Новият брой: Накъде след вота
Close

Илко Семерджиев: Лекарите и пациентите да бъдат спокойни, че гласът им ще бъде чут

Служебният министър обяви, че има философски различия с Петър Москов и до седмица ще съобщи какво от неговите мерки продължава и какво отменя

"Обръщаме посоката към пациента, а не към лимитите", каза д-р Илко Семерджиев.
"Обръщаме посоката към пациента, а не към лимитите", каза д-р Илко Семерджиев.
"Обръщаме посоката към пациента, а не към лимитите", каза д-р Илко Семерджиев.    ©  Капитал
"Обръщаме посоката към пациента, а не към лимитите", каза д-р Илко Семерджиев.    ©  Капитал

Връщане на свободния избор на пациентите на лекар и лечебно заведение, възстановяване на договорното начало между Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на спокойствието сред лекарите и пациентите. Това са трите приоритета на служебния вицепремиер и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев, които той открои при приемането на поста. Семерджиев отбеляза, че има философски различия за това как трябва да се развива системата на здравеопазването с досегашния министър и че на екипа му е необходима една седмица, за да анализира наследството и да съобщи какво е намерил, какво ще продължи да надгражда, променя или отменя. По време на мандата на Москов, д-р Семерджиев многократно е настоявал за оставката му заради левичарските мерки, които е предприел - централизацията на здравеопазването в министерството, одържавяване на здравната каса, прекратяването на преговорите с лекарския съюз, въвеждането на листите на чакащите, разделянето на пакета, който заплаща здравната каса, пръстовия отпечатък и нормативния хаос, тъй като голяма част от законите и наредбите на екипа на Москов бяха отменени.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 2
  • + 3

  Комунизмът в здравеопазването, представян като дясна политика от бившия министър приключи!
  Спекулациите на другия бивш - Борисов, че президентът Радев никого не познавал и щял да назначава за служебни министри съученици и старшината от казармата се оказаха поредния му балон. Д-р Илко Семерджиев е най-доброто, което можеше да се случи на българското здравеопазване.

  Тъй като Москов управляваше с поднормативни актове, защото нямаше как да придаде на много от хрумванията си вид на закон, а и трябваше да мина през НС, отмяната им ще е въпрос на седмица-две.

  И тъй като това правителство ще управлява поне до есента, смятам, че д-р Семерджиев ще успее да разчисти Московите обилно наторени обори.

  А, и да не забравя: да върне към живот бастисания от Москов Фонд за лечение на деца!


  Нередност?
 • 2
  val1320 avatar :-|
  val1320
  • - 1
  • + 3

  Докторе,а не беше ли Илко този,който купи шит компютри и принтери за общопрактикуващите лекари за около 5 000 лв.парчето преди години,когато мощен комп по това време можеше да се купи за 500 лв?!Целият хаос в здравеопазването тръгна от Илко и оня фашист с тънките мустачки от "Пирогов"!Кой направи лекарите търговци-не беше ли Илко,а?Бог да пази България!

  Нередност?
 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 1
  • + 2

  До коментар [#2] от "val1320":

  Ако репликирате мен, ще отговоря само на сериозните неща, не и на градските легенди за 5-те хил. лв.
  Темата за статута на болниците е много голяма, но смятам поставянето й е безсмислено.
  Да, кабинетът Костов направи болниците дружества по смисъла на Търговския закон. Дотогава държавните болници бяха на подчинение на МЗ. Статутът на няколко болници, обаче, остана непроменен: Правителствена, ВМА, МВР ,Транспортна, както и на психиатриите и спешните центрове. И в момента те не са търговски дружества, управляват се от директор, нямат борд, подчинени са на МЗ или на съответното министерство: МО, МВР, Мин. на транспорта.
  И за да не мислите, че този модел е съвършен, ще дам примера с ВМА, която стана символ на лошо управление, като при директорството на проф. Тонев достигна задлъжнялост от 120 млн. лв.

  Каква е драмата с болниците търговски дружества? Никаква.

