По вода и ръжда
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

По вода и ръжда

"ВиК Свищов" отдавна страда финансово, но водната реформа се оказва възможно решение на проблемите.

По вода и ръжда

Водната реформа се оказва пълна с неясноти за общините, в които трябва да се случи, а отговори засега липсват

Мила Чернева
20687 прочитания

"ВиК Свищов" отдавна страда финансово, но водната реформа се оказва възможно решение на проблемите.

© Надежда Чипева


Темата накратко

- За да има пари от ЕС за водния сектор, там трябва да се случи реформа, в рамките на която да се обединят ВиК дружествата в областни асоциации.

- След години на подготовка, конкретен план за водната реформа все още няма и това личи най-добре в "пилотния проект" между "ВиК Свищов" и великотърновското "ВиК Йовковци".

- Без надзор и без напътствия общините трябва сами да решават как да проведат процеса, което води до хаос, забавяне и на места пълно блокиране.

През 2015 г., близо два месеца след като е поел поста кмет на Свищов, Генчо Генчев се изправя пред сложна задача. Той трябва да реши съдбата на местното ВиК дружество, което от години е на загуба. "Състоянието е не просто тревожно, а отчайващо", заявява общинският съветник Калин Костов по време на събрание през декември 2015 г. Наскоро откритата пречиствателна станция в града само ще натовари допълнително ВиК дружеството с разходи, с които то не може да се справи. "Водното дружество ще се присъедини към водната асоциация "Йовковци", искаме или не искаме", отсича кметът Генчев. Така започва водната реформа в крайдунавския град.

Тя, разбира се, не тече само в Свищов - 65 ВиК дружества в страната трябваше до края на миналата година да се обединят в 28 асоциации на областно ниво и така общините да предадат самостоятелността си в сектора, цените да станат адекватни, а секторът да може да се самоиздържа. Условието беше от онези, които България трябва да изпълни, за да получи пари за водна инфраструктура от ЕС. Ненужно е да казваме, че това все още не се е случило.

За да разберем защо, трябва да отидем в Свищов.

Брак по сметка

"ВиК Свищов" от известно време е на загуба и това не отричат нито кмета на Свищов Генчо Генев, нито изпълнителният директор на дружеството Ангел Беляков. Те си го обясняват с намаляващото население в района. "Потреблението е намаляло, оттам и приходите, не можем да инвестираме, загубите продължават да се увеличават, авариите също", обяснява Беляков пред "Капитал". Друг проблем с дружеството е, че е понасяло загуби за сметка на други общински дружества. Пример е отношенията на ВиК Свищов с МБАЛ "Д-р Димитър Павлович". Болницата също е в лошо финансово състояние и заради това са й опростени дългове: първо 176 хил. лева са били опростени срещу предоставянето на недвижим имот – гаражи, от които ВиК едва ли има особена нужда, а след това 86 хил. лв. са напълно опростени в края на 2015 г. "Тогава не беше толкова лошо финансовото състояние на ВиК Свищов, но пък финансовото състояние на болницата беше още по-недобро", обяснява председателят на общинския съвет Кристиян Кирилов.

Именно заради финансовото си състояние, губещото ВиК дружество има интерес да се присъедини към по-голямото "ВиК Йовковци", което обслужва община Велико Търново. Те са в една област и за разлика от други места в страната, имат сравнително лесната задача да обединят само две дружества и да получат право да кандидатстват за европейско финансиране за инфраструктура. "В Свищов имаме крещяща нужда от изграждане на пречиствателна станция за питейна вода, както и за реконструкцията на сега съществуващата водопроводна мрежа", обяснява Кирилов.

Така през септември 2015 г. общинският съвет на Свищов взима решение да се присъедини към великотърновското ВиК. И сравнително лесната задача се превръща в пълен хаос.

За нас багерите, за вас - хората

Още в началото става ясно, че ще е необходима известна доза изобретателност. Община Свищов предава ВиК-то си, но иска да запази независимост и ако случайно напусне асоциацията (виж карето), да не се озове без нищо.

Ето защо, докато предава публичните активи като тръби на водната асоцация, общинският съвет решава да запази частните активи на дружеството. В тях се включват багери и техника, които са прехвърлени от ВиК Свищов на общината. Причината е проста. "Възнамеряваме да създадем ново предприятие, с което да имаме възможност да си решаваме проблемите самостоятелно", казва кметът Генчев. "Идеята е, когато имаме нужда от ремонти и аварии, да може това дружество със сключен договор с ВиК Йовковци да поема част от техните ангажименти", обяснява Кристиян Кирилов.

Решено е машините да се прехвърлят в нообразувана фирма "Ремонтно-възстановителни дейности – Свищов" в края на декември. Месец по-късно решението на общинския съвет е отменено от самия него, по думите на един от съветниците "защото някой говори с МРРБ и оттам казаха, че не става така". Така или иначе, името на фирмата е заето, така че се регистрира ново - "Комунално стопанство и поддръжка" и то получава техниката.

Остава обаче другият ресурс на "ВиК Свищов", който не е ясно как ще бъде разпределен: хората. Тъй като Свищов не закрива дружеството, а само го преобразува и предава дейността му на асоциацията, появява се уместният въпрос дали 86 заети трябва да преминат към "ВиК Йовковци", да останат в старото, преобразувано дружество или да бъдат уволнени. За разлика от багерите, за този ресурс няма особен апетит: не е ясно дали новото ВиК има какво да прави с толкова много хора, но не е ясно и какво ще правят те в старото.

Единственият вариант е да бъдат разпръснати. Инженерите, техниците, въобще професионалният състав ще си намери място във "ВиК Йовковци" и ще извършва необходимите дейности на терен в община Свищов. Административният състав обаче би се дублирал, затова тук на помощ идва новосъздаденото дружество "Комунално стопанство и поддръжка". То ще приюти счетоводители, касиери и т.н.

Това е хубава идея, но тъй като хората не са багери, в нея има много потенциални проблеми. Например, на нов договор ли преминават хората или продължават стария? И ако е нов, това значи ли, че могат да бъдат освободени без дължимите обезщетения след шест месеца например? Или предвид че няма никакви подписани документи за това прехвърляне, какво ще стане, ако на мястото на управителя на "ВиК Йовковци" застане друг, който не одобрява този модел? Например може да се реши, че няма нужда от дейността на новосъздаденото дружество в Свищов, което ще действа като подизпълнител. "Няма гаранция, че дружеството ще има работа", обяснява Калин Костов, общински съветник в Свищов.

Има ли пилот в самолета?

Участниците в процеса твърдят, че са на финалната права. "Почти сме на заключителен етап, топката е в държавата и в областния управител. Предали сме активите на дружеството, представителите на държавата трябва да проверят активите на място дали отговарят на това, което сме написали", разказва кметът Генчо Генчев.

Всичко това се случва под пасивния поглед на водещия орган за водната реформа - Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). От МРРБ не отговориха до редакционното приключване на броя дали са давали напътствия и какъв е конкретният начин, по който трябва да се случва реформата. Това все пак е министерство, което получи почти 12 млн. лв., за да "укрепи структурите, участващи в процеса на реформиране на ВиК сектора".

"Не бих казал, че сме получавали наставления, защото и там има неясноти", казва деликатно кметът на Свищов. Калин Костов недоумява как МРРБ няма пътна карта за този процес, след като е ясно, че той ще се повтори на много места в страната.

Дяволът в детайлите

Този общински патриотизъм обещава да направи доста труден целия процес. "Опитали сме максимално да защитим интересите на община Свищов. Неслучайно издърпахме по-голяма част от активите, за да си останат в община Свищов и "ВиК Йовковци" да започне на стартова позиция", казва например Генчев. И това е само с две общини. Представете си го с 14, какъвто е случаят с Благоевград. Там община Кресна упорито отказва да се присъедини и дори направи референдум по въпроса. "Родителите ни, дедите ни са копали с кирки и лопати да я прекарат тая вода и сега да се одържави, някой да се разпорежда с нея, може и в чужда фирма да попадне", казва притеснен жител на общината пред БНТ. Освен сантиментална привързаност към водата жителите там се опасяват и че цената й ще се вдигне - което е много вероятно.

Защото след прехвърлянето на машини и хора идва по-трудното: оптимизацията на дейността. Причината за цялото това обединение е не просто да могат да се взимат европейски пари, а по-големите дружества да могат да пестят от мащаб, да инвестират повече за поддръжка и съответно, да таксуват нужната цена на водата. Така новото "ВиК Йовковци" тепърва ще трябва да реши какво да прави с дружеството, което придобива. Свищов няма да расте като население, болницата може отново да натрупа задължения, а ще трябват и дълго отлаганите инвестиции. Цената на водата в по-малкия град е по-висока от тази във Велико Търново, като вероятно това значи, че трябва да бъде вдигната и на двете места. Как ще реагират хората в Търново, ако водата им поскъпне заради Свищов, или тези в Свищов, ако болницата им фалира заради дългове към ВиК?

Всички тези въпроси тепърва ще търсят отговори. Ако съдим по примера край Дунава - те ще дойдат от практиката, а не отвън. Което може и да е по-добрият вариант дългосрочно.

Как се създава ВиК асоциация

Едно от условията на реформата е публичните активи - водопроводи, пречиствателната станция за отпадни води и т.н, да се прехвърлят от "ВиК Свищов" на общината, оттам - на асоциацията, която след това да ги предостави за ползване на оператора, който от тук нататък ще е "ВиК Йовковци". В асоциацията 35 на сто от гласовете са на държавата, а останалите 65 на сто се разпределят между общините, които се обслужват от един оператор. Председател на асоциацията е областният управител.

Целта е операторите да не се налага да стопанисват публичните активи (водопроводи и изобщо инфраструктурата), тъй като те са търговски дружества и това не е тяхна работа. Те обаче сключват договори с общините, които са собственици, за дългосрочна експлоатация на активите.

Темата накратко

- За да има пари от ЕС за водния сектор, там трябва да се случи реформа, в рамките на която да се обединят ВиК дружествата в областни асоциации.

- След години на подготовка, конкретен план за водната реформа все още няма и това личи най-добре в "пилотния проект" между "ВиК Свищов" и великотърновското "ВиК Йовковци".

- Без надзор и без напътствия общините трябва сами да решават как да проведат процеса, което води до хаос, забавяне и на места пълно блокиране.

През 2015 г., близо два месеца след като е поел поста кмет на Свищов, Генчо Генчев се изправя пред сложна задача. Той трябва да реши съдбата на местното ВиК дружество, което от години е на загуба. "Състоянието е не просто тревожно, а отчайващо", заявява общинският съветник Калин Костов по време на събрание през декември 2015 г. Наскоро откритата пречиствателна станция в града само ще натовари допълнително ВиК дружеството с разходи, с които то не може да се справи. "Водното дружество ще се присъедини към водната асоциация "Йовковци", искаме или не искаме", отсича кметът Генчев. Така започва водната реформа в крайдунавския град.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 3
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Водна реформа ще има едва когато смени начина на плащане на услугата - ВиК. В момента се плаща на консумирана вода, а това не е правилно и справедливо. Постоянните разходи са огромни, а се покриват само от тия които консумират. Получава се така - че много абонати с малката си консумация не могат да покрият даже постоянните разходи, които ВиК правят за да поддържат водната инфраструктура до тях.

  Правилното е абонамент. И тогава евентуално, цената на кубик, няма да расте всяка година и пак да е недостатъчно.

  Имаш къща/апартамент с течаща вода - плащаш за поддръжка независимо консумираш или не. Отделно плащаш и за консумацията - но вече на доста по-нормални цени. А това, че някои си ползват жилищата веднъж годишно - ами това е техен а не наш проблем - както е в момента - щото цените на водата калкулират и тяхната поддръжка.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ще съмне ли след НОЩ?

Ще съмне ли след НОЩ?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.