Патова ситуация с пет партии в парламента, прогнозира "Алфа Рисърч"

Патова ситуация с пет партии в парламента, прогнозира "Алфа Рисърч"

Най-голям дял от хората биха желали страната да има дясноцентристко управление

24934 прочитания

7% е общественото доверие в главния прокурор Сотир Цацаров според изследването.

Ако изборите бяха следващата неделя, новият парламент би се оказал в патова ситуация, близка до тази през 2013 г., като в Народното събрание не би имало партия със самостоятелно мнозинство, а възможните коалиции биха били доста трудни, сочи регулярното тримесечно проучване на "Алфа Рисърч", осъществявано съвместно с "Нова телевизия". То е проведено между 14 и 22 януари и показва, че ГЕРБ има около 4% преднина пред БСП.

Трета и четвърта сила са съответно "Обединените патриоти" и ДПС, а малко над бариерата от 4% би била новосформираната партия на Веселин Марешки, но тепърва предстои да се види как ще се развива нейната подкрепа. В условията на започнала вече поляризация и челен сблъсък между ГЕРБ и БСП фрагментираната десница стартира от "подпрагови" позиции. Най-близко до парламентарно представителство за момента е РБ с 3.8%. За "Да, България" биха гласували 2.8%, а 1.4% биха подкрепили формация около ДСБ.

Възможните коалиции

Тези параметри отразяват както известно слягане на електоралните турбуленции, породени от президентския вот, така и пренастройването на вълна парламентарни избори, а формирането на кабинет би се оказало сложна задача, е изводът на социолозите. Ако част от десните избиратели останат без свое представителство в парламента, се отваря път към нарастващо влияние на популизма и национализма, смятат от "Алфа Рисърч".

Интересен парадокс, който регистрира проучването, е, че типът управление, който изборите биха произвели, е в сериозно противоречие с обществените очаквания за политическия профил на бъдещото правителство. В момента най-голям дял от хората биха желали след изборите страната да има дясноцентристко управление около ГЕРБ и други партии от този спектър.

Социолозите все пак подчертават изрично, че динамиката, която се наблюдава през последните месеци – между партиите, вътре в партиите и между центровете на власт, създават предпоставки и за по-сериозна мобилност в оставащите два месеца до изборите.

Възвръщането на политизацията и повишеният интерес към политическите актьори са в състояние съществено да променят картината до датата на изборите, е заключението на "Алфа Рисърч".

Рейтингите

Сред партийните лидери с относително най-висока подкрепа остава Бойко Борисов с 32.3%, но съвсем близо до него е лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов с 30.7 на сто, който запазва инерцията от президентските избори. Интересното е, че докато при Борисов подкрепата е почти без промяна спрямо януари 2015 г., при Каракачанов има скок в одобрението от почти 18%. Следващата "двойка" се оформя от лидера на БСП Корнелия Нинова (25.2%) и другия кандидат, набрал скорост в президентската кампания, Веселин Марешки (24.3 на сто). От лидерите вдясно най-висока подкрепа събира Христо Иванов (11%).

Новият президент Румен Радев встъпва в длъжност с много високи обществени очаквания – 51% позитивни оценки срещу едва 10% отрицателни, сочат данните.

Проблемите

Основните проблеми пред българите продължават да бъдат ниските доходи, корупцията и битовата престъпност, сочи проучването. Следващите по значимост проблеми са емиграцията на млади българи и неспазването на закона. Интересна е промяната на отношението към състоянието на инфраструктурата и безработицата. Докато преди години те са били ключови проблеми, сега слизат в дъното на класацията.

Равносметката на българите за 10-годишното членство на България в ЕС е подчертано положителна, казват от "Алфа Рисърч". Над половината от анкетираните са на мнение, че страната повече е спечелила, отколкото загубила.
7% е общественото доверие в главния прокурор Сотир Цацаров според изследването.

Ако изборите бяха следващата неделя, новият парламент би се оказал в патова ситуация, близка до тази през 2013 г., като в Народното събрание не би имало партия със самостоятелно мнозинство, а възможните коалиции биха били доста трудни, сочи регулярното тримесечно проучване на "Алфа Рисърч", осъществявано съвместно с "Нова телевизия". То е проведено между 14 и 22 януари и показва, че ГЕРБ има около 4% преднина пред БСП.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


25 коментара
 • 1
  tww09306483 avatar :-|
  Petleshev

  "... Най-голям дял от хората биха желали страната да има дясноцентристко управление ..."!

  Нищо подобно...! Център-ляво по бих се съгласил. Нещо подобно, на досегашния гювеч забъркан от ГЕРБ и ДПС...!

 • 2
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  След Освобождението на България простите и неграмотни селяни са правили по-грамотен избор.

 • 3
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#2] от "Роси":

  За съжаление според скромното ми мнение, мисля че тогавашните хора са били някакси по здравомислещи от днешните българи. Влючвам и себе си в това число.

 • 4
  glog avatar :-|
  glog

  Очаквано шарена картинка. Ако тези съотношения се запазят до изборите, след тях политическата нестабилност ще се запази, много е вероятно да не може да се състави правителство, а ако бъде съставено, неговата стабилност и неговата ефективност ще са силно проблематични. Така че, вероятно би било по-добре да не се състави нова правителство, докато политическите пластове се наместят.

  Тази пъстра картинка не е случайна. Ако погледнем диаграмата за това, как българите като народ виждат проблемите в своята държава, не е трудно да се убедим, че те не са доволни от своето положение, не са доволни от положението в държавата и не са доволни от своите управляващи. Въпреки това обаче, основни реципиенти на техните симпатии си остават партиите, които са ги управлявали през последните двайсетина години или техните деривати, с едно по-сериозно отклонение: Патриотите. А такава картинка се получава само когато народът на практика няма реален избор. Знае, че тези партии до сега са го управлявали лошо, знае, че не са се променили, но гласува пак за тях, защото на политическата сцена няма партия, която да им предлага нещо по-добро, и която да вдъхва доверие. А щом всички партии на предизборната сцена не предлагат нищо, което може да подобри управлението и да реши болните проблеми, и които вдъхват доверие, че наистина ще изпълнят предизборните си обещания, то най-доброто, което можем да направим, е да гласуваме за нашите си партии, за същите, за които сме гласували и преди.

  Което е най-умно, защото, искрено казано, при сегашната политика на партиите разликата между едно управление на ГЕРБ+, не би се различавало принципно от едно управление на БСП+. Управляващите личности ще бъдат различни, олигарсите зад тях ще бъдат различни, незаконно облагодетелстваните ще бъдат различни, а дори и начините, по които ще бъдат ограбвани държавата и народът, ще бъдат различни, но нито един от проблемите, които народът е показал, че са основна причина за проблемите в държавата и за това, че българинът е най-беден и най-изтормозен от битова и всякакъв вид друга престъпност в ЕС и дори в Европа, няма да бъде нито решен, нито дори сериозно поставен за решаване. Независимо дали сме във или извън ЕС.

  И точно това е трагедията на България и на нейния народ: Политическата безалтернативност, водеща до безперспективност.

 • 5
  glog avatar :-|
  glog

  До коментар [#2] от "Роси": След Освобождението на България простите и неграмотни селяни са правили по-грамотен избор.
  ==========================================

  Да, но само защото са имали реални възможности да избират между няколко алтернативни политики. А сега българският избирател има богата възможност да избира между стотина партии, които обаче водят една и съща политика. Така че няма принципно значение, коя ще избереш.

 • 6
  nik666 avatar :-|
  Strygalldwir

  Одобрението към измет като Каракачанов ме мотивира да емигрирам.

 • 7
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  До коментар [#5] от "glog":
  Не съм съгласна. Но хората вярват на това, което им харесва и искат да чуят , а не на това, което някой действително ще направи за тях. Лошото е, че се повтаря с години. Не се учим от грешните си избори и ги повтаряме.

 • 8
  glog avatar :-|
  glog

  До коментар [#7] от "Роси": Не съм съгласна. Но
  =====================================

  Това си е твое неотменимо право: Да се съгласиш или не. Но същото право имам и аз, и затова няма да се съглася с твоето твърдение, че ≪хората вярват на това, което им харесва и искат да чуят , а не на това, което някой действително ще направи за тях≫. Защото избирателите искат да бъдат добре управлявани. Едни кандидати за депутати им обещават, че ако ги изберат, ще направят един куп доби неща, каквито избирателите искат.Другите не обещават нищо или обещават неща, които не са интересни за избирателите. Избирателите знаят, че и едните кандидати, и другите, не е сигурно, че ще изпълнят обещанията си. Но искат да гласуват. Ти на тяхно място за кого ще гласуваш, след като знаеш, че макалр и да е съвсем несигурно, първите все пак може би ще изпълнят обещанието си, или за тези, които нищо не обещават или ти обещават неща, които не те интересуват?

  При това вземи предвид, че избирателите на практика не знаят нищо сигурно и твърдо за тези, които изберат. Или знаят лъжите, които се разнасят за тях.

 • 9
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Интресно как се променя динамиката в гласовете за Да, България - 1.4, 2.4, сега 2.8. Иска ми се да е вярно. Защо в графиката пише 2%?

 • 10
  2.5 avatar :-|
  2.5

  Ако резултатите от предсрочните избори са сходни с тези от изследването, излиза, че Баце хвърли оставка, само за да си направи коалицията невъзможна, защото преобладаващата част от анкетираните предпочита ГЕРБ да бъде част от следващия кабинет...
  Фактът че Хр.Иванов вади по-висок личен рейтинг от Кънев е красноречив по отношение на личните политически качества на въпросния индивид! Така че може би не е зле да се обърне към специалист по професионално преориентиране?!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход