Вен диаграми* в демократичния спектър

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов заяви, че в партията се води много сериозна вътрешна дискусия как формацията да се яви на изборите

Вен диаграми* в демократичния спектър

"Нова република" и "Да, България" ще участват самостоятелно в предсрочните избори

Велина Господинова
20308 прочитания

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов заяви, че в партията се води много сериозна вътрешна дискусия как формацията да се яви на изборите

© Надежда Чипева


Темата накратко

- Лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви създаване на надпартийна платформа за "Нова Република" и покани партията на Христо Иванов "Да, България" за съвместно равнопоставено участие в предсрочните избори

- Христо Иванов обяви, че "Да, България" ще се яви самостоятелно на изборите

- В този момент шансовете от поотделното им участие във вота са трудно изчислими

Два месеца преди предсрочните парламентарни избори в политическото представителство на опозиционно настроената демократична общност започна пренареждане. Лидерът на ДСБ Радан Кънев анонсира в сряда, че инициира надпартийната платформа "Нова Република", чиято цел е да прерасне в политически съюз. В петък учредената в началото на януари партия "Да, България" с лидер бившият правосъден министър Христо Иванов обяви, че ще участва в изборите самостоятелно. Останалите в Реформаторския блок (РБ) партии, до последно коалиционни партньори на ГЕРБ в досегашното правителство, свикват първи конгрес след създаването преди три години на формацията - като пореден и провалил се опит за обединяване на демократичното пространство. Меглена Кунева (ДБГ) и Божидар Лукарски (СДС) на два пъти блокираха свикването на общ форум. Сега такъв е насрочен за събота.

Електоралният потенциал на всеки от тези три клъстера все още е трудно да бъде оценен. Според представеното в петък проучване на "Алфа рисърч", проведено в средата на януари, механичният сбор от тежестите на трите формации е близък до резултата на Реформаторския блок от предишните парламентарни избори през 2014 г. – той беше 8.89%, в диапазона между 250 000 и 300 000 избиратели (виж карето отдолу). В същото време проучване на "Екзакта" посочва, че открилата се ниша за нови партии и проекти, предимно в т. нар десен спектър, е с потенциал от почти 20%. В малкото време до изборите, които новият президент определи за 26 март, важни ще са следните процеси:

– Каква подкрепа от традиционните десни избиратели и какво качество на подкрепящи го формации ще успее да консолидира Радан Кънев.

– Как ще се развие електоралният потенциал на "Да, България". Партията, която е в процес на регистрация, събра неочакван брой учредители и привлече вниманието на млада професионална класа, която досега избягваше политическо ангажиране. В динамичната среда на всекидневно преразпределяне но лоялности в това политическо пространство в момента социологията трудно би изчислила с точност електоралния й потенциал.

– Какъв отлив ще регистрира Реформаторският блок след фиаското на последните останали лидери в него – отстъплението от целите, с които влязоха в коалиция с ГЕРБ, и борбата за запазване на министерски постове при всевъзможни унизителни обстоятелства.

– Какъв отлив ще търпи ГЕРБ и в какви посоки. Първите проучвания на различни агенции показват, че разликата с БСП – другият претендент за най-голяма партия след изборите, е малка.

Кой с кого

При горните тенденции ключов за непосредственото бъдеще беше въпросът дали новата "Нова Република" и новата "Да, България" ще изберат общо или отделно участие в изборите. В сряда от формацията на Радан Кънев отправиха оферта към "Да, България" за общо явяване на предсрочния вот. "Вярваме, че трябва да продължим заедно борбата за съдебна реформа и изкореняване на корупцията, която водихме рамо до рамо повече от три години", се казва в документа, с който беше обявено създаването на платформата "Нова Република". Кънев посочи като аргумент за отправената покана и очакването на гражданите, че промяната в България ще дойде отдясно.

От "Да, България" до късно в четвъртък все още нямаха окончателно решение по този въпрос. "Нашите органи водят много сериозна вътрешна дискусия как да се явим на изборите и как да постигнем една от ключовите си цели – оформянето на широк антикорупционен фронт в България. Това, което за нас ще бъде важно, е да има фокус върху каузата, а не върху листи за тези избори", отговори Христо Иванов. Към това добави, че "Да, България" е дългосрочен проект, чийто хоризонт не се изчерпва с предстоящия вот. И уточни, че това, което ще търси новата партия, е "сътрудничество при конкретни каузи – като тази как да се реформира прокуратурата в България".

Пред бTV в петък сутринта Иванов обяви, че на заседание предишната вечер ръководството на "Да, България" е взело решение за самостоятелно участие на изборите. "Честно е да изградим трайна връзка с избирателя, да имаме собствена физиономия. Целта е да не третираме хората просто като едни избиратели. Нито "Да, България", нито "Нова република" са готови да влязат в момента в коалиция. Въпреки това съм сигурен, че и двете партии могат да влязат в Народното събрание, а там ще сме обединени", посочи той, като добави, че двете формации не трябва да се борят за 7-те процент, които е получил на президентските избори кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков, а стратегическата цел е те да бъдат преминати. По думите му най-важно е да се спре корупцията, която е обхванала голяма част от властта.

"Очаквах смелост, зрялост и решителност от всички политически съратници за обща битка за радикална съдебна реформа и изкореняване на корупцията. Научих от медиите, че Христо и групата около него отказват да се включат в тази битка заедно с нас. Всеки сам решава докъде му стигат силите. Желая успех", коментира Радан Кънев в профила си във "Фейсбук".

В "Да, България" обсъждат две възможности за участие в изборите в края на март. В картината стои и въпросът за регистрацията й от съда. Заседанието по делото е насрочено за понеделник (30 януари) и дори и да няма спънки от страна на прокуратурата и партията да получи регистрация в Софийския градски съд, не е изключено в кратките срокове до регистрацията на партиите и коалициите в ЦИК за участие във вота формацията да не успее да подаде документите си. Ако това се случи, вариантът е да се явят с регистрация на други две или повече партии, но при всички случаи регистрацията на евентуалната коалиция ще е с името "Да, България".

Нова българска република ще бъде основана в името на: образова нация, в която всеки се развива и успява според заслугите си; силни институции; върховенство на закона и война с корупцията до безусловна капитулация на мафията; нова икономика с ниски данъци, които остават по-близо до хората, независими регулатори; свобода за малкия и семейния бизнес

От платформата "Нова Република"
"Да, България" ще се бори за създаване на специален орган за "гнилите ябълки" по високите етажи на властта. В него трябва да влязат хора с реална воля да се справят със задачите. Главният прокурор трябва да заживее с чувството, че някой му диша във врата, и това трябва да е българският парламент.

Христо Иванов, лидер на "Да, България"

Платформата за "Нова Република"

При обявяването на проекта за "Нова Република" заедно с лидера на ДСБ Радан Кънев участваха и знакови представители на Гражданския съвет на РБ – депутатите Мартин Димитров и Петър Славов, както и кандидатът на РБ за президент Трайчо Трайков. Заедно с Кънев те излязоха в опозиция, след като в края на 2015 г. тогавашният министър на правосъдието в кабинета "Борисов-2" Христо Иванов подаде оставка заради бламирането на предложените от него промени в конституцията от ГЕРБ, ДПС и БСП.

Според замисъла новото политическо обединение ще включва освен ДСБ и Гражданския съвет и неправителствени организации и други формации от десноцентристкия спектър, както и отделни личности. В лично качество към проекта се присъедини депутатът от гражданската квота на ГЕРБ Методи Андреев. Друг персонален член е и един от създателите на списанието "Егоист" Ивайло Нойзи Цветков. Разговори за присъединяване към платформата се водят и с пловдивската формация "Съюз за Пловдив", чийто лидер Дани Каназирева беше трета в кметската надпревара в града на последните местни избори и чието евентуално присъствие се приема нееднозначно в спектъра "между Кънев и Иванов".

