Огнян Герджиков ще бъде служебен премиер (обновена)

Съгласие за участие в кабинета са дали вече поне шестима от поканените от Румен Радев за министри според източници.

По неофициална информация поканата към юриста, който беше една от знаковите фигури на НДСВ при управлението на Симеон Сакскобургготски, датира още от декември миналата година
По неофициална информация поканата към юриста, който беше една от знаковите фигури на НДСВ при управлението на Симеон Сакскобургготски, датира още от декември миналата година    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
По неофициална информация поканата към юриста, който беше една от знаковите фигури на НДСВ при управлението на Симеон Сакскобургготски, датира още от декември миналата година
По неофициална информация поканата към юриста, който беше една от знаковите фигури на НДСВ при управлението на Симеон Сакскобургготски, датира още от декември миналата година    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Бившият председател на парламента Огнян Герджиков е приел поканата на президента Румен Радев да оглави служебния кабинет, който се очаква да бъде назначен до края на работната седмица. Държавният глава издаде указ, с който официално го назначи на поста. С друг той разпуска Народното събрание на 27 януари 2017 г. и насрочва избори за 26 март 2017 г.

По-рано през деня на "Дондуков" 2 бяха забелязани да влизат политици, които по неофициална информация са сред вероятните бъдещи министри. Според източници на "Дневник" съгласие за участие в кабинета са дали вече поне шестима от поканените от Румен Радев за министри - това са Кирил Ананиев, Гълъб Донев, Илко Семерджиев, Теодор Седларски, Ради Найденов и проф. Николай Денков.

Отново във властта

По неофициална информация поканата към професора по гражданско и търговско право в СУ, който беше една от знаковите фигури на НДСВ при управлението на Симеон Сакскобургготски, датира още от декември миналата година. В началото на януари в телевизионно интервю той потвърди, че с него е воден разговор, но "най-общ, като някаква идея, за която аз не съм казал нито да, нито не". Пред "Капитал" малко след 17 ч. тази вечер Герджиков нито потвърди, нито отрече назначението си, но помоли да се изчакат указите, преди да коментира каквото и да било.

Според източник на "Дневник" до вторник следобед Герджиков не е бил търсен за окончателен отговор. След това обаче след разговор с Румен Радев е дал съгласието си.

В медийни публикации от последните дни се споменаваха още поне три номинации за служебен премиер, най-сериозната от които на бившия шеф на БАН Стефан Воденичаров. Самият Воденичаров във вторник отрече пред сайта "Медиапул" да е канен за поста.

И евентуалните министри

По-рано през деня на "Дондуков" 2 бяха забелязани да влизат политици, които по неофициална информация са сред вероятните бъдещи министри. Според източници на "Дневник" съгласие за участие в кабинета са дали вече поне шестима от поканените от Румен Радев за министри.

Назначението на Кирил Ананиев за финансов министър се смята за сигурно. Ананиев е бил зам.-финансов министър в няколко кабинета и изготвяше държавния бюджет години наред.

Досегашният зам.-председател на Държавния резерв и заместник на Ивайло Калфин в социалното министерство до оттеглянето му през май миналата година Гълъб Донев е приел номинацията за Министерството на труда и социалната политика. Илко Семерджиев, който оглавяваше здравното министерство в правителството на Иван Костов, ще поеме здравеопазването. Деканът на Стопанския факултет на Софийския университет Теодор Седларски ще поеме икономиката. Настоящият посланик на България в Берлин и бивш шеф на кабинета на Симеон Сакскобургготски Ради Найденов е дал съгласие да поеме външната политика.

Зам.-министърът на образованието в служебното правителство на Георги Близнашки и в екипа на Тодор Танев в кабинета "Борисов" 2 проф. Николай Денков е готов да поеме образованието.

Освен тях в президентството са били забелязани Пламен Узунов, бивш шеф на полицията на Пловдив, като името му се спряга за вътрешен министър; актьорът Рашко Младенов, който има и административен опит като директор на различни театри в страната. Очаква се той да бъде назначен за министър на културата.

За министър на еврофондовете най-вероятно ще бъде назначена Малина Крумова, която сега е в екипа на вицепремиера Томислав Дончев. Тя беше зам.-министър в министерството по околната среда и водите в служебния кабинет на Марин Райков, а в това на Георги Близнашки беше в политическия кабинет на вицепремиера по управление на средствата от Европейския съюз Илияна Цанова.Завършила е Американския университет със специалност политология и международни отношения. През 2007 г. постъпва в МОСВ като експерт в Управляващия орган на ОПОС, а от 2009 г. е директор на дирекцията и ръководител на оперативната програма.

Сред влизащите на Дондуков 2 беше засечена и професорът по конституционно право и бивш зам.-председател на ДСБ Екатерина Михайлова, но се оказа, че тя е там, за да си предаде документите като бивш член на комисията по помилвания към вицепрезидента. "Няма да ставам служебен министър, никой не ми е предлагал", обясни Михайлова пред журналисти.

Позовавайки се на свои източници bTV добави някои имена - за министър на транспорта - Христо Алексиев, а Николай Павлов - за министър на енергетиката, за спорта най-вероятно ще отговаря Даниела Дашева.