🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България се завърна на дълговия пазар с рекордно ниска доходност

Правителството продаде ДЦК за 50 млн. лв. при доходност 1.76%, а интересът на инвеститорите беше за над 200 млн. лв.

Инвеститорите проявиха сериозен интерес към българските ДЦК
Инвеститорите проявиха сериозен интерес към българските ДЦК
Инвеститорите проявиха сериозен интерес към българските ДЦК    ©  Russell Boyce
Инвеститорите проявиха сериозен интерес към българските ДЦК    ©  Russell Boyce
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавата се завърна на пазара на вътрешен дълг след осем месеца пауза. Очаквано интересът към аукциона за 10.5-годишни ДЦК беше много висок, а постигната доходност - 1.76%, е на исторически рекордно ниско ниво, което означава, че разходите за бюджета и данъкоплатците по новия дълг ще са по-ниски. Причините за това са отрицателните лихви на ЕЦБ, които създават глад за емитенти като България (предлагащи комбинация от ниска задлъжнялост и положителна доходност) и високата ликвидност във финансовата система.

През тази година България не планира да излиза на външните пазари, а емисионният календар за вътрешният пазар е доста беден, което предполага и висок бъдещ интерес. Положително е, че политическата криза засега не се отразява на пазара. Нови предсрочни избори или влошаване на политическата нестабилност след предстоящите през тази година може да окажат негативен ефект, коментират пазарни участници.

Четири пъти по-голям интерес

В понеделник Министерството на финансите емитира облигации за 50 млн. лв., а интересът на инвеститорите и бил висок – те са подали поръчки за 211 млн. лв. Пласираните държавни облигации са със срок 10.5 години, а постигнатата среднопретеглена доходност е 1.76%. Последната е функция от цената и лихвата – колкото е по-висока първата, толкова доходността е по-ниска и по-изгодна за емитента. В случая лихвата по новите облигации е 1.95% годишно, а средната цена, постигната на аукциона, е 101.84 лв. за 100 лв. номинал. Ниската доходност се задържа и на вторичния пазар, където е около 2% по 10-годините облигации.

Спредът спрямо десетгодишните германски федерални облигации в този сегмент е в размер на 134 базисни пункта, посочват и от Министерството на финансите. Този матуритет книжа са важни за страната, тъй като те се използват за референтни през 2017 г. по отношение на хармонизирания дългосрочен лихвен процент за оценка степента на сближаване, който е един от маастрихтските критерии. Това е и основната цел на новите ДЦК - миналата година правителството се презастрахова с финансирането преди банковите проверки и при текущите нива на фискалния резерв то не се нуждае от дълг, но трябва да поддържа активен пазар. Последната емисия през май миналата година също беше за 10.5-годишни ДЦК.

"Интересът е провокиран от липсата на предлагане на левови ДЦК и огромната ликвидност, генерирана от финансовия сектор. Добрата фискална позиция позволи на МФ да не емитира на вътрешния пазар през последните осем месеца, коментира за "Капитал" Мартин Търпанов, старши дилър отдел "Финансови пазари" в SG Експресбанк.

Интересно е, че на този аукцион най-големи купувачи не са традиционно банките, а други институционални инвеститори. По данните на МФ най-голямо количество са придобили пенсионните и гаранционни фондове – 45.03%, следвани от банките с 41.60% и общозастрахователните и животозастрахователните дружества с 13.37%. Според Търпанов разнообразната инвеститорска база също е сигнал за висок интерес на аукциона.

Какви са прогнозите

"Очакванията са доходността да се запази близо до текущите ниски нива, тъй като нетната емисия вътрешни ДЦК за годината се предвижда да е около нулата, отделно не се предвижда емитиране на външните пазари, като падежът на евробонда през юли 2017 (950 млн. евро) ще бъде платен със средства от фискалния резерв", каза още Търпанов.

Според официалния емисионен календар на МФ през тази година ще се емитират до 1.2 млрд. лв. ДЦК, като ще бъдат погасени за 800 млн. лв. Така нетният ефект ще е 400 млн. лв. нов дълг, което се оценява като доста ниско ниво за възможностите на капиталовия пазар. За външните пазари правителството пък няма никакви намерения. Към края на ноември общият държавен дълг е 13.2 млрд. евро, или 29.1% от БВП, което поставя страната на третото най-добро място по този показател в ЕС след Естония и Люксембург. За сравнение - с най-голямо е Гърция - 177%.

Засега политическата ситуация и предстоящите предсрочни избори не оказват влияние върху пазара. "Разбира се, доходността би се повлияла негативно, ако изборите тази година произведат дългосрочна политическа нестабилност и ако доходностите по бенчмарковите бондове на международните пазари запазят текущия си възходящ тренд", прогнозира Търпанов.

6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • - 3
  • + 14

  Понеже следва вълна от глупави коментари, да повторя:

  "Това е и основната цел на новите ДЦК - миналата година правителството се презастрахова с финансирането преди банковите проверки и при текущите нива на фискалния резерв то не се нуждае от дълг, но трябва да поддържа активен пазар. Последната емисия през май миналата година също беше за 10.5-годишни ДЦК."

  Догодина външния дълг ще падне с няколко % (ако БСП не се доберат до власт).

  Нередност?
 • 2
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 3

  До коментар [#1] от "Георги Георгиев":

  Всяко правителство ще падне ако не мисли за интересите на хората, а се е вторачило само в това дали
  [quote#1:"Георги Георгиев"] външния дълг ще падне ...... [/quote] помни февруари 2013....

  Нередност?
 • 3
  antipa avatar :-?
  D-r D
  • - 5
  • + 3

  Хубаво - банките и ПОД са инвестирали свободни пари срещу гарантирана доходност. А умиращото правителство за какво ще похарчи 50-те млн? Защо е този дълг в последния ден на кабинета?

  Нередност?
 • 6
  sel33 avatar :-|
  sel33
  • - 1
  • + 2

  До коментар [#3] от "D-r D":

  Егати гарантираната доходност. За какво им плащат на тези риск мениджъри по разни пенсионни и други фондове-да трупат безрискови книжа и после да се обясняват що няма пари за пенсии?

  Нередност?
Нов коментар