Иво Прокопиев: Без върховенство на закона и справяне с корупцията, икономическата политика няма как да даде резултат

Външната среда за България и изобщо в света, това, което бяхме приели като някакъв световен ред и регламент, е съвсем различна, отбеляза издателят на "Капитал" Иво Прокопиев

Иво Прокопиев: Без върховенство на закона и справяне с корупцията, икономическата политика няма как да даде резултат

Не може да има устойчив и ускорен растеж, без финансовият сектор в една страна да е в кондиция, посочи издателят на "Капитал" по време на годишната среща на бизнеса с правителството

15398 прочитания

Външната среда за България и изобщо в света, това, което бяхме приели като някакъв световен ред и регламент, е съвсем различна, отбеляза издателят на "Капитал" Иво Прокопиев

© Цветелина Белутова


Този текст е част от темата 11-та годишна среща на бизнеса с правителството, която се организира от "Капитал".

Представяме ви встъпителните думи на издателя на "Капитал" Иво Прокопиев при откриването на конференцията.

Уважаеми г-н президент, уважаеми г-н премиер, Ваши Превъзходителства, скъпи гости, партньори, приятели,

Скъпи партньори от двустранните търговски камари на САЩ, Германия, Франция и Австрия, с които заедно сме тази година организатори на събитието. Също, колегите от БАИТ и от Българската аутсорсинг асоциация /БАА/.

Много благодаря и на професионалните усилия на екипа на "Капитал" за 11-та поредна година да организира това събитие, което безспорно е в центъра на българския икономически дебат.

А тази година, то, ще се съгласите, се провежда при доста по-странни, необичайни обстоятелства – в края на мандата на г-н Плевнелиев като президент, в средата на един политически цикъл, в който животът на едно правителство изтича.

Предстоят избори, ще има ново правителство, вероятно. А може и да няма правителство бързо, не знаем какъв ще бъде резултатът от изборите. При всички случаи сме в предизборна ситуация. Външната среда за България и изобщо в света, това, което бяхме приели като някакъв световен ред и регламент, е съвсем различна. Brexit, изборите в Америка, събитията в Близкия изток – изобщо, от света извират рискове и неизвестности.

Годината е особена и по една друга причина, отново "Икономедиа" и "Капитал" по-специално, е в среда на атака, този път прокурорска. Това не е толкова необичайно и не е за пръв път.

Това, което искам да споделя, е едно такова особено съвпадение. Атаката се случи точно на 10 януари, когато се навършиха 20 г. от събитията през януари 1997 г. Тогава полицията наби с едни дървени палки протестиращите. Тогава "Капитал" излизаше в събота и петък срещу събота, което беше 10-ти, работихме цяла нощ с цялата редакция, тогава аз бях главен редактор на вестника. И когато полицията подгони демонстрантите по "Шишман", много от тях се скриха в редакцията на ул. "Иван Вазов" и във входа на кооперацията, за да не ги набият. Много от нашите журналисти бяха бити, един от тях със счупена глава ходи в "Пирогов", с комоцио, но успя да снима полицаите, които го бият, падайки на земята.

Изпитали сме най-разнообразни средства за натиск. Тогава, в годините след 10.01.1997 България направи най-големия си прогрес. За 10 г. успя да постигне много от своите външнополитически цели, някои не успя да постигне. В следващите 10 г. като че ли има забавяне на развитието, сблъскахме се с нови, различни институционални проблеми. Иска ми се този инцидент, 20 години по-късно, показвайки безсилието, да постави началото и на връщането на върховенството на закона, и да се справим с корупцията. Защото без това няма как. Каквато и икономическа политика да обсъждаме днес, тя няма как да даде резултат. Това обаче не зависи от нас. Това, което зависи от нас и което искам да декларирам много ясно и да благодаря за вашата подкрепа за това – "Капитал" и изданията на "Икономедиа" ще продължат да казват неудобните истини на обществото. Защото смятаме, че това е важно, и смятаме, че това е нашата гражданска мисия. Благодаря ви за подкрепата за това.

Иначе, днес ни предстои един наистина уникално интересен ден, защото както казах, това е, може би, една от последните знакови, силни, публични изяви на г-н Плевнелиев като президент на България. Спомняте си, че преди 8-9 години, той излезе от средите на тази общност – на обществено, на граждански активните бизнес лидери. Очакваме с огромно нетърпение да сподели, да направи оценка на мандата си и да сподели, какво той е научил в българската и международна политика. И мисля, че от името на всички вас мога да кажа, че с нетърпение го очакваме обратно в средите на тази общност.

Искам да благодаря и на г-н Борисов, на премиера на България, че независимо от конфликта, който споменах, той е тук сред нас. Показвайки уважението си към вас преди всичко, към събитието и към темите, които предстои да обсъждаме. Защото, както и да говорим, каквито и политически напрежения да има навън и извън България, това как живеят обикновените български граждани зависи най-вече от това доколко ефективна и успешна е икономическата политика. Благодаря ви, г-н Борисов, че дойдохте днес и че уважихте това събитие, защото качественото ниво на разговор трябва да се поддържа независимо, независимо от тези, да речем, конюнктурни напрежения.

По-нататък, в следващия панел, това, което предстои да чуем са двама от най-големите, мога да кажа, европейски умове – Иван Кръстев и Даниел Грос, които вие познавате, те са участвали във форума и преди. Особено г-н Кръстев познавате много добре, Даниел Грос също е участвал няколко пъти в това събитие. Те ще ни представят заплахите, трудностите и вероятно някои от изкушенията, които международната среда и международните събития представят за България, дават за България.

По-нататък, ще чуем гледната точка на бизнеса за случващото се в икономиката и в политиката на България, от трима, мога да кажа, много ярки представители на големи, успешни компании в българската икономика, български и чужди. Г-н Николай Добрев от КЦМ, г-н Оливие Маркет от AES и г-н Илиян Филипов от ПИМК. Не знам дали всички знаят, но ПИМК е една от големите европейски транспортни компании – един сектор, който често е подценяван и извън общественото внимание, но с много добър потенциал за развитие.

След тях ще чуем какво ни готвят политическите сили – поканили сме представители на ГЕРБ и БСП – г-н Делян Добрев и г-н Борислав Гуцанов от БСП, също и Мартин Димиторв, от гражданския съвет на Реформаторския блок. Очакваме от тях да дадат индикации как оценяват ставащото и, също така, какво очакват в икономическата политика след провеждането на изборите.

И накрая, конференцията ще завърши с един изключително интересен панел – ще участват големите трима във финансовия сектор на България. Финансовият министър г-н Владислав Горанов, който вероятно ще каже в какво състояние е държавата финансово, какви са перспективите – знаете, че бюджетът е основното оръжие на икономическата политика в България. Заедно с него ще бъдат гуверньорът на БНБ г-н Радев. След промените в УС на централната банка виждаме първи признаци на съживяване на кредитирането. Също така, и новият председател на КФН г-жа Карина Караиванова. След промените в КФН – не знам дали само заради тях или може би основно заради тях – индексът на БФБ е нараснал с 30%. Виждаме съвсем, според мен, пряка позитивна корелация между доверието в регулаторите и развитието на пазара. А за сравнение, всички други европейски индекси, които могат да се използват за бенчмарк, са нараснали за същия период с между 10 и 15%.

И другият участник в този панел ще бъде г-н Петър Андронов, председател на Асоциацията на българските банки. Защо е важен този панел? Защото няма как да има устойчив и ускорен икономически растеж, без финансовият сектор в една страна да е в кондиция и без спестяванията лесно да се обръщат в инвестиции.

Благодаря ви изключително много на всички, които днес участват в работата на тази конференция, за подкрепата и за интереса. Очаква ни, според мен, много важен ден, на добър час.

Още от 11-та годишна среща на бизнеса с правителството

Годишната среща на бизнеса с правителството - всички изказвания

Не правете глупости

Бизнесът и властта: 20% надежда, 80% безпокойство

Бойко Борисов: Големите коалиции са компромиси, ГЕРБ ще стои отстрани

Иван Кръстев: Четири кризи ще определят съдбата на ЕС през 2017

Даниел Грос: Искат ли г-н Тръмп и Русия една силна и добре въоръжена Германия?

ГЕРБ и БСП: Засега никой не иска да променя данъци

Бизнесът очаква растежът да продължи

През 2017 г. кредитирането ще ускори още икономиката

Какво даде Бойко Борисов на Иво Прокопиев

Интервю с икономиста Даниел Грос:

Даниел Грос: Тръмп ще направи ЕС по-консолидиран

Пълните текстове на изказванията на отделните участници и на дискусиите в отделните панели:

Иво Прокопиев: Без върховенство на закона и справяне с корупцията, икономическата политика няма как да даде резултат

Росен Плевнелиев: 2017 година е критична за ЕС

Бойко Борисов: ГЕРБ няма да участва в големи коалиции

Иван Кръстев: Четири основни кризи ще са ключови за бъдещето на ЕС

Даниел Грос: Brexit не е икономически проблем

Никола Добрев и Оливие Маркет: Бизнесът се нуждае от повече предвидимост и намаляване на административната тежест

ГЕРБ, БСП и РБ: Най-наложителна е съдебната реформа

Камен Колчев: Финансовата система става все по-важна за стабилността и растежа на България

Владислав Горанов: При слаби институции няма как да има условия за устойчив растеж

Димитър Радев: От изключително значение е разумната фискална политика на България да се запази

Карина Караиванова: Потенциалът за развитие на капиталов пазар в България е абсолютно неоползотворен

Петър Андронов: Икономическият ръст може да е много над очакванията, ако се поддържа със стабилност и предсказуемост

Този текст е част от темата 11-та годишна среща на бизнеса с правителството, която се организира от "Капитал".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход