Бойко Борисов: ГЕРБ няма да участва в големи коалиции

Бойко Борисов заяви, че е убеден, че лидерът на БСП Корнелия Нинова участва скрито във формирането на предстоящото служебно правителство от идващия на власт президент Румен Радев, но би бил много по-спокоен, ако тя го прави открито.

Бойко Борисов: ГЕРБ няма да участва в големи коалиции

Премиерът в оставка не е оптимист за бъдещето – във вътрешен и външен план

5025 прочитания

Бойко Борисов заяви, че е убеден, че лидерът на БСП Корнелия Нинова участва скрито във формирането на предстоящото служебно правителство от идващия на власт президент Румен Радев, но би бил много по-спокоен, ако тя го прави открито.

© Надежда Чипева


Този текст е част от темата 11-та годишна среща на бизнеса с правителството, която се организира от "Капитал".

Тази година конференцията се проведе под мотото "Накъде тръгва България". При откриването на форума чухме изказвания на отиващия си президент на страната Росен Плевнелиев и на министър-председателя в оставка Бойко Борисов. Своите очаквания за 2017 г. споделиха и политологът Иван Кръстев и икономистът Даниел Грос.

Представяме ви изказването на Бойко Борисов, министър-председател в оставка на Република България, председател на политическа партия ГЕРБ

Уважаеми г-н президент, г-н Прокопиев, г-н Захов, Ваши Превъзходителства и всички, които сте тук,

Действително това, което президентът Плевнелиев изброи, не виждам смисъл да го повтарям. Финансови, икономически, инфраструктурни... всякакви други показатели, ги казваме не само ние с него, казва го МВФ, Световна банка, ЕК... Когато фактите говорят, дори и коментарите са излишни.

Действително, след казаното от президента, най-логичният въпрос е защо дадохме оставка при тези параметри на държавата? Това, което заварихме преди 2г. – 5.8% дефицит и крах. Има една дума, тя се казва морал. Така постъпи Дейвид Камерън. Той беше убеден – тука сме си говорили с часове и в София – че Brexit-а не трябва да успее, това е лошо за Великобритания. Сега като гледам, една година след това, няма никакво движение по посока на Brexit и никой не му ясно какво ще правиме. Но той постъпи морално – загуби неговата кауза и той си тръгна. Така постъпи Матео Ренци в Италия – това, което Ренци иска, е най-доброто за Италия и най-доброто и за самия ЕС – иска стабилна Италия, да не повлече останалите. Загуби и си тръгна. Но той ще се върне и то с по-голям резултат, защото това, което предлага е правилно.

Г-н Прокопиев, аз затова съм тука, защото моята съвест е 100% чиста. Аз картички не пращам, освен личния ви СМС, който изпратих, да ти пожелая да си жив и здрав, хубава нова година. И останах обиден от твоето изказване, но толкова са по-големи задачите, които имаме, за да си подхвърляме такива реплики, че не ги интересуват и хората. Аз бях този, който ти изпрати СМС с поздравления за Нова година. От тука нататък, в целия ми съзнателен живот, аз никога не съм ползвал репресии. Моите колеги ме обвиняват в това, че съм мек, благ, прощавам и всичко останало. Никога!

Да, ползвал съм репресия, когато трябваше да махна трите посредника за газ. Няколко десетилетия може би, на тръбата се бяха наредили три посредника. Три посредника. Това, което президентът отчете и го каза – в 99% нещата сме ги правили заедно – на пръв поглед изглежда много лесно. Ама то, ако е лесно, да са го направили всички останали досега. Ами те и до 90-та година – да не би тогава метро да не е било нужно да има? Или да ходят хората до морето по магистрала, или по скоростна ЖП линия? Да не би тогава по-малко фекалии да са отивали в Черно море и в реките? Но ги направихме ние, направихме ги сега и то ги направихме с ей тези момчета тука, с този строен екип от специалисти. И така, между другото, и с Плевнелиев почнахме. Той много добре говори, той действително е един добър идеолог и аз мисля, че той имаше един много успешен мандат. Фалшивите новини, лъжливите новини, жълтите атаки, всичко, което се стоварва и в едната, и в другата посока, довежда до тежък негативизъм в обществото. За съжаление и светът е такъв. Ние сме свикнали в България, като кажем Америка, значи това е нещо единно – най-малко това виждам аз в САЩ в момента. Дори още не встъпил в длъжност новият президент среща протести, среща изключителна атака. И там няма да бъде лесно, още повече, че политиките му, които има, някои от тях са в разрез на това, което досега ние сме мислили в Европа, че е правилно.

Следва следващ въпрос – какво се случва в ЕС? Предстоят избори в двете най-големи държави – Германия и Франция. Отсега тримата от кандидатите за президент на Франция казват, че няма да бъдат за санкции срещу Русия. И тримата – и Фийон, и Валс, и Льо Пен. А най-стриктните за санкциите срещу Русия, най-твърдите в ЕС, беше и е президентът Оланд. И канцлерът Меркел. Другият кандидат за канцлер в Германия е срещу санкциите за Русия. А тези избори ще бъдат сега, 2017 г.

Затова считам, че правилно дадохме оставка и правилно трябва да стигна дотам политическият елит да понесе своята отговорност. Дали ще са легитимни тези избори? Месеци наред ние подценявахме референдума – всички ние много искаме да има референдум и всички ние искаме да чуем гласа на хората. Но когато нещо се поднесе по един начин, след това няма какво да умуваме, трябва да го изпълняваме. Когато се говореше по трите въпроса на референдума, политическите партии им беше изгодно да си замълчат, защото те главно мислеха, че е насочено срещу ГЕРБ и нас. Добре, има референдум – да изпълним това, което са казали. Разбира се, че по много от темите може да се спори дали ще е по-добре – убеден съм, че не, но това е волята на народа. Защо не го изпълняваме? 2.5 млн. са казали "Да". Представете си една от политическите партии да има сега 2.5 млн. на избори – това ще е тотална победа. И легитимация на който и да било. Ние обяснихме ли го, говорихме ли го? Не. Ами сега ще си понесем това, което сме искали, това, което сме си направили сами. Аз не съм оптимист за бъдещето, не само в международен план. До нас е Турция, виждате какво се случва всеки ден там – един огромен колос през ден терористичен акт. В Щатите – разделение. От другата страна на Черно море ни е Крим, от другата страна – Косово. Вчера слушах сръбския президент, съвсем други неща чух от тези, които очаквам да чувам.

Мир, интеграция, развитие, растеж – това е, което ние се опитахме и направихме в България, то е факт. Изглежда ви лесно, изглежда ви, че така става от само себе си – от 35% контрабанда на цигари да я сведеш на 7. Изглежда много лесно, но си представете, като нанасяш щета за няколко милиарда, дали си любим и дали тези пари след това не се инвестират срещу тая партия, която го прави. За да отчетем това, което каза президентът, а след това и финансовият министър – над 4 млрд. събрани повече приходи, рекорден фискален резерв. Плюс платените пари – и за американските централи 1.3 млрд. тази година, и за "Белене" – 1.2 млрд. Живи пари. Вие сте бизнесмени – я представете си сега на края на годината, 2.5 млрд. да разпределиме за икономически растеж – в индустрията, в инфраструктурата, в образованието. За 800 млн. можем да купим абсолютно всички нови влакове и локомотиви. И хората да се возят удобно. Ами тези пари заминаха. Защо заминаха? Защото хората гласуваха за грешни правителства. Трябва да им се каже, когато са гласували грешно, защо е грешно. Ами ако не беше паднало правителството Орешарски и Драго Стойнев беше ангажирал още два реактора за "Козлодуй", Мартине (Мартин Димитров от Реформаторския блок – бел. ред.)? Кой ще ги плати тия пари? Обаче всички забравят, един тих такъв унесКой щеше да ги плати? С министерски решения са тия неща, на Министерски съвет решение има. Щеше да замине и Козлодуй в апорта на това предприятие, ако не се бяхме явили ние да го спрем. На пръв поглед изглежда лесно, но когато спираш посредниците за газ, рискуваш всеки ден да те рисуват като Захов (Теодор Захов, издател на "Капитал" - бел.ред.), по-объл. Тогава почват тези карикатури. Нямам нищо против тях, радвам им се. Но хората трябва да знаят защо, всеки ден. Единственото лошо, така ли е или не? Колко неща изброи президентът – сигурно 100 добри неща, което сме направили. Да, може някои пък да не сме ги направили както трябва, може и грешно да сме направили някои. Но на фона от 1 до 100 поне 90-95 сме направили добре и те са дали своя резултат.

Считате, че други могат да се справят по-добре? Видяхме БСП и ДСП как се справиха с Орешарски, ще видим и сега как ще се справят. Аз съм категорично против такива коалиции, които ми се приписват сега за в бъдеще. Как ще направим с БСП коалиция, понеже такава опорна точка върви в момента? Ще махнем плоския данък и ще отидем на прогресивен? Абсурд. Куп такива има неща, няма смисъл да ви губя времето. Не е възможно просто. По-добре е да има правителства на малцинства, но да се знае – тези управляват и отговорността е тяхна, отколкото широка размита коалиция. Преди 2.5 г. направих тоя компромис с партията, влязохме в такава коалиция. Трябва да ви кажа, че изключително трудна работа – компромиси, компромиси, компромиси Които винаги се трупат на голямата партия. Не е нужно, не е и редно. Който спечели изборите, да си поеме ангажимента, да си направи правителство и да управлява, но да си носи отговорност. Това е нашата политика, това е нашата програма, това ще следваме. Ако го изберат хората. Ако не, ще си изберат и националисти, и популисти, ще минем през тях. Аз ще стоя в готовност да се намеся с ГЕРБ, ако хората пожелаят.

Иначе ми омръзна да слушам лъжи и фалшиви... измами дори. Не виждам никакъв смисъл ежедневно да се отговаря на опорни точки. Това е глупаво. Дори на моменти стига до простащина някаква. Не, че нямам език да им отговоря, но политиката изисква друго отношение – и ще дойде време, и това ще се докаже. Истината винаги излиза наяве – рано или късно една информация създадена, тя става факт. Това и великият Иван Кръстев ще ви го каже. Така, че аз съм спокоен, времето ще покаже всяка една моя дума. И направеното остава и се вижда, ще се съизмерим с тези, които идват.

Аз помня и царят, като правеше правителство – всички медии стояха на "Враня" на входа да гледат кой идва и кой излиза, сиреч, кой участва в правенето на правителство. После, макар че аз бях познат – един мандат главен секретар, два мандата по 2 г. кмет на София – и къщата ми в Банкя беше под обсада. Камери, фотографи – кой влиза и кой излиза. За да се види, кой влияе за създаването на едно правителство.

Сега ние след няколко дена ще имаме еднолична власт. Аз щях да съм много спокоен, ако г-жа Корнелия Нинова участваше в това правителство. Аз съм сигурен, че тя участва, аз съм убеден, че тя участва. Притеснява ме фактът, че излиза и че казва, че не участва. Как тогава до вчера един прекрасен генерал – работил съм с него, нищо не мога лошо да кажа като летец, като командир, но деполитизиран – изведнъж му се дава цялата политическа власт, включително и кабинет. И неговата партия, която казва, че е победила на изборите, не му и помага да създаде правителство. Как ще го създаде? Във всички сфери на обществено-политическия живот по един приятел да има, трябва да го намери и да го направи министър по тая логика. Как БСП ще откаже да участва, да му помогне и ще го остави сам? Свръхчовек да е, той няма как – няма как да познаваш всички и най-доброто да сложиш. Но БСП, не знам защо – толкова им беше зор да управлява – сега казват "Не, ние дори и на Радев не се месим, той сам ще си го направи". Аз съм, може би, от времето и малко мнителен станал, но не вярвам на такива неща. Разбира се, че многократно съм казвал – да му пожелаем успех, дано се справят. Но в бизнеса, при вас, във вашите фирми и кантори, вие никога няма да допуснете такова нещо. Никой от вас няма да отиде да си вземе един военен или пожарникар, или доктор – какъвто щете – и да отиде, и да го направи шеф на фирмата. И да му даде цялото ръководство на фирмата – без борд, без нищо. Кой би го направил? А това си правим с държавата ние. И БСП казват "Ние не участваме". ДПС го подкрепяха да стане президент, гласуваха за него, ама и те не участват. Сиреч, системните партии, които ги имаме, не участват. Какво да очакваме от бъдещето при това положение, при тези антагонистични отношения между политическите партии? Ще дойдат нови – кои ще са нови, нали дойде Бареков нов? Ще дойдат такива, няма да са различни...

Това, което мога да ви уверя, че с целия експертен потенциал, с всички хора на ГЕРБ – тука вече и ние, тръгвайки си заедно с Росен, ще продължим да работим заедно. Евроатлантическата ориентация ни е пътеводна звезда, нищо по-хубаво за България няма от ЕС, нищо по-добро – да водим своята балансирана политика. Защото някои казват "Ама с Русия ще водят по-балансирана политика". Ние с Росен я водим. Той държеше евроатлантическата линия, аз държах прагматичните отношения – да си върнем туристите, да си ремонтираме самолети, кораби, износ – с 14% е по-голям, с 40% е по-голям туризмът и договореният за следващата година. Сиреч, успяхме заедно да балансираме така, че хем да си държим линията на евроатлантическата ориентация, хем да направим всичко прагматично, което хората искаха. И го направихме. Истински се надявам следващите – и затова казах, правя скоба, ако г-жа Нинова прави и участва в правителството, аз съм спокоен. Демокрацията е това – загубваш изборите, идват другите системни партии, управляват, но курсът е такъв. Когато не участва, аз съм притеснен. Дай Боже да не съм прав. Но животът показва, че всичко каквото прогнозирам, се случва.

Желая ви да сте живи и здрави.

Още от 11-та годишна среща на бизнеса с правителството

Годишната среща на бизнеса с правителството - всички изказвания

Не правете глупости

Бизнесът и властта: 20% надежда, 80% безпокойство

Бойко Борисов: Големите коалиции са компромиси, ГЕРБ ще стои отстрани

Иван Кръстев: Четири кризи ще определят съдбата на ЕС през 2017

Даниел Грос: Искат ли г-н Тръмп и Русия една силна и добре въоръжена Германия?

ГЕРБ и БСП: Засега никой не иска да променя данъци

Бизнесът очаква растежът да продължи

През 2017 г. кредитирането ще ускори още икономиката

Какво даде Бойко Борисов на Иво Прокопиев

Интервю с икономиста Даниел Грос:

Даниел Грос: Тръмп ще направи ЕС по-консолидиран

Пълните текстове на изказванията на отделните участници и на дискусиите в отделните панели:

Иво Прокопиев: Без върховенство на закона и справяне с корупцията, икономическата политика няма как да даде резултат

Росен Плевнелиев: 2017 година е критична за ЕС

Бойко Борисов: ГЕРБ няма да участва в големи коалиции

Иван Кръстев: Четири основни кризи ще са ключови за бъдещето на ЕС

Даниел Грос: Brexit не е икономически проблем

Никола Добрев и Оливие Маркет: Бизнесът се нуждае от повече предвидимост и намаляване на административната тежест

ГЕРБ, БСП и РБ: Най-наложителна е съдебната реформа

Камен Колчев: Финансовата система става все по-важна за стабилността и растежа на България

Владислав Горанов: При слаби институции няма как да има условия за устойчив растеж

Димитър Радев: От изключително значение е разумната фискална политика на България да се запази

Карина Караиванова: Потенциалът за развитие на капиталов пазар в България е абсолютно неоползотворен

Петър Андронов: Икономическият ръст може да е много над очакванията, ако се поддържа със стабилност и предсказуемост

Този текст е част от темата 11-та годишна среща на бизнеса с правителството, която се организира от "Капитал".

Тази година конференцията се проведе под мотото "Накъде тръгва България". При откриването на форума чухме изказвания на отиващия си президент на страната Росен Плевнелиев и на министър-председателя в оставка Бойко Борисов. Своите очаквания за 2017 г. споделиха и политологът Иван Кръстев и икономистът Даниел Грос.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход