ГЕРБ обещават 1515 лв. средна заплата в следващия мандат

Образованието вече е национален приоритет заедно с борбата с корупцията, предлага се и въвеждането на доброволна военна служба

Бойко Борисов се обърна към опонентите си като им заяви, че времето на толерантността му е приключило.
Бойко Борисов се обърна към опонентите си като им заяви, че времето на толерантността му е приключило.    ©  Юлия Лазарова
Бойко Борисов се обърна към опонентите си като им заяви, че времето на толерантността му е приключило.
Бойко Борисов се обърна към опонентите си като им заяви, че времето на толерантността му е приключило.    ©  Юлия Лазарова

Увеличение на средната и минимална работна заплата, влизане в чакалнята на еврозоната, създаване на единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта и въвеждане на доброволна военна служба. Това са основните акценти в предизборната програма на ГЕРБ, част от която беше представена в петък. На представянето присъстваха лидерът на партията Бойко Борисов и бившите министри от кабинета му.

Борисов заяви, че ГЕРБ няма да обещава бомбастични неща като опонентите си, а предлага това, което счита за възможно при този темп на повишаване на събираемостта и по-стройна организация в дадени сфери. "Всяко правителство надгражда това, което е правило предишното. Ако всяко правителство беше правило по една магистрала, нямаше да се налага да правим по 6 наведнъж. 2.5 млрд. живи пари изплатихме тази година на американските и руските централи. Ако бяха дадени за заплати на учители, какъв щеше да е икономическият растеж на България през 2016 г.", каза Борисов.

Образованието - национален приоритет

Основният приоритет за ГЕРБ вече е образованието. Зам.-председателят на партията Йорданка Фандъкова, която представи програмата на ГЕРБ в частта за образованието, го обяви за национален приоритет. Тя посочи, че първата цел на ГЕРБ ще бъде справяне с големия проблем на неграмотността чрез ангажиране на целия държавен ресурс. Една от мерките, които предлага ГЕРБ е спиране на помощите за семейства, чиито деца не посещават училище. От партията на Борисов поемат ангажимент да не се закриват училища като финансирането им няма да зависи изцяло от броя на децата в тях.

Предвижда се още двойно увеличаване на заплатите на учителите в рамките на следващия мандат. "В образованието се нуждаем от млади учители затова предвиждаме специална програма за квалификацията им.", каза Фандъкова. Като ключова задача в сферата на образованието тя посочи повишаване на качеството му.

Отпадане на депутатския имунитет

Програмата на ГЕРБ в сферата на правосъдието и сигурността беше представена от бившия министър на правосъдието Екатерина Захариева. Тя заяви, че един от основните акценти е борба с корупцията по високите етажи на властта. От ГЕРБ предвиждат да се създаде единен орган около Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество като в него да влизат и части от Сметната палата.

Предлага се още незаконно придобитото имущество да се отнема, независимо дали има повдигнато обвинение срещу разследвания. За пресичането на корупцията по ниските етажи на властта от ГЕРБ предлагат административната тежест да се прехвърли от гражданите и бизнеса към администрацията, както и въвеждането на "мълчаливото съгласие". Планират се и промени в НПК. "На първо място еднократно връщане на делата. Въвеждане на електронното правосъдие, което е една от най-силните антикорупционни мерки, защото така ще може да се проследява движението на дадено дело", каза Захариева.

От ГЕРБ предвиждат при осъдителна присъда да има незабавно изпълнение още от съдебната зала, както и електронно проследяване при домашен арест.

Предлага се да се въведат 3-месечни отчети на главния прокурор и председателите на върховните съдилища, както и деполитизиран избор на членове на ВСС. Предвижда се единен държавен изпит за всички юридически факултети като така според Захариева ще се гарантира качеството на юридическото образование. От ГЕРБ смятат да предложат и отпадането на депутатския имунитет.

Доброволна военна служба

Приоритет за ГЕРБ ще бъде борбата с битовата престъпност. За справянето с корупцията по пътищата от партията на Борисов предлагат да има камера във всеки полицейски автомобил.

Екатерина Захариева каза, че за охраната на границата от ГЕРБ предлагат да бъдат увеличени правомощията на армията да може да задържа нарушителите в зона от 30 километра.

За увеличаването на потенциала на българската армия от ГЕРБ предлагат създаването на доброволна военна служба, както и въвеждането на военно обучение за учениците от средния курс и университетите. Според Борисов след консултация с експерти в сектора станало ясно, че много младежи проявявали желание да се научат да стрелят.

Заявка за ЕRM-2

Бившият финансов министър Владислав Горанов посочи, че от ГЕРБ ще продължат политиката да харчат толкова, колкото са постъпленията в бюджета. Той заяви, че ГЕРБ не предвижда промяна на плоския данък и ще продължи усилията за намаляване на сивия сектор. Горанов увери, че, ако ГЕРБ управлява отново, ще бъде подадена заявка за членство в чакалнята на еврозоната през следващия мандат. Планира се и редуцирането на плащанията в брой.