  И в момента МЗ контролира и болниците търговски дружества. В борда на всяка от тях има представител на министерството, директорът се назначава от борда и не е имало случай да е назначен директор преко волята на министъра. МЗ изготвя всякакви инструкции и заповеди за управлението на болниците. Москов също така се канеше да направи централизирани търгове за лекарства за всички лечебни заведения. И в този случай статутът на болниците не бе пречка. Поставянето в началото на мандата на Москов на болниците в карето на МА под обща "шапка" с шеф на борда Красимир Ангарски не попречи трупането на задължения да продължава.

  Плашат хората с възможността търговското дружество да фалира или да бъде приватизирано. Наистина не една болница е била заплашвана от доставчици със запори, но нито една не е фалирана по тази причина. Закриването на болници в последните години е било или заради липса на пациенти, или недостиг на специалисти и до една са били малки лечебници със 100% общинска собственост и в отдалечени райони.

  Причината болниците преди 15 г. да станат търговски дружества бе смятано тогава като първа стъпка към последващата им приватизация. Това обаче не се случи. Повечето болници са в забранителен списък - никой не възнамерява да ги приватизира, а и едва ли някой би искал да ги купи - издръжката им е прекалено скъпа, а печалбата - съмнителна.

  Могат ли болниците да се върнат на подчинение на МЗ?

  Да, могат. Начините са два: по ТЗ чрез производство по ликвидация, като се поканят кредиторите да предявят вземанията си или да бъдат отново преобразувани със закон, както преди 15 г.
  Дълговете, обаче, не могат да бъдат опростени със закон. Затова остава въпросът кой ще покрие досегашните задължения от 500 млн. лв? Ами загубите занапред?

  Смяна на статута на болниците сама по себе си няма да промени нищо, докато не се смени модела да се плаща на регистриран пациент по клинична пътека. Така скоро пациентите ще станат повече от населението на страната и няма как НЗОК да посрещне растящите като лавина разходи.  Нередност?
 • 4
  val1320 avatar :-|
  val1320
  • - 1
  • + 2

  Градски легенди ли?!И гинекологичните столове за ОПЛ ли са градски легенди?Кому са нужни-и най-простата циганка няма да иде при ОПЛ,за да я прегледа гинекологично,да не гововрим за всяка уважаваща себе си жена!Да,ама стоят си в лекарските кабинети гинекологичните столове-вярно,жени не се преглеждат,ама стават за подреждане на милионите бумаги,които се печатат!Или-ножиците за гипс,гастроназални сонди,хирургични игли(5 размера!) в кабинетите на специалистите,пък бил той и психиатър?!Кой нормален човек ще иде да си сваля гипса или да го шият в първия изпречил се пред очите му лекарски кабинет, а и кой ли нормален лекар би се заел да стори това,ако няма профлирана специалност?!Ами откритите безброй частни болници, в които няма спешни кабинети,патоанатомия,морга ако щеш?И които препращат веднага "гюбрето" в Окръжните болници?И в крайна сметка-Илко е просто зъболекар,дентист,а не клиницист-аман от всезнайковци навсякъде!

  Нередност?
 • 5
  val1320 avatar :-|
  val1320
  • - 1
  • + 1

  п.с.:...и ще призная д-р Илко за голям мед.стратег тогава,когато надене на стоматолозите същият хомот,който е надянат на лекарите!

  Нередност?
 • 6
  shisharko avatar :-|
  shisharko
  • - 1
  • + 1

  Много добре, но на мене не ми се струва редно служебно правителство да почне да предприема някакви радикални действия и промени. Не ми се струва много легитимно. Да, след Москов сигурно е хаос с всичките недомислици от рода на пръстовите отпечатаци.

  Но на мен ми се струва по-редно служебния министър да 'държи фронта' и да се заема с най-належащите проблеми, а структурните такива да ги остави на следващото, избрано от хората правителство. То поне ще има парламент и гласоподаватели, пред който да отговаря.

  Или пък тези са се запретнали да управляват дълго време??

  Нередност?
 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  ...и НЗОК пак ще тръгне към алено червено!

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал