Власт от небето
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Власт от небето

Нинова иска въвеждане на мандатност - максимум два мандата за председателя на партията и максимум три пълни - за депутатите, до два за областните председатели - в опит да лансира свежи лица на предни позиции в партията

Власт от небето

Подобно на 2013 г. БСП отново е на вълната на протестния анти-ГЕРБ вот и се готви да управлява

Мартин Димитров
21199 прочитания

Нинова иска въвеждане на мандатност - максимум два мандата за председателя на партията и максимум три пълни - за депутатите, до два за областните председатели - в опит да лансира свежи лица на предни позиции в партията

© Надежда Чипева


- Под лидерството на Корнелия Нинова левицата прави опит за някакво обновление

- Икономическата програма за изборите отново ще връща държавата в икономиката

- Най-тежък се очертава въпросът за коалиционните партньори

"Започваме реални действия за промяна на БСП с цел на превръщането й в модерна лява партия", заяви в началото на декември лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тогава тя обяви, че левицата ще се събере на конгрес на 4 и 5 февруари 2017 г., който да одобри новата визия, с която БСП да стъпи "на автентичните леви ценности" и "съвременни леви политики". Освен предизборната си управленска програма обаче от левицата имат да решават и организационни въпроси - на партията ѝ липсват както достатъчно подготвени за управлението кадри, така и нови и свежи лица. А въпреки подобрените резултати в социологическите проучвания всички са наясно, че БСП ще трябва да се коалира, ако спечели мандата, и въпросът е с кого.

След поредицата тежки провали и дори икономически катастрофи, с които тази партия беляза изминалите 25 години на преход в България (зимите на Луканов и Виденов през 90-те години, тройната коалиция с ДПС и НДСВ 2005 - 2009, завършила със спрени еврофондове, и последният й отново орташки с ДПС и безславно приключил след само година кабинет "Орешарски"), редовното възкачване на БСП във властта изглежда повече като природно явление, отколкото като плод на рационален избор. Доказва го и повторението на политиките, водещи до едни и същи последствия.

Несъмнено, откакто Корнелия Нинова бе избрана за председател, БСП се намира в процес на трансформация. Нинова смени значителна част от лицата в изпълнителното бюро (ИБ) на партията, а в парламентарната група на преден план излязоха по-младите депутати, които "не дразнят толкова много хората" по думите на един от тях. Нещо повече - за първите шест месеца от лидерството си тя успя да постигне две знакови победи. Първо, с една рязка маневра Нинова "взе" номинацията на Румен Радев под крилото на БСП и маргинализира партията на Георги Първанов, която трябваше също да подкрепи оказалия се печеливш кандидат. Така Нинова едновременно доказа на анти-АБВ крилото в БСП, че не е марионетка на бившия президент, и не даде шанс на конкурентите си вляво. Второ, без да се надценява ролята й в победата на Радев, избирането му да президент се превърна в голяма червена точка за нея пред партийния актив, която ще заглуши поне за известно време гласовете срещу нея в страдащата от разединение формация.

Лавирането на Нинова

През май 2016 г. Корнелия Нинова отне с минималната разлика 395 срещу 349 гласа лидерското място на Михаил Миков в това, което червени активисти определят като "най-разделения партиен конгрес от създаването на партията". БСП си остава разпределена на множество бизнес лобита, казва близък до Нинова член на изпълнителното бюро и добавя, че "както тези кланове се обединиха, за да свалят Миков, така и могат да се обединят да изхвърлят и нея".

Партията страда от огромна липса на кадри. Трима различни депутати казаха пред "Капитал", че БСП няма достатъчно подготвени икономисти за евентуално бъдещо правителство, а член на тясното ръководство заяви, че единственият в червените редици с качества за премиер е Румен Овчаров, чиято политическа кариера е приключила.

Нинова иска въвеждане на мандатност - максимум два мандата за председателя на партията и максимум три пълни - за депутатите, до два за областните председатели - в опит да лансира свежи лица на предни позиции в партията
Фотограф: Надежда Чипева

"Разчитам референдума (на "Шоуто на Слави" - бел. ред.) като желание да се появят нови лица в политиката. Трябва да помислим как ние да дадем пример и да започнем тази промяна от себе си - с платформа, която да бъде конкретна, ясна и да бъде изпълнена", каза Нинова в края на миналата година. Тя определи срок до февруари партията да е готова с управленската си платформа за предсрочните избори, с анализ на коалиционната си политика и най-важното - промяна на устава, който да разчисти старите лица от парламентарната група и да я отвори към млади кадри. За целта Нинова ще настоява за въвеждане на мандатност - максимум два мандата за председателя на партията и максимум три пълни - за депутатите, до два за областните председатели. Освен това тя предлага и лидерът да бъде избиран директно от членовете на БСП вместо от делегатите на партиен конгрес.

Ходът със смяната на трима известни членове на ИБ на партията - Костадин Паскалев, Юрий Асланов и Илияна Йотова, с три "нови" лица - Вяра Емилова, Иван Ченчев и Стоян Мирчев, загатна за посоката, по която Нинова смята да поеме. Дали обаче ще успее да реформира партията достатъчно бързо и да наложи качествени хора преди изборите, без това да ѝ коства лидерската позиция заради вътрешнопартиен натиск, е под въпрос. Може да се предположи, че предложенията ѝ ще получат отпор от "вечни" депутати като Янаки Стоилов и Димитър Дъбов примерно, както и от дългогодишните и несменяеми областни председатели на партията със силно влияние в нея. Последният път, когато някой предложи мандатност в БСП - депутатът Кирил Добрев през 2014 г., каузата му претърпя неуспех.

Да върнем държавата в икономиката

Нинова и екипът ѝ бяха толкова концентрирани в подготовката на президентските избори и разчистването на вътрешнопартийното поле, че икономическата политика - там, където най-ясно биха прозвучали посланията на левицата, остана на много заден план. От началото на мандата на правителството "Борисов-2" досега партията е внесла не повече от половин дузина икономически законопроекти, повечето от които учебникарско леви и протекционистки, предвиждащи "повече държава в икономиката" (виж карето).

Разбира се, част от членовете на БСП осъзнават, че подобни послания не само няма как да задържат разширения електорат, подкрепил Румен Радев, а и биха отблъснали много от хората, гласували наказателно срещу ГЕРБ. Става все по-очевидно, че в партията се води нервна дискусия за позицията ѝ относно данъчната система. Само преди два месеца, по време на гласуването на бюджет 2017 през декември м.г., БСП за трета поредна година предложи прогресивно подоходно облагане. Тази седмица обаче Драгомир Стойнев и Борислав Гуцанов загатнаха, че левицата се е отказала от идеята за фундаментална промяна на данъчната система (виж "Планът БСП" ). След гласуването на бюджета депутати от партията казаха пред "Капитал", че Нинова е допуснала повторното предлагане на прогресивно облагане, за да усмири левите "фундаменталисти" в парламентарната група, но самата тя и хората около нея са наясно, че това е лош ход.

Коалиционни кошмари

Конкретните управленски политики, с които БСП ще се яви на предсрочните избори, ще са знак и към потенциални коалиционни партньори след вота. Пред нея стои дилемата с коя партия би се коалирала, в случай че надделее над ГЕРБ в резултатите или ако Борисов отново откаже да състави правителство въпреки преднината си, както беше през 2013 г. "БСП, дори да успее да стане първа политическа сила, няма да може да състави правителство без коалиционен партньор и то ва въпросът за съюзника номер едно. И тази доскоро заемана сектантска позиция на БСП, че ще "търси съюз с народа", може да се превърне в кошмар", коментира пред "Капитал" член на изпълнителното бюро.

Според него част от ръководството на БСП - тези, които се занимават и с бизнес като Георги Гергов, Драгомир Стойнев, Кирил Добрев и Бриго Аспарухов примерно - се "облизват" за широка коалиция с ГЕРБ, докато друга част са убедени, че такъв ход ще бъде истинският край на левицата. "Коалиция ГЕРБ -БСП е възможна, но лично аз се надявам това да ни се размине. По-голям политически разврат от такава коалиция не мога да си представя. Корупцията ще удари тавана", коментира пред "Дневник" в началото на годината социологът Юрий Асланов, бивш член на ИБ на БСП.

Алтернативите обаче също са стряскащи - потенциален съюз с "Обединените патриоти" може да струва ангажиране за опасни бюджетни харчове, а с ДПС - до проклятието на кабинета "Орешарски".

Това, за което няма ясен сигнал, е дали БСП си е научила урока поне от 2013 г. Тогава, както и сега, партията просто се качи на анти-ГЕРБ вълната и бе припозната от избирателите, както и сега, като инструмент за възмездие. За да катастрофира за пореден път и рекордно бързо след влизането си във властта - с назначението на Делян Пеевски за шеф на агенцията за национална сигурност.

Планът "БСП"

От "Позитано" 20 постепенно започнаха да разкриват елементи от т.нар. План за управление на БСП след спечелване на предсрочните избори, който трябва да е кратък, но ясен документ, изброяващ приоритетите на партията. Те ще са пет: развитие на икономиката с акцент върху малките и средните предприятия; образование; ръст на доходите; здравеопазване и сигурност. Ето и някои от конкретните мерки, споменати досега от председателя на икономическия съвет към БСП Борислав Гуцанов, бившия министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и лидера на партията Корнелия Нинова:

Бум на държавни фондове

- Фонд "Индустрия" с капитал от 500 млн. евро за дялово финансиране на предприятия със стратегия за развитие в изоставащи региони

- Фонд "Иновации" с капитал от 150 млн. евро за млади ИКТ предприемачи, стартиращи собствени фирми

- Държавен фонд, който да покрива здравните осигуровки за бедните

- Създаване на сегмент за малки и средни предприятия на Българската фондова борса за бързо растящи фирми без дълга финансова история, които искат да наберат капитал чрез опростена процедура и без проспект да бъдат предлагани публично

- Преструктуриране на Банката за развитие в популярна банка, която да кредитира развитието на индустрия.


Прогресивен данък за най-високите доходи

- Данъчната тежест към бизнеса няма да се увеличи и ще остане 10% корпоративно облагане и 5% данък върху дивидентите

- До 20% прогресивно облагане на месечните доходи над 10 хил. лв. за физически лица

- Освобождаване от данък "Печалба" за две години на предприемачи до 35 години, които през тези две години създадат поне пет работни места и имат поне 150 хил. лв. печалба

- Приспадане на 50 лв. данък общ доход на всеки работещ родител в семейство с дете


Плановост и протекционизъм

- Да се премине от "бюджет на оцеляването" към "бюджет на приоритетите". Плановостта трябва да се върне в бюджета до някаква степен, за да се изпълняват политики с ясни направления, които да развиват икономиката в определена посока

- Водещо регионално развитие със структуроопределящи предприятия във всички области

- Държавна политика за протекции на националното производство. Търговските вериги трябва да бъдат задължени със закон в период от 3-4 години да променят микса от български и чуждестранни стоки, които продават, и българските да се увеличат от 25% поне на 75%

- Пряко свързване на образованието с икономиката чрез развитие на дуалното обучение

- Партията няма да говори за големите енергийни проекти в момента, защото с последните развития с АЕЦ "Белене" е ясно, че има нужда от експертна оценка, преди да се поднови този диалог. Но няма как да се мине без обсъждане на ролята на държавата в енергетиката.

Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА
- Под лидерството на Корнелия Нинова левицата прави опит за някакво обновление

- Икономическата програма за изборите отново ще връща държавата в икономиката

- Най-тежък се очертава въпросът за коалиционните партньори

"Започваме реални действия за промяна на БСП с цел на превръщането й в модерна лява партия", заяви в началото на декември лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тогава тя обяви, че левицата ще се събере на конгрес на 4 и 5 февруари 2017 г., който да одобри новата визия, с която БСП да стъпи "на автентичните леви ценности" и "съвременни леви политики". Освен предизборната си управленска програма обаче от левицата имат да решават и организационни въпроси - на партията ѝ липсват както достатъчно подготвени за управлението кадри, така и нови и свежи лица. А въпреки подобрените резултати в социологическите проучвания всички са наясно, че БСП ще трябва да се коалира, ако спечели мандата, и въпросът е с кого.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  chernomorski avatar :-|
  Chernomorski

  Боже, помогни ни да се опазим от плана "БСП" (клана "Безпардонни Социални провокатори")!

 • 2
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648

  Даа, "леви" политики: крадинг, гепинг и др. ;)

 • 5
  deputat241 avatar :-P
  Депутат 241

  Курнелийо, ма!
  Този лозунг: "Дайте, другари, да дадем!" вече не хваща дикиш!

 • 6
  gimi avatar :-(
  Мавродинов

  Хмммм, икономическите кланове....... те ще "заколят" т.н. ляво. Ако е въпрос, как да се повишат заплатите в България, отговорът е лесен. БСП нарежда на своите "капиталисти" да вдигнат заплатите в техните предприятия и ГОТОВО. Мдааа. Ама капиталистите спряха да се подчиняват на партията - майка. Понеже и ГЕРБ не могат да наредят на своите капиталисти..... няма спасение, освен Терминал 2.

 • 7
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  Разбира ги Малтинчо тия работи! Не случайно е пак дупетат. За последно...

 • 8
  chichka avatar :-|
  chichka

  "Започваме реални действия за промяна на БСП с цел на превръщането й в модерна лява партия",
  Мила Курнелио, тази мантра я слушам от 1990 г , толкова мнага я чуруликаха Лилов, Стоилов, Жан, Първанката, Станишко..... са ти кво? Измисли нещо ново, това не хваща дикиш!

 • 9
  gl_avatar avatar :-|
  gl_avatar

  Командарския стил на управление и говорене
  на Нинова, Йотова
  И Радев ще отблъсне мн скоро мн хора.
  Споко
  No pasaran!

  " Дърта ама се извърта"

 • 10
  jordani avatar :-P
  jordani

  Ако Кирил Добрев, Курумбашев, Жельо Бойчев, Драго Стойнев и прочие са новите лица - Нинова по-добре да връща Премянов, Червеняков, Пирински ... на тях поне им бяхме свикнали на простотиите.
  Готвели се да управляват - готвят се да крадат пак.
  Нинова, ама хич не разбра, че Радев бе избран заради инфантилното поведение на Борисов, а не заради БСП.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK