Бюджетен излишък от 1 млрд. лв. и за януари

Миналата година завърши на плюс от 1.5 млрд. лв. заради повече ДДС и по-малко капиталови разходи

Към края на 2016 г. капиталовите разходи са под две трети от планираните за годината (63.2%), което се равнява на 2.2 млрд. лв. неизразходван ресурс, по данни на Министерството на финансите.
Към края на 2016 г. капиталовите разходи са под две трети от планираните за годината (63.2%), което се равнява на 2.2 млрд. лв. неизразходван ресурс, по данни на Министерството на финансите.    ©  Георги Кожухаров
Към края на 2016 г. капиталовите разходи са под две трети от планираните за годината (63.2%), което се равнява на 2.2 млрд. лв. неизразходван ресурс, по данни на Министерството на финансите.
Към края на 2016 г. капиталовите разходи са под две трети от планираните за годината (63.2%), което се равнява на 2.2 млрд. лв. неизразходван ресурс, по данни на Министерството на финансите.    ©  Георги Кожухаров

Януари бюджетът ще е на излишък от 1 млрд. лв., обяви премиерът Бойко Борисов на последното заседание на кабинета. В контекста на това в какво финансово здраве оставят държавата министрите разгледаха и подробна разбивка на бюджета за миналата година. Той е с излишък от 1.47 млрд. лв., или 1.6% от прогнозирания брутен вътрешен продукт (БВП). По план бюджетът трябваше да е на дефицит от 1.8 млрд. лв. за годината, като държавата беше завършвала на минус и предходните седем години.

Плюсът идва основно от повечето приходи от ДДС в комбинация с по-ниски капиталови разходи през 2016 г., които са спаднали с около 43% на годишна база.

Затишието по еврофондовете

От финансовото ведомство отбелязват, че превесът на приходите над разходите по бюджета идва основно от излишък по европейските средства от 2.2 млрд. лв. Причината е в по-слабото усвояване на парите, тъй като е началото на новия програмен период за европейски проекти 2014 - 2020 г.

Към края на 2016 г. капиталовите разходи са под две трети от планираните за годината (63.2%), което се равнява на 2.2 млрд. лв. неизразходван ресурс, като тук отново причината са еврофондовете. Тази година се очаква разходите да се увеличат заради раздвижване по проектите, а също така и от прехвърлени отложени разходи от 2016 г.

По-високите приходи

Приходите за миналата година са малко под 34 млрд. лв., като това е с 2.8% повече от предвиденото. Увеличението е с 1.8 млрд. лв. над отчетеното през 2015 г. Правителството често посочва като основна причина борбата със сивата икономика и данъчните измами. Вероятно и това има ефект, но далеч не е единственият фактор.

Причината може да се намери в по-високите постъпления по ДДС, които достигат 8.6 млрд. лв. по данните на финансовото министерство. Част от допълнителната сума може да се обясни с общия икономически ръст в страната и подобрението на пазара на труда, а от друга страна, влияние имат и еднократни фактори като разплащанията в енергетиката, където забавеният данък бе около 250 млн. лв.

Ръст има и при акцизите, където постъпленията са с 280 млн. лв. над отчетените през 2015 г. и са общо 4.8 млрд. лв. за годината. Най-значително е увеличението при приходите, събрани по линия на цигарите, по предварителни данни на Агенция "Митници". Двигателят на растежа през годината по това перо бяха по-високите акцизни ставки.

Допълнително осигурителните вноски също са нараснали с 370 млн. лв., с което достигат сумата от 7.3 млрд. лв. Увеличението идва от административното вдигане на минималните осигурителни прагове и минималната заплата и подобрението на пазара на труда.

Въпреки че възстановените средства от Брюксел са повече от предвидените за годината (с 14.2%), и логично са по-малко спрямо тези от предходната с около 700 млн. лв., тъй като тогава ударно се разплащаха европроекти.


7 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Нали все бяха еднократни тези увеличени приходи?! Сега изеднъж "може да се обясни с общия икономически ръст в страната". ГЕРБ престанаха ли да бъдат дразнител?!

  Бъдете обективни. Медия сте.

 • 2
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Излишъци.. какъв е смисълът им, след като са задържани основните ремонти? Като всички чакат на европомощи? Едно снегопочистване не могат да направят... Обаче излишъци рапортуват. БДЖ се разпада, вик чакат на европомощи.. токът е не стига точно когато ни трябва. Харчат се на поразия пари за уж безплатно саниране.. дето нито е безплатно нито е саниране.

 • 3
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Горанов нарочно ли прави такъв бюджет, за да има излишъци, които да си харчат, както те си знаят.

 • 4
  dimitr54 avatar :-|
  Dimitr Ivanov

  Трябва да направете лични Здравни сметки,като в ЕС,а излишъки дайте на Здравната каса,да не стане дизбаланс в първите месяци.

 • 5
  tonywalker avatar :-|
  tonywalker

  Няма никакви излишъци. При бюджет 20 млрд. излишък 1млрд е съмнителен. Да се чуди човек защо взеха 16 млрд кредити. Навсякъде по министерствата намаляват бюджетите а имат излишък. Патологични лъжци.

 • 6
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета

  [quote#5:"tonywalker"]Няма никакви излишъци. При бюджет 20 млрд. излишък 1млрд е съмнителен. Да се чуди човек защо взеха 16 млрд кредити. Навсякъде по министерствата намаляват бюджетите а имат излишък. Патологични лъжци.[/quote]
  Патологични тролове пишат по форумите и патологични нищо не разбиращи...

 • 7
  subaru avatar :-|
  subaru

  След КТБ, - грабежа на века. Това не е повод за гордост. Излишъкът е неосъществени инвестиции, доходи и потребление, а оттам и икономически растеж, който да доведе до нови по - високи инвестиции, доходи и потребление от "плебеите", тези инвестиции, доходи и потребление до по - висок икономически растеж и т.н. и т.н. След което да стане възможно измъкването на 95% от българските граждани данъкоплатци от хроничната 26 годишна бедност и мидерия в каято са натикани. България не е бедна държава, каквато я изкарват дежурните всичколози и анализатори промивайки мозъците на суверена. Бедни са българите, изскуствено държани в това състояние, от всички мутирали комуноиди упражнавали се в управлението и усвоили перфектно уроците на Кръстника им Луканов.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход