Пътната агенция поднови търг за 35 млн. за три отсечки в Северна България

Процедурата беше спряна заради обжалване в Комисията за защита на конкуренцията

Агенция "Пътна инфраструктура" пусна отново обществената поръчка за рехабилитация на три отсечки на обща стойност 35 млн. лв., след като търгът беше спрян за два месеца. Трите лота са общо 49 км второкласни и третокласни пътища в областите Ловеч, Плевен и Монтана. Ремонтите се финансират по оперативна програма "Региони в растеж", като по нея се отпускат над 238 млн. лв. за ремонти на близо 290 републикански пътища.

Друг търг на АПИ по "Региони в растеж", но за 15 отсечки и на стойност над 150 млн. лв., вече приключи и участниците са класирани. В него приоритет отново е Северна България, но има и отсечки в южните части на страната, като например пътят Пловдив - Асеновград.

Неуспешно обжалване

Първоначално поръчката беше обявена през август, но заради грешки в документацията, установени след запитвания на кандидати, тя беше прекратена. След това търгът тръгва наново с леко завишена прогнозна стойност - от 35.07 без ДДС цената се увеличава на 35.08 млн. лв. без ДДС.

Крайният срок за получаване на оферти беше 7 ноември, но след това е коригиран на 10 ноември заради поискани разяснения по процедурата, които не можели да се случат до указания срок. На 7 ноември пък е подадена жалба с искане за спиране на процедурата в Комисията за защита на конкуренцията от строителната фирма "Екобилд инвест".

На 16 декември регулаторът е отказал да образува производство, затова сега търгът е подновен. Новият срок е 26 януари 2017 г.

Участниците в състезанието трябва да са реализирали минимален общ оборот от 27 млн. лв. за последните три финансови години, като за първата и третата отсечка 13.5 млн. лв. от тях трябва да са от пътно строителство, а за втората - 7.5 млн. лв. Кандидатите в търга могат да подават оферти по всички позиции. Цената е единствен критерий за оценка.

Какво ще се ремонтира

Лот 16 е отсечката Ловеч - Троян - Кърнаре с дължина 8.7 км и на стойност 13.6 млн. лв. В участъка са разположени пет големи съоръжения с отвор над 5.00 м, два пешеходни подлеза и пътен тунел от km 43+286 до km 43+699. В участъка се включват и няколко кръстовища с общински пътища и при пътни връзки на две нива – при пътен възел "Баховица" (непълна детелина), при п.в. "Гозница" и при п.в. "Софийска" с републикански път ІІІ-401 (непълна детелина). Проектната скорост е между 60 и 90 км/ч.

Лот 17 е участъкът между Червен бряг и Чомаковци, като той е с дължина 9.4 км и е на стойност близо 7.8 млн. лв. В него са разположени три големи съоръжения с отвор над 5.00 м. и осем пътни кръстовища. В участъка на открития път попадат и два моста: над река Златна Панега и над река Искър. Проектната скорост в отсечката е между 30 и 80 км/ч.

Лот 18 е отсечката между Дъбова махала и Монтана, като тя е и най-дългата - близо 30 км. Стойността на ремонта е 13.6 млн. лв. Третокласният път е с проектна скорост между 50 и 80 км/ч. В участъка попадат пет моста.