Президентът Румен Радев назначи служебното правителство

В кабинета ще има четирима вицепремиери и 17 министерства

Огнян Герджиков беше председател на Народното събрание по време на управлението на Симеон Сакскобургготски. Той беше свален от поста в края на мандата заради провалената сделка за продажбата на "Булгартабак".
Огнян Герджиков беше председател на Народното събрание по време на управлението на Симеон Сакскобургготски. Той беше свален от поста в края на мандата заради провалената сделка за продажбата на "Булгартабак".    ©  Надежда Чипева
Огнян Герджиков беше председател на Народното събрание по време на управлението на Симеон Сакскобургготски. Той беше свален от поста в края на мандата заради провалената сделка за продажбата на "Булгартабак".
Огнян Герджиков беше председател на Народното събрание по време на управлението на Симеон Сакскобургготски. Той беше свален от поста в края на мандата заради провалената сделка за продажбата на "Булгартабак".    ©  Надежда Чипева

Президентът Румен Радев показа експедитивност. Само за три дни от встъпването си в длъжност той насрочи изборите за 26 март, назначи част от администрацията си и издаде указ за състава на служебното правителство. Премиер ще бъде бившият председател на Народното събрание по време на управлението на НДСВ юристът проф. Огнян Герджиков.

В кабинета ще има четирима вицепремиери, като двама от тях ще съвместяват постовете с тези на министри, и още 15 отделни министерства. Генерал Стефан Янев ще е заместник на Герджиков с ресор вътрешен ред и сигурност, както и министър на отбраната. Илко Семерджиев, освен че оглавява Министерството на здравеопазването, ще е и вицепремиер по социални политики. Малина Крумова и Деница Златкова съответно ще са вицепремиери по европейските фондове и по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г.

Златкова е единственият представител на БСП в кабинета. Политическият профил на останалите е разнообразен - има хора, били през годините в екипите на НДСВ, на ГЕРБ, а такива като новия министър на финансите Кирил Ананиев - практически на всички. Министърът на икономиката е Теодор Седларски, на енергетиката - Николай Павлов, на труда и социалната политика Гълъб Донев, на регионалното развитие и благоустройството - Спас Попниколов, на образованието и науката - проф. Николай Денков, на околната среда и водите - Ирина Костова, на земеделието - Христо Бозуков, на културата - Рашко Младенов. Пламен Узунов оглавява Министерството на вътрешните работи, Ради Найденов - това на външната политика, а Мария Павлова - на правосъдието. В министерството на транспорта влиза Христо Алексиев. Стела Балтова ще отговаря за туризма, а Даниела Дашева - за спорта.

Новият кабинет трябва да встъпи в длъжност на 27 януари 2017 г., когато ще бъде разпуснато и Народното събрание. Изборите са насрочени за 26 март 2017 г. Служебният кабинет има всички правомощия като редовния, но не може да променя закони, защото няма парламент, за да ги гласува. Ето и визитките на вицепремиерите и някои от ключовите министри:

Кой кой е

Огнян Герджиков

министър-председател

Професорът, специалист по търговско и гражданско право, Огнян Герджиков е добре позната фигура от българската политика. Два пъти е бил депутат от т.нар. царска партия, а при управлението на НДСВ и ДПС (2001-2005 г.) беше председател на 39-ото Народното събрание, свален от опозицията заради провалени заседания, на които трябваше да се одобри продажбата на "Булгартабак".

В мандата на тройната коалиция оглавяваше комисията по правата на човека и вероизповеданията. Герджиков търпи критики заради дейността му като синдик в Агробизнесбанк, една от фалиралите по време на банковата криза през 1996-97 г. Въз основа на доклад на Държавния финансов контрол от 1999 г. Окръжната прокуратура в Пловдив е образувала предварителното производство, което пред 2000 г. е отменено от ръководената от Никола Филчев (на когото Герджиков е кум) Върховна касационна прокуратура.

В открито изразявани позиции Герджиков казва, че съдебната система не е най-болната система в държавата, той нарича "пълна глупост" случайното разпределение на делата и е против идеята прокуратурата да премине към изпълнителната власт, защото това не отговаря на "българските традиции".

Ген. Стефан Янев

вицепремиер по сигурността и министър на отбраната

Генералът от резерва е бивш военен аташе в САЩ за периода 2011-2014 г. Преди това е следвал в Националния военен университет във Вашингтон и е бил началник-департамент "Трансформации" в Центъра на НАТО за борба с тероризма в Анкара, Турция. Хората, работили с него, го определят като мълчалив, "обран", дисциплиниран и технократ. Като офицер от дирекция "Отбранителна политика" в Министерството на отбраната е един от хората, които подготвят документацията по присъединяването ни към Северноатлантическия алианс през 2004 г. Всъщност Янев работи в евроатлантическите структури доста преди това – още през 1998 г. е аналитик в щаб-квартирата на програмата "Партньорство за мир" в Монс, Белгия. Напуска армията през 2014 г., по време на правителството на Пламен Орешарски, само няколко месеца след като е назначен за ръководител на Висшето военно училище във Велико Търново.

Деница Златева

вицепремиер по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС 2018

Тя беше назначена за секретар на президента Радев със същия ресор само два дни по-рано. Единственият представител на БСП в кабинета до изборите през ноември беше член на тясното ръководство - Изпълнителното бюро. Златева стоеше в основата на предизборната кампания на Радев. Икономист по образование, в БСП е на различни позиции като международник - секретар по международна политика, оглавява и едноименния отдел, когато Кристиан Вигенин е външен министър, зам.-председател е на Социалистическия интернационал. С отлични позиции в ПЕС.

Илко Семерджиев

вицепремиер по социални политики и министър на здравеопазването

Той е "бащата" на здравната реформа, която започна при управлението на Иван Костов. От 2001 г. Семерджиев оглавява Международния институт за здравеопазване и здравно осигуряване. Остана и в политическия живот като съосновател на ДСБ и на "Десните". Той беше един от най-яростните и обосновани критици на действията на досегашния здравен министър Петър Москов.

Малина Крумова

вицепремиер по европейските фондове

От ноември 2014 г. е в Администрацията на Министерски съвет и се занимава с координацията на Европейските структурни и инвестиционни фондове. Тя беше зам.-министър в екоминистерството в служебния кабинет на Марин Райков, а в това на Георги Близнашки беше в политическия кабинет на вицепремиера по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова. През 2007 г. постъпва в МОСВ като експерт в Управляващия орган на ОПОС, а от 2009 г. е ръководител на оперативната програма.

Кирил Ананиев

министър на финансите

Назначението му означава две неща – че се търси приемственост и експертност. Бил е зам. финансов министър в пет правителства – на Иван Костов, на Симеон Сакскобуррготски, на Сергей Станишев, в служебното на Георги Близнашки и във второто правителство на ГЕРБ. Почти цялото му кариерно развитие е свързано с финансовото министерство – започва работа там веднага след като завършва УНСС през 1980 г. И преминава през всички експертни длъжности във ведомството. Той е признат специалист по изготвяне на държавни бюджети. Излиза от министерството, когато постът финансов министър се заема от Симеон Дянков. Тогава първо е секретар по финансова политика в администрацията на президента Георги Първанов, а след това става съветник към политическия кабинет на бившия премиер Пламен Орешарски.

Проф. Николай Денков

е новият министър на образованието.

Той беше зам.-министър във второто правителство на ГЕРБ, но само в периода, в който ведомството се оглавяваше от Тодор Танев


Пламен Узунов става министър на вътрешните работи.

За последно в системата той беше директор на РДВР в Пловдив

Мария Павлова

министър на правосъдието

Изборът й беше посрещнат с изненада в юридическите среди. Името на 45-годишната следователка от икономическия отдел на Националната следствена служба не се е появявало в публичното пространство. Още в първия ден на поста си новият правосъден министър ще трябва да набележи стъпки в отговор на препоръките, които ЕК отправя в последния доклад. Те изискват бързи действия и няма как липсата на парламент да оправдае отлагането им.