Плажове в Несебър и Слънчев бряг отидоха при наследници на ВИС и СИК

Новите наематели бяха подбрани за под месец от Министерството на туризма

"Булимпекс", в който пряко участие има Младен Михалев–Маджо, ще плаща годишна такса от 1.65 млн. лв. за стопанисването на плажа "Слънчев бряг - север"
"Булимпекс", в който пряко участие има Младен Михалев–Маджо, ще плаща годишна такса от 1.65 млн. лв. за стопанисването на плажа "Слънчев бряг - север"    ©  Надежда Чипева
"Булимпекс", в който пряко участие има Младен Михалев–Маджо, ще плаща годишна такса от 1.65 млн. лв. за стопанисването на плажа "Слънчев бряг - север"
"Булимпекс", в който пряко участие има Младен Михалев–Маджо, ще плаща годишна такса от 1.65 млн. лв. за стопанисването на плажа "Слънчев бряг - север"    ©  Надежда Чипева

Министерството на туризма продължава с раздаването на плажове към нови стопани. След бързото концесиониране на шест ивици преди седмица сега ведомството на скорост е сключило договори за петгодишен наем на седем плажа, сред които попадат две от най-атрактивните ивици - Слънчев бряг-север и Несебър-юг. Техните концесии бяха развалени в края на миналата година заради системни нарушения, но това решение се оспорва в съда и според туристическото министерство фирмите отказват да предадат плажовете. Новите два наематели обаче имат силни връзки към силовите групировки от миналото ВИС и СИК.

На скорост

Министерството на туризма публикува обявите за наем на седемте плажа на 30 декември, като сроковете за подаване на оферти бяха 13 или 17 януари. Съответно отварянето им и класирането на участниците се е провело на 18 януари. Невероятно темпо за държавна структура.

За най-атрактивните плажове е имало между 5 и 7 кандидата, а при другите - между 1 и 3. В момента текат процедури за отдаване под наем на още седем плажа, които обаче ще бъдат завършени през февруари в мандата на служебното правителство, което предстои да бъде назначено.

Несебър - към ВИС пакета от плажове

В настоящия търг за избор на наематели най-голям интерес е имало към ивиците Слънчев бряг-север и Несебър-юг. За стопанисване на плажа в Несебър са се явили седем кандидата, а избраният победител е компанията "Ауто фактор", еднолична собственост на Кирил Спасов, която е предложила годишна такса от 432 хил. лв. и цена от 8 лв. за чадър и шезлонг.

Спасов е познато лице в управлението на плажове по Черноморието. Той е съдружник в дружеството "Ирида-71", което е концесионер на плажовете Слънчев бряг-юг (известен още като "Какао бийч"), "Хармани" в Созопол и Поморие-изток според националния концесионен регистър. То е създадено още през 1997 г. от взривения през 2002 г. Димитър Димитров–Маймуняка, един от най-близките довереници на шефа на ВИС-2 Васил Илиев. След поредица от прехвърляне на дялове през годините в момента фирмата е собственост на Надя Иванова и Кирил Спасов. До лятото на 2012 г. мажоритарен собственик на "Ирида-71" е бил Радостин Бързанов-Радо Слънцето, бивш бодигард на Васил Илиев и след това на брат му Георги Илиев. В "Хемус инвест" Бързанов е съдружник на Афродита Боримирова, сестра на Христофорос Аманатидис-Таки. Друг съдружник в тази фирма е Веселин Стоименов. Според електронното издание "Биволъ" Стоименов поема част от бизнеса на "ВАИ холдинг" след убийството на Георги Илиев в Слънчев бряг през 2005 г. Стоименов беше застрелян в началото на януари миналата година в комплекс на столичния булевард "Симеоновско шосе".

От надпреварата за ивицата са били отстранени участниците "Арнаудова-77", "Поморие-мениджмънт-1", "Сънсет бийч", "Топаз трейд", "ЗОП консултинг". Недопусната е била и общинската фирма "Общински плажове-Несебър", която също е подала оферта за наемател на плажа, става ясно от заповедта за избор на победител.

Слънчев бряг-север при Маджо

Висок интерес е имало и към един от генериращите най-много бизнес плаж - Слънчев бряг-север. За негов наемател е избрана компанията "Булимпекс", която е инвеститор в хотелския комплекс "Хелена ризорт" в Слънчев бряг и е основана от покойния бизнесмен Младен Мутафчийски, който имаше интереси и в оръжейния бизнес, и Младен Михалев–Маджо, който е един от основателите на СИК. В края на 2015 г. общото събрание на дружеството е взело решение да удвои уставния му капитал - от 7 на 14 млн. лв., като в протокола е записано, че това е по предложение на акционера Младен Михалев, като в момента той държи пряко малко над 30% от капитала. Другият голям пакет е в близкото до СИК офшорно дружество "Химимпорт инвестмънт енд фъртилайзър".

"Булимпекс" ще плаща годишна такса от 1.65 млн. лв. за стопанисването на плажа, което е и една от най-високите цени, постигана при подобни конкурси. Цената за ползване на чадър пък ще бъде фиксирана на 8 лв.

"Булимпекс" печели договора за наем в конкуренция с още четири фирми. Сред подалите оферти са дружествата "Юнивърсъл фуудс", еднолична собственост на Божидар Стоянов, както и "Фантастика-2002" на Светослав Цанков. Отпаднали от търга са и две фирми, свързани с други хотелиери в Слънчев бряг. Едната е компанията "Победа", чиито съсобственик Сава Чоролеев има и туристически бизнес, а другата е "ДИТ хотели" на Румен Чандъров. Чоролеев и Чандъров участват чрез свои дружества и в компанията "Сънинвест", която държеше концесията на плажа допреди два месеца, но беше развалена от правителството заради системни нарушения, свързани най-вече със задължителната по закон свободна зона. Преди около две седмици пък министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че "Сънинвест" отказва "да предаде" плажа на държавата и обжалва в съда решението за разтрогване на концесията.

Тъй като и плажът "Несебър-юг" е с развален договор за концесия от ноември, отново заради констатирани нарушения на стопанисващата го компания "Сироко", сега договорите за наем и на двете ивици са сключени под условие, става ясно от прессъобщение на туристическото министерство. "Новите наематели ще започнат стопанисването им, след като държавата ги изземе от вече бившите им концесионери, които към момента отказват да предадат изключителна държавна собственост доброволно", се казва още в него.

Още пет плажа със стопани

През последните дни туристическото министерство е сключило договори за наем на още пет плажа, като кандидатите в процедурите са били между 1 и 3.

Плажът "Дюни" ще се стопанисва от компанията "Дюни" АД на Людмил Стойков, която е собственик на хотелския комплекс до ивицата. В този търг е имало още два кандидата - "Балев 7" и "Евробилд", чиито оферти са били допуснати, но не са успели да спечелят.

В следващите 5 години "Дюни" АД ще плаща по над 165 хил. лв. годишна такса за наем и ще предлага чадъри и шезлонги на цени от 8 лв. за брой.

Министерството на туризма е сключило още един договор с хотелиер, който е спечелил търга за близък до него плаж. Става дума за ивицата "Младост-ММЦ" в Приморско, чийто наемател ще бъде дъщерното дружество на "Албена" АД - "Приморско клуб" ЕАД, развиващо едноименния туристически комплекс в района. "Приморско клуб" ще плаща наем от над 188 хил. лв. на година и ще предлага чадъри с цена 5 лв. В конкурса не се е явил друг кандидат.

Двата плажа в района на Св. св. Константин и Елена - "Сахара-1" и "Сахара-2", също са отдадени под наем. За малката ивица "Сахара-1" кандидат е бил единствено "Св. св. Константин и Елена холдинг", който е предложил годишна такса към държавата от над 28 хил. лв. и 10 лв. цена за ползването на чадър или шезлонг. Другият плаж в района - "Сахара-2", ще се стопанисва от варненското дружество "Делфин груп", собственост на Стоян Стоилков, което ще плаща над 35 хил. лв. годишна такса. За него са се явили още фирмите "Тийм груп" и "Гъливерс яхт травелс".

В конкуренция с още една фирма "Булсевън" е спечелила петгодишен договор за плаж "Крайморие", се вижда от заповедта за избор на наемател. Компанията е еднолична собственост на Николай Димитров, който е и председател на сдружението на малкия и средния бизнес в Бургас и през последните години стана популярен в публичното пространство с организираните протести срещу навлизането на веригата Lafka в града. "Булсевън" ще плаща наем от над 54 хил. лв. на година за ивицата и ще предлага чадъри от 3.50 лв. за брой. Кандидат за плажа в Крайморие е била и компанията "Роял Астория", която го управляваше в предходните години, също с договор за наем. Нейната оферта обаче не е била допусната.

Още процедури

В момента текат процедурите за избор на наематели за 5 години на още няколко плажа - "Несебър-изток", "Несебър-Стар град", "Къмпинг Веселие", "Офицерски плаж-запад", "Царево-Василико", "Устието на Велека" и "Попски плаж-север 5". Отварянето на офертите и изборът на победител в тях ще се случи в средата на февруари, когато вече трябва да е започнал мандатът на служебния кабинет.

В България има 208 плажа, които се стопанисват от концесионери, наематели и остават неохраняеми.