🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Здравната каса въвежда непрекъснат търг за лекарства за хепатит С

Предвижда се процедурата да бъде постоянно отворена и в момента, в който се появи участник с по-ниска цена, той ще може да спечели поръчката

Ръководената от д-р Глинка Комитов институция въвежда непрекъснат търг - ако на единия ден една компания печели, на другия може да бъде отстранена с по-ниска цена.
Ръководената от д-р Глинка Комитов институция въвежда непрекъснат търг - ако на единия ден една компания печели, на другия може да бъде отстранена с по-ниска цена.
Ръководената от д-р Глинка Комитов институция въвежда непрекъснат търг - ако на единия ден една компания печели, на другия може да бъде отстранена с по-ниска цена.    ©  Юлия Лазарова
Ръководената от д-р Глинка Комитов институция въвежда непрекъснат търг - ако на единия ден една компания печели, на другия може да бъде отстранена с по-ниска цена.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дори с цената на нарушения на лекарствения закон Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е решила да бъде упорита в желанието си пациентите да се лекуват не с назначените от лекарите медикаменти, а с икономически най-изгодните. Това става ясно от обявената за четвъртък публична процедура по отварянето на офертите на три фармацевтични компании, които предлагат лекарства за лечение на хепатит С.

На своеобразния търг, в който три компании – MSD, AbbVie и Gilead, вероятно ще предлагат все по-ниски цени, за да бъде предпочетено тяхното лекарство, ще могат да присъстват пациенти и медии. Според писмата на НЗОК до компаниите става дума за своеобразен отворен търг и ако на другия ден различна от избраната компания предложи по-ниска цена, тя ще бъде предпочетена веднага. Същото може да се повтори всеки възможен ден, в който някой предложи по-ниска цена.

Проблемите в случая са няколко. Възможността здравната каса да избира икономически най-изгоден медикамент не съществува нито в закон, нито в подзаконовата нормативна уредба. Освен това тя избира от лекарства, които нямат еднакво действие, и по този начин лишава пациентите и лекарите от избор между три продукта. Междувременно тя лиши пациентите от лечение, докато тече незаконната процедура, и след това се поправи, като допусна 150 от тях до терапия.

Самата институция "непрекъснат търг" може да изглежда добре за бюджета на здравната каса, но не създава никаква сигурност у лекарите, пациентите и компаниите.

Асоциацията на научноизследователските компании, която обединява оригиналните компании, работещи в България, изпрати писмо до НЗОК и здравния министър д-р Илко Семерджиев, в което настоява процедурата да бъде спряна, защото е незаконна, защото не е в интерес на пациентите и не дава правна сигурност на никого.

От друга страна, прецедентът може да отвори възможността НЗОК да процедира по неписани никъде правила с всички останали лекарства.

Какво се случи

Преди по-малко от месец стана ясно, че здравната каса вече е избрала продукта на една от фирмите – MSD. Заради протеста на пациентите и лекарите, че са лишени от другите два медикамента, както и заради писмата на фармацевтичните фирми с протест, че не са били третирани при равни условия, НЗОК реши да се поправи и да направи нова процедура.

"Междувременно заради обществения натиск спешно бяха разгледани документите и на 150 забавени пациенти и им беше отпуснато лечение. В същото време обаче много други болни чакат изхода от процедурата и трябва да започнат наново да събират документи, за да кандидатстват за лечение", коментира Силвана Лесидренска, председател на сдружението на пациентите "Хепактив".

Какво може да се очаква

С предстоящата процедура здравната каса още по-рязко затъва в нарушение на нормативната уредба. След предишния непрозрачен избор пациентите заведоха дело срещу антихуманните и немедицински критерии за избор на терапия, а фармацевтичните компании обявиха, че ще си търсят правата в съда и в Комисията за защита на конкуренцията.

В сегашния случай е ясно, че процедурата е незаконна, но фармацевтичните компании смятат да се явят.

В писмото на асоциацията се казва, че самата процедура за избор на лекарство по разходна ефективност не е разписана никъде в закона. Няма критерии, по които да се сравняват различни терапии на различни заболявания и в случая става въпрос за произволно създаване, променяне и прилагане на критерии. Освен това в документа се казва, че няма законови гаранции за еднакво третиране на участниците, а правилата и условията се променят в хода на процедурата, което поражда непредвидимост и съмнения за обективност.

"Касата реши, че процедурата не е направена както трябва, и покани компаниите отново. Новото договаряне не може да оздрави механизъм, който е порочен в самия си фундамент, защото участниците не получават никаква правна сигурност, а правилата се променят в движение. Ако се въвеждат подобни механизми, трябва да бъдат нормативно уредени, иначе говорим за административен произвол", коментира Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании.

До момента медии не са били допускани до преговори на НЗОК за отстъпки, тъй като цените и условията са конфиденциални. Явно в случая ще направи изключение.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  edin131 avatar :-|
  Nikoi
  • - 1
  • + 1

  пациентите ще почнат да се лекуват с това ,което искат те и с най скъпото ,като вземат да почнат да си плащат реални осигуровки покриващи високите им изисквания ,сега близо 4 милиона са с 0 лв осигуровки ,държавата им покрива този разход от данъците на другите 2.5 милиона и то на символични нива ,затова е грубо ,нагло и арогантно като ми излезе някой и каже как бил осигурен и как касата го ощетявала ,щото не му разрешила да взема за 30000 годишно лекарства ,а вноските му ,щото е пенсионер от 1999 година насам са точно 0 лв ,е ,кой да му ги плати ,като той не ще ,бил беден ,държавата не ще ,касата не ще ,ами осигурява се в частен фонд ,дава 2400 лв на година , след 10 години събира пари и почва да се лекува от собствения си джоб с това ,което лекарите му изписват ,а то е най скъпото , тогава може да има големи претенции и да е недоволен от някого или от качеството или лекарствата ,касата правилно подхожда по въпроса ,даже е много либерална ,че отпуска средства за лечение на безхаберници дето не са си гледали здравето никога ,не са посетили един профилактичен преглед и докорите ги броят само за мародери .

  Нередност?
Нов коментар