Изчисленията на ГЕРБ сочат, че ако страната се развива с тези темпове, минималната работна заплата може да стане 650 лв, средната да достигне до 1515 лв. Горанов смята, че БВП може да достигне 120 млрд. лв.

В социалната сфера от ГЕРБ планират въвеждането на тридетния модел. Според Горанов това означава намаляване на финансовото подпомагане на лица с повече от три деца. Планира се и прехвърляне на издаването на удостоверенията за инвалидност в НОИ, което ще намали фалшивите инвалидни пенсии.

Демонополизация на здравната каса

В областта на икономиката от ГЕРБ дефинират три проблема - бюрокрацията, липса на капиталов пазар, недостатъчно инвестиции. Бившият депутат и министър на икономиката от първото правителство на Борисов Делян Добрев посочи като добър пример "Тракия икономическа зона" около Пловдив. В програмата си от ГЕРБ предлагат да се създадат още 2 такива зони в Южна България и три в Северна.

В енергетиката от ГЕРБ допускат изграждането на АЕЦ "Белене", но ако има частен инвеститор. От формацията считат, че трябва да се ограничи изграждането на скъпи мощности в енергетиката и да се заложи на енергийната ефективност.

От ГЕРБ посочиха, че това не е окончателната програма. Тя остава отворена за допълнения с нови предложения.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  igr81 avatar :-P
  antropos

  "Всяко правителство надгражда това, което е правило следващото" - ако цитатът е точен, е върхът на скодуумието!:-)

 • 2
  prx15601314 avatar :-|
  prx15601314

  "Борисов заяви, че ГЕРБ няма да обещава бомбастични неща"Изчисленията на ГЕРБ сочат, че ако страната се развива с тези темпове, минималната работна заплата може да стане 650 лв, средната да достигне до 1515 лв. Горанов смята, че БВП може да достигне 120 млрд. лв."

  Що досега не я направихте?Ааааа идват избори :))))))))))
  Ама кой ще накара частника да дава такива заплати? Държавна работа си му е майката. пък да не забравяме , че и депутатите имат полза от това. Та нали и техните заплати ще се вдигнат и то колко само щом се определят от минималната по 10 та току виж станало :))))))

 • 3
  pfh24383707 avatar :-|
  Йоан Каратерзиян

  Не ме интересува каква ще е заплатата в страната. Интересува ме, каква ще е в Силистра, Варна, Ямбол и Видин...

 • 4
  ham avatar :-|
  ham

  Те Гробарите ,могат да си обещават,НО ПОЖАРНИКАРЯ С НЕ ОСОБЕНО, ВИСОКО ЧЕЛО!ДАЛИ Е ИЗРАБОТИЛ И ЕДИН ЛЕВ БП ПРЕЗ ЦЕЛИЯ СИ ЖИВОТ!ИЗКЛЮЧВАМ ОТПАДНИТЕ ПРОДУКТИ НА "ФИЛИИТЕ С МАС" И ЛИПСВАЩАТА КАНАЛИЗАЦИЯ ,В БАНКЯ!

 • 5
  zbs44514268 avatar :-|
  zbs44514268

  По традиция Боко ще избяга в средата на мандата за да не носи отговорност. Така че обещанията няма как да се сбъднат. Крайно време е ГЕРБ да си изберат нов лидер. Не Цветанов разбира се.

 • 6
  historama avatar :-|
  historama

  1515 лв. средна РЗ! В София ли другарю Борисов? В държавния сектор? Е.ана му е майката тогава на частния сектор в провинцията! Изобщо на провинцията.

 • 7
  damianrm1 avatar :-P
  damianrm1

  Останаха ли будали още? Ще борят корупцията-колкото я добориха сега ..за КТБ поне един виновен не се намери... Очакват се нови сериали, то щом милиарди става така да се крадът, мислите ли, че е единствената банка???

 • 8
  tihata avatar :-|
  tihata

  КАТО СЕ ВЗЕМЕ ВПРЕДВИД ЧЕ БАЙ ПЕНИС ПОСТОЯНО ОБЕЩАВА А ДОСЕГА И В ДАВАТА МУ ПОЛУ МАДАТА НЩО КАКВОТО Е ОБЕЩАЛ НЕ Е ИЗПЪЛНИЛИ И ТОВА НЯМА ДА ИЗПЪЛНИ ТОЙ Е ЖИВ ЛЪЖЕЦ Абе той е ГОЛЯМ СМЕШНИК ТОЯ БОЙКО, ТОЙ Е ГОТОВ И СВИРКИ ДА ПРАВИ САМО И САМО ДА ВЛЕЗЕ ВЪВ ВЛАСТ А ПОСЛЕ ДА НИ ДОУНОЩОЖИ Не вярваите на Бойко БЪЛГАРОИБИЕЦА

 • 9
  velkomavrikov avatar :-|
  Велко Мавриков

  Късният Борисов еволюира до ранния Сидеров. Да живей!

 • 10
  kokobe avatar :-P
  Калоян Георгиев

  На тези трябва да им слушаме показанията, а не обещанията ;)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход