Лобито на Цацаров оглави и най-големия съд в страната

Бившият прокурор Стефан Милев беше сложен временно за председател на Софийския районен съд

Стефан Милев е съдия от шест месеца, но каза, че познава добре проблемите на районния съд
Стефан Милев е съдия от шест месеца, но каза, че познава добре проблемите на районния съд    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Стефан Милев е съдия от шест месеца, но каза, че познава добре проблемите на районния съд
Стефан Милев е съдия от шест месеца, но каза, че познава добре проблемите на районния съд    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Мнозинството в съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС), лоялно към главния прокурор Сотир Цацаров, очаквано избра бившия прокурор Стефан Милев за временен ръководител на най-големия съд в страната - Софийския районен съд (СРС). Кандидатурата на Милев, за която се разбра миналата седмица, беше внесена от осем членове на колегията минути преди заседанието на ВСС.

Според малцинството членове на съвета това е станало в нарушение на Закона за съдебната власт и пренебрегвайки волята на общото събрание на съда, което е издигнало две други кандидатури за поста - на съдиите от СРС Албена Ботева и Борис Динев. Те бяха предложени на ВСС от председателя на Софийския градски съд Калоян Топалов. Към общото събрание на съдиите от СРС има критика, тъй като в поканата за неговото организиране председателят на СРС Методи Лалов припомнил на съдиите текста от Закона за съдебната власт, който казва, че участието е задължително, като е добавил, че неявяването по неуважителни причини ще доведе до образуване на дисциплинарни производства.

Миналата седмица съдии от СРС се събраха на протест пред сградата на съвета именно заради намерението на ВСС да пренебрегне решението на общото им събрание.

Как се стигна дотук

Постът беше освободен, след като в края на миналата година председателят на СРС Методи Лалов подаде оставка, след като ВСС започна поредната проверка в съда, вместо да отговори на призивите му за решаване на проблемите. Преди две седмици ВСС сезира и главния прокурор заради обществена поръчка, възложена от Лалов.

Кандидатурата на Милев е внесена като извънредна точка малко преди заседанието. Под нея са се подписали председателят на ВАС Георги Колев, представляващият ВСС Димитър Узунов, Галя Георгиева, Милка Итова и Даниела Костова (от съдийската квота) и Каролина Неделчева, Светла Петкова и Мария Кузманова (от парламентарната). Общото между тях е, че са част от стабилното мнозинство, което налага кадровата и дисциплинарната политика на главния прокурор Сотир Цацаров в съда, а преди разделението на ВСС на две колегии и в прокуратурата.

Изслушването

По време на изслушването му Стефан Милев отказа да отговори на въпроса на члена на съвета Камен Иванов кой е говорил с него за номинацията му. В защита на Милев се впусна Димитър Узунов, който каза, че пръв е подписал предложението за номинацията му. Милев обясни, че вече е избрал заместниците си и ще ги предложи за гласуване от общото събрание на съдиите. Той каза, че е информиран за състоянието на съда, тъй като познава много от съдиите, с които е бил и състудент. Съпругата на Милев е съдия в СРС.

Очаквано фаворитът на мнозинството беше избран с 8 гласа. Преди гласуването председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова колегите си да не показват, че този "палиативен" избор е на принципа "който има вуйчо владика, ще успее", и припомни констатациите на Европейската комисия, че назначенията в съдебната власт са безпринципни.

Кой е Стефан Милев

Стефан Милев влиза в системата през 2006 г. като младши прокурор в СГП, където остава до 2009 г. През този период той е атакуван от ДСБ заради отказа му да разследва съмнения за корупция в пътния фонд. През 2009 г. става редови прокурор в районната прокуратура в София, като работи в отдела за противодействие на престъпленията срещу собствеността. Командирован е като постоянен преподавател в Националния институт на правосъдието.

Автор е на няколко наръчника за младши магистрати, както и на монографията "Бързото производство по НПК". През 2014 г. Милев влиза в екипа на новоизбрания районен прокурор Петър Белчев, като става негов заместник и ръководител на втори отдел на СРП. Като прокурор той публично критикува предложенията за промени в конституцията, свързани с разделението на Висшия съдебен съвет. В края на 2015 г. той участва и се класира в два конкурса - за прокурор в градската прокуратура и съдия в градския съд. Встъпва като съдия през юли 2016 г.