600 000 съветски войници и офицери пребивават на българска земя за различен период от време.Секретни междуправителствени споразумения уреждат тяхната издръжка за наша сметка. Нещо повече – всички заплати, командировъчни и режийни, по изрично настояване на съветската страна, им се изплащат в долари. става въпрос за суми, които многократно надхвърлят доходите на среден български гражданин. ..."

 • 3
  plebs avatar :-|
  plebs

  Открийте истината:
  Радев пред ФАЦ по 24 часа: „Социалистите знаеха, че никой от техните редици няма сериозни шансове да бъде избран, тъй че накараха социолозите да проучат как изглежда мечтаният президент на българите. А след това потърсиха кандидат, който пасва към този образ”.

  "Представяме резултатите от социологическо проучване* на агенция „G consulting“, направено през юли 2016 година по поръчка на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ)" - http://brodbg.com/b-news-5-225.html


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.