Асо, дама, поп, шпионин в играта между Русия и България

Кремъл по-скоро няма пръст в посочването на Румен Радев за президент, но пропагандата му не спира. Каква е ролята на Руския институт за стратегически анализи

РИСИ са активни във всички страни на Балканите и особено в Сърбия.На снимката - ген. Решетников и сръбският патриарх
РИСИ са активни във всички страни на Балканите и особено в Сърбия.На снимката - ген. Решетников и сръбският патриарх
РИСИ са активни във всички страни на Балканите и особено в Сърбия.На снимката - ген. Решетников и сръбският патриарх
РИСИ са активни във всички страни на Балканите и особено в Сърбия.На снимката - ген. Решетников и сръбският патриарх

Какво е РИСИ

Руският институт за стратегически изследвания е създаден през 1992 г., но получава по-значима роля през 2009 г., когато президентът Дмитрий Медведев издава декрет, в който променя статута му в научна институция, финансирана от държавния бюджет и на подчинение към президентската администрация.

Според уебсайта на организацията нейната основна задача е да осигурява информационна подкрепа на администрацията на президента, на правителството, на Държавната дума, на Съвета по сигурността и други институции. В института работят 180 души, които правят проучвания, изготвят аналитични материали, препоръки, експертни оценки, информират политически и аналитични кръгове за проблемите, които засягат националната сигурност и стратегическите интереси на Русия, организират конференции, семинари и т.н. РИСИ се занимава и с производството на пропагандни видеоматериали, като например "Кризата на Запада: Америка напада Европа" или "Разделена Сърбия, как Западът унищожи бялото движение".

Институтът има шест центъра, един от тях е Центърът за балтийските страни и Общността на независимите държави. А сред неговите цели е записано да "се противопоставя на фалшификацията на историята в постсъветското пространство". Има два офиса извън страната - един в Париж и един във Варшава. Руският президент има решаваща роля за характера на анализите, поръчвани от държавата и изготвяни от РИСИ, и също така следи за вътрешното преразпределение на бюджета на институцията, който обаче не е публичен.

От януари за директор на института, на мястото на Решетников е назначен Михаил Фрадков, бивш директор на външното разузнаване на Русия. Това е първото назначение на толкова висш ексчиновник в този институт. Според икономическия наблюдател Андрей Колесников постът е синекурен, тъй като Фрадков ще бъде и председател на съвета на директорите на концерна "Алмаз-Антей", както и председател на надзорния съвет на РЖД.

В първата си седмица като президент Румен Радев имаше няколко спешни и важни задачи. Да попълни екипа си, да разпусне парламента, да обяви дата за нови избори и да назначи служебен кабинет. Това беше в реалния свят. В паралелната действителност генералът трябваше да се брани от платени протести, организирани от "силите на злото" - Джордж Сорос и НПО-тата, с цел да поставят началото на българския Майдан.

Тази анонимна информация, появила се в маргинален сайт в blogspot.bg, съдържаше перфектната комбинация от думички, която да й осигури дълъг живот в интернет - Сорос-НПО-американци-платени протести-Украйна-Майдан. Партенката, според която демонстрациите срещу Радев щели да се случат в деня преди официалното му встъпване в длъжност, веднага плъзна из българско-руските групи във Facebook и върволицата сайтове без ясна собственост, които се хранят с фалшиви новини. Дотук нищо необичайно. Докато Руският институт за стратегически изследвания (РИСИ) - институция, която се занимава с геополитически анализи, подчинена пряко на президента Владимир Путин, не реши да я легитимира чрез "РИА Новости", като се позова на "информация в българския интернет." (виж хронологията в таймлайна)

Подобен протест естествено не се състоя. А позицията на института озадачи дори русофилските кръгове в България. През изминалата година РИСИ беше забъркан в скандал с лидера на БСП Корнелия Нинова покрай избора на Румен Радев за президент. И макар съмненията за конкретно влияние върху решенията на столетницата или избора на Радев да не се потвърждават, дейността на института и контактите, които поддържа в България, заслужават внимание.

Опитва ли се РИСИ да влияе във вътрешната политика на България? Институтът е създаден още през 1992 г., но едва в последното десетилетие получи статут на връзка между външното разузнаване на Русия и канцеларията на руския президент. Бившият шеф на контраразузнаването ген. Атанас Атанасов (1998-2001 г.), по чието време бяха изгонени от България четирима руски дипломати заради несъвместима дейност, не можа да си спомни РИСИ да е влизал в полезрението на НСС по онова време. Но през последната година името му се чува все по-често в България.

Във вектора на вниманието

Авторът на публикацията "Кой готви майдан в България" е Игор Пшеничников, съветник на новия директор на РИСИ Михаил Фрадков (бивш директор на външното разузнаване на Русия, което придава нов смисъл на института, ако може да влияе на външната политика на президента Путин - виж. стр. 27). Месец по-рано Пшеничников публикува свой анализ в "РИА Новости", озаглавен "Българският синдром: защо властите се стремят към Запада, а народът – към Русия". В него той критикува остро не само президента Росен Плевнелиев заради откритото му несъгласие с авторитарното управление на Русия, но и целия български политически елит за това, че "България отново не е сред съюзниците на Русия и дори не е сред икономическите ѝ партньори." Като примери привежда провала на проектите "Южен поток" и АЕЦ "Белене", както и "странното членство на България в НАТО, което не се вписва в съзнанието на преобладаващото мнозинство българи". Спорес Пшеничников "българите се надяват, че избраният президент Румен Радев ще успее да промени ситуацията, в която българските власти от дълго време не се вслушват в народа си". "Та нали Радев бе избран от коалиция на политическите сили, които определят като своя основна задача защитата на националните интереси?! Как може да се постигне това в състава на ЕС и НАТО, вероятно знае единствено българският политически елит", пише съветникът.

Според източник на "Капитал", запознат с дейността на РИСИ, изявите на Игор Пшеничников са част от новата линия на института, която ще бъде по-твърда и агресивна към България и българските политици. Тя е в противовес с поведението на доскорошния директор на института Леонид Решетников, известен като "българофил" в проруските кръгове у нас, който и никога не е сочил публично България като виновник за провала на "Южен поток".

Макар самият Решетников да познава добре както България, така и Балканите (виж профила), под неговото ръководство в РИСИ досега не е имало специално звено за България, твърди зам.-председателят на Движение "Русофили" и най-близък приятел на Решетников в България проф. Станислав Станилов. "Специално внимание към България там няма, защото България не е във вектора на руската политика. Ние сме една прашинка. Интересни сме дори не колкото Гърция, Сърбия, Румъния - те представляват една демаркационна линия между Русия и Запада и винаги са били използвани в този смисъл", казва проф. Станилов. Той си обяснява разпространяването на конспирацията за протести срещу Радев от РИСИ или със заблуда, или с факта, че институтът служи не само за анализи, но и за въздействие. "Техните информации понякога са и дезинформации, те затова са и направени", обяснява зам.-председателят на "Русофили". Същото казват и източници от спецслужбите, които смятат че "новината" за "майдана" е провокация за тестване на настроенията в българското общество, подобно на периодическата поява в България на "нощните вълци", известни като "рокерите на Путин". Подобно тълкуване дава и председателят на движение "Русофили" Николай Малинов: "Може би това е отношението на новия председател на института към България, въпреки че е рано за генерални изводи."

Мама, я летчика люблю

Една от сериозните заявки на института за интерес към България всъщност е през лятото на миналата година, когато РИСИ поръчва на български социологически екип проучване за обществено-политическите и геополитически нагласи в страната. То е достъпно публично в уебсайта на клуба за сигурност "Брод за България". Авторът на изследването, социологът Живко Георгиев, обясни целите му пред "Капитал" така: "Това е стандартен въпросник от типа, който се прави всеки месец в рамките на Евробарометър". Въпреки че проучването е поръчано от РИСИ, той е имал пълната свобода да формулира запитването, включително и да добави теми като предстоящите президентски избори например (изследването е от юли 2016 г.). Георгиев твърди, че не изборите са били акцентът в интересите на руския институт, а геополитическата ситуация, потенциалните тревоги и заплахи, отношенията към важни теми, положението на Балканите. (виж част от изводите в графиките) Все пак на базата на резултатите от проучването Георгиев е съставил профил на успешния кандидат за президент и е тествал приемливостта на имена, които вече са били в публичното пространство, макар и неофициално като кандидати за президент. С днешна дата профилът изглежда пророчески, тъй като идеално пасва на образа на генерал Румен Радев (виж карето) - от това да е човек с биография извън политиката и добра репутация до отстояван от него по-голям суверенитет на България в рамките на ЕС и НАТО.

Социологът заяви, че не е предоставял изследването на нито една политическа партия в България. По информация на "Капитал" обаче е възможно изводите в частта за профила на печелившата номинация да са използвани на "Позитано" 20, за да бъде отхвърлена евентуалната кандидатура на Мая Манолова. По това време името й беше сред обсъжданите в БСП, но тя не отговаря на образа, изготвен от Георгиев. Не е ясно и дали този профил не е отвел БСП до Румен Радев.

Кандидатурата на генерала беше издигната официално от БСП на 17 август, когато все още беше съвместна с АБВ. Лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева твърди, че номинацията на Радев е на оръжейно лоби, а проводникът й е Георги Първанов. Седмица по-късно председателят на БСП Корнелия Нинова обяви коалиционната раздяла с партията на Първанов, а Радев остана номинация само на социалистите. Една от причините за това била, че ако влязат в коалиция с АБВ, голяма е вероятността Румен Радев да се разглежда като тяхна номинация, подкрепена от БСП, което противоречало на самочувствието на червения електорат. С днешна дата, през януари 2017 г., Радев казва пред "Франкфуртер алгемайне цайтунг": "Социалистите знаеха, че никой от техните редици няма сериозни шансове да бъде избран, тъй че накараха социолозите да проучат как изглежда мечтаният президент на българите. А след това потърсиха кандидат, който пасва към този образ". Думите му са още едно доказателство за тезата, че в щаба на БСП са били запознати с профила на поръчаното от РИСИ изследване за печелившия кандидат-президент.

Защо Нинова отрича среща с Решетников

В този нажежен за левицата период се е провела и злополучната среща между Корнелия Нинова и вече бившия директор на РИСИ Леонид Решетников, за която се разбра чак през декември от самия Решетников. Пред "Цариград ТВ", собственост на руския олигарх Константин Малофеев, в предаване, посветено на България, той казва следните неща: "Аз се надявам, че този въпрос (за излизането от НАТО) ще бъде втори на предстоящите предсрочни парламентарни избори в България... Неотдавна беседвах с лидера на социалистическата партия и тя ми каза, че ще вдигнат кандидатурата на ген. Радев... този разговор беше през август... Аз я питах какви лозунги ще издигнат, а тя ми отговори - още е рано."

Изявата му предизвика бурен скандал в България, защото Корнелия Нинова първо отрече, че такава среща въобще е имало, а по-късно призна, че се е случила, но не за съгласуване на кандидатурата на Радев с РИСИ. Според Решетников срещата е била поискана от нейни доверени хора и се е провела в хотел "Кристал палас" в София. Той не посочи имена, но по-късно стана ясно, че посредниците са били собственикът на футболен клуб "Славия" и бившата групировка СИК Венцислав Стефанов и дъщерята на бившата депутатка от БСП Нора Ананиева - Ана. Кандидатурата на Радев е била само една от обсъжданите теми и според запознати е станало дума и за прогнозата на Нинова, че следващото правителство най-вероятно ще е на ГЕРБ - БСП.

Има разминавания и във версиите кога точно е била срещата. Решетников сочи началото на август, а Нинова твърди, че се е провела на 25 август, седмица след официалната номинация на Радев. "Действително аз я питах "кого ще издигнете." Тя казва, тогава още не беше подготвена работата - "предполагам, че Радев". След това аз казах, че нищо не знам за този човек и тя ми каза "и аз не го познавам добре". Това е целият разговор", обяснява Решетников пред партийната телевизия на "Атака" - "Алфа", през декември. Той уточнява, че Нинова и преди е искала среща с него, докато е била в Москва, но тогава тя не се е осъществила поради липса на време от негова страна.

Според източници на "Капитал" по време на същото посещение в София бившият генерал-лейтенант от руското разузнаване се е срещал и с лидера на "Атака" Волен Сидеров, както и с един от зам.-председателите на ГЕРБ.

Външна интрига или вътрешна конкуренция

Защо излизането наяве на тази среща изнерви толкова силно лидерката на БСП Корнелия Нинова остава неясно. Според проф. Станилов от "Атака" за Решетников тя никога не е била мислена като тайна и конспиративна. "Руснаците днес работят по друг начин. Те афишират тези срещи, правят ги открито и прозрачно, правят си имидж с това", казва той и нарече политическа грешка избухването на Нинова срещу бившия вече шеф на РИСИ. "Корнелия е западен тип политик, обвиненията към нея в русофилство и за връзки с Русия са измишльотина на ГЕРБ и протестърите. Тя се притесни да не я посочат с пръст, че е с КГБ, и направи скандал в парламента", е неговото обяснение.

Действително след въпрос от депутата от ГЕРБ Цвета Караянчева в парламента Нинова отсече: "Няма повече да коментирам лъжите и твърденията на компрометиран руснак, изгонен от Кремъл за корупция и конфликт на интереси." Тезата за корумпираността на Решетников беше повторена и от председателката на Форум "България - Русия" и издателка на вестниците "Земя" и "Россия днес" Светлана Шаренкова. В своя позиция в сайта epicenter.bg тя цитира статия в руското издание "Военен преглед", според която Решетников е бил отстранен от поста му заради "авторитарно управление, силен субективизъм, изразяващ се в краен монархизъм, лично облагодетелстване, подмяна на сериозния анализ на външнополитическата ситуация с елементарни пропагандни материали и т.н." И стига по-далеч, като обвинява зам.-председателя на АБВ Румен Петков, че е спретнал интригата със срещата, за да отмъсти на Нинова, че е развалила предизборната коалиция и им е отмъкнала ген. Радев. Петков е имал редица срещи с Решетников, твърди Шаренкова, с посредничеството на председателя на движение "Русофили" Николай Малинов.

"Посредникът не съм аз, а доколкото знам - Венцислав Стефанов. Твърдението на Шаренкова е невярно. Ако има някакви доказателства, нека ги покаже публично, иначе олеква", коментира Малинов.

Пред "Капитал" Светлана Шаренкова отказа да коментира темата с аргумента: "Аз не работя с този институт или с Решетников. Считам го за ненаучен. Написах си позицията преди време, не виждам какво повече да коментирам."

Поне засега този сложен сюжет с много герои прилича повече на вътрешна конкуренция вляво за позиции, влияние и внимание. Самият Радев няма никаква пряка връзка с института, като изключим (вероятно случайна) среща и снимка с представители на РИСИ в коридорите на БНР през ноември след гостуване в предаването на Петър Волгин. Тогава съветничката на Решетников Елена Супонина и главният редактор на списанието на института са в София по покана на Евразийския център към Софийския университет да изнесат лекция за исляма и проблемите на Близкия изток.

Също така от информация, публикувана на сайта на самия институт, става ясно, че предпочитаният техен партньор в България е Движение "Русофили". "Нямам нищо общо с взаимоотношенията на РИСИ и БСП, не съм участвал в този диалог", каза неговият председател Николай Малинов.

През юни миналата година РИСИ изпраща съветник на директора като гост на годишното събрание на движението. През август пък то и партия АБВ организираха семинар в комплекса "Камчия" - с представители на РИСИ и български и руски политолози. Ръководеното от Малинов движение е най-голямата русофилска структура в страната, с членска маса от над 30 хил. души. Сред тях доскоро са доминирали членовете и симпатизантите на БСП, но според хора отвътре това вече се променя. И макар да няма потвърждение, че Движение "Русофили" може да се превърне в политически проект (за което няма и почва, според проучването - вижте графиките), то е един от най-силните фактори във формирането на обществено мнение по темата за Русия.

А ролята на РИСИ вероятно тепърва ще се усеща по-силно в българския политически живот. Името му вече наднича и от по-необичайни места - като например Панаира на книгата в НДК, където тази година институтът имаше собствен щанд.

По темата работиха Зорница Стоилова, Елена Старидолска, Йово Николов, Александър Братерский

Кой е Леонид Решетников

70-годишният Леонид Петрович Решетников доскоро оглавяваше Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ). С указ на президента от 4 януари тази година е пенсиониран, а директор на института става Михаил Фрадков. Историк по образование, той е бивш генерал-лейтенант от външното разузнаване. Роден е през 1947 г. в Потсдам - бившата ГДР - в семейство на военни. Завършил е историческия факултет на Харковския държавен институт. После продължава образованието си в Софийския университет "Св. Климент Охридски" в периода 1971-1974 г. Работи за кратко в Института по икономика към Руската академия на науките, преди да се присъедини към Службата за външно разузнаване. Последната длъжност, която заема там, е директор на информационно-аналитичното звено. През 90-те години е бил служител в руското посолство в София. От 2009 обаче оглавява РИСИ, който с декрет на президента Дмитрий Медведев е преобразуван в научен институт, подчинен директно на президента. Специалист е по Балканите. В края на 2013 г. той започва язвителна атака срещу сръбската енергийна министърка Зорана Михайлович, обвинявайки я, че се опитва да

подкопае двустранното сътрудничество по проекта "Южен поток". Малко по-късно Михайлович е преместена на друг министерски пост. Решетников принадлежи към т.нар. православни чекисти и открито се обявява за привърженик на монархията. "Повече от всичко Западът се страхува от връщането към идеята за Свята Русия", казва той в свое интервю.

Решетников е известен с неговите резки позиции по редица въпроси. Той е бил идеализиран, докато се смята, че Фрадков ще работи по-технологично.

Решетников е член на научния съвет към Съвета по сигурността на Русия, както и член на обществения съвет към Министерството по отбраната. Тази седмица той беше награден от президента Владимир Путин с висшия орден за заслуги към отечеството.

Въпреки че с годините е натрупал много контакти и познанства в България, включително с политици, в интервю за Слави Трифонов Решетников посочва, че има двама близки приятели в България - съответно председателят и зам.-председателят на Движение "Русофили" Николай Малинов и Станислав Станилов. Пред "Капитал" проф. Станилов описа Решетников като "съвременния Граф Игнатиев". "България е неговата първа и голяма любов. Той е руснак, който говори български, има трезва мисъл. Не пие, но ако в компания изпие 50 грама, започва да пее български песни. Голям монархист, изключително привързан към православието, вярващ човек", каза още той.

По информация на "Капитал" след пенсионирането му като директор на РИСИ Решетников ще оглави неправителствената организация "Двуглав орел", която има 30 офиса из цялата руска федерация. Смята се, че тя ще бъде основа на бъдеща промонархическа партия.

Перфектният кандидат

*профил на печелившата комбинация на българските избори за президент от изследване, поръчано от РИСИ и изготвено от българския социолог Живко Георгиев през юли 2016 г.

- по-скоро мъж, отколкото жена

- не по-възрастен от 60 г.

- човек с успешна кариера извън политиката (но не интелектуалец, бизнесмен или представител на съдебната система)

- с неуязвима репутация; несвързан с олигархични и бизнес кръгове, чуждестранни посолства и други чужди центрове на власт

- демонстрирал кураж, принципи, независимо мислене, гръбнак, опозиционност спрямо позиции и действия на властта

- приляга му да е убедителен като защитник на националните интереси, суверенитета, държавността

- патриот, родолюбец

- не се възприема като партийна номенклатура и силно ляв или десен в политическо отношение

- по-лесно е да бъде мислен като държавник, отколкото като партиец

- способен да демонстрира опитност, информираност, поглед върху външнополитическите възможности и заплахи за националната сигурност

- с излъчване не на човек от елита, нито на популист, умело флиртуващ с масите

- добре е, ако свободно говори чужди езици

- цялото му излъчване, публично поведение, говорене да е радикално противоположно на това на Росен Плевнелиев

- желателно е да е разпознаваем, но не е задължително да бъде публична личност (така по-лесно ще бъде възприет като ново лице)

- да може да консолидира позитивен вот от целия ляв електорат, част от патриотичния, част от десния и максимума от непартийния

- да фокусира максимално част от протестния и наказателен вот на отчуждените от политиката, партиите и политическата класа, т.е. антисистемния вот.
Кой "сготви" българския майдан

15 януари В сайта bgpravda.blogspot.bg се появява кратка дописка, в която се казва, че се готвят протести срещу Румен Радев и "очаквайте подробности". Подробности няма. Както и никакъв източник на посочената информация. Сайтът е собственост на Николай Георгиев, бивш журналист в "7 дни спорт", "Стандарт" и други печатни медии и доктор по журналистика в Софийския университет. Пред "Капитал" той обясни, че няма екип, а списва сам този и още дузина регионални сайтове. На въпрос дали е потвърдил информацията, която е публикувал, от повече от един източник той отговори: "Има едно конкретно лице, но не е само от него."

17 януари Отново същият сайт публикува дописка "Нов вариант на "ранобудните" прави майдан в София", в която се твърди, че бивш образователен министър ще организира и плати на "ранобудни студенти" да протестират, но този път не се споменава името на президента. Като източник, предупреждаващ за опасността от платени протести, е цитиран блогът на "ловеца на бежанци" Петър Низимов-Перата. В този материал за първи път се употребява изразът "Майдан" в София".

19 януари Три дни преди Румен Радев да встъпи в длъжност, съветникът на директора на РИСИ Игор Пшеничников публикува материал в уеб сайта на института със заглавие "Кой готви майдан в България". В него той се позовава на "информация от българския интернет" за готвени протести с участие на НПО, финансирано от американци, и дава линк към bgpravda. И въпреки че казва, че не е ясно за кое НПО става дума, цитира думите на президента и главен изпълнителен директор на фондация "Америка за България" Нанси Шилър, която на събитие на фондацията същата седмица по повод новата визуална идентичност на организацията казва: "Вече няма да сме тихи, ще говорим гордо и високо." По-надолу Пшеничников цитира и материал на "Блиц" от април миналата година, в който се прави изводът, че "НПО-тата са опасни за националната сигурност". Същия ден материалът е препубликуван и от РИА "Новости".

19 януари Същия ден текстът е прецитиран обратно в bgpravda: "РИА "Новости": В България се подготвят масови безредици"." А час по-късно сайтът пуска дописка "60 лева на ден за протестиращ, НПО събира желаещи до 40 години", в която пише: "По неофициални данни една от действащите в страната НПО наскоро е получила инструкции да организира масови безредици. Препоръчва се за участие в тези "активни мероприятия" да бъдат привлечени лица на възраст до 40 години. Предвидено е на участниците в акцията да се дава хонорар в размер на 30 евро на ден." Пред "Капитал" авторът на текста Николай Георгиев заяви: "Вижте, аз в момента не разполагам с доказателства за конкретното НПО, но за да бъда по-конкретен, ще кажа, че дълбоките съмнения водят към един бивш образователен министър, който имаше, така, пръст и роля при "Ранобудните студенти"." Той обясни, че след като е публикувал първия текст на 15 януари, го е споделил в редица български и руски Facebook групи. Вероятно така е достигнал и до Пшеничников. Георгиев приема, че самият факт, че руските медии са отразили неговата "новина", "явно е, че не е просто медийна измислица". И смята, че след като е "разкрил заговора, може и да има промяна в плана" и протестите да не се случат.