Радев: Възпиращата роля на НАТО трябва да върви с диалог с Русия

Президентът смята, че сътрудничеството между Алианса и Москва е неизбежно, за да се възпре международния тероризъм и Ислямска държава

"Засилването на възпиращата роля на НАТО трябва да върви ръка за ръка с диалога с Русия, за да се намалят рисковете и да се избягват инциденти", каза президентът Румен Радев по време на пресконференцията след срещата си с Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Разговорът между двамата беше част от двудневната визита на президента в Брюксел. Радев отговаряше на въпрос дали санкциите срещу Русия трябва да бъдат облекчени и дали НАТО трябва да има по-добро сътрудничеството с Москва.

На същия въпрос Столтенберг отговори, че диалогът с Русия никога не е спирал, но той трябва да се базира на сила. "Ние не искаме конфронтация, ние не искаме нова Студена война, но то [разполагането на допълнителни сили по източния фланг на НАТО- бел. ред.] е ясен сигнал, че съюзните са готови да се защитават едни други", беше категоричен Столтенберг. Радев пропусна да коментира въпроса за санкциите, докато Генералният секретар на НАТО, каза, че пактът няма отношение към тях, но той ги подкрепя.

Президентът Радев продължи с твърдението, че основните заплахи сега , "както и президента Тръмп сподели" са международния тероризъм и Ислямска държава. "Тези са заплахи няма как да бъдат преодолени ако не се обединят усилията на НАТО и на Русия", допълни той.

Генералният секретар на НАТО похвали усилията на България да участва във военните инициативи на пакта, както и заявеното желание за увеличаване на военните разходи. Столтенберг специално подчерта течащите в момента военноморски учения в Черно море с участието на България, както и участието на страната в мисии в Украйна и Афганистан. От своя страна българският президент каза, че страната ще направи всичко възможно да покрие заложеният праг от 2% от БПВ за военни разходи.

Румен Радев каза, че самият факт за неговото посещение в НАТО още в началото на мандата му е доказателство за отношението му към Северноатлантическия алианс. "За нас в България той остава изключително важна организация за защита на сигурността на страните членки, както за гарантиране на сигурността в чужбина. Ние подкрепяме усилията на НАТО за отбрана и възпиране".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  bulgaroid avatar :-|
  az

  На тоя само Русия му е в устата. Кажи нещо за България. Чак обидно става за народа.

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "az":

  На автора ли? Защото президента преимуществено говори за Русия, когато го питат. А те го питат доста често. Освен това не виждам нищо по-нормално от това в НАТО да си говорят за основен военен съперник.

 • 3
  emil_ avatar :-|
  emil

  Ясно е че си имаме троянски кон за президент. Не случайно най важните информации на НАТО никога не се свеждат до нас.

 • 4
  bannobannov avatar :-|
  bannobannov

  Мноого станахте "западняците". Защо е лошо да има доалог между НАТО и Русия за Ислямска държава!? Или вие сте по принцип "против". Поздравявам Радев, че е последователен в действията си

 • 5
  zakkwild avatar :-|
  zakkwild

  Радев, възпиращата роля на НАТО е и главно и основно за разпищолилия се Путин и Русия. Как да ги съчетаем тези неща? Просто питам.

 • 6
  velian avatar :-|
  volarok

  Радев се опитва да ходи на въже (пред медиите се застъпва за сближаване с Русия, но на официалните срещи споделя мнението на останалите от ЕС и НАТО), но скоро ще му се наложи да се определи. Явно тук има някаква заигравка с РИСИ или с някои определени руски среди. Като спре финансирането оттам или като минат изборите у нас, Радев и БСП определено ще засвирят на евроатлантическата свирка, зер има едни еврофондове за усвояване до 2020 г. А до изборите ще посвирят на тънката струна на проруските чувства на изкуфелия бесепарски електорат. Аз обаче не съм убеден, че този електорат е доволен - какво е това НАТО, не може ли открито да се заяви, че сме за съюз със ССС..., пардон, с Русия, за излизане от ЕС и за влизане в Евразия? Време е вече да се удари по масата и всички соросоиди да бъдат поставени на място.
  Ех, горките хора, съжалявам ги и този път ще останат излъгани.

 • 7
  velian avatar :-|
  volarok

  [quote#5:"zakkwild"]Радев, възпиращата роля на НАТО е и главно и основно за разпищолилия се Путин и Русия. Как да ги съчетаем тези неща? Просто питам.[/quote]Именно. Казаното от Радев е до голяма степен нонсенс. Русия си мисли, че тя меже да диктува на НАТО, нежели те да я възпират. Какъв ти тука диалог?!

 • 8
  qqs55312357 avatar :-|
  qqs55312357

  "...Защо е лошо да има доалог между НАТО и Русия за Ислямска държава!?...." Не, не е лошо, но за какво ще е диалога? Как основните участници да си разпределят територията на Сирия, която вече само формално съществува като държава? Като се "разберат", ако това все пак се случи, какво ще направят? Ще предприемат общи военни действия срещу ДАЕШ, при които ще избият много мирни жители, имащи нещастието да живеят на тази територия и ще разселят терористите по целия свят да си отмъщават? По какво се различават действията на ДАЕШ с тези на останалите сеещи смърт в региона? Въобразява ли си някой, че на тази територия някой с военни средства може да извоюва победа, с която района да се омиротвори? Очевидно г-н Тръмп си мисли, че САЩ са далече и с изолация могат да се опазят, което не е толкова сигурно, но за Русия и Европа е сигурно, че не е така, Турция, която се намеси вече стана арена на не един атентат от страна на засегнати интереси на воюващите, които нямат какво повече да губят. Времето ще покаже какво ще се случи с останалите външни участници тръгнали да реализират "националните" си интереси и да налагат с оръжие мир по собствените си разбирания...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход