Съдът прекрати дело срещу Румяна Ченалова заради липса на престъпление
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Съдът прекрати дело срещу Румяна Ченалова заради липса на престъпление

Румяна Ченалова попадна под ударите на прокуратурата, след като реши да счупи омертата в съдебната система.

Съдът прекрати дело срещу Румяна Ченалова заради липса на престъпление

В мотивите се казва, че прокуратурата е внесла несъстоятелен обвинителен акт

20864 прочитания

Румяна Ченалова попадна под ударите на прокуратурата, след като реши да счупи омертата в съдебната система.

© Юлия Лазарова


Съдия Вера Чочкова от Софийския градски съд прекрати в петък и върна на прокуратурата делото за длъжностно престъпление, образувано срещу противоречивата магистратка Румяна Ченалова.

Тя беше предадена на съд по най-старото разследване срещу нея - за разглежданото от нея търговско дело между "Обединени енергийни търговци" (ОЕТ) и НЕК. Според прокуратурата тя е извършила длъжностно престъпление, като е записала неверни факти в протокола от заседанията, не е указала на ищеца да внесе държавна такса и е извършвала други деяния с цел да набави облага за ОЕТ.

Разследването срещу нея започва в началото на 2015 г., след като Софийският градски съд (СГС) беше разтърсен от поредния корупционен скандал - разпределението на делото КТБ и казуса с френската фирма "Белведере", която беше обект на рейдърска атака през съда.

Първоначално прокуратурата и ВСС се опитаха да игнорират случващото се в съда, но заради международния натиск започна проверка в съда, а през април същата година Ченалова беше обявена за общодържавно издирване и задържана за 72 часа. Софийският градски съд отказа да я задържи под стража, което стана причина срещу съдията да започне дисциплинарно производство.

След като в края на същата година сайтът "Биволъ" започна да публикува разговори между Ченалова, председателката на съда Владимира Янева и адвокат Момчил Мондешки, а Ченалова започна да говори за случвалото се в съда, срещу нея бяха образувани още наказателни производства.

Още в първите месеци на разследването стана ясно, че то се води повърхностно и едностранно и от него едва ли ще излезе нещо сериозно. Освен това от разпитите на един от свидетелите в досъдебното производство по това дело срещу Ченалова стана ясно, че обвинението, повдигнато ѝ от прокуратурата, е било съвсем произволно и без да отчитат съмненията за корупция при действията на други магистрати.

Обвинението касае дело на енергийната фирма "Обединени енергийни търговци" ООД срещу държавната компания НЕК и твърдението на прокуратурата е, че Ченалова е допуснала редица процесуални нарушения, които са целели да облагодетелстват частното предприятие.

На неюридически език заключението на съда означава, че за пореден път прокуратурата не е успяла не само да обезпечи достатъчно аргументирано извършеното от обвиняемия престъпление, но дори и да докаже, че то представлява такова. Съдията по делото е Вера Чочкова, която беше кандидат за главен съдебен инспектор, но в крайна сметка Народното събрание избра нейния конкурент за поста Теодора Точкова.

Съдия Чочкова прие, че описаните в обвинителния акт действия не съставляват престъпление. "Възведените инкриминирани деяния не съставляват престъпления по чл. 282 НК и чл. 311 НК, нито такива, по които съдът би могъл да се произнесе без съществено изменение на обстоятелствената част на обвинението с прилагането на закон за същото, еднакво или по-леко наказуемо престъпление", се казва в определението на съда, което не е окончателно и подлежи на протестиране пред Софийския апелативен съд.

Обвинение без престъпление, без доказателства

На първо място, посочва съдът, "в обвинителния акт липсват каквито и да било твърдения, че Румяна Ченалова е в такива отношения с една от страните, от които да се извеждат възведените като общо формулирана декларация в обвинителния акт нейни цели - за съществуване на намерение за набавяне на облага с имуществен и неимуществен характер за ищеца или на намерение за увреждане на ответника". Единственото доказателство в тази насока – за корупционно поведение (което съдът нарича "изречение"), което прокуратурата излага, всъщност представлява разговор между трима от свидетелите по инкриминираното дело, в който един от тях заявява, че Ченалова е обещала то да бъде решено в полза на ОЕК. "Това, че трима души обсъждат подобно обещание обаче, само по себе си не представлява твърдение, че такова действително е било поето", посочва съдът. Тоест прокуратурата излага твърдения, които обаче не доказват вината на Ченалова по безспорен начин (фундаментално условие да бъде осъдено едно лице), а дори напротив – представляват единствено преразказан разговор от участници по делото, в който тя не участва.

Не само това, но от държавното обвинение дори не са включили това в обвинителния акт: "Следва да бъде посочено и че обвиняемата не е обвинена за това, че щяла да реши делото в полза на ищеца, тъй като постигането на конкретен резултат от делото не е включено във формулираните престъпни цели на инкриминираните деяния", посочва съдът.

Що се касае до невнасянето на държавна такса от страна на ОЕК пък, съдът е категоричен: тя е била внесена преди първото съдебно заседание по делото, но и не само. "Държавната такса е дължима, изискуема и събираема в хода на целия съдебен процес и след неговото приключване до погасяването на публичното вземане", се казва в решението на СГС. "Същевременно дългогодишната постоянна съдебна практика установява еднопосочно, че бездействието на съда да укаже внасянето на дължимата държавна такса не представлява съществено процесуално нарушение и не се отразява върху правилното решаване на делото".

Обвинителен произвол

Във връзка с това съдът още така казва, че прокуратурата е допуснала логическо противоречие в обвинението, "което също демонстрира изначалната му несъстоятелност". Съдът посочва, че прокуратурата е характеризирала бездействието на Ченалова да посочи на страната по делото задължението ѝ да внесе държавна такса, като го е "накъсала на отделни деяния, като изкуствено са обособени различни моменти, на които е отдадено самостоятелно правно значение". По логиката на прокуратурата, посочва съдът, ако държавната такса е била внесена след второто съдебно заседание, "обвиняемата щеше да извърши три престъпления във връзка с несъбирането ѝ".

Що се касае до това, че Ченалова е извършила неправилно документиране в съдебния протокол, съдът отново е категоричен, че обвинението е също толкова несъстоятелно, колкото и по останалите пунктове. То касае факта, че Ченалова е отбелязала, че са ѝ били представени оригинали на документи, като всъщност такива не са.

"Същественото за преценката на съставомерността на поведението на обвиняемата по отношение на посоченото документиране и доказателствата, представени към исковата молба, обаче е обстоятелството, че прокуратурата не твърди, че оригинали на тези документи не съществуват. Нещо повече - не твърди, че другата страна е поискала да бъдат представени оригиналите", се казва в разпореждането на Софийския градски съд.

Румяна Ченалова беше уволнена през ноември 2015 г. от ВСС с единодушно решение на съвета. Срещу нея бяха образувани общо три дисциплинарни производства - заради изнасяне на информация на сайта на СГС по делото "Белведере", за забавянето написването на мотиви по 50 дела, както и по искане на правосъдния министър Христо Иванов заради нарушения, открити при проверката на синдика Панайот Велков. По идея на члена на съвета Галя Георгиева, която е близка до главния прокурор Сотир Цацаров обаче, трите дисциплинарки бяха обединени в една, преди Ченалова да бъде уволнена. Това означава, че има голяма вероятност уволнението ѝ да бъде отменено от съда, тъй като предложители на част от дисциплинарките са били и в състава, взел решението, включително и самата Георгиева. В края на 2015 г. прокуратурата повдигна и друго обвинение срещу Румяна Ченалова - заради това, че е бавила делото срещу убиеца от дискотека "Соло". Третото разследване срещу нея - за това, че е неправомерно е вдигнала обезпечение върху недвижим имот, беше прекратено от прокуратурата.

Съдия Вера Чочкова от Софийския градски съд прекрати в петък и върна на прокуратурата делото за длъжностно престъпление, образувано срещу противоречивата магистратка Румяна Ченалова.

Тя беше предадена на съд по най-старото разследване срещу нея - за разглежданото от нея търговско дело между "Обединени енергийни търговци" (ОЕТ) и НЕК. Според прокуратурата тя е извършила длъжностно престъпление, като е записала неверни факти в протокола от заседанията, не е указала на ищеца да внесе държавна такса и е извършвала други деяния с цел да набави облага за ОЕТ.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648

  Гарван, гарвану ....

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Протести?

 • 3
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  Отново Прокурорски провал !!!

 • 4
  plebs avatar :-|
  plebs

  "Според съдия Чочкова липсват и твърдения в обвинителния акт за връзка на Ченалова с ищеца ОЕТ, от която да следва, че тя би искала да набави облага за дружеството и да причини вреда на НЕК. Съдията не приема за доказателство разказания разговор на трима свидетели, че Ченалова била обещала да реши делото в полза на ОЕТ."

  Още веднъж: "Съдията не приема за доказателство разказания разговор на трима свидетели, че Ченалова била обещала да реши делото в полза на ОЕТ."
  А източникът е Дневник - http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/03/2912014_sudiiata_obvinitelniiat_akt_sreshtu_chenalova_ne/?ref=id&_ga=1.142566449.204090242.1394657973#comment-28

 • 5
  cocaigne avatar :-|
  cocaigne

  Е сега Ченалова ще осъди държавата в съда в страсбург и ще спечели двойно! Въпросът е кой ще потърси отговорност на прокуратурата.

 • 6
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  Ченалова не е цвете за мирисане, но след като я използваха като парцал да си бършат подметките решението на съда е справедливо и основателно. Нека сега да съди за обезщетение.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK