Вен диаграми* в демократичния спектър

"Нова република" и "Да, България" ще участват самостоятелно в предсрочните избори

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов заяви, че в партията се води много сериозна вътрешна дискусия как формацията да се яви на изборите
Лидерът на "Да, България" Христо Иванов заяви, че в партията се води много сериозна вътрешна дискусия как формацията да се яви на изборите    ©  Надежда Чипева
Лидерът на "Да, България" Христо Иванов заяви, че в партията се води много сериозна вътрешна дискусия как формацията да се яви на изборите
Лидерът на "Да, България" Христо Иванов заяви, че в партията се води много сериозна вътрешна дискусия как формацията да се яви на изборите    ©  Надежда Чипева

Темата накратко

- Лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви създаване на надпартийна платформа за "Нова Република" и покани партията на Христо Иванов "Да, България" за съвместно равнопоставено участие в предсрочните избори

- Христо Иванов обяви, че "Да, България" ще се яви самостоятелно на изборите

- В този момент шансовете от поотделното им участие във вота са трудно изчислими

Два месеца преди предсрочните парламентарни избори в политическото представителство на опозиционно настроената демократична общност започна пренареждане. Лидерът на ДСБ Радан Кънев анонсира в сряда, че инициира надпартийната платформа "Нова Република", чиято цел е да прерасне в политически съюз. В петък учредената в началото на януари партия "Да, България" с лидер бившият правосъден министър Христо Иванов обяви, че ще участва в изборите самостоятелно. Останалите в Реформаторския блок (РБ) партии, до последно коалиционни партньори на ГЕРБ в досегашното правителство, свикват първи конгрес след създаването преди три години на формацията - като пореден и провалил се опит за обединяване на демократичното пространство. Меглена Кунева (ДБГ) и Божидар Лукарски (СДС) на два пъти блокираха свикването на общ форум. Сега такъв е насрочен за събота.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Радан първо издига кандидатури и прави коалиции публично пред медиите, а чак след това се сеща да пита хората, от които зависи това. Не трябва ли да е обратното? Все пак е професионален политик (и адвокат), и такава аматьорщина със сигурност не му носи повече избиратели.

 • 2
  gullwing avatar :-|
  gullwing

  Ако социологичните прогнози винаги са верни, няма нужда да се правят избори, нали?

  А те често са погрешни, при това съзнателно погрешни. Много политически и дори партийно ангажирани социолози използват своите данни като начин за политическа манипулация. Еле па при нази ...

  В случая обектът на натиск е Христо Иванов, чиято формация има много потенциални предимства. Най-голямото от тях - че е нова. Затова старите, дискредитирани играчи искат на всяка цена да се вкопчат в нея.

  Помня един филм-приказка, в който от небето е паднала звезда (млада и хубава девойка), а трите умиращи от старост вещици на всяка цена са искали да я хванат и убият, защото така щели да си върнат младостта за още много години напред. Те това е нашата ситуацията с отдавна дискредитираните "Десни". Затова и вият толкова на умряло.

  А Христо Иванов е направил абсолютно правилен избор. Браво и за акъла, и за смелостта. И успех!

 • 3
  nicks avatar :-|
  nicks

  Аз не разбирам защо всички се напъват да се определят като десни и целия т. нар. ляв спектър е оставен на комунистите. Ако се погледне в Европа винаги е имало хора социалисти, които не са комуняги, защо някой не направи алтернатива на богаташите маскирани на социалисти ?

 • 4
  svoboden avatar :-|
  svoboden

  "Нова република" не било партия, не било и коалиция, как точно ще участва в изборите!?
  То по тази логика кръчмата в Левуново също може да участва!

 • 5
  the_core avatar :-|
  The Core

  Голямо бабуване от Икономедията пада!
  Толкова писане, за две нули!
  Дали ще е нула, или нещо около средната стистическа грешка, бай дъ уей, няма значка! Все е нула - по-малка или по-голяма!

 • 8
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  Прекалено са много и отвратително раздробени за да се надяват на резултат над 4%. Да не говорим, че поне според мен Слави и екипът му ще направят някаква партия в последния момент за да капитализират негативния вот. Така приспаха с референдума и последната седмица с концерт и други прояви вдигнаха шум до небесата, така и сега ще играят накрая ва банк. Ако "десните" не се обединят ще гледат парламента от кафенетата наоколо. Куриозното е, че дори Сидеров го схвана и се съюзи със Валери, но спонсорираните с безчет пари "десни" не го схванаха или толкова им е акъла.

 • 9
  bogry avatar :-|
  BoGry

  Понеже първо прочетох вестника, а после настоящия първоначален вариант, реших, че авторът Велина Господинова е сбъркала, но сега виждам, че не е тя! Кой болен мозък е "оправил" името на новосъздадената партия на Христо Иванов "ДА България", вместо истинското "Да, България"?! Още повече че го има написано зад гърба му! Налага асоциация с "Държавна агенция България" ли, или просто е плод на нечий кривоглед поглед?!
  Колкото до съществото на статията, вече започвам да си мисля, че прагът за влизане на партиите в парламента трябва да се промени от 4 на 1 процент, за да не се налага на последните да се ослушват преди всеки избори за партньори и да участват в безпринципни коалиции, които, както видяхме и в последното Народно събрание, не водят до някаква стабилност на управление, а обратното!
  Партии имаме много и сега - личности ни трябват! По един човек от партия да влезе, ето ви цял парламент, да ги видя как ще се обединят около Пеевски или подобни ракови образувания на българския преход!!

 • 10
  maddrum avatar :-|
  maddrum

  На мен ми е интересно как и защо всички социологически агенции дават по 4 + процента за РБ. Десния избирател е човек, който има мнение и се информира. Не знам как някой би пуснал глас за тая пасмина, дето остана в РБ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход