Член на ЦИК: Провалът на машинното гласуване не води до касиране на изборите

Същественото е, че с бюлетината избирателят има възможност да упражни конституционното си право на глас

Дори да се провалят усилията на ЦИК да осигури машинно гласуване на предстоящите избори, това по никакъв начин не може да е основание да се касират резултатите от изборите. Това важно уточнение направи днес говорителят на ЦИК Александър Андреев на първия брифинг на комисията в настоящата кампания в отговор на въпрос на "Капитал" доколко са основателни изказаните от някои политици опасения, че ако няма машина за гласуване във всяка секция, това е нарушение на закона и може да доведе до касиране на изборите.

Такава теза защитаваха например двама депутати от РБ през последните дни (Димитър Делчев и Антони Тренчев от ДБГ). Същата теза развиха и колегите им бивши депутати от РБ, а сега от Нова република Петър Славов и Мартин Димитров, по чиито жалби срещу ограниченото машинно гласуване бе образувано дело във Върховния административен съд(ВАС).

Гласуването с машини е възможност, наравно с гласуването с бюлетини; дори да няма опция за машинно гласуване, опцията с бюлетини остава, а същественото е, че избирателят е имал възможност да упражни конституционното си право на глас. В този смисъл, дори да не се яви изпълнител по обявената обществена поръчка или пък този изпълнител не успее да покрие изискванията на обществената поръчка, това не би довело до основание да се атакуват изборите, беше позицията на Андреев.

Това важи включително и при положение, че въобще няма машинно гласуване в нито една изборна секция, а не само при ограничаването му до 500 секции, защото обществената поръчка ще се обяви за всички 13 000 машини наведнъж и ако пропадне, това ще означава, че никъде няма да има машинно гласуване. Иначе, дали една обществена поръчка се обявява за 500 или за 13 000, условията са едни и същи, каза Андреев.

Уточнението е съществен елемент, защото само за един ден ЦИК директно си промени мнението за възможността практически да се осигурят машини за гласуване във всички секции при спазване на правилата и гарантиране на сигурността. Само за един ден институции и експерти изпаднаха в директно противоречие по въпроса дали има време и потенциал да се проведе обществена поръчка и да се извърши сертифицирането на 13 000 машини за гласуване до датата на изборите на 26 март, като най-голямо отстъпление направи ЦИК, откъдето до момента твърдяха, че това е практически невъзможно. Същевременно всички отчитат вероятността обществената поръчка за машини за гласуване, която предстои да бъде обявена, да се провали.

Във вторник по делото пред ВАС, образувано срещу решението на на ЦИК да ограничи машинното гласуване само до 500 секции в страната, представителите на комисията Румяна Сидерова и Катя Иванова (членове на ЦИК) представиха на съда писмо на ДАНС в подкрепа на тезата за практическата неизпълнимост на повсеместно машинно гласуване. В него се казва, че за цялостна проверка и сертифициране на машините трябват 6 месеца. По тази причина и съдът взе отношение по твърденията на ЦИК за практическата невъзможност да въведе повсеместно тази опция: "Доводите на ЦИК при приемане на оспорваното решение, както и в съдебно заседание касаят трудности, респ. невъзможност ЦИК да изпълни законовите разпоредби за машинно гласуване. ...Но в случая ЦИК няма право на преценка, тъй като законът я задължава да осигури правото на избирателите да гласуват с бюлетина за машинно гласуване. Доводите за физическа невъзможост това да стане са неотносими към съдебното производство. Съдът извършва единствено преценка за законосъобразност на решението на ЦИК. При противоречие с разпоредба от закона съдът е длъжен да отмени решението на ЦИК. Той не може да изследва дали законовите разпоредби са изпълними".

В четвъртък обаче на брифинга на ЦИК тази позиция звучеше точно обратното – технически е напълно възможно да се извърши одитът и сертифицирнето на машините и в много по-кратък срок, даже на президентските избори 500-те машини за гласуване били проверени за около седмица от експерти на БАН.

На въпрос защо тогава се е получило това разминаване в позиците на комисията, която два дни по-рано представя доказателества, че ДАНС препоръчва 6-месечен срок за одит, а сега твърди, че това може да стане и за седмица, отговорът беше – няма промяна в позицията. Писмото на ДАНС всъщност било отговор на запитване на ЦИК във връзка с нуждата от одитиране на машините за президентскит избори, ДАНС отказала, но това било само мнение.

Малко след края на брифинга на ЦИК, на който бе поставен този въпрос, на сайта на ДАНС бе публикувано съобщение, чийто основен подтекст е, че ДАНС няма отношение към проблема.

ДАНС няма законова компетентност за проверката и сертифицирането на системи и мрежи за некласифицирана информация

Във връзка с подготовката за предсрочните парламентарни избори, насрочени за 26.03.2017 г., Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) не е получавала от страна на Централната избирателна комисия (ЦИК) запитвания за експертиза. По повод проведените на 06.11.2016 г. избори за президент и вицепрезидент на Република България ЦИК се е обърнала с писмо до ДАНС за участие на експерти от Агенцията в екип за проверка, тестване и сертифициране на машините за гласуване. В отговора си ДАНС е отказала участие. Държавната агенция "Национална сигурност" няма законова компетентност за сертифициране на системи и мрежи за некласифицирана информация.

В крайна сметка, днес стана ясно, че ако нещо осуети машинното гласуване, това няма да е липсата на финансови средства. След днешната среща на служебния вицепремиер по вътрешен ред и сигурност Стефан Янев, който отговаря за провеждането на изборите, с отговорните институции за провеждането на машинно гласуване, той обяви, че кабинетът има готовност да осигури необходимите ресурси, въз основа на обявена обществена поръчка и подписан договор.

Засега обаче е ясен само ориентировъчният брой на машините, които е планирано да се осигурят – около 13 000, съобразно броя на избирателните секции, завишен с 10 %. Самата поръчка трябва да бъде организирана от ЦИК, а в комисията още обсъждат параметрите и нямат представа какво ще правят. Тепърва предстои да се решава дори дали машините да бъдат купени или наети, както и да се уточнява необходимата сума. "Оставете ни малко време да вземем разумно решение", призова Нейкова.

Същевременно в четвъртък вицепремиерът Стефан Янев също се изрази уклончиво за възможността да се осигурят машини: "Има един специфичен въпрос, който е свързан с машините и машинното гласуване. Оставих го накрая, защото има известен потенциал за допълнително объркване и забавяне на целия процес. Той е свързан със сертифицирането на тези машини съгласно българското законодателство. Окуражени са държавните институции да идентифицират възможен ли е и имаме ли такъв потенциален сертификатор, който може да извърши тази дейност,за да се препоръча на ЦИК да се обърнат към него с цел е пестене на време и евентуално на средства или да се търси възможност за външен такъв", каза Янев, цитиран от "Фокус".

Неуместно е да се говори за вина и отговорност във връзка с мешинното гласуване, ЦИК няма вина, коментираха членовете на комисията. ЦИК няма никакво забавяне, защото тя по принцип няма право да обяви обществена поръчка преди насрочване на съответните избори. Това е изрично становище на ВАС, постановено по дело във връзка с местните избори през 2015 г., кгато съдът е отменил като преждевременно решение на ЦИК за определяне на членове на общинските избирателни комисии преди издаване на указа на президента.