Радан Кънев категорично отхвърли възможността за партньорство с Реформаторския блок на предстоящите избори. А Трайчо Трайков заяви, че по време на кампанията за президентските е срещнал много съмишленици сред членовете на ДБГ, СДС и БЗНС. "Убеден съм, че с тези хора имаме общ път", каза той.

РБ – на свой крак

Тази събота останалите партии в Реформаторския блок ще проведат първия си конгрес, като очакванията им са на форума да присъстват и хора от ДСБ, които гравитират около бившия здравен министър Петър Москов. Тай отказа да напусне поста си на министър на здравеопазването и беше изключен от партията - доста по-късно от излизането на ДСБ в опозиция. Сега Москов ще отговаря за предизборната кампания на блока.

Рискове и шансове

Започналото пренареждане в това, което доскоро беше определяно като демократично дясно пространство, но партията на Христо Иванов опитва да разшири през общонационална антикорупционна кауза, съдържа потенциал и рискове.

Очевидната и непосредствена опасност е никоя от трите оформящи се политически платформи да не влезе в парламента. Механичното пренасяне на проценти от първите социологически сондажи показва именно това.

Техническо коалиране също не е отговор на въпроса. Пришиване с компрометирания Реформаторски блок със сигурност вади гласове измежду поддръжниците на другите две формации, които са с по-близки заявки и чиито лидери имат история с повече "последователност в каузата".

Теоретична възможност е "Нова Република" и "Да, България" да влязат поотделно в парламента – ако направят ефективни кампании, в които да експлоатират напълно потенциала на очакваното "ново" и запълнят страничните сектори на Вен-диаграмата от припокриващи се и разминаващи се избиратели. Реален риск е това да не се случи на предстоящите избори.

* Вен диаграми - представяне на логически отношения между крайни множества в пресичащи се кръгове

Проведено между 14 и 22 януари, регулярното тримесечно проучване на агенция "Алфа Рисърч", по поръчка на "Нова телевизия" показва следното разпределение на електоралните нагласи към този момент:
ГЕРБ32,6%
БСП28,8%
Обединени патриоти10,7%
ДПС7,8%
"Воля"(на Веселин Марешки)4,4%
Реформаторски блок3,8%
"Да, България"2,3%
"Движение 21"1,9%
Формация около ДСБ 1,4%
АБВ1,4%
При тези параметри, които отразяват както известно слягане на електоралните турбуленции, породени от президентския вот, така и пренастройването на вълна "парламентарни избори", формирането на кабинет би се оказало сложна задача, е изводът на социолозите. Ако част от десните избиратели останат без свое представителство в парламента, се отваря път към нарастващо влияние на популизма и национализма, смятат от "Алфа Рисърч".

Темата накратко

- Лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви създаване на надпартийна платформа за "Нова Република" и покани партията на Христо Иванов "Да, България" за съвместно равнопоставено участие в предсрочните избори

- Христо Иванов обяви, че "Да, България" ще се яви самостоятелно на изборите

- В този момент шансовете от поотделното им участие във вота са трудно изчислими

Два месеца преди предсрочните парламентарни избори в политическото представителство на опозиционно настроената демократична общност започна пренареждане. Лидерът на ДСБ Радан Кънев анонсира в сряда, че инициира надпартийната платформа "Нова Република", чиято цел е да прерасне в политически съюз. В петък учредената в началото на януари партия "Да, България" с лидер бившият правосъден министър Христо Иванов обяви, че ще участва в изборите самостоятелно. Останалите в Реформаторския блок (РБ) партии, до последно коалиционни партньори на ГЕРБ в досегашното правителство, свикват първи конгрес след създаването преди три години на формацията - като пореден и провалил се опит за обединяване на демократичното пространство. Меглена Кунева (ДБГ) и Божидар Лукарски (СДС) на два пъти блокираха свикването на общ форум. Сега такъв е насрочен за събота.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Радан първо издига кандидатури и прави коалиции публично пред медиите, а чак след това се сеща да пита хората, от които зависи това. Не трябва ли да е обратното? Все пак е професионален политик (и адвокат), и такава аматьорщина със сигурност не му носи повече избиратели.

 • 2
  gullwing avatar :-|
  gullwing

  Ако социологичните прогнози винаги са верни, няма нужда да се правят избори, нали?

  А те често са погрешни, при това съзнателно погрешни. Много политически и дори партийно ангажирани социолози използват своите данни като начин за политическа манипулация. Еле па при нази ...

  В случая обектът на натиск е Христо Иванов, чиято формация има много потенциални предимства. Най-голямото от тях - че е нова. Затова старите, дискредитирани играчи искат на всяка цена да се вкопчат в нея.

  Помня един филм-приказка, в който от небето е паднала звезда (млада и хубава девойка), а трите умиращи от старост вещици на всяка цена са искали да я хванат и убият, защото така щели да си върнат младостта за още много години напред. Те това е нашата ситуацията с отдавна дискредитираните "Десни". Затова и вият толкова на умряло.

  А Христо Иванов е направил абсолютно правилен избор. Браво и за акъла, и за смелостта. И успех!

 • 3
  nicks avatar :-|
  nicks

  Аз не разбирам защо всички се напъват да се определят като десни и целия т. нар. ляв спектър е оставен на комунистите. Ако се погледне в Европа винаги е имало хора социалисти, които не са комуняги, защо някой не направи алтернатива на богаташите маскирани на социалисти ?

 • 4
  svoboden avatar :-|
  svoboden

  "Нова република" не било партия, не било и коалиция, как точно ще участва в изборите!?
  То по тази логика кръчмата в Левуново също може да участва!

 • 5
  the_core avatar :-|
  The Core

  Голямо бабуване от Икономедията пада!
  Толкова писане, за две нули!
  Дали ще е нула, или нещо около средната стистическа грешка, бай дъ уей, няма значка! Все е нула - по-малка или по-голяма!

 • 8
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  Прекалено са много и отвратително раздробени за да се надяват на резултат над 4%. Да не говорим, че поне според мен Слави и екипът му ще направят някаква партия в последния момент за да капитализират негативния вот. Така приспаха с референдума и последната седмица с концерт и други прояви вдигнаха шум до небесата, така и сега ще играят накрая ва банк. Ако "десните" не се обединят ще гледат парламента от кафенетата наоколо. Куриозното е, че дори Сидеров го схвана и се съюзи със Валери, но спонсорираните с безчет пари "десни" не го схванаха или толкова им е акъла.

 • 9
  bogry avatar :-|
  BoGry

  Понеже първо прочетох вестника, а после настоящия първоначален вариант, реших, че авторът Велина Господинова е сбъркала, но сега виждам, че не е тя! Кой болен мозък е "оправил" името на новосъздадената партия на Христо Иванов "ДА България", вместо истинското "Да, България"?! Още повече че го има написано зад гърба му! Налага асоциация с "Държавна агенция България" ли, или просто е плод на нечий кривоглед поглед?!
  Колкото до съществото на статията, вече започвам да си мисля, че прагът за влизане на партиите в парламента трябва да се промени от 4 на 1 процент, за да не се налага на последните да се ослушват преди всеки избори за партньори и да участват в безпринципни коалиции, които, както видяхме и в последното Народно събрание, не водят до някаква стабилност на управление, а обратното!
  Партии имаме много и сега - личности ни трябват! По един човек от партия да влезе, ето ви цял парламент, да ги видя как ще се обединят около Пеевски или подобни ракови образувания на българския преход!!

 • 10
  maddrum avatar :-|
  maddrum

  На мен ми е интересно как и защо всички социологически агенции дават по 4 + процента за РБ. Десния избирател е човек, който има мнение и се информира. Не знам как някой би пуснал глас за тая пасмина, дето остана в РБ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал