Въпреки предизборната риторика, Румен Радев загърби темата за санкциите срещу Русия

Според президента единството на ЕС и притесненията на европейските граждани за икономическата и социалната сигурност са по-важни въпроси

Президентът Румен Радев разговаря и председателят на Европейският съвет Доналд Туск.
Президентът Румен Радев разговаря и председателят на Европейският съвет Доналд Туск.    ©  Francois Lenoir
Президентът Румен Радев разговаря и председателят на Европейският съвет Доналд Туск.
Президентът Румен Радев разговаря и председателят на Европейският съвет Доналд Туск.    ©  Francois Lenoir

"Санкциите изобщо не са темата към момента", каза президентът Румен Радев след срещата в Брюксел с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Изказването беше очаквано, тъй като мнението на Радев, че санкциите наложени от Европейския съюз на Русия трябва да отпаднат беше едно от най-противоречивите му позиции по време на предизборната кампания. Заради подобни мнения Радев беше определен и от западни медии като про-руски настроен политик.

Ден по-рано Радев, който е на първото си посещение в чужбина след встъпването си в длъжност на 20 януари, даде интервю за онлайн изданието euractiv, в което каза, че не вижда каква е практическата полза от санкциите, докато загубите са очевидни. "Опасявам се, че новата американска администрация ще възстанови диалога с Москва, а ЕС ще остане заложник на санкционната война", посочи президентът.

По-късно Радев се срещна и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който заяви, че сега не е моментът, в който да се обсъжда падането на санкциите. Президентът се въздържа от коментар по темата. Двамата са обсъдили в по-общ план отношенията между ЕС и Русия, аспектите на бежанския проблем, както и какво още ЕС може да направи за България в това отношение. Юнкер подчерта, че среща разбиране у Радев за плановете на ЕК да подпомогне засилването на военното сътрудничество между страните-членки

Председателят на ЕК каза, че забавената номинация за български еврокомисар не представлява проблем и изрази личното си предпочитание да е жена. Преди това Радев изрази убеждението си, че служебното правителство не бива да назначава новия български европейски комисар, пост, който стана вакантен след оставката на Кристалина Георгиева в края на миналата година. По думите му тази задача трябва да бъде оставена за следващия редовен кабинет. Това означава, че България няма да има представител в ЕК за поне пет месеца, което вероятно ще е прецедент.

Пред председателя на Европейския съвет Доналд Туск българският президент е поставил въпроса за необходимостта от засилване на помощта към България за охрана на границите, на което Туск е отговорил, че се нуждае от повече информация. По думите на президента той е повдигнал въпросите са реадмисията (т.е. за обратното връщане на мигрантите в техните страни), както и за реформата на Дъблинското споразумение (което изисква нелегалните мигранти да бъдат връщани в страната, през която са влезли на територията на ЕС), така че граничните държави да не се превръщат в буферни зони.

От думите на Румен Радев стана ясно, че са били обсъдени също ефектът от "Плана Юнкер" и бъдещето на кохезионните фондове след 2020 г., когато изтича действието на настоящият бюджет на ЕС. "Планът Юнкер" изисква използването на финансови инструменти, а не грантове, като България получава най-много пари на глава от населението в ЕС, но проектите са малки и често са били финансирани и досега, но по други пера на европейския бюджет. В момента пък тече дебат как да бъдат реформирани кохезионните фондове (по които България получава средства за магистрали или социални инвестиции), за които очаква да бъдат свити след 2020 г. за сметка на други програми на ЕС.

По време на двудневното си посещение Румен Раден има срещи и с председателя на на Европейския парламент Антонио Таяни, както и с Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, като ще посети и командването на пакта в Монс. Подобни визити вече се превърнаха в традиция за българските политици и от тях обикновено се очаква да покажат първоначални индикации за характера на провежданата от тях политика.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  matera avatar :-|
  matera

  с тихия преврат, който направи БКП в страната ни и тази военна хунта дето ни назначи /Герджиков продължава да назначава генерали в првителството си/няма да стигнем до никъде.

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Каквито и програми да заменят кохезионните фондове, нашите страни пак ще взимат същите пари. ЕС не може да си позволи да загърби малките държави, защото те много лесно могат да се ориентират отножо на Изток.

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Между другото, военната хунта от НАТО доста добре ще им разрита кошера на "Нощните ездачи" в БСП.

 • 4
  velian avatar :-|
  volarok

  Естествено, че Радев ще загърби проруската риторика, защото БСП се канят да дойдат на власт и да папат от еврофондовете. Поне до 2020 г., ако не се издънят дотогава. После, като свършат парите от ЕС, ще се отдадат на партийни заеми от руски банки.

 • 5
  bulgaroid avatar :-|
  az

  Загърбил друг път, предимно за Русия е говорил, само с Туск не е посмял. Четете чуждестранни новини там си пише.

 • 6
  velian avatar :-|
  volarok

  [quote#5:"az"]Загърбил друг път, предимно за Русия е говорил, само с Туск не е посмял. Четете чуждестранни новини там си пише. [/quote]Това е само за пред медиите, за да омилостиви РИСИ, още повече, че е възможно и някакви пари да са дошли по тази линия. БСП вече скочиха против този институт, поради причината, която съм посочил в #4. Поне още 3 години БСП ще се прави на проевропейска партия, с лек проруски акцент само около предизборните кампании. Тази политическа шизофрения е лесно обяснима - парите идват от Европа, а електоратът й е русофилски. Ако от Русия започнат да идват повече пари, отколкото от Европа, което няма как да стане, БСП ще стане открито проруска партия. Случаят с "русофилската" насоченост на Радев и БСП за мен е решен.
  По-интересно ми е обаче, защо Решетников "освети" Радев, като проруски кандидат и дали всъщност не го предпази по този начин, откъдето може да е дошло и уволнението му от РИСИ. Интересна беше и истеричната реакция на К. Нинова срещу Решетников. Убеден съм, че става въпрос за определени суми, раздавани напред-назад и някой е останал извън хранилката. Убеден съм също така, че Решетников е българофил, така че би могло да му се предложи занапред да работи за българската кауза: "Леонид Решетников: «Болгары никогда не предавали Россию!»" - http://www.stoletie.ru/slavyanskoe_pole/leonid_reshetnikov_bolgary_nikogda_ne_predavali_rossiju__2010-03-03.htm

 • 7
  bulgaroid avatar :-|
  az

  До коментар [#6] от "volarok":

  Защо да омилостивява,за какво, да не е куче на кайшка. Тия филми сме ги гледали Радев е кукла на конци на БСП и КГБ говори каквото му кажат .

 • 8
  gl_avatar avatar :-|
  gl_avatar

  Част от хората искаха военни начело на държавата за да я оправили Видите ли. Е сега ще е сато с царя напредък да дрънка. Апропо и янките чакат същото а през това време азиатците работят неспирно.

 • 9
  velian avatar :-|
  volarok

  [quote#7:"az"]Защо да омилостивява,за какво, да не е куче на кайшка. Тия филми сме ги гледали Радев е кукла на конци на БСП и КГБ говори каквото му кажат . [/quote]Пак казвам: БСП чакат едни пари от еврофондовете до 2020 г., поради което са казали на Радев да говори пред официалните ЕС институции, че се придържаме към общата политика на Съюза. Какво говорят пред медиите, е друга работа и то е за пред Русия и за пред склерозиралия електорат. Какво ще се случи след 2020 г., е друга бира и тогава ще се разрази същинската битка за съдбата на България - към ЕС или към Евразия. Дотогава нито БСП, нито ГЕРБ, нито ДПС ще смеят да скочат на ЕС. Причината е, че България полуава най-големи средства по оперативните програми на глава от населението, които въпросните играчи се надяват да опапат. От Русия няма как да дойдат такива пари, нито сега, нито занапред. От Русия ще идват партийни заеми, като този на Марин льо Пен или иднивидуални подкупи за партийните лидери. Тази схема обаче бие на очи, така че на руснаците ще им се наложи да са по-изобретателни завбъдеще. Няма да им е лесно и на тях ;)

 • 10
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#5] от "az":

  Явно не разбираме английски:

  http://www.macmillandictionary.com/dictionary/british/on-the-eve-of-something

  http://bnr.bg/en/post/100789936/eu-nato-strategic-choice-of-bulgaria-president-radev-says
  http://sofiaglobe.com/2017/01/30/in-brussels-bulgarian-president-radev-calls-for-even-greater-eu-support-in-securing-external-borders-against-illegal-migration/

  Казва се, че преди срещата го е повдигал на въпрос, а на срещата - не. Точно както пише в статията.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход