ВСС в действие: праща съдия-бунтар на прокуратурата

Кадровиците обосноваха това с доклад на Сметната палата за СРС

Доклад на Сметната палата, констатирал нарушения при възлагането на обществена поръчка, беше използван от мнозинството във Висшия съдебен съвет да изпрати сигнал до прокуратурата срещу бившия председател на Софийския районен съд Методи Лалов. През последните няколко месеца той публично критикува работата на съвета, а в началото на декември миналата година организира протест на съдиите пред съвета, именно заради произволните проверки от страна на ВСС и инспектората.

Още в деня на протеста ръководството на съда подаде оставка, а медиите, гравитиращи около Делян Пеевски, започнаха артилерийски обстрел срещу протестиращите съдии. В някои от тях те бяха наричани "магистратски есесовци" и се опитаха да обвържат протестите с формирането на "Да, България". Във вечерното предаване по bTV "Шоуто на Слави" на Слави Трифонов пък се появиха две съдийки от СРС, които отдадоха безпрецедентните протести на свои колеги на мързел от тяхна страна. Интересното в случая е, че въпросното участие беше организирано едва седмица, след като главният прокурор Сотир Цацаров - неприкрит противник на ръководствата на СРС и СГС - прие Трифонов, за да обсъдят възможностите за обжалване на изборните резултати от референдума, организиран от екипа на шоумена.

Докладът на Сметната палата констатира, че при обществена поръчка на стойност 368 436 лв. за доставка на многофункционални принтери, изискванията са били изготвени по начин, който ограничава възможността за подаване на конкурентни оферти. Било е въведено изискване всички доставяни машини да бъдат от една и съща марка (но не е посочено коя точно трябва да бъде тя), както и са въведени определени изисквания за брой отпечатани страници за минута и т.н. Според Сметната палата подобни изисквания ограничават потенциалните изпълнители и е издала препоръки до Софийския районен съд, с които допуснатите нередности да бъдат отстранени. Сметната палата не е подавала сигнал до прокуратурата, каквото може да направи в случай, че открие тежко нарушение от страна на държавния орган, обект на проверка.

Висшият съдебен съвет обаче, по предложение на члена на съвета Михаил Кожарев, който е част от мнозинството около главния прокурор Сотир Цацаров, откри достатъчно основания да бъде подаден сигнал до прокуратурата. Според Кожарев, констатациите на Сметната палата са били достатъчни, за да се направи заключение, че търгът е бил предварително уговорен в полза на един-единствен изпълнител, доказателство за което е било и фактът, че е била подадена само една оферта.

Част от членовете на ВСС обаче го контрираха с това, че Сметната палата сама може да изпрати докладът в прокуратурата, в случай, че счете нарушенията за достатъчно сериозни. "Хиляди възложители допускат дискриминационни условия. Значи ли те, че са дадени на прокуратурата? Факт е, че самата Сметна палата е дала само препоръки", посочи Галина Карагьозова. Калин Калпакчиев пък беше още по-категоричен: "Никога досега не сме изпращали доклади на Сметната палата на прокуратурата, нямаме такава практика. Това е наказателна акция срещу ръководството на СРС, защото има различно мнение".

Въпреки това с 11 на 9 гласа съветът взе решение докладът да бъде изпратен в прокуратурата.

"Ясно е за мен, че действията на ВСС са заради позицията ми, че не са направили необходимото за СРС. Всичко това показва какви хора са управлявали съдебната система. Те не само изгубиха времето на обществото, но очевидно са готови на всичко, за да мачкат инакомислещите", коментира самият Методи Лалов пред "Капитал". "Като юрист съм длъжен да уважавам правомощията на всяка институция. В близките дни ще покажа документи от проверка на ДАНС и СГП по тази поръчка, която е завършила с постановление за прекратяване", допълни още той.

Бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов беше в основата на съдийските протести от началото на декември 2016 г., заради откритата война, която главният прокурор Сотир Цацаров и Висшият съдебен съвет поведоха срещу Софийския районен и Софийски градски съд.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • kdo52372883

  Положението с хората от „чугуненото мнозинство“ във ВСС е пределно и безнадеждно ясно. Това не са хора, дошли да отстояват и бранят независимостта на съдебната власт. Точно обратното. Защото:

  1) Това са хора, събрани (съзнателно) от кол-и-въже, от Сандански, Полски Тръмбеш, Долно Калипетрово и дявол знай още от къде, на които изведнъж е дадена огромна власт – с която те безусловно и непрестанно злоупотребяват. Или както гениално е казал още преди 130 години Щастливеца: „Пази боже, сляпо да прогледа!“

  2) Това са хора, за които рахатът (по Митко Вайбъра) е върховна и единствена ценност. Защото те знаят, че рахатът ще трае само 5 години. И трябва тези пет години да се използват на макс, че и да се постеле и устрои по-топличко кочинката за след края на мандата.

  3) Това са хора, които знаят само и единствено – подобно на кучето на Павлов – че ако слушкаш, ще папкаш. Ще има високи заплати (пак по Вайбъра), отделно безплатни ведомствени апартаменти (по Галя Г.), отделно пари за дрешки (по Ясенчо Диван(ч)ето), шоколадчета, захарен памук и прочее.

  4) Това са хора, които стават на крака, щом в залата влезе Вождът/Фатмакът/Фелдфебел-Фюрерът (и т.н.). Те никога и при никакви обстоятелства няма да вземат някакво решение, което дори малко да засенчи ореола на Вожда, дори малко да скърши хатъра Му. Те са просто продължение на волята на Лидера, въплътена в съдебната власт – чрез СМС-и, вайбъри и прочее.

  5) Това са хора, които не могат и никога няма да могат да проумеят, че Главният Сотир всъщност вече не е част от съдийската колегия. За тях – както и за „инспектор“ Запетайкова – волята на Главния Сотир продължава да е първичен фактор в живота, Вселената и всичко останало. Дори и тогава, когато – за да бъде изпълнена тази лепкава воля – се налага да погазиш духа (че и буквата) на закона. Същия закон, който те са призвани по конституция да бранят. Като например с подаването на такива долнопробни, гнусни сигнали като този.

  6) Това са хора, които направо звънят на #СВИН да му честитят рождения ден (пак Ясенчо), или пък - чисто-и-просто - се падат 'тъстове' на #СВИН (Васил Гнусний, т.е. Петров).

  Следователно, това са хора без грам морал, чест и съвест (справка за цинизъм – Каролина Н.). Те затова и са избрани от милия ни парлаМАнент. Затова този ВСС е като едно злокачествено образувание в системата, като един вирус. Вместо да бъде имунната система на правораздаването, те са туморът. Това са хора, които побесняват всеки път, когато някой се опитва да ги накара да си свършат работата – примерно, да помогнат на СРС. Защото това означава, че този някой им бута рахата, кара ги да се пънат, да мислят, да идват на работа преди 10:30 и да си тръгват след 4:30. А рахата, бидейки най-висша ценност, не може да се бута току-така! И тези, които го бутат, ще си понесат последствията с цялата злоба, отмъстителност и наказателен нихилизъм, на които низките душици (справка – пак Галя Г.) са способни. Както в момента изпитва на собствената си глава доблестния съдия Методи Лалов.

  Казано с една дума, "чугунените" твари от ВСС са възможно най-долнопробния и смрадлив БОКЛУК в системата. Докато депутатите продължават да възпроизвеждат умишлено и целенасочено такъв боклук във ВСС, съдебна реформа няма да има. Излизане от Третия Свят – също. Амин. Т.е. Аман!!!

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Кой - Магистрали, Белене, КТБ, луксозни автомобили, мултифункционални неизползваеми колодруми

  Анти-кой - принтери, дядовци и климатици.

  Кой е престъпника(.)?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход