Не правете глупости

Това е единственият съвет, който могат да следват българските политици в година като 2017

Докато България се сдобие с правителство, което може да управлява ефективно, Европа може да се е насочила в посока, в която ще трябва да плуваме два пъти по-бързо, за да я стигнем.
Докато България се сдобие с правителство, което може да управлява ефективно, Европа може да се е насочила в посока, в която ще трябва да плуваме два пъти по-бързо, за да я стигнем.
Докато България се сдобие с правителство, което може да управлява ефективно, Европа може да се е насочила в посока, в която ще трябва да плуваме два пъти по-бързо, за да я стигнем.    ©  Надежда Чипева
Докато България се сдобие с правителство, което може да управлява ефективно, Европа може да се е насочила в посока, в която ще трябва да плуваме два пъти по-бързо, за да я стигнем.    ©  Надежда Чипева

Между песимизма и надеждата. Така се колебаеше настроението за започващата година на традиционната среща на бизнеса с правителството, организирана за 11-та поредна година от "Капитал".

Докато отиващият си президент Росен Плевнелиев в последната си реч пред бизнес общността от която произхожда, очерта добрите постижения и инерцията, която България набра в последните години, премиерът в оставка Бойко Борисов призна, че не е никак оптимистичен за бъдещето. Докато влиятелният европейски икономист и анализатор Даниел Грос обеща една добра година за ЕС и твърди, че предизвикателства като Тръмп и Русия ще консолидират съюза (виж интервюто), политологът Иван Кръстев се опасява, че 2017 г. може отново да направи Балканите едно от "най-земетръсните места в Европа".


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  vah1425277035393025 avatar :-|
  Anni Marincheva
  • + 3

  ..."Никой от вас няма да отиде да си вземе един военен или пожарникар или доктор, какъвто щете и да отиде, и да го направи шеф на фирмата. И да му даде цялото ръководство на фирмата без борд, без нищо. Кой би го направил, а това си правим с държавата ние."

  Вече сме го правили няколко пъти. Естествено вътрешно корпоративните грабежи намаляха, но не мисля че спряха.
  Много проблеми има още около казуса "алибито за първия милион".

  Нередност?
 • 2
  ijj avatar :-|
  ijj
  • + 1

  "Над 60% от британците, немците и французите мислят, че светът върви към голяма война."

  Ами те са опитни хора, учили са добре история и явно виждат ясно някои тревожни признаци напоследък - напр. бързи и неочаквани сближавания и раздалечавания между световни и регионални сили, увеличена непредвидимост на текущата политика, ръст на политическия и религиозния фанатизъм, преминаване от икономическа интеграция към изолационизъм. Но сега, след опита от Първата и Втората световни войни, все има надежда, че има начин евентуално да се избегне една нова голяма война.

  Нередност?
 • 3
  proza avatar :-|
  proza
  • + 1

  "Не правете глупости"
  Много ценен съвет, като се има предвид глупостите, които натвориха облечените във власт. Особено Борисов, който правеше грешка след грешка. Номинирането на две кандидатки за председател на ООН, отчайващо неподходящата му кандидатура за президент от името на ГЕРБ,подаването на оставката в най-неподходящия момент, край нямат гафовете му. Ами Плевнелиев, който като че ли беше назначен за официален плювач против Русия. Нашите политици имат нужда от повече разум и от повече честност,почтеност и безпристрастност, но нямам никакви илюзии в това отношение.

  Нередност?
 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "Но в бизнеса, при вас, във вашите фирми и кантори вие никога няма да допуснете такова нещо. Никой от вас няма да отиде да си вземе един военен или пожарникар или доктор, какъвто щете и да отиде, и да го направи шеф на фирмата. И да му даде цялото ръководство на фирмата без борд, без нищо. Кой би го направил, а това си правим с държавата ние"

  Това е неописуемо странно от устата на Бойко Борисов. Да не би да е преминал от директното "лош материал" в ехидната палитра на подигравките?

  Нередност?
Нов коментар