Не правете глупости

Това е единственият съвет, който могат да следват българските политици в година като 2017

Докато България се сдобие с правителство, което може да управлява ефективно, Европа може да се е насочила в посока, в която ще трябва да плуваме два пъти по-бързо, за да я стигнем.
Докато България се сдобие с правителство, което може да управлява ефективно, Европа може да се е насочила в посока, в която ще трябва да плуваме два пъти по-бързо, за да я стигнем.    ©  Надежда Чипева
Докато България се сдобие с правителство, което може да управлява ефективно, Европа може да се е насочила в посока, в която ще трябва да плуваме два пъти по-бързо, за да я стигнем.
Докато България се сдобие с правителство, което може да управлява ефективно, Европа може да се е насочила в посока, в която ще трябва да плуваме два пъти по-бързо, за да я стигнем.    ©  Надежда Чипева

Между песимизма и надеждата. Така се колебаеше настроението за започващата година на традиционната среща на бизнеса с правителството, организирана за 11-та поредна година от "Капитал".

Докато отиващият си президент Росен Плевнелиев в последната си реч пред бизнес общността от която произхожда, очерта добрите постижения и инерцията, която България набра в последните години, премиерът в оставка Бойко Борисов призна, че не е никак оптимистичен за бъдещето. Докато влиятелният европейски икономист и анализатор Даниел Грос обеща една добра година за ЕС и твърди, че предизвикателства като Тръмп и Русия ще консолидират съюза (виж интервюто), политологът Иван Кръстев се опасява, че 2017 г. може отново да направи Балканите едно от "най-земетръсните места в Европа".

Факт е, че България се движи с добра инерция: макрорезултатите го показват, финансовите регулатори функционират поне на по-приемливо ниво от досега, бизнесът се чувства уверен и дори донякъде защитен от настоящата нестабилност (виж текста). Но това е инерцията на автомобила, пред който в далечината катастрофират други автомобили, а пътниците се карат за кормилото. Дори в най-добрия вариант България няма да има редовно правителство още 4 месеца, а след това въобще не е ясно (на срещата Борисов отхвърли варианта за широка коалиция с БСП и говори отново за правителство на малцинството).

В тези месеци светът ще е пълен със събития, които са кое от кое по-притеснителни. Еврозоната наистина се развива добре, но над Европа е надвиснал духът на раздора. Вземете дори събитията в Сърбия и Косово от тази седмица. Една откровена провокация преди изборите в Сърбия замалко да взриви нестабилните отношения между Белград и Прищина и да доведе до почти военно положение на броени километри от нас. "В момента европейците са изключително притеснени", каза Иван Кръстев и даде за пример проучване от този месец на британската компания YouGov. "Над 60% от британците, немците и французите мислят, че светът върви към голяма война. Над 80% от британци и французи мислят, че ще има голям терористичен акт на територията на тяхната страна в рамките на следващите 12 месеца."

Това е обстановка, в която рационалните решения изглеждат все по-слаби. И е особено опасно в година, в която идват избори в цяла стара Европа. Дори да вземем предвид оптимизма на Грос, според когото ЕС ще излезе по-силен и сплотен от тази криза, той говори за едно ядро от държави, сближавани от ценности като върховенство на закона, човешки права, ефективни икономики и работещи системи за сигурност. България трудно може да бъде причислена към тази група. "Ако за страни като Германия, като Франция, като Холандия има варианти, при които определен тип на частична дезинтеграция, на преформулиране на ЕС в други граници би могла да бъде някаква политическа алтернатива, мисля, че за страни като България и Гърция това не е случая", споделя Кръстев.

Докато България се сдобие с правителство, което може да управлява ефективно, Европа може да се е насочила в посока, в която ще трябва да плуваме два пъти по-бързо, за да я стигнем. А ние не сме особено добри в това дори в спокойни води (вече три месеца не можем дори да посочим еврокомисар - едно рутинно политическо решение).

Но каквото и да се случи, най-важното остава базовият принцип - опитай да действаш умно. Или както го формулира Кръстев "Всички ние, а не само хората, които ще бъдат избрани или няма да бъдат избрани, носим отговорност за едно – когато опасността в света е голяма, според мен трябва да ограничим желанието си да говорим глупости."

Иван Кръстев

Тази година ще покаже дали ЕС може да излезе от тази криза, или ще се появи една динамика на дезинтеграция, която ние не знаем нито кога, нито точно как ще завърши.

Това, което постигнахме, е да не позволим да се превърнем в място, в което външнополитическото дестабилизиране се превръща в мощна вътрешнополитическа дестабилизация. Ако това нещо не бъде удържано през следващите 3-4-5 години, мисля, че България наистина ще има тип криза, каквато не е имала след периода на Балканските войни.

Излизането на Великобритания от ЕС, в икономически термини, е същото, ако 20 от по-малките страни от ЕС бяха излезли. Не е проблемът, че е излязла една страна. Проблемът е, че излезе една от най-големите икономики на ЕС; нещо повече - една от европейските страни с най-голям демографски позитив. Когато започнат преговорите, Великобритания за жалост - ако ЕС не прояви готовност и прагматизъм за тип преговори, които ще доведат до някакво взаимноизгодно сътрудничество - ще има много силния интерес да раздели страните от ЕС. И тук източноевропейските страни започват да бъдат изключително важни, тъй като имат голям брой емигранти вътре във Великобритания.

Росен Плевнелиев

Средата за сигурност, глобалният дневен ред се промениха изцяло. Свидетели сме на нови геополитически реалности, както и на ниво на напрежение, на противопоставяне между регионални и глобални сили, невиждано от Втората световна война насам. Провалени държави, замразени конфликти навсякъде около нас, войни, включително хибридни и конвенционални. Терористични атаки, невиждана миграционна вълна белязаха този мандат.

Повече от ясно е, че проблемите са много, но и няма да спра да повтарям, че България има голям потенциал. Възможностите за растеж на България са ясни, но и възможностите за растеж на региона са много големи. България трябва да се позиционира като регионална сила, като фактор, като добър приятел на всички. Да работи за свързаност, да работи за бъдеще и резултатите със сигурност ще дойдат. Регионът има огромен потенциал, в този регион ние сме сила, ние сме фактор, ние сме добър приятел, ние водим - много други искат да се поучат от нас. И нека да бъдем и на висотата на отговорността си като проевропейска сила на Балканите.

Голяма заплаха за България е да пропуснем момента на новата вълна на интеграция, която неминуемо според мен предстои. И с очаквания възход на популисти и националисти България да се самоизолира, да се самомаргинализира под мотото "Вижте колко е несигурно в ЕС, ние ли ще го оправяме? Дайте да не се караме с Путин, с Тръмп, с Меркел, дай да си живуркаме в ъгъла на историята на Балканите и да си гледаме националното, българското."

Бойко Борисов

Аз не съм оптимист за бъдещето не само в международен план. До нас е Турция, виждате какво се случва всеки ден там. В Щатите – разделение, от другата страна на Черно море ни е Крим, от другата страна – Косово. Вчера слушах сръбския президент, съвсем други неща чух от тези, които очаквам да чувам – мир, интеграция, развитие, растеж.

Аз съм категорично против такива коалиции, които ми се приписват сега за в бъдеще. Как ще направим с БСП коалиция, понеже такава опорна точка върви в момента. Ще махнем данъка плоския и ще отидем на прогресивен – абсурд.

Сега ние след няколко дена ще имаме еднолична власт. Аз щях да съм много спокоен, ако г-жа Корнелия Нинова участваше в това правителство. Аз съм сигурен, че тя участва, аз съм убеден, че тя участва. Притеснява ме фактът, че излиза и че казва, че не участва. Но в бизнеса, при вас, във вашите фирми и кантори вие никога няма да допуснете такова нещо. Никой от вас няма да отиде да си вземе един военен или пожарникар или доктор, какъвто щете и да отиде, и да го направи шеф на фирмата. И да му даде цялото ръководство на фирмата без борд, без нищо. Кой би го направил, а това си правим с държавата ние

Още от 11-та годишна среща на бизнеса с правителството

Годишната среща на бизнеса с правителството - всички изказвания

Не правете глупости

Бизнесът и властта: 20% надежда, 80% безпокойство

Бойко Борисов: Големите коалиции са компромиси, ГЕРБ ще стои отстрани

Иван Кръстев: Четири кризи ще определят съдбата на ЕС през 2017

Даниел Грос: Искат ли г-н Тръмп и Русия една силна и добре въоръжена Германия?

ГЕРБ и БСП: Засега никой не иска да променя данъци

Бизнесът очаква растежът да продължи

През 2017 г. кредитирането ще ускори още икономиката

Какво даде Бойко Борисов на Иво Прокопиев

Интервю с икономиста Даниел Грос:

Даниел Грос: Тръмп ще направи ЕС по-консолидиран

Пълните текстове на изказванията на отделните участници и на дискусиите в отделните панели:

Иво Прокопиев: Без върховенство на закона и справяне с корупцията, икономическата политика няма как да даде резултат

Росен Плевнелиев: 2017 година е критична за ЕС

Бойко Борисов: ГЕРБ няма да участва в големи коалиции

Иван Кръстев: Четири основни кризи ще са ключови за бъдещето на ЕС

Даниел Грос: Brexit не е икономически проблем

Никола Добрев и Оливие Маркет: Бизнесът се нуждае от повече предвидимост и намаляване на административната тежест

ГЕРБ, БСП и РБ: Най-наложителна е съдебната реформа

Камен Колчев: Финансовата система става все по-важна за стабилността и растежа на България

Владислав Горанов: При слаби институции няма как да има условия за устойчив растеж

Димитър Радев: От изключително значение е разумната фискална политика на България да се запази

Карина Караиванова: Потенциалът за развитие на капиталов пазар в България е абсолютно неоползотворен

Петър Андронов: Икономическият ръст може да е много над очакванията, ако се поддържа със стабилност и предсказуемост