България е сред страните с най-висок риск от застаряване

На всеки пенсионер се падат по 2.6 работещи, показва Bloomberg Sunset Index

Към края на 2015 г. малко над една пета от населението (20.4%) е на възраст над 65 г.
Към края на 2015 г. малко над една пета от населението (20.4%) е на възраст над 65 г.    ©  Георги Кожухаров
Към края на 2015 г. малко над една пета от населението (20.4%) е на възраст над 65 г.
Към края на 2015 г. малко над една пета от населението (20.4%) е на възраст над 65 г.    ©  Георги Кожухаров

България е в топ 10 на страните с най-висок риск от застаряващо население. На всеки пенсионер се падат 2.6 работещи, което е сред десетте най-ниски стойности в света, посочва Bloomberg Sunset Index. Индикаторът се изчислява на база конкретната пенсионна възраст в 178 страни. Това го прави по-достоверен и води до значителни различия с други класации, които използват стандартен праг за пенсиониране от 65 г.

На челно място в списъка по риск от застаряващо население са Франция и Сингапур. Там всеки пенсионер може да разчита на 2.2 работещи лица. Съотношението е важно, доколкото голяма част от разходите за здравеопазване и за пенсии на възрастните хора идват от данъци и осигуровки. Затова и всеки спад в дела на работещото население като резултат от демографските промени и емиграционния поток води до сериозни рискове за социалната система.

Проблемът се вижда и от други

България е сред страните с висок риск от застаряващо население не само според индекса на Bloomberg. ООН например класифицира обществата в три групи по застаряване, като изчислява каква част от цялото население на дадена страна е на възраст над 65 години. Така държавите попадат в група със "застаряващо" общество при дял между 7% и 14%, "застаряло" общество при дял между 14% и 21% и "хиперзастаряло" общество, когато делът е над 21%. Към края на 2015 г. България е на прага на третата категория – с 20.4% от населението над 65-годишна възраст. За сравнение, през 2010 г. съотношението е било 17.7%, според данните на НСИ.

От друга страна, проблемът със застаряващото население не е уникален за България – познат е на редица развити страни. Япония преминава в групата "хиперзастаряло" население още през 2008 г., а Германия – през 2014 г.

Някакво решение

Въпреки че е с ограничено действие, едно от решенията на проблема е увеличението на пенсионната възраст. Така броят на пенсионерите ще нараства по-бавно, а работната сила няма да намалява. България също се опитва да въведе подобна мярка. След промени в Кодекса за социално осигуряване от началото на 2017 г. пенсионната възраст нарасна с два месеца – до 61 г. за жените и 64 г. за мъжете. Увеличението ще продължи – с по два месеца в началото на всяка календарна година до достигане на 63 г. за жени и 65 г. за мъже през 2029 г.

Други страни също предприемат подобна мярка през последните четири години, посочва Bloomberg. Във Франция възрастта за пенсиониране се е вдигнала от 60 до 61 г. и 7 месеца. Мъжете в Гърция се пенсионират две години по-късно, а жените в Италия - 3 г. и 7 месеца по-късно.


8 коментара
 • 1
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  Застаряването на населението е предизвикано основно от два фактора: 1. Повишена продължителносг на живота. (Размвитие на медицината, по-здравословен начин на живот.) И 2. Намалена раждаемосг. (Стремеж на жените към по-добро образование и кариера, а и разумен избор на броя на деца в семейството съобразно възможностите да им се осигури добро образование (ужасно скъпо по мой опит). Не виждам нищо лошо в което е да е от двете! С развитието на роботизацията ще има нужда от все по-малко работещи! Сравнете с Африка или Бангладеш. По-добър ли е животът там от този във Франция, Сингапур или България? Няма драма!

 • 2
  vojvoda avatar :-|
  vojvoda

  Проблема на България е, че се променя структурата на работещото население. Погледнато в дълбочина няма потенциал за развитие на структурно определящи отрасли:
  1. машиностроене
  2. хранителна промишленост
  3. химия
  4. енергетика
  5. селско стопанство
  6. преработваща промишленост


  Някой ще каже че има туризъм, информационни технологии и други.
  Но никой не казва, че туризмът може да се затрие само след малко стрес в сигурността на страната (виж. Турция).
  По отношение на информационните технологии там нещата се променят много бързо и ако днес си интересна (евтина) за инвеститорите утре може да те измести много бързо някоя (по- евтина) дестинация.

  Така че правилното структуриране на икономиката е задача на държавата и трябва да държи определящ % от икономиката в изброените 6 (шест) групи икономически направления.

  За инфо моля да разгледате структурите на скандинавските икономики.

  Давам ги за пример защото вярвам, че всеки българин иска нашата страна България да приличаме на тях на Норвегия, Швеция, Финландия, Дания.

  Това е план за развитие на България
  предлагаме да допълнят програмата

  на ГЕРБ с този план и ще гласуваме всички разумни българи за тяхната нова програма.

 • 3
  drakon avatar :-|
  Vassil Stoychev

  Хайде да предложите нещо по-различно от мантрата на МВФ - вдигайте възрастта за пенсиониране.

  За средностатистическия мъж на заплата около средната увеличаването на възрастта за пенсиониране е като отказ от пенсия. Кой може да гарантира, че ще доживеем 65 г.или 68 г. ще получим вноските, които сме внесли във вид на пенсия? И въобще, че ще има къде да работим на тази възраст? Ако така продължаваме дупката в НОИ ще става все по-голяма, докато не започнат да режат пенсиите.

  А и като гледам,тези /ц....ни/ от които се очаква да изкарват пенсиите в бъдеще, страх ме хваща...

 • 4
  libration avatar :-|
  libration

  До коментар [#1] от "vassilun":

  Не забравяй и детската смъртност която е 1% на деца под 5 години сравнено с Франция които имат 0.36%.

  Но съм доволен че има хора които не започват веднага да плюят миграцията и това че страната ни не е затвор от който не можеш да излезеш. В момента има намаляваща миграция и увеличаваща се раждаемост. Условията в България ще продължат да се подобряват и повече хора ще остават а и повече семейства ще имат финансовата възможност да си правят деца.

 • 5
  libration avatar :-|
  libration

  До коментар [#3] от "drakon":

  "Хайде да предложите нещо по-различно от мантрата на МВФ - вдигайте възрастта за пенсиониране. "

  Ми айде предложи.

 • 6
  rainbou1 avatar :-?
  rainbou1

  Този проблем е известен от много време - всяка година населението намалява с едно 50 хиляди.
  Япония и Германия може да са свръхзастарели, ама имат много силна промишленост, от която да се покриват вноски.
  Ние нямаме нищо...

 • 7
  explorer avatar :-|
  explorer

  Ако вдигаме пенсионната възраст и малкото останали
  млади,читави хора ще се принудят да напуснат страната.
  Кой е готов да работи за престарели и мухлясли "началници" ?
  Те дори не ползват компютри, защото по тяхно време не е имало.
  Да чакат докато станат като "загубеното" поколение - 1956.
  Има време - ние като си тръгнем вие ще ни заместите.
  Да ама вече сте стари. Не може! Младите не кълват на тази кукичка.
  "Светът е голям и спасение дебне от всякъде"!

 • 8
  apocalypse avatar :-|
  matrix

  Не се тревожете, изкуственият интелект ще вземе нещата в свои ръце.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход