Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Критиките между ЕК и главния прокурор Цацаров може да са взаимни, но държавното обвинение все по-ясно се откроява в докладите на комисията като ясен обект на реформата

Първите десет не стигат

Мониторингът на правосъдието и борбата с корупцията в България ще продължи и след "юбилейния" доклад

16252 прочитания

Критиките между ЕК и главния прокурор Цацаров може да са взаимни, но държавното обвинение все по-ясно се откроява в докладите на комисията като ясен обект на реформата

© Георги Кожухаров


Тази неделя близо 15 хиляди румънци излязоха в студа на улиците на Букурещ, за да протестират срещу намеренията на новото правителство да реабилитира десетки осъдени за корупция политици. Сред протестиращите беше и румънският президент, основен противник на готвените промени. Сред другите критици на спорното решение на правителството са главният прокурор, Върховният съд, ръководителят на антикорупционната агенция, дипломати и граждански сдружения.

Няколко дни след тези събития отвъд Дунав стотици софийски съдии отново обявиха протест пред Висшия съдебен съвет (ВСС), втори за последните два месеца, срещу опитите на кадровия орган на съдебната власт да завладее най-големия съд в страната – Софийския районен, в който правораздават едни от най-гневните на статуквото магистрати. Съдиите вероятно ще останат сами в протеста си. И не само – ще бъдат подложени на медийната атака на този, който на практика контролира системата, и най-вероятно още на следващото заседание на ВСС ще започнат поредните проверки срещу тях.

Тези две картини, очевидно не от една изложба, показват ясно къде са България и Румъния след десетте години наблюдение от Европейската комисия в областта на правосъдието и борбата с корупцията и организираната престъпност.

Представените в сряда обзорни доклади за двете държави казват отдавна очевидното – че ако междувременно не се издъни, от Румъния се иска съвсем малко, за да излезе от механизма за наблюдение, докато пред България има дълъг списък от задачи, които трябва да бъдат изпълнени до следващия доклад. Нестабилната политическа обстановка заедно със силната позиция, в която се намират някои от обектите на реформата, поставят под сериозно съмнение дали България ще успее да отговори на очакванията.

Спасението на давещите се

В този доклад има две важни послания. Първото е, че мониторингът не може да бъде обвързан с други политики на ЕС – като приемането в Шенген или европейските фондове. Твърдението е вярно, но само формално. Защото дали България и Румъния ще бъдат приети в Шенген ще е плод на политическо решение от останалите страни членки и тези, които са най-настоятелни ЕК да прилага критичен подход по Механизма за сътрудничество и оценка, могат да го блокират.

В същото време поддръжниците на реформата в България се надяваха, че властите ще могат да обърнат повече внимание на препоръките на Брюксел, ако докладите бъдат обвързани с отпускането на еврофондове, които на практика се оказаха допълнителен генератор на корупция в България през последното десетилетие.

Другият ключов акцент, поставен в началото на доклада, са медиите, чиито "ниска степен на независимост" и "неефективно прилагане на журналистическите стандарти" имат "отрицателно влияние върху обществения дебат относно реформите", а това оказва "пряко въздействие върху способността за осъществяване на реформи и затрудняват повече постигането на напредък от страна на България".

На този фон съвсем логично идва и констатацията на комисията, че и малкото реформи са станали възможни благодарение на "готовността на магистратите, както и на представителите на гражданското общество да изразяват своето мнение в тяхна подкрепа". В превод на всекидневен политически език тези изводи казват обобщено: не се съмнявайте в мониторинга, той се провежда при ясни правила и няма нищо общо с останалите политики на ЕС, но той няма как да замести базови демократични достижения като свободата на медиите и гражданското общество, с които очевидно имате проблем.

Да дойде следващият ВСС

Нито една оценка в десетгодишния доклад на ЕК за България не може да бъде изненада. Тези за работата на органа по управление на съдебната власт – Висшия съдебен съвет (ВСС), не правят изключение. Настоящият му състав очевидно е отписан от експертите, които отбелязват, че "непрекъснатото напрежение между членовете на съвета на фона на твърденията за липса на обективност при вземането на ключови решения продължава да буди безпокойство", но и подчертават многократно споменавани съмнения в неговата работа от зависимости през неефективна дисциплинарна дейност до непрозрачни назначения. Даден е и конкретен пример – "закъснелите и недостатъчни последващи действия във връзка със ситуацията, установена в Софийския градски съд към края на 2014 г.".

Като напредък от ЕК отчитат направеното по отношение на случайното разпределение на делата и изготвянето на съдебна карта и критерии за натовареност, която да послужи за реорганизиране на ресурсите в системата. И тук също следва едно голямо но: "установи се обаче, че трудно се вземат решения в чувствителни области, като например промяната на структурите на съдилищата и прокуратурите като част от цялостната реформа на съдебната карта".

Няма нищо ново и в оценката на комисията за липсата на резултати в противодействието на корупция по високите етажи, която завършва с уточнението, че "България продължава да е сред държавите членки на ЕС с най-високи равнища на възприятие на корупцията и гражданите и фирмите продължават да я смятат за значителен проблем".

Комисията дори прави един откровено ироничен коментар в техническия доклад. След като обобщават всички извинения, представени от прокуратурата за липсата на резултати в борбата с корупцията по високите етажи, експертите коментират: "Подобни фактори могат да затруднят преследването на корупция във всяка държава, България очевидно среща особени затруднения".

Прокуратурата – на фокус

В доклада е маркирана нуждата от реформа на държавното обвинение, като се отбелязва, че двойствената роля, която то играе – "не само в наказателното производство, но и в контрола върху администрацията в по-общ план, често засилва съмненията за неправомерно влияние, както и критиките по отношение на липсата на цялостна отчетност на прокуратурата". Именно в контекста на тази констатация в техническия доклад е записано, че главният прокурор по-често прави коментари по политически въпроси, отколкото по такива, свързани с наказателното правораздаване.

В оценката на комисията е отбелязано, че прокуратурата е в "центъра на дебата, свързан с продължаващата липса на убедителни резултати по отношение на осъдителните присъди по дела за корупция по високите етажи на властта или за тежка организирана престъпност".

От доклад на доклад

До каква степен властите ще се впечатлят от констатациите на комисията ще стане ясно още следващата седмица, когато служебният министър на правосъдието Мария Павлова вероятно ще представи вижданията си по тях.

В деня на доклада двата основни обекта на критика – ВСС и прокуратурата, запазиха пълно мълчание (в четвъртък главният прокурор публикува становище по доклада – бел. ред.).

Изпълнението на препоръките зависи и от това как ще изглежда следващото Народно събрание, защото някои от тях изискват законодателни промени, а други – консолидация на две трети от депутатите (за избора на членове на новия ВСС).

Това, което става ясно и от десетия доклад на ЕК, както и от представянето му в Брюксел, е, че желанието на властите да отпадне мониторингът няма да се изпълни в обозримо бъдеще.

Какво се очаква от България до края на годината

Препоръка: Прозрачен избор на членовете на бъдещия ВСС

Адресат: Следващият парламент

Препоръка: Изборът на нов председател на Върховния административен съд да бъде прозрачен и да се основава на качествата на кандидатите

Адресат: Този или следващият състав на ВСС

Препоръка: Нужни са промени в Наказателнопроцесуалния кодекс и Наказателния кодекс, които да улеснят преследването на корупцията по високите етажи на властта и тежката организирана престъпност.

Адресат: Следващият парламент

Препоръка: Постигнатото по изпълнение на приетата през 2015 г. стратегия за съдебна реформа трябва да се отчита публично

Адресат: Министерството на правосъдието

Препоръка: Трябва да бъде намерено решение за най-натоварените съдилища - с оптимизиране на съдебната карта и въвеждане на електронното правосъдие

Адресат: ВСС и Министерство на правосъдието

Препоръка: За реформа на прокуратурата е необходимо приемането на пътна карта, която да включва "механизъм за отчитане на постигнатия напредък пред широката общественост"

Адресат: ВСС, прокуратура и Министерство на правосъдието

Препоръка: Има нужда да се приеме нов закон за борба с корупцията, с който да се създаде ефективен орган за противодействие на корупцията

Адресат: Следващият парламент

Препоръка: Трябва да се създаде механизъм за публично отчитане на напредъка по дела за корупция по високите етажи на властта, за които вече има информация в общественото пространство

Адресат: Прокуратурата и ВКС

11 коментара
 • 3
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Прекрасна статия Капитал, много добро сравнение между България и Румъния. Продължавайте в същата посока! Няма по-важна кауза от борбата с корумпираното правосъдие в България. Няма по-належаща нужда от разобличаване на корумпираната прокуратура в България. И тъй като повечето медии са подвластни на същото задкулисие което държи главния прокурор, на вас се пада изключителната отговорност да пазите очите на гравданското общество в България широко отворени. Успех!

 • 4
  ltoshev avatar :-(
  Lubomir Toshev

  Един вид не сме мръднали и с малко към по-добра работа на тези институции. Това е адски жалко. Жалко е че хората подкрепят партии, които нямат желание да доведат това до край.

  Жалко е че всички са толкова алчни и покварени. За себе си те са прави, но как спят нощем, как се гледат в огледалото. Особено за г-н Цацаров и целия ВСС говоря... за всички прокурои - имам една дума смрадт, поквара, алчност, никакъв морал. Това сте вие!

  Надявам се да четете това!

 • 5
  plebs avatar :-|
  plebs

  Хм, мониторингът ...„Външна експертиза на прокуратурата? Няма проблем, ще ви удавим с глупости“ - http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/02/19/2708333_a_poruchkite_v_sudebnata_sistema/
  Към каква реформа на прокуратурата ви води Хр.Иванов: „Уверен съм, че по-скоро рано, отколкото късно, ще има следващи поправки в конституцията, които ще сложат главния прокурор под реален парламентарен контрол с възможност за отстраняване. А това е и най-важната кауза, за която съм работил.“
  Отношението му към Цацаров и Филчев: „политическата цена за инсталиране и поддържане на фигури като Филчев и неговия падуан Цацаров вече е такава, че те повече никога няма да се повторят, освен като пример за най-мрачни фигури в конституционната ни традиция.“
  По метода на остатъците любимец би трябвало да му е Борис Велчев. Подобна е нагласата и на промотърите му – при избора на Цацаров техния фаворит явно беше Тонева, която пък беше заместник на Велчев. С времето обаче и Христо и Капитал забравиха за нейните идеи за децентрализация на прокуратурата. В крайна сметка щенията са за Велчева прокуратура, подчинена на дупетатницата.
  http://www.clubz.bg/46221-za_bacho_kolo_filchev_paduana_mu_i_bydeshteto
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/11/23/1954132_dvama_sa_malko_trima_sa_mnogo/

 • 6
  schopenberg avatar :-(
  Schopenberg

  Уж юристите се очаква да са начетени, културни и цивилизовани хора в духа на общоевропейските норми и ценности.
  Вятър и мъгла.

  Поведението им поражда усещане за недофинансиран хоспис за хора от трета-четвърта възраст, с тежки родилни увреждания, изпитващи истеричен глад от недохранване.

  Да, има такива хора. Но това да е елитът на нацията е безнадеждно!!!

  А лицето на българската гордост да е Делян Пеевски, незаконния син на българската корупция, прави щастливи единствено Решетников и подлоги.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK