Вътрешен враг
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вътрешен враг

Кметът на Пловдив Иван Тотев на два пъти оспори публично управленски решения на Бойко Борисов

Вътрешен враг

В основата на атаката срещу Иван Тотев е недоволството на местни играчи от отварянето на Пловдив към чуждите инвестиции

Велина Господинова
31231 прочитания

Кметът на Пловдив Иван Тотев на два пъти оспори публично управленски решения на Бойко Борисов

© Юлия Лазарова


Когато в края на октомври Бойко Борисов отиде да "инспектира" работата по зоологическата градина в Пловдив и обеща да й подари бенгалски тигър, който да се казва Тотев, шегата му беше възприета двояко. Едни я определиха като "добро" чувство за хумор. Други - като злобна закачка към кмета, предвид публично известните сложни отношения между тях.

С днешна дата обаче и след отстраняването на Иван Тотев като кмет на града някои вече разчитат репликата като сигнал, че "тигърът" Тотев може да бъде вкаран в друга клетка.

Три дни след посещението на премиера в Пловдив уволнената от Тотев в първия му мандат бивша кметица на район "Западен" Десислава Желязкова, сега от Патриотичния фронт, съобщи, че върховната прокуратура е открила нарушения при провеждането на процедурата по обществената поръчка за зоокъта - след като пловдивската окръжна прокуратура и апелативната не откриха такива по сигнала й и отказаха да образуват досъдебно производство. Десетина дни след това главният прокурор Сотир Цацаров е издал постановление, с което прехвърля делото в София.

Миналата седмица Тотев беше обвинен за престъпление по служба, свързано с нанесени вреди на общината в размер на 1 млн. лева. Четири дни след това прокуратурата поиска отстраняването му от длъжност, защото можел да окаже влияние върху свидетели по делото, а два дни по-късно Пловдивският окръжен съд го отстрани от поста.

ГЕРБ в ступор

Случилото се остави в ступор местната структура на ГЕРБ, чийто председател е Тотев. Засега в негова защита публично говори единствено бившият син кмет на Пловдив Спас Гърневски, който сега е общински съветник от гражданската квота на ГЕРБ. Мълчанието на останалите най-вероятно е заради липсата на позиция от централното ръководство на партията.

Лидерът и премиер в оставка Борисов запази мълчание, въпреки че става въпрос за втория по големина град в България, управляван от ГЕРБ, който в последните години бележи истински икономически разцвет. А преместването в София на планирания за тази неделя в Пловдив национален форум на партията, съвпаднало с обвинението срещу Тотев, засили усещането, че става въпрос за политически санкционирани действия на прокуратурата.

Досегашният пловдивски кмет е смятан за част от партийното лоби около втория човек в ГЕРБ, Цветан Цветанов, както и близък до председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. След отстраняването му от длъжност коментар направи само Цветанов, който каза, че ГЕРБ няма да свалят политическото си доверие от Иван Тотев.

Озадачени от показната акция на прокуратурата са и други политически сили в града, а общински съветници от ПФ атакуваха кмета и за спортната зала "Колодрума". Те обявиха, че ще сезират главния прокурор по доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, която е открила 22 нарушения при три от общо 13-те обществени поръчки за строителство й без изобщо да уточняват за какви точно нарушения става въпрос, а лаконичният отговор на общината беше, че проверката е приключила без съставен акт за нарушения.

Мълчанието на Борисов

Мълчанието на Борисов заедно с активността на главния прокурор Сотир Цацаров и ПФ раждат различни версии за причините за случващото се с Тотев. Като се започне от разчистване на вътрешнопартийни сметки в ГЕРБ и се стигне до обединение на различни политически и икономически играчи в Пловдив срещу кмета. Според пловдивски общинари на местния терен се разиграва сблъсък между Цветанов и Борисов, който може да провокира драматични процеси в ГЕРБ.

Както от ГЕРБ, така и от част от опозиционните партии в града обаче са единодушни за две неща. Едното е, че около отправените от прокуратурата обвинения за обществената поръчка за зоокъта и липсата на количествено-стойностна сметка има доста неясноти. От общинската администрация в Пловдив казват, че законът позволява след провалена процедура повторното й обявяване да става по обявление чрез договаряне с някоя от фирмите, участвали в първата. Както и че наказанието за такова нарушение е административно - глоба.

Съдбата на непослушните

Сложните отношения между пловдивския кмет и Бойко Борисов са публична тайна от години. За първи път това пролича още през 2011 г., когато ръководството на ГЕРБ до последния момент не обявяваше кандидатурата си за кмет на Пловдив. Обяснението беше, че според социологическите данни Тотев можело да не спечели срещу тогавашния кмет и кандидат за втори мандат Славчо Атанасов, който победи на предишния местен вот с подкрепата на ГЕРБ. По тази причина Борисов се колебаел да даде картбланш за кандидатурата на Тотев, който в крайна сметка победи Атанасов с минимална преднина от малко над хиляда гласа и съмнения за купуване на гласове и изборни манипулации.

Няколко месеца преди последните местни избори през 2015 г. областният координатор на ГЕРБ в Пловдив и депутат Здравко Димитров подаде оставка от партийния си пост заради "несъгласие с някои методи на вземане на решения в местната структура на ГЕРБ". Малко след това Димитров се кандидатира срещу Иван Тотев и беше подкрепен от Реформаторския блок. Заради решението си и въпреки близките си отношения с Бойко Борисов той беше изключен от парламентарната група на ГЕРБ, но си остана член на партията. Тогава самият Борисов отново не взе отношение по предизборния скандал Пловдив, но показа отношението си към Тотев, като отказваше да посети Пловдив по време на кампанията за местните избори. Все пак отиде в града малко преди вота и за откриването на спортната зала, като заяви, че Здравко Димитров му е приятел, но кандидатът на ГЕРБ за кмет е Тотев. Малко след това назначи Димитров за областен управител на Пловдив.

Впоследствие на няколко пъти Иван Тотев демонстративно показа несъгласие с решения на премиера. Според общински съветници Тотев не е спазил предварителната договорка с лидера на ГЕРБ за председател на общинския съвет да бъде избрана лидерът на "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева, която стана трета в кметската надпревара.

През ноември 2016 г. пловдивският кмет влезе в открит конфликт с Борисов по повод настояването му да бъде сменен директорът на пловдивския онкодиспансер заради изнесени от предаването "Господари на ефира" случаи на ненужни операции на пациенти. Тогава Тотев заяви пред медиите, че той и общинските съветници от ГЕРБ са били подложени на "чудовищен натиск" от Борисов и здравния министър Петър Москов.

Но най-показателно е острото противопоставяне на кмета и общинския съвет на решението на правителството да разпредели държавния дял от Пловдивския панаир, чийто мажоритарен собственик е пловдивският бизнесмен и лидер на местната организация на БСП Георги Гергов, между Пловдив и Варна в полза на варненската община. Според общински съветници именно тогава кметът е загубил тотално доверието на Борисов.

Политико-икономически фронт срещу Тотев

Според Спас Гърневски срещу пловдивския кмет се е формирал широк фронт от различни политически и икономически играчи, които имат интерес от отстраняването му. "Това са хора, които искат Пловдив да остане затворен за инвестиции град. Тази политика се провеждаше още при първия мандат на Иван Чомаков и продължи и при Славчо Атанасов. За това време тези хора придобиха значителни активи от града, които обаче не успяха да развият." По думите му Тотев е показал, че няма да се съобразява с тях и през последните години градът се отвори за бизнеса и външните инвестиции.

Сред недоволните Гърневски нарежда Георги Гергов, Славчо Атанасов, Здравко Димитров и главния прокурор Сотир Цацаров. За пример дава съдбата на изготвения от него доклад за прехвърлянето на акции на общината на Гергов в смесеното дружество "Пълдин тур инвест", което притежава Пловдивския панаир. В доклада са констатирани нарушения при прехвърлянето на акциите, последвани от небрежното отношение на окръжния съд във връзка с регистрацията на дружеството и решения на управителния му съвет, чийто председател по това време е бил Цацаров, преди да стане главен прокурор. След като на 10 ноември докладът, според който общината е ощетена със 150 млн. лв., е приет от общинския съвет, Гърневски, който е и председател на бюджетната комисия, го е изпратил на премиера Борисов, на Цацаров, на МВР, на парламента и на правосъдното министерство с молба да бъде предаден на групата европейски прокурори, които проверяваха работата на българската прокуратура.

Досега нито една от институциите, с изключение на правосъдното ведомство, не е взела отношение по този доклад. Но само след дни главният прокурор изтегля в София досъдебното производство срещу Тотев за зоопарка.

Засега групата на ГЕРБ в общината и местната организация стоят стабилно зад Тотев. Не е ясно обаче дали това ще продължи, ако Апелативният съд потвърди следващата седмица отстраняването му от длъжност. Ако временно за негов заместник бъде предложен човек, който не е от кръга на приближените му, това според съветници ще означава, че в ГЕРБ - Пловдив може да се случат доста промени.

Опасността за Пловдив

По-съществени и по-опасни последици би имало от промяна на водената от досегашния кмет икономическа политика. През ноември форумът Doing business in Bulgaria, посветен на успеха на Пловдив в привличането на инвестиции, отчете, че прозрачният бизнес климат е основен фактор за него, като институциите помагат, а не пречат на процеса.

"Тракия икономическа зона" е предпочетена от над 120 български и чужди фирми, някои от които световни лидери. За успешния им бизнес говори и фактът, че компаниите непрекъснато го разширяват.

Резултатът за пловдивчани е не само отварянето на нови работни места, но и видимите подобрения в града, който беше избран и за културна столица на Европа през 2019 г.

Когато в края на октомври Бойко Борисов отиде да "инспектира" работата по зоологическата градина в Пловдив и обеща да й подари бенгалски тигър, който да се казва Тотев, шегата му беше възприета двояко. Едни я определиха като "добро" чувство за хумор. Други - като злобна закачка към кмета, предвид публично известните сложни отношения между тях.

С днешна дата обаче и след отстраняването на Иван Тотев като кмет на града някои вече разчитат репликата като сигнал, че "тигърът" Тотев може да бъде вкаран в друга клетка.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

36 коментара
 • 1
  cipura avatar :-|
  BgMafia

  Тотев беше голям рекламодател чрез ПР статии във вестник Капитал разбира се със общниснки пари....
  Може би за това толква се интересувате от случая...


 • 2
  yez18383939 avatar :-|
  Pronto

  Интересно много инвестиции, а средната заплата в Пловдив по-ниска от средната за страната. Безработицата по-висока. И не е само София, а Стара Загора и морските области /където туризмът с ниските заплати дърпа средното надолу/ И все пак Пловдив при Тотев е много по-светъл град от дупката, която беше при Славчо или Чомаков

 • 3
  stavrogin avatar :-|
  Stavrogin

  Нарушенията извършени от Тотев са флагрантни и нагли, не може да възлагаш поръчка за 4 млн без обявление, т.е. без реална конкуренция,директно на този, на който си решил, при това в нарушение на императивни законови разпоредби...какви политически поръчки какви 5 лева...Да може и да има политически момент и въпросът защо точно сега да е релевантен, но това не отменя основателността на обвиненията срещу тотев, доста учудваща за мен статия, някакъв платен ПР ли е това, какво

 • 4
  chichi01 avatar :-?
  Чичи (Ice Man's fan)

  Като цяло нечистоплътна ситуация...
  Единствено не разбрах позицията на Тотев, която беше в конфликт с тази на "Господарите". Как може да се казва на черното - бяло, така и не разбрах. Как въпреки доказаните с документи, свидетелски показания и одити нечовешки нарушения, той със сълзи на очи защитаваше шефа на диспансера? С останалото се доказа като добър кмет и човек с разумна позиция. Фактите говорят най-добре - Пловдив просперира в сравнение с всички предишни мандати.

 • 5
  yez18383939 avatar :-|
  Pronto

  Чичи, недей да вярваш на всичко по медиите. Ако нещата бяха толкова фрапантни, да имаше присъди - най-малко в Страсбург. С толкова много онкоцентрове, кой ги знае какви борби се водят за скъпите пътеки. А че Тотев, както и 99% от кметовете, си имат разни далавери си е направо "факт", статистически. В ГЕРБ даже по този показател е селекцията. Тютюневите складове хич и не изгоряха без той да знае. Но от друга страна Тотев пък не искаше да е във всяка далавера и администрацията е една от най-активните за проекти. А от трета тези индустриални зони са извън Пловдивската община и бяха задвижени много преди Тотев, а и общината да се осетят.

 • 6
  yez18383939 avatar :-|
  Pronto

  А от четвърта, индустриалния бум, който се приписва на Пловдив, си остава в рамките на ниската добавена стойност, неспособен да създаде "просперитет" и покриващ основно нуждата от прехрана в съседните малки градове. Доказателство за това са както ниската средна заплата, така и съдбата на летището му - 600,000 град със стабилна индустрия би имал нужда поне от няколко редовни линии, свързващи го с клиентите на тази индустрия.

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Между другото в Пловдив отдавна се говори, че Тотев финансира всякакви знайни и незнайни журналисти да го хвалят по сайтовете си.

  Честито на Пловдив - отърваха се от един некадърен кмет. Пожелавам им да не си изберат още от същото. И изобщо да не се притесняват за икономическата зона - тя беше развита от частни лица и ще си остане печеливша без ничия помощ!

 • 8
  plebs avatar :-|
  plebs

  "Мълчанието на Борисов" по случая Тотев не е по различно от мълчанието по случая Делян Добрев. Опитът да се измести фокуса от приватизацията на Пловдивския панаир се надявам да се провали. Прозрачност и памет за град корупцията в приватизацията - повтарям си коментара под съседна статия:
  Битката е за Пловдивския панаир - най-малкото да изтече давностния срок. В тази сага са замесени Гергов, Нинова и Р.Овчаров, подсигурени и от Станишев, и от съдии на Пловдивски окръжен съд, ръководен тогава от Цацаров.
  Два материала от Фактор представят казуса днес: "​Спас Гърневски с Открито писмо до Борисов: Само свинарите ли успяват в България?" и "​Атаката срещу Иван Тотев - схема на Гергов и задкулисието за превземане на Пловдив без избори"
  Една ретроспекция на приватизацията от 2006-7 година: http://agroplovdiv.bg/7604/%D0%B4%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%B5-%E2%84%96%D0%BF%D0%B20071-%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82-%D0%BF/

 • 9
  nikolai_petrov avatar :-|
  FanFan - la tulipe

  Тотев гради! Каквото е направил - хубаво е! Минаваш и си казваш, това нещо е направено като хората, а не за отбиване на номера.

  Далеч съм от мисълта, че не краде, всеки кмет краде, самия Боко краде в доста по-огромни мащаби. Но колкото Тотев е откраднал, десетки пъти повече е съградил качествено! Просто човека има акъл и е визионер. Мисли 5-10 години напред.

  Аз съм от Пловдив и нещата стават пред очите ми. Изводите си ги правя от делата му, не от приказките. Дано не успеят да го отстранят ефективно.

 • 10
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Прокуратурата действа като команда за мокри поръчки.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ще съмне ли след НОЩ?

Ще съмне ли след НОЩ?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.