Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
8 20 яну 2017, 14:38, 16113 прочитания

Алтернатива за оцеляване

Какво ще стане с партията на Георги Първанов АБВ, след като я оглави Константин Проданов

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Профил

Константин Проданов ще влезе в образа на председателя, който радикализира АБВ. Тази задача постави основателят на партията Георги Първанов на конгреса й на 15 януари. "Радикален" не е етикет, който може да се залепи на личността на Проданов, поне досега. Роден през 1977 г. Завършил е международни отношения в СУ "Св. Климент Охридски", а после магистратура по финанси в Токио, където работи 10 години в големи инвестиционни банки. В екипа на Първанов е от края на втория му мандат като президент, беше кандидат за евродепутат през 2014 г. Син е на професора по философия Васил Проданов, дългогодишен директор на Института за философски изследвания към БАН.
"Днес ми припомниха една мисъл на Монтескьо. Разликата между дивака и умния човек е, че дивакът сече палмата, за да стигне до бананите, а умният се катери." Новият председател на Алтернатива за българско възраждане (АБВ) - финансистът Константин Проданов, няма друг избор, освен да се покатери върху раменете на предшественика си Георги Първанов, ако не иска да се превърне в политическо камикадзе. В същото време от него се очаква да промени радикално партията, за което ще му трябва здрав вестибуларен апарат.

От биографията му е ясно, че опитът му не е в политиката - 10 години е работил в Япония в банки като UBS и "Голдман Сакс", в България е главен мениджър в инвестиционна компания. "Да, той не е политическо животно, но сега има търсене на такива", каза социологът Живко Георгиев пред "Капитал". Според него изборът на Проданов, който не е широко известно лице и няма история с БСП (за разлика от Георги Първанов, Румен Петков, Ивайло Калфин - бел.ред.), е "ход за рестартиране на проекта АБВ, по-ляв завой и отваряне на повече врати вляво". Шанс е и за социалистическата партия, "ако го провиди", защото конкуренцията ражда по-добри идеи, а след изборите е възможно сътрудничество.


"АБВ се въртят около 1.2% в социологическите проучвания. На този изключително интелигентен човек се падна да изгаси лампата след края на проекта на Георги Първанов. Той и Румен Петков разрушиха всичко, което можаха" - това пък твърди бивш депутат от БСП, който беше в обкръжението на Първанов, но остана в социалистическата партия.

АБВ е перспективна инвестиция

За Живко Георгиев процентите сега нямат значение, доколкото всички стари политически идентичности са в криза. Той прогнозира, че е твърде вероятно скоро след предстоящите парламентарни избори да последват и други, а до година-две да има сериозна промяна в политическия ландшафт.На подозрението, че е изоставил перспективна кариера, за да се впусне в политиката, Проданов отговаря пред "Капитал" така: "Трябва ли партийният лидер да е човек, лишен от други житейски опции, невежа и недостатъъчно образован? Работата ми досега е била свързана с анализ на риска и прогнози и мога да кажа, че макар и да изглежда рискова, АБВ е перспективна инвестиция - не само да я ръководиш, но и да заложиш на нея като на един иновативен и висококачествен продукт на сегашния ни като цяло демодиран политически пазар, ако трябва да използвам маркетингов жаргон."

И добавя, че целта е АБВ не само да се утвърди като стабилен участник в политическия живот, но и като незаобиколим фактор в управлението на страната. По думите му, ако не се направят спешни, радикални и безкомпромисни промени в редица сфери, не толкова далече в бъдещето "нашите деца и внуци наистина ще трябва да изгасят лампата и да затворят вратата на една велика, но постепенно изчезваща нация".

Наляво от "Позитано" и никога с ГЕРБ

Проданов вече започна разговорите за партньорство вляво, като избра да се чуе първо с Татяна Дончева от "Движение 21". За БСП няма да бърза, защото "лошият вкус в устата все още е прекалено силен" и доверието между двете формации не е напълно възстановено след разрива по време на преговорите преди президентските избори миналата година, когато трябваше да определят общата си кандидатура. "Коалиция с БСП преди предсрочния вот със сигурност няма да има", каза Проданов, но остави вратата отворена за след тях.

За ГЕРБ е категоричен – съюз с партията на Бойко Борисов "не е възможен нито преди, нито след изборите". Изключи и участие в евентуално управление на БСП и ГЕРБ след вота. "Имам много сериозни резерви към ГЕРБ като потенциал и ако щете - генезис на ръководството им, свързан с мафиотски, олигархични структури", каза той пред "Нова тв".

Първанов и досегашните му заместници Ивайло Калфин и Румен Петков направиха крачка назад, но не са напуснали политиката. А Петков и Калфин са и в новото Изпълнителното бюро на АБВ. С ментори със силно его зад гърба си новият председател няма друг избор, освен да лансира по-радикални послания (вижте карето). И твърдейки, че няма да има залитане вляво, заявката "ние ще се борим докрай за отмяна на плоския данък" и достойно заплащане на подценения труд, изглежда като по-крайно позициониране от "Позитано" 20.
Радикалната АБВ предлага:
- Отмяна на плоския данък, тристепенна прогресивна скала с горен праг 20-25% и достойно заплащане на труда
- Вертикална социална мобилност – промяна на ситуацията "ако се родиш беден, ще умреш глупав"
- Държавни инвестиции във високи технологии, сектори с висока добавена стойност, енергетика, фармация и човешки капитал
- Компенсации от ЕС за изтичането на добре подготвени български кадри, определени през доходите им в чужбина.
- Забрана за приватизационни сделки, докато държавата не докаже, че може да защитава обществения интерес
- Максимална електронизация на всички публични услуги.
Константин Проданов: Не сме камикадзета

Защо един млад човек, който има страхотни перспективи в бизнеса, солидно образование и познания приема да оглави малка партия, на която социолозите дават не повече от 1.5% обществена подкрепа и прогнозират огромна вероятност да изпадне от активната политика?

- Ако приемем тази теза, трябва ли това да означава, че партийният лидер трябва да е човек, лишен от други житейски опции, невежа и недостатъчно образован? Впрочем виждали сме и такива политици. Работата ми досега е била свързана с анализ на риска и прогнози, и мога да кажа, че макар и да може да изглежда рискова, АБВ е перспективна инвестиция, не само да я ръководиш, но и да заложиш на нея като на един иновативен и висококачествен продукт на сегашния наш като цяло демодиран политически пазар, ако трябва да използвам маркетингов жаргон. Моята препоръка към всички български граждани, които търсят новото, алтернативното, открояващото се е: инвестирайте в бъдещето! А за това, че АБВ е малка партия, позволете ми да цитирам един наш коалиционен партньор, който казва: "по-добре малка и умна, отколкото голяма и глупава". Шегата настрана, нашата малка партия, за около две години съществуване успя да влезе в парламента, в местната власт, натрупа опит в управлението. Що се отнася до прогнозираните проценти, нека припомня, че в четири последователни избора АБВ получава една стабилна електорална подкрепа над цитираната от вас. Да, тя не е удовлетворителна за нас, имаме амбицията да я разширяваме – както по линията на собствени членове и симпатизанти, така и във възможен коалиционен формат. Уверен съм, че не само ще продължим участието си в парламента, но и че това ще бъде и със значително по-голяма парламентарна група. Целта ни е АБВ не само да се утвърди като уважаван и стабилен участник в политическия живот, но и като незаобиколим фактор в управлението на страната. А някои социолози, за съжаление, не просто отразяват и коментират обществените нагласи, а се опитват да участват пряко в политическия сблъсък. Не случайно те често се оказват не прави.

Как отговаряте на тезата, че сте пожертван от Георги Първанов да сте човекът, който "ще изгаси лампата и ще затвори вратата" в края на АБВ? Той и "Румен Петков каквото могли са взели", както твърдят членове на БСП, а вие ще останете в историята с провала.

- Първо, нито аз, нито моите колеги от АБВ се чувстваме като жертви – това е поза на други политици. Второ, тази отговорност сме поели след зрял размисъл и сме се ангажирали, не за да си "начешем" егото, да градим биография или да правим кариера. Не тръгваме напред с мисълта за провал, не сме и камикадзета - нищо, че съм японски възпитаник. Преценили сме, че имаме не само реален шанс, но и възможност да реализираме идеи. Ако не се направят спешни, радикални и безкомпромисни промени в редица сфери, не толкова далече в бъдещето нашите деца и внуци наистина ще трябва да "изгасят лампата и затворят вратата" на една велика, но постепенно изчезваща нация. Топим се с петдесет хиляди на година и ако не направим нещо бързо и смело в политически, икономически и социален план ще се сблъскаме с катастрофа с необратими последици. А като споменавате президента Първанов, нека ви върна в 1997 г., когато той оглави левицата и перспективите, които чертаеха пред него бяха горе-долу същите. Реалността се оказа друга – два успешни президентски мандата, признание за един от най-знаковите политици на прехода... Нито той, нито Румен Петков и Ивайло Калфин са ни оставили сами да се оправяме. Те не прекратяват ангажимента си към АБВ, нито напускат политиката. Със своя опит и умения ще ни помагат във формирането на политически позиции и тяхната реализация. Отговорността за състоянието на АБВ и водената политика преминава обаче естествено при мен.

Как ще гарантирате, че бихте спечелил евентуален сблъсък между вашите позиции и посоки, в които искате да водите АБВ с тези на Георги Първанов или Румен Петков, например, след като вече изгубихте предишния - за участието на партията в правителството на ГЕРБ?

- Политиката трябва да бъде колективен спорт със силни играчи. В АБВ винаги сме се стремили да действаме така – да обсъждаме заедно, да отчитаме различни мнения, да уважаваме решението на мнозинството. Макар и да не бях тогава в ръководството, и формално не можех да участвам във вземането на решение, аз и други колеги действително бяхме против участието на АБВ в дясно управление. Решението не беше взето лесно тогава. Надделя виждането да се опитаме да бъдем социалния коректив в правителството. Оказа се, че в един момент изчерпихме тази възможност и по-нататъшното ни оставане щеше да легитимира пороците на водената политика. Затова решихме да се оттеглим от властта още на първата година от мандата. При това незабавно, без увъртания и колебания като някои други. Това решение, между впрочем също не беше взето лесно. В крайна сметка се доказа правотата ми, което е вид морално удовлетворение за мен. По-важно е обаче друго. Въпреки различните мнения, не може да се говори за генерално разминаване по същината на политическата линия и разбирането за вътрешнопартийна демокрация. Сигурен съм, че този стил на работа ще продължи и занапред. С други думи, не се готвя за сблъсъци вътре в партията, а с политическите ни опоненти.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Разпределението на дела: not great, not terrible Разпределението на дела: not great, not terrible

Независима проверка установи сериозни уязвимости в софтуера за случаен избор на съдии. Защо обаче шумът е повече от проблема

5 апр 2020, 364 прочитания

За две седмици в бюрата по труда са се регистрирали 37 870 души 1 За две седмици в бюрата по труда са се регистрирали 37 870 души

От тях пристигналите от чужбина са 640 души. Най-силно са засегнати туризъм, хотелиерство и рестораньорство

4 апр 2020, 2402 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
ВСС в действие: праща съдия-бунтар на прокуратурата

Кадровиците обосноваха това с доклад на Сметната палата за СРС

Още от Капитал
В енергетиката всичко върви надолу

Блокирането на икономиката заради COVID-19 доведе до най-драстичния спад в цените на електроенергията и природния газ

Жилищният пазар е в ступор

Плановете за покупка на дом масово се отлагат. Банките леко затягат кредитирането. Строителството зависи от банките

Бизнес на градус

Моментният недостиг на спирт вече изглежда преодолян, като по складовете има над 4 млн. литра. Цената на литър спирт обаче е 3 пъти по-висока отпреди пандемията

(Не)платени пътища

Тол системата работи официално вече от месец, на практика - не съвсем

Инстатерапията на Беловски

Художникът Станислав Беловски смесва световната история и българските теми на деня в колажите си

20 въпроса: Енчо Керязов

През март "Колибри" издаде първата му биография – "Обичай смело"